Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Saturday, February 28, 2009

:::: aKu Pie My Dear WarehOuse ::::

Semalam hari Jumaat, so lunch hour untuk hari Jumaat memang panjang la.. dari pukul 12.15tgh sehingga 2.45ptg.. Jadi, aku dan kawan2 opis telah ke My Dear Warehouse di Puchong Perdana.. Erm.. Tujuan utama kesana adalah untuk mencari adiah opismate yang bau melahirkan anak Rabu lepas.. sapa lagu Pn. Norazlin la... So, sampai sahaja sana, kami mencari barang yang berharga yang sama dengan duit collection kami. Cari punya cari terjumpala bouncer.. Okla.. rasa2 yang nie la paling sesuai untuk dijadikan hadiah...

Erm... pandangan aku sale kali nie... aku rasa last year best sikit sebab banyak walker dan stroller dijual yang cantek2 dan murah2.. tapi kali ini, walker dan stroller yang dijual tak baper cantek la.. Begitu juga dengan car seat.. aku ada gaks ushar2 barang nie.. kalo OK boleh la aku belikan untuk Iman. Tetapi memandangkan barang2 nya yang tak menarik perhatian aku, jadi, aku tak ambil la.... Pertambahan sale kali nie..., ada apperal untuk baby.. Baju yang berjenama POOH, Chicco , Baby Patch n so on.. harganya nak kata murah sgt tak la.. quite OK la.... Yang lain, mcm biasa la...


Ok.. Inilah Bouncer yang dibeli untuk dijadikan hadiah...

Ini pulaks untuk permainan Iman...

Saja beli kipas nie lagi.. Nak simpan ajer wat stok... Harga mcm harga lama juga..

Yang nie adiah untuk Iman dari untie Wan.. Thank u untie Wan... :-)




*** so, sesapa nak pie warehouse nie, pie la.. Ia berlangsung sehingga 8 Mac... :-)


Friday, February 27, 2009

::: Kisah Sutun :::


Semalam masa aku tengah balik keje.. aku tgh duk pikir nak masak dan makan apa arinie yea..? sedang aku tengah pikir, tiba-tiba aku rasa macam nak makan sotong ajer la.. uikssss... sedapnya makan sambal sotong kan..? apa yang aku terbayang ialah makan sotong yang ada banyak telur tue.. sedapnya.. lagi2 dapat yang besar gabak... so.. Yummy...!!! So, on the way balik tue, aku singgah ke Pasar Tani kat Kg. Pandan. Aku pun terus ke bahagian orang jual ikan... aku nampak dah sotong besar... aku harap dalam sotong tue ada telur la... erm... sampai ajer kat situ aku dok belek2.. alamak!!! takder telur la... erm.. tgk kat tempat lain, takder laks nampak sotong fresh mcm nie... Disebabkan sotong nie nampak fresh dan besar gabak, aku belikan ajer la.. da memang nak makan sotong.. takper la walaupun tak der telur... aku nie dah mcm cerita "Batu Belah Batu Bertangkup" pulak.. yang citer tue kempunan nak makan telur tembakul.. aku pulak kempunan nak makan "TELUR SOTONG" hehehehe... lawak laks rasanya... Harga sotong nie RM14.00 sekilo ... Xperla.. akan ku usahaka lain kali yea untuk dapatkan sotong yang bertelur... :-)

aku beli sotong tue sekilo lebih... So, aku memang nak masak semua sekali.. hehehe..!!!~~ mcm tamak ajer kan..? banyak sangat sampai mak aku tegur nak buat apa masak banyak2 nnt tak abis membazir ajer... aku cakap ngn mak aku... nak masak semua juga sebab rasa nak makan sotong ajer arini... mak aku pun tak cakap ap.. suka ati ngko la yang nak masak... hehehehe...!! aku pun memulakan operasi memasak sotong nie.. aku nak makan SAMBAL SOTONG...!!! Actually, aku masak lebih sebab aku nak bawa bekal ke opis besok.. sumtimes busan gaks makan kat opis.... Iyerla.. ari2 makan yang sama ajer... Nak nengok hasilnyer..? disebabkan semalam pas masak time nak abis maghrib, aku lupa nak snap.. pas solat keluar sat balik rumah baru makan.. itu yang lupa tue.. Takper, arini aku bawa bekal.. aku bawa sambal sotong...

Inilah sambal sotong aku.... :-)

Makan dengan nasai lemak.. YummYY..!!!!


**** Cerita pasal sotong nie.., aku teringat laks citer SUTUN... hehehe... kelakar gaks citer nie.. anaknya laki tapi semua nak warna PINK....


