Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Sunday, September 07, 2008

Aksesori Bayi



















Sebelum lahirnya Iman ke dunia, banyaklah persiapan dibuat bagi melengkapkan sedikit sebanyak keperluan asas. Lagi-lagi sekarang ni negara tercinta kita dilanda badai kenaikan minyak hasil kenaikan harga pasaran minyak dunia. jadi kesan berantai yang sedia kita hadapi adalah harga barangan tidak kiralah harga barang apa sekalipun termasuklah barang keperluan untuk bayi. Tapi kenalah ambil langkah bijak membeli hanya untuk memenuhi keperluan yang memang optimum penggunaannya nanti. Kemudian kalau nak membeli tu mungkin boleh beli ketika diadakan jualan gudang, sale penghabisan stok, sale bermusim kat shpping cmplx, online shopping, let go bargain, 2nd hand shopping via internet dan sebagainya lagi. Janji memenuhi keperluan asalkan boleh jimat sedikit sebanyak jugak.
Sebelum tiba menyambut kelahiran antaranya barangan yang pastinya wajib dibeli adalah lampin pakai buang dan dari jenama Drypers Pureen basics and Pureen Dry5 , Pureen wipe tissue beberapa helai baju New born , close and secure sleeper (kalau tak nak beli playpen), mosquito net, alas tilam, tilam, milk bottle, electric breast pump, bottle drying rack, rubber mat, towel dan ada beberapa item lagi. Manakala untuk keperluan ibunya pun banyak jugak.

Tetapi walau macam manapun keperluan-keperluan ni ikut pada bajet dan kos yang kita mampu dan ada lah. Kalau beli mahal-mahal pun mungkin penggunaannya sama juga dengan barang yang kita beli harga tak sebegitu mahal atau murah. Nanti bajet lari pulak payah nak kejar balik. ye lah bukannya lari berganti-ganti kan....

Rezeki dan tuah lah mungkin jugak bila pergi ke satu kelas antenatal untuk ibu-ibu mengandung anjuran DEMC di Shah Alam tempohari. Rezeki untuk bakal anak jugak lah kot. Hasil pergi ke kelas antenatal tu dapat pulak Grand hamper bukan Grand prize.

So, persiapan menyediakan keperluan baby si Iman ni pun dibuat supaya dapat digunakan nanti dengan sebaik-baiknya. Kata orang menang membeli menang memakai.

Saturday, September 06, 2008

Pengalamanku bersalin



MUHAMMAD IMAN ZAFRAN


Alhamdulillah.... daku telah selamat melahirkan cahayamata pada 13 Ogos 2008 (Rabu) 2week lepas pada jam 7.40pg.... baby aku adalah "MUHAMMAD" seperti yg ku tau melalui scan sebelum nie... berat nyer adalah 3.18kg... xbesar sgt dan xkecik sgt...

Pada 12 Ogos 2008, malam waktu aku tido aku rasa seperti sakit perut biasa.. tp, xder lak rasa nak terberak.. so, aku wat biasa jer la.. tido mcm biasa wpn kebiasaan nyer aku mmg xleh tido sgt ujung2 kehamilan nie.... mengiring ke kiri x bole.. ke kanan pun xbole tido... tido mmg susah la sebab perut da membesar n makin menegang... so, sakit perut ku smp la esok pagi nyer...

esok pagi nyer sakit nyer bertukar mcm senggugut pulaks.. selang 15 minit sakit nyer dtg.... aku rasa ok lagi masa tue... smp la tgh sakit tue makin terasa.. xilang2.. aku mula rasa sesuatu.. mungkin tanda nak beranak agaknyer.. jd, aku pun tepon tanya mak aku, n makcik2 aku... dorg kata tu memang tanda nak banak da.. mungkin tak lama lagi sebab makin lama nnt makin sakit n makin kerap.. dorg semua suggest supaya terus gie hospital sebab boleh jadi bile2 masa jer leh banak..

so, dlm tghari pas lunch..., aku pun get ready gie spital ngn asben aku... smp spital aku terus ke labor room.. doc check bukaan aku baru 1cm masa tue... aku terus di admit ke wad... masa kat wad..., sakit nyer still sama mcm pagi tue...

dalam kul 8mlm..., aku mula rasa makin sakit... aku rasa nak berak pun ada.. aku ke toilet..., then aku tgk ada darah... aku bgtau staff nurse kat situ... then, dorg check lagi.. bukaan tetap baru 1cm... terpaksa la aku menahan sakit lagi.. aku kata aku tak tahan sakit nie... dorg cucuk ubt tahan sakit... dorg kata esok pagi baru leh banak.. dorg suruh aku rehat... wpn da diberi ubat thn sakit.., aku tetap sakit lagi... makin lama makin sakit yang tak tertahan.. selang 5 minit sakit dtg...

dalam kul 2pg.., doc check bukaan da 4cm..., then, baby da berak...terus aku di bawa ke labor room..sementara tue, dorg tepon asben aku.. selang 10minit asben aku dtg... da ada di sisi aku.. aku mengadu kesakitan pada dia... YA Allah betapa sakit nyer masa tue semasa nak tunggu bukaan lagi... terpaksala ku lalui juga dlm keadaan ngantuk n letih sebab menahan sakit dari semalam nyer... JAm 4pg doc check bukaan da 8cm... dorg surh meneran... aku teran.. tp baby still xkuar.. rupanya baby aku xleh kuar sebab mcm ada benda tersekat.. kepala baby tak tul2 engage ngn pelviks aku...terpaksa la aku menahan sakit lagi....

Jam kul 7.15pg.... masuk doc pakar.. doc pakar da bising2 sebab biarkan aku sendirian tanpa ada org lain... doc pakar terus bersiap sedia nak sambut kelahiran anak aku.. dalam 10minit shj baby aku dpt di kuarkan wpn dengan bantuan vakum... sebab keadaan aku da lemah.., baby pun da lemah.... selepas kuar jer baby aku rasa ilang semua sakit yg ku rasai sebelum nie... even doc jahit bawah pun aku tak rasa sakit nyer...

syukur alhamdulillah aku selamat melahirkan baby aku dengan selamat.... wpn aku sedih sgt sebab baby aku terpaksa di bawa ke NICU sebab tertelan najis sendiri.... betapa sedih nyer aku bile melihat wayar2 penuh di bdn nyer.. pastue kena guna bantuan pernafasan pulaks... doc kata paru2 nyer telah di jangkiti kuman.., so sekarang baby kena melawan kuman tue dengan bantuan ubt antibiotik yg dorg beikan... sayup rasa hati ku... doc cdgkan supaya aku mst berikan dia susu badan... sebab susu badan yg pertama (kolustrum) dpt membantu baby untuk melawan kuman tue.. ari2 aku pam susu n antar kat dia.. untuk membatu dia melawan kuman tersebut.. aku juga berdoa byk2 supaya baby aku selamat dan kuat untuk melawan kuman tue...

alhamdulillah 1week baby aku duk NICU da leh kuar spital... syukur sgt baby da leh bernafas dengan sendiri tanpa bantuan oksigen lagi.. ini bermakna baby aku kuat untuk melawan penyakit yg diterimanya... after baby aku kuar spital..., asben aku pun mendaftar kan dia di JPN.... kami menamakan anak kami "MUHAMMAD IMAN ZAFRAN" yg bermaksud... Yang terpuji beriman n berjaya.... Iman..., ibu n ayah sayangkan iman.. syukur alhamdulillah iman da sihat... semoga iman jadi anak yg soleh.., patuh pada ajaran Allah dan taat pada ibu n ayah.... My luvly son.... :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...