Thursday, February 26, 2009

::: Gobok Iman Untuk Tatapan Alyyani ::::

Tugasan ini diberikan kawan baru aku iaitu Alyyani. Atas permintaannya, aku buat la juga tugasan ini.... hehehehe.. sori ye sebab lambat buat tugasan ini.. sebab almaklumla.. sampai umah dah lewat... so, time lepas maghrib ajer iman nak tido da.. kena tidokan iman samapi aku pun tertido sekali... hehehehe... lagipun kalo tido malam iman kena tutp lampu.. cuma bercahayakan lampu lilin ajer.. kalo tak, dia tak boleh tido... So, sebab itula tak bole nak tangkap gambo.... Disebabkan semalam iman tido lewat sikit... cepat2 la aku menangkap gambo....

So, inilah GOBOK IMAN ZAFRAN...

Gobok iman bertemakna Doraemon.. kihkihkih.... aku suka gobok nie sebab banyak division... Kat tepi kanan tue ada tag iman masa lahir.. dan kat tepi almari tue, ada kotak yang berisikan pampers iman


Yang ini division utam gobok Iman... tempat baju2 jalan digantung.... dan kat tepi pintunyer aku lekatkan Jadula perkembangan iman dan juga perkembangan berat aku... hehehehe.. serta ada gambo scan aku...


Division atas Kanan ~~ Baju lipatan serta towel, bedung, napkin
Division Atas Kiri ~~ Belah atas toiletories yang belum digunakan, yang bawahnya ada bedak, babywipes, minyak yuyi and so on.
Division Bawah Kanan ~~Hadiah2 iman yang belum dipakai lagi
Division Bawah Kiri ~~ Buku-buku mengenai kehamilan serta Majalah pa & ma dan mami & baby



Apa yang ada atas gobok ini..?? ada radio, drying rack, heater, air purifier dan bekas nak buat susu iman... nak selit sikit.. kat dindng sebelah tue ada gambo kawen kami... hehehehe.. :-)

Yang baju2 iman takleh pakai da.., aku dah simpak ke tempat lain... hehehe..:-)

So, untuk pas kepada yang lain.. My HOTLIST :
  • Tinie
  • Teha
  • Suhida
  • Kak zura
  • Leen
  • Kak Wana ( yang sudah pun menyiapkan tugasan yang sebelum ku beri.. hehehe gud Job!!!)

so, Tasknyer:

1. Take a photo of your child's wardrobe / closet.. Inside and outside..
2. Explain in detail, how do you arrange everything..
3. What do you have on top of the wardrobe / closet?
4. Where did you keep your baby's old clothes?

Wednesday, February 25, 2009

::: Maceh Tag From Teha Nun DisaNa :::


Apapun aku ucapkan trimasssss kasi aku tag besday nie even besday aku Bulan Julai nnt... Hehehe.. OooOOoo.. dalam duk berpantang sempat lagi memberi orang award ek..?? ok.. Very Gud..!! itulah ibu2 masa kini... Paper pun aku doakan ko sihat sejahtera sepanjang berpantang nie.. Iyola.. Nak menjaga 2 hero tueeee.... Aku salute la...!!! :-)

So, Rules and regulations:

1)Make a list of what u want o your birthday
2)The list should be 10 numbers
3)post the image of this award to your posting
4)give it to 10 frens of yours


My 10 Wishlist for My Besday :

  • Firstly, Of course aku berdoa semoga aku dipanjangkan umur serta dimurahkan rezeki.
  • Kalo boleh, tahun nie aku nak hadiah gempak dari asben aku. Apa eekk..?
  • Hopefully aku dapat abiskan balance puasa aku yang tggl 28hari lagi... Adusss..!! banyaknyer...
  • Aku tekad nak nyusukan 2nd anak aku nie secara ekslusif....
  • Aku harap biz aku mengembang dengan jayanya... Hehehehe..:-)
  • Aku doakan supaya Iman Zafran membesar dengan sihat dan dijauhi dari sebarang penyakit.
  • Selain itu, aku doakan kesihatan aku dan asben aku juga dan juga my 2nd baby...
  • Hopefully family aku sentiasa dipenuhi kasih sayang dan dijauhi dari gangguan yang tidak baik...
  • Aku nak asben aku sentiasa memberi kerjasama dalam menjaga anak2.. seperti yang dilakukan sekarang.. Hopefully berterusan... Amin...
  • Lastly, aku inginkan "Keluarga Bahagia dengan Kasih Sayang".

So, after dis kena bagi kat 10 orang.. saper aku nak bagi yekk..?? Untuk tak mengecewakan, aku bagi ajerla kek sapo2....


List yang wajib aku bagi:
  1. Kak Wana (hahaha..!!! mcm da tau2 den suko bagi kek akok.. jgn mare..)
  2. Alyyani (Baru ajer kenal tp mcm dah kenal lamo pulok)
  3. Tinie (hehehe... aku suka kasi tag kat tinie nie sebab dia memang rajin)
  4. Kak Ainey (aku bagi gak even teha dah bagi sebab kak ainey skang makin bz sejak tukar keje)
  5. Suhida (mmg antara list wajib nie..)
  6. Leen (Ummi Rayyan yang rajin singgah blog aku)
  7. Kak Zura (member m.com yang baru buat blog)

Ok... lagi 3 nie aku pick up ajer la ekkk..?? sebab ramai sgt yg kena bg nie...
  1. adhoney (kawan kat My Jenguk aku a.k.a customer aku gaks...)
  2. Sal FS (kawan frenster aku yang baru)
  3. A-rin (aku tak kenal tp yang aku tau kawan kak wana.. hehehe slumber aku ajerk)





::: Ada Apa daLam kOtak Ini ::::


Last month aku ada booking barang kat enjoybrestfeed. Belikan barang untuk akak aku dan untuk aku sekali. Biasala kalo dah dengar enjoybreastfeed nie mesti beli barang keperluan untuk breastfeed kan? Sebelum nie, aku pernah juga beli kat sini.. aku beli bottle storage untuk ebm. Erm... sebab apa aku suka beli kat sini yea..?? Sebab every month dia ada promotion... dia mcm airasia gaks.. setiap bulan lain promotionnyer... itu yang aku suka... so for january promotion, aku habaq ngn akak aku ada promotion extravaganza spectra3 package... Memang berbaloi sgt beli.. Iyerla.. kalo ikutkan before diskaun harganya RM648.00 so, after diskaun dapat RM549.80.

Jangan jadi macam aku, beli satu2 lagi mahal.. lebih kurang RM 700++.. Iyerla.. masa aku dulu memang tak tau sangat pasal breastpump dan aksesorinyer.. main belasah ajer beli.. ingatkan beli satu2 dapat jimat la juga.. ha!! amik ko .. lagi mahal la.. nyesal gaks.. skang baru nak beli yang lain.. hehehehe... takper la.. atleast aku dapat elakkan akak aku membazir banyak2.. iyer tak..??

Jom kita tengok apa yang ada ekkk...


Inilah kotak yang aku dapat last week.. Apa yang ada dalam kotak ini yea..??



JENG...!!~~ JENG..!!!

itu dia... 2 back pack, spectra3, storage bottle and breastshield...

Yang nie akak aku punya.. apa yang ada dalam set Extravaganza nie ekk?? meh aku story cikit.. Apa yang akak aku dapat dan perbezaan harganya if beli satu-satu.
  • spectra 3 breastpump ~~ RM368.00
  • Backpack ~~ RM 130.00
  • Cooler Bag ~~ RM 69.00
  • Ice Pack ~~ RM 27.00
  • breastshield set ~~ RM 70.00
  • Storage bottle (twin pack) ~~ RM 59.90
  • free rain cover

so, TOTAL = RM 723.90
If beli set mcm akak aku nie hanya RM549.80 sahaja... jauh bezanya kan..??

ok.. yang nie aku punya pulak.. ini back pack.. Iaitu beg untuk aku simpan breastpump aku, dan coller bag. senang aku nak bawa pie keje.. hanya perlu bawa beg ini sahaja... kalo tak, terhegeh2 aku bawa 2 beg ntah mcm ape ajer.. so, yang ini lebih practikal...

alamak!! tak nampak pulaks... takperla... same mcm akak aku juga la.. cuma aku amik set back pack ini sahaja... Harga untuk set nie hanya RM 189.00 under promotion.. If takder promotion harganya RM210.00.. so, dapat jimat RM21.00... okla tue kan..?? lebih practikal dan memudahkan aku.. semua dalam satu beg... Set ini mengandungi :
  • Back Pack
  • Cooler Bag
  • Ice pack 3 set
  • Bottle storage
  • free rain cover

Kalo tak.., sebelum nie, inilah beg yang aku duk bawa ulang alik keje ari2.. cuba bayangkan.. dengan 2 beg nie pastue ada beg tangan lagi.. tak ker nampak mcm haru ajer bawa banyak2 beg... walaupun aku pie keje naik keta.. tp, aku nak bawa naik ke atas tue tak nampak dek org ker.. setiap kali jalan org tanya apa tue bawa banyak2 beag.. hehehe...!!!~~ cian aku...



**** aku buka post nie, sebab ramai tanyakan aku macamana nak beli pump yang murah dan berbaloi.. so, aku bagi la tips2 nie kepada semua ibu2 dan bakal2 ibu yang ingin menyusukan anaknya secara ekslusif... so, enjoy shopping yea..!!! :-)


:::: Tahniah Untuk Lin & NizaM ::::


Semalam kawan opismate aku sudah bersalin. Nor Azlin namanya... Bersalin di hospital Serdang pada pukul 5pagi. Kelahiran anak lelaki seberat 2.8kg secara ceaserean. Alhamdulillah selamat semuanya setelah menahan sakit selama 2 hari... Tak kisah la lin.., operate or normal ker.. janji selamat.. Baby pun selamat tak alami sebarang komplikasi... paperpun... selamat berpantang dan selamat menrehatkan diri... Jaga diri elok dan hopefully baby sihat sesihat iman nnt... :-) Jangan lupa menyusukan bayi sekerap yang mungkin yea... see u 2 months lagi....


Inilah kawan opismate aku.. kecik ajer org nyer.. tersangat la comel... dah jadi ibu da.. tak sampai setahun lagi perkahwinan.. bunting pelamin katakan... :-)



Inilah anaknya.... tersangat la comel... mata celik tapi senyap ajer.. memahami agaknya keadaan umminyer.. semoga Aqil menjadi anak yang soleh, patuh kepada Allah dan taat kepada ummi dan abah nyer... :-)


Tuesday, February 24, 2009

::: Family Planning :::


Sesapa yang sedang untuk mencari family planning.., Makjun Anggun Bestari juga adalah salah satu kaedah untuk kita membuat Family Planning. Cuba baca dibawah ini.. Aku dapat info nie dari Kak Zura.

~~ click pada gambar untuk nampak lebih jelas ~~

**** sebarang pertanyaan.., boleh la menghubungi terus dengan kak zura...

p/s : kak zura, jue tolong promote kan eekkk..?? if jue nak nnt jue contact akak.. thank u for the info.. :-)

Monday, February 23, 2009

::: Bekalan Iman Zafran :::

Semalam aku kuar memang aku nak cari beskut untuk iman nie sebab seperti yg aku bgtau yang iman tak nak makan. Jadi, solution nya aku pun nak beli la beskut nie... Disebabkan semalam dah nampak respon iman dah mula nak makan gara-gara Kenny Rogers.., jadi petang nie aku akan memproses makanan iman untuk dibuat bekalan esoknya. Untuk ari ini, aku pesan dengan asben aku supaya bawa beskut ini untuk dijadikan bekalan iman. Aku nengok dak Izz Zaharin anak comel kepada kak wana pun makan nie.. nampak so sweet dia makan... hehehe :-)

Inilah beskut yang aku beli kat Jusco semalam.
dapat free tupperware.

Iman Zafran di pagi hari... Pagi tadi.. Baru pukul 5.30pg dah bangun dah... asal aku bangun ajer.. mst dia pun bangun... mata tengah terkebil2 tue...

tengah duk nak musing2 kan badannya.... Rajin tul dia explore satu katil....

::: Makanan Pertama Iman Zafran :::

Pada mulanya aku teramat la susah hati sebab iman tak nak makan. Sekarang umur nya sudah pun 6 bulan lebih dan sepatutnya sudah pun rancak makan. Bermcam2 jenis makanan aku cuba bagi kepada dia. tp, kesemuanya dia tolak.. Aku buatkan mashed potato tp ditolaknya.. aku bagi nestum pun sama. aku masukkan nestum dalam susu pun tak mau juga... then, orang kata untuk mula2 perkenalkan makanan pada bayi cuba buat puri buah-buahan... aku pun try la buat puri pisang dan bagi kepadanya... Alih2 sama juga.. ditolak2 nya... Tak mau juga... Last2 aku biarkan la dulu.. mungkin iman belum sedia nak makan lagi... Tp, aku risau juga takut nnt lama2 dia taknak makan. Hanya bergantung pada susu.... takpe la.. aku hold dulu...

Cerita pasal semalam..., semalam petang asben aku ajak keluar pie Jusco Setiawangsa... Pergi lagi Jusco ni. Last week kan dah pegi..? Erm... asben aku ajak.. dia kata nak beli kereta control. last week dah survey da... aku pun ikut saja la... Then, sampai sana asben aku ajak makan. dia tanya nak makan mana? aku kata tak kisah.. alih2 dia ajak makan Kenny lak... My feveret tue.. terkezut gaks naper ajak makan Kenny.. kalo tak sebelum nie susah sikit.. sebab dia kontrol kesihatan aku.. hehehehehe... Rupanya claim perpindahan nya sudah dapat. so, dia nak belanja makan la...

Jeng!!! Jeng!!! apa sudah terjadi dekat Kenny Rogers ekk.....????



Iman di pangku ayahnya... sambil tgh tunggu makanan sampai...

Makanan sudah sampai.. sampai ajer makanan sampai, iman terus berdiri melonjak2 sambil pandang makanan yng sedap ini...

Yang ini untuk aku... aku lapar, so aku amik nasi la...


JENG...!!! JENG...!!! JENG...!!!!

..................................

.....................

........


disebabkan iman pandang semcam ajer pada makanan itu, aku pun try la menyuapnya mashed potato yg ada dlm pinggan aku....

uiksss..!!! dengn sepantasnya iman hulurkan mulutnya nak makan.. terkezut aku... nak rupanya....

tengok.. makan lagi...

dan lagi..... sedap agaknya....

Bertuahnya iman... Ini rupanya makanan yang dicarinya.. hahahaha...!!~~ itu la bak kata asben aku.. bukan sahaja like father like son.. ini like mother like son.. hehehe... itula masa aku duk ngandungkan iman, inilah makanan feveret aku.... sampai iman pun terikut sekali. Memandangkan dia seronok dapat makan nie..., untuk 1st time aku bagi ajer la dia makan sampai puas... lepas nie tak boleh la sayang ekk.. tak elok untuk baby.. nnt kat umah ibu buat spesel untuk iman... :-) So, dengan rasminya makanan pertama Iman Zafran adalah mashed potato dari Kenny Rogers... So, kepada ibu2 yang mengandung..., perhatikan makanan kegemaran korang masa preggy nie.. dan kemungkinan makanan itu lah akan menjadi kegemaran anak mu.. Macamaku dulu la gaks.. masa mak aku ngandngkan aku, mak aku suka makan buah mata kucing.. so, sampai aku sekarang suka makan buah mata kucing nie... hehehehe.. :-)



Tadaaaaaa.....!!!~~

Lepas makan iman terus tido dengan nyenyaknyer.. dah kenyang sgt agaknya... so, giliran aku pulak nak makan... :-)


Saturday, February 21, 2009

:::: Mushroom soup Mak aKu ::::


Arini aku tak kemana2 sebab asben aku ada kelas amali di UKM, Bangi. Jadi, aku duduk rumah ajer sepanjang hari. Ingatkan pagi tadi boleh la ke Titiwangsa sebentar nak tengok AM Crew lawan Java Rangers... Huhuhuhu...!!~~ tapi, tak dapat pulak sebab pagi2 lagi asben aku dah keluar pie kelas.... erm, takperla.. esok ajer aku ajak asben aku keluar...

Arini mak aku masak Mushroom + Chicken soup.. Huhuhu...!!~~ dah lama jugak mak aku tak buat sup nie.. kalo tak, dulu memang mak aku rajin buat sup nie. Memandangkan arini ada majlis bacaan yasin dirumah sedara aku kat Keramat, jadi mak aku buatlah mushroom soup nie... wah!!! sedap wehhhh!!! ala2 mcm kat pizza gaks.. tp, kat pizza punya sup kosong ajer.. yang mak aku punya nie ada mushroom + chicken gitu...

Nak try rasa...?? camner aku nak bagi... kalo duk sebelah rumah memang aku akan bagi sebab mak aku masak banyak tadi... hehehe.. takperla.., aku tuliskan la resepi kat sini jika korang nak try wat sendiri... :-)

Mushroom + Chicken Soup


Mushroom + Chicken Soup Recipe

Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam
15-20 keping cendawan kering dihiris halus
RM1 Soun
1 senduk Mashroom soup cream (Maggi)
1 1/2 sudu tepung jagung
1 biji telur
halia dan bawang putih ditumbuk serta ditumis


Cara-caranya :

1. Ayam direbus serta letakkan garam. Kemudian disiat2kan.

2. Cendawan yang dihiris direndamkan sehingga kembang.

3. Soun direndam dan dipotong pendek.

4. Masukkan cendawan hiris dan soun kedalam air rebusan ayam tadi.

5. Kemudian digaul dan dimasukkan pula ayam yang telah disiat tadi.

6. Mushroom soup cream dibancuh dengan air, kacau rata kemudian dimaukkan kedalam sup tadi.

7. Begitu juga dengan tepung jagung, dibancuh serta dimasukkan kedalan sup sambil dikacau rata.

8. Kemudian masukkan telur yang telah dipukul kedalam sup sambil dikacau (kacau ikut bulatan) hingga hancur.

9. Setelah sup nampak pekat, jadi sedia untuk dihidang.




Selain itu, aku ada cakap ngn mak aku yang aku teringin nak makan lala.. huhuhu!!~~ arini mak aku baik ati maskkan aku lala... Yahooo..!!!~~ bestnyer... Sedapnya aku makan lala arini... Jangan mara yea, semangkuk lala nie untuk aku sorang ajer... hehehehe... sebab asben aku takleh makan sebab gatal.. ayah aku pun takleh makan sebab takut gout. Mak aku pulak memang taknak... jadi, lala itu aku yang punyeeerrrr...!!! Yummmyy...!!~~


Inilah lal yang mak aku masakkan... Thank u mak... :-)

Friday, February 20, 2009

::: Berita Terkini dari TheLilCaliph ::::




PRE ORDER of Philips Avent BPA Free Bottles

In view of the high demands of the BPA Free bottles of Philips Avent, I’m opening a pre-order for all sets of the bottles to all from now until middle of March or until the quota is full. All orders placed must be confirmed with payment of which in the event you wish to cancel the order later, we will only provide you a credit note over next purchase on our store.

Also as payment is received in advanced, I shall honour you a 10% discount on any set of the bottles with a coupon code PreOrder Avent, which you can use during check-out.

Please take note that delivery will be done starting second week of April on first come first serve basis depending on your choice of delivery. Orders above RM200 is free courier on us! ;)

This offer expires once the quota is full.


So, disamping itu mari kita menyertai contest yang diadakan oleh pihak TheLilcaliph nie..

This contest is open from 1st January 2009 to 31st March 2009.

Jangan ketinggalan yea... Hadiahnya amat menarik untuk dimenangi... Good Luck and All The Best....!!!~~


:::: Tag All About 1st P regnancy ::::

Actually aku amik tag nie dari BabyIbu... Walaupun BabyIbu tak directly bg tag nie kat aku.. tp, dia kata sesape nak buat leh la buat... So, aku tertarik dengan tag nie.. dan disebabkan kerajinan aku nie, aku pun buat la... hehehehe... :-) So.. inilah dia...


1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
~~ Yup... sebab memang nak anak... Perutku kosong 6bulan...


2. WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
~~ Maybe Z**** Balqis or S**** Qistina... Not sure lg... sedap gaks name nie...


3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
~~ Alhamdulillah bersyukur sgt berjaya akhirnya.... Amin...


4. HOW OLD WERE YOU?
~~ 24 Years Old


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
~~ mcm biasa tiap bulan bila time nak peod tue.., akan rasa berdebar.. lebih2 lagi bila lewat even 1 ari pun.. Jeng!! jeng!! masuk ari ke 3 lewat dah excited nak buat UPT test.. dengan rasa berdebar2, buat lah UPT.. Ha!!! terkezut bila nampak 2 line... terus rasa bersyukur sgt becoz berjaya... Alhamdulillah....


6. WHO DID YOU TELL FIRST?
~~ Of Course my asben... becoz asben aku memang dah pasang nazar if aku pregnant... Dialah orang paling seronok sekali...


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
~~ Semestinya... tak suka berteka-teki.... 3D scan akan nampak clear..


8. DUE DATE?
~~ 14/08/2008...


9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
~~ Takder langsung.. alahan kuat makan adalah....


10. WHAT DID YOU CRAVE?
~~ ngidam paper takder la.. cuma suka minum fresh oren dan makan burger...


11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
~~ Boleh dikatakan setiap bulan demam.... lastly kena demam campak pulak...


12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
~~ Boy


13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
~~ Mula2 rasa ingatkan girl.. skali boy... hehehehe...


14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
~~ Banyak gaks... 14kg tueeeee....


15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
~~ Takde pun....


17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
~~ Kena demam campak serta gatal2 satu badan except muka...


18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
~~ Hospital Ampang


19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
~~ Lebih kurang 4 Jam... last2.. doktor pakar yang sambut...


20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
~~ My Asben


21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
~~ my Asben, Doktor and nurse...


22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
~~ Normal but ada bantuan vakum..


23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
~~ Nope...


24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
~~ 3.18 kg


25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
~~ 13 Ogos 2008 pukul 7.30pg


26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
~~ Muhammad Iman Zafran Bin Shahrulizam


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
~~ Dah 6bulan 6 Hari..


28. WOULD YOU DO IT AGAIN?
~~ Yup!!! Insyallah bulan 9 nie.. Hopefully selamat semuanya... amin... ;-)



So, disebabkan aku suka tag nie, jadi aku nak bg kat bakal ibu dan ibu yang ada sorang anak... Jeng!! Jeng!!! sape aku nak bagi yea... :-)
  • Kak Nas
  • Kak Ainey
  • Kak Sue
  • Kak Zie
  • Kak Wana
  • Kak Zura
  • Tinie
  • Ryn
  • Alyyani
****** So, rajin2kan diri jawab ekk..?? ******



Wednesday, February 18, 2009

::: Iman 6 Month :::

~~~~ :::: Iman ^ Month's ::::~~~~


New Born


6 Months

Muhammad iman Zafran sekarang sudah memasuki 6bulan... Alhamdulillah perkembangannya berjalan dengan lancar dan seperti bayi2 normal yang lain... syukur alhamdulillah... Apakah perkembangan iman sepanjang dia berumur 5bulan..?? Antara perkembangannya... :

* masih lagi mendapat khasiat susu ibu even campur dengan susu formula
* semakin aktif mengundur ke belakang
* sumtimes nampak dia cuba untuk memaju kedepan
* dah boleh duduk tp dengan sokongan
* dah pandai mencari2 B if nak susu
* dah tidak berbedung
* suka berguling2 atas katil sebelum tidur
* suka menjerit2 dan menyembur
* dah pandai masukkan barang dalam mulut
* dah kenal susu botol.. bila nampak ajer susu dalam botol, menjerit2 dan menganga2 mulut nak susu...
* menyusu sekarang pegang sendiri botol.

Itulah antara perkembangan iman... Harapan aku pperkembangan yang akan datang adalah... kalo boleh tak sabar nak tengok iman dah pandai merangkak... hehehehe... :-)




Tuesday, February 17, 2009

::: 5 Week :::


Pregnancy Calendar - Week5


Week 5

The shape of the baby continues to develop at a rapid pace, and is now 4-6mm in length. The majority of the growth is now focused on the head. The brain is undergoing development and this will regulate the heart rate, blood circulation, and other vital body functions. Already after just five weeks the liver, pancreas, lungs, and stomach have begun to develop. Plus the tiny heart is increasing the circulation.

Mum’s body is adjusting to the increased amount of hormones and the symptoms that started in week four continue.


Minggu ke-5

Embrio akan terus membesar. Terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif. Sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.


*** disebabkan doktor kata yang aku skang nie 5week. So, aku postkan info 5week pregnancy... :-) ***


Monday, February 16, 2009

::: Very SurPrisinG!!!~~ ::::

Sunnguh surpire la.. apa yang surprise yea..??

Semalam aku tidak sihat... jadi pie klinik. Pi Klinik Warda kat Kg Pandan ajer.. Sampai kat sana aku berjumpa dengan Doc Warda... aku dan asben pun masuk kebilik bila nama di panggil... Antara perbualan kami :

Dr : Pn. Juliyana demam? selain demam ada batuk, selsema?
aku : Ya doc. Saya ada batuk2 sampai rasa nak termuntah. selsema tak.

Ok.. doc pun check la suhu aku dan check telinga dan tekak...

cont...

Dr : (dr. tgk rekod dlm kad) OOooo.. awak pregnant yea.. baper minggu da?
aku : lebih kurang 8 week.

Dr : awak nak scan ker..?
aku : Doc, kalo 8week scan dah nampak ker..??

Dr : oo.. nampak dah...
aku : boleh la doc..

dr. Warda pun scan perut aku...

Dr : eh!! awak bukan 8week la... baru 5week nie... baru lagi..
aku : yeke dr..? sebab last peod saya pada 22/12 thn lepas...

Dr : mungkin peod awak tak betul tue.. scan nie tak leh tipu.... takpe, next month awak dtg balik.. kita tengok perkembangannya mcmaner... ok..??
aku : (aku dlm keadaan terpinga-pinga terus jawab) Ok la doc.

Dr : erm.., so, due awak pada 19/10/2009 la... ok.., nnt dtg jumpe saya balik yea..
aku : Ok...

aku dan asben aku pun keluar bilik dalam keadaan tertanya2 lagi... betul ker nie.. mcm tak caya ajer.. jauh sangat bezanya la.. 3week bezanya...



So... inilah gambar scan nyer... tgk pada scan tersebut tercatit 5week.. dan due nyer pada
19 Oktober 2009....

camner agaknya ekk..?? pernah ke berlaku macam nie...? terkezut gaks nie...


::: Anak-Beranak TaK siHat :::


Arini aku MC, asben aku laks kena amik EL sebab tak sihat jugak... seperti yang aku citerkan semalam yang kami anak beranak tak sihat..., jadi kami ber3 jadi orang sakit di rumah... hehehe....!!!~~~ Aku dengan badan tak sihat nyer... iman pulaks dengan lungs infection nyer.. dan asben aku pulak mulut nyer pecah...

Citer pasal kesihatan Iman... Seperti bulan 12 tahun lepas, iman kena lungs infection.. dan masa tue la 1st time kena ambil gas... dan kali ini iman kena lagi... Yang aku pelik, iman tak pulak demam n merengek.. tetapi dia makin aktif adalah... erm... sabo ajer la.... so, malam sabtu lepas aku bawa iman ke spital Ampang... sebab dia batuk tak henti2, kerap muntah dan pernafasannya berbunyi... doktor memang dah pesan dengan aku if 3 benda ini berlaku, bawa ke spital cepat2.... Di spital, doc suruh ambil gas after that dia nak dengar balik bunyi pernafasan Iman... If tak OK, kena tahan wad... Alhamdulillah selepas ambil gas pernafasan nya kembali normal... Cuma doktor bagi pesanan supaya iman tidak dihantar ke nurseri buat sementara waktu, kalo boleh ibunya kena jaga untuk memerhatikan sistem pernafasannya.... taku2 bila kat umah pengasuh nnt dorang tak perasan.... Macam biasa doc bagi ubat antibiotik yg slalu iman dpt sebelum nie... Bukan antibiotik Penicilin tp antibiotik Erythromycin. Kena bagi dalam tempoh 7 hari. Selepas ambil ubat, kami pulang. dan malamnya iman tido dengan baik... tp, mula pukul 3pg tidinya terganggu dengan batuk.... sian dia.. tak leh tido lena...


Inilah ubat antibiotik iman... Iman yang punyerrrr.....

Kisah aku pulaks.. erm, sejak ahad badan aku dah mula rasa semacam ajer.. tak sedap badan dan rasa panas2 nak demam... sakit tekak dan batuk kering juga mcm iman... Adussss...!!~~ aku memang tak baper suka demam nie.. Naperntah Antibodi aku nie tak kuat la... Mudah sgt kena demam... so sad :-( .... So, aku pie klinik dan doktor memberi aku MC...

Inilah MC aku untuk Semalam.... Ini aku yang punyerrrrr....

Yang asben aku pulaks...., dia kena bibir pecah... cian dia.. besar pecahnyer..., so, dia tak amik MC tapi amik EL ajer.. sebab malas nak jumpe doc.... Camner nak mengajar kalo bibir pecah kan..?? mesti tak selesa... makan pun tak sangat sebab tak boleh makan... Rasa sakit sangat... Cakap pun tak banyak..... sabo nyer.... :-) Esok lusa baik la tue.... Tp, esok tetap kena pie sekolah sebab cikgu nie tak banyak cuti rehat... cian anak murid tak belajar....

Itulah kisah kami anak beranak yang tak sihat..... Duk umah ajer la kami mcm duk umah orang sakit... hehehehe...!!!~~

So, esok Selasa akan kembali pada asal... Aku kena pie keje, asben aku pun kena pie keje dan iman pun kena pie umah pengasuh....

::: Alahai..!!~~ Susahnyer... !!! :::


Kelmarin pegang camera saja nak nangkap gambo. tgh2 nak tangkap gambar iman.., si dak Nain nie kaco.. dia nie memang pantang nampak camera.. mst nak tangkap juga... dia jadi pengacau untuk aku tangkap gambo iman... nengok la nie...

"Nain tolong tepi kejap"... huhuhu!!!~~ takmo ketepi dia.. suka kaco..

Taknak ketepi dia.. dia pun nak joint jugak tangkap gambo...

Tangan dia pulak yang kacaunya...

alahai... dia amik buaya la pulak...





tgk yea aper yang aku dapat..... huhuhuhu!!!~~








Alih2... ini yang aku dapat.. muka close up dia... Nampak gigi 7batang.. dia nak amik camera nie.. pantang nampak camera...



AKHIRNYA!!!!


dapat jugak aku capture gambar iman tanpa gangguan dari Nain... Huhuhuhu!!~~ letih gaks nak tangkap gambo nie bile si Nain nie ada.... Suka kaco orang la dia nie....

::: Jalan-Jalan :::

Disebabkan semalam dari pagi sampai la petang duduk rumah ajer.. jadi bila sampai waktu petang dah mula bosan. Jadi kami ingat nak ke Titiwangsa untuk jalan2 sedut udara petang.. Memandangkan jam baru sahaja pukul 4ptg, jd kami bercadang ke JJ setiawangsa dulu untuk mengisi perut..... Sampai sahaja ke sana kami terus menuju ke Food Court untuk mencari makan.. Aku kali nie pregnant pun da mula mengidam nak makan kenny Rogers.. huhuhuhu!!!~~ tapi asben aku taknak... dia xbagi... dia kata makan lain la.. asyik Kenny ajer... nak tak nak ikut ajer la... dan dah sampai kat Food Court tue, aku rasa nak makan nasi goreng USA... erm.., nampak sedap pulak... amik ajer la...

Inilah makanannya..

Aku dan asben aku tgh duk makan.. Iman laks mata duk pandang keliling ajer... apa yang di ushar nyer au pun tak tau...

Hehehehe.. aku suka bawa iman ke tempat sini bila pie mana2... sebab kan ada banyak TV.. aku tengok kepala dia ke kiri ke kanan.. tak tau nak tgk TV yang mana satu... banyak sangat... hehehehe...

Pas makan, jalan2 kat dalam Jusco tue... jalan punya jalan tgk jam 6.30ptg da... upsss..!!! tak solat lagi.. pie solat dulu... keluar solat tgk jam da pukul 7ptg.. So, nak dekat Maghrib da... Tak jadi nak pi Titiwangsa... Kami pun terus balik... Iman pulaks mcm biasa, sampai waktu ajer nak tido.. So, memang takleh kemana la... Memang kena balik rumah terus la jawabnya... Hari Minggu yang membosankan sikit la.. sebab iman tak sihat.. Lungs infection dtg balik.. dan aku pulak badan rasa nak demam2... yang asben aku laks mulutnya pecah... kami anak-beranak tak baper sihat.... :-(


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...