Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Tuesday, March 31, 2009

::: Menu Untuk Ari Ini :::

Sejak menjak aku tak keje dan duk umah nie.., aku kena la masak sendiri lauk berpantang.. hehehe...!!~~ bukan susah pun kan masak lauk berpantang nie kan..?? simple ajer.. itu yang aku suka..aku menjadi HOUSEWIFE sementara aku... So, tiap2 ari tghari aku kena la masak untuk makan sendiri disampaing untuk asben aku, ayah aku dan Iman zafran...

So, apa yang aku masak.. dorang kena makan la.. sebab aku masak lauk simple ajer.. contohnya mcm arini... Ikan Bakar + sup sayur + kuah kicap.. Itu ajer.. Asben aku pun tak kisah... Arini aku siap masak awal.. Kul 11 dah siap daa... hehehe..!!! sempat la asben aku nak makan di rumah sebelum ke sekolah sesi petang...


Ikan siakap Bakar...

Sup sayur + ayam + soun

Cicah Kicap tanpa cili (untuk berpantang)

Ini sahaja menunya... Very Simple... hehehe..!!~~ mungkin tak nampak mcm takder selera kan..?? bg aku, kalo ada sambal belcan.. dah meletup daa...!! tp, xboleh yea sayang.... ala2 makanan untuk diet gaks nie...

** pesanan org tua2 : waktu berpantang, kalo makan tak boleh bertambah.. Jadi, aku pun takder la bertambah... (semangat nak DIET nie...)

::: Makanan Tengahari Iman Zafran :::


Memandangkan aku MC selama 2weeks nie.., jadi aku tak anta la Iman ke rumah pengasuh.. Tak sampai ati aku nak anta iman ke sana.. dpd aku tak buat apa sangat, baik aku jaga je iman kan...?? hehehe..!! dah jadi mcm housewife la pulak aku nieee.. xperla housewife tak sepenuh masa.... So, apa menu tghari untuk iman yea..??

senang ajer menu dia.. sama mcm lauk aku.. Kiranya iman makan lauk berpantang juga la. Aku buat lauk aku takla sama mcm berpantang lepas bersalin... simple2 ajer... yg penting takder santan, takder cili dan takde bahan yg mcm2 tue.. Just rebus dan bakar.. Kiranya mcm lauk untuk berdiet juga la... disamping boleh menjaga kesihatan...

Arini apa yang aku makan, iman pun makan.. Cuma yang iman punya aku amik nasi + sup sayur dan aku blender kan.. Kan senang...????

so, jom kitg nengok aksi iman makan....


inilah hasilnya.. Sup sayur ada ayam + nasi dan diblend kan....

Iman sudah pun get ready nak makan... dengan bipnyer.. skang nampak bersih.. sat lagi kotor la jawabnya..

suapan yang pertama... dah menceceh pun.. Tak reti duk diam.. terlompat2 dia..

Amboi... sampai menjilat bibir nampaknya... sedap ekk..??

"nak lagi" hehehe... tak sabar menunggu suapan yang ke-2 pulak....

aik.. sempat lagi menoleh ke TV ekk..??

Erkkk... alhamdulillah.. kenyang sudah.... hehehe...!!!!~~


** esok iman nak makan apa pulaks yeaa...??


::: Iman dan Adam :::

Kelmarin kawan baik aku datang... Kawan baik aku nie namanya IDA.. Kami kawan sejak kami tadika lagi.. sehinggala Form 5 dan juga sekarang... Cuma dah jarang jumpa aja... Tp, still contact lagi la.. lama kan kami berkawan..?

Yang bestnya.. Kami kawin tahun yang sama dan beranak pada tahun yang sama.. cuma yang berbezanya adalah bulan shj... Dia pun melahirkan soerang baby BOY... Namanya ADAM MIQAEL.. Beza Iman dan Adam hanya 1buln setengah ajer... TETAPI... bila dia datang kelmarin.. MAK AIK!!! terkezut aku dibuatnya... huhuhu..!!~~ dalam besar2 Iman, anak Ida nie lagi tough aku nengok.. semangat sungguh... mcm tak caya jer aku sebab ibunya kurus kering ajer.... Beratnya nak mencecah 11kg da... 8bulan setengah...


Inilah Ida dan Adam... Masa nie aku dalam pantang.. baru kuar wad.. Ida pulak baru abis pantang.. aku nyambung pulak.. hehehe..!!~~

nemgok si adam nie.... semangatnyerrr....
peha yang gebusss..

kelakar ajer.. Iman takut ngn adam... hahaha...!!~~ nangis Iman... Mata Adam sungguh bulat...

hehehe...!! sempat lagi Iman duk menjeling...

Lepas nie dorang la pulak jadi kawan baik.. Menyambung generasi kami pulaks..

tgk pada pipi Adam nie... dah mcm anak patung da...

Jom nengok lagi dekat.... bulatnyerrrr.... aku rasa dalam 6bulan aku tak tengok Adam.. sekali tengok.. terperanjat aku.. dulu kecik ajer diaa... skang muka pun dah lain... Nanti tgk 1thn dah lain da muka dia....


::: Tag Dari Kak Zura :::


Kak Zura..., apa nama tagging nie..?? hehe Jue pun tak tau tugasan apa.. Tp, Jue nengok akak letak gambo masa pantang, mungkin juga tugasan untuk menepek kan gambo ketika dalam pantang... Huhuhuhu..!!~~

Actually ketika dalam pantang tgh duk excited sangat berpantang..., aku lupa nak tangkap gambo masa dlm pantang.. lagi2 masa berpantang dirumah... xder langsung nak bergambar.. Mungkin juga masa tue tgh tak lawa kot.. sebab tue tak bergambar...

Tp, untuk menjadikan kenangan... ada la aku amik gambar semasa Iman Zafran dalam NICU.. Jadi, gambar2 yang aku tepek nie.., adalah semasa didalam wad NICU... Itu ajer la yang ada.. hehehe...!!~~ cian aku kan..????

aku & iman pas nyusu.. nampak kan..?? betapa toughnyer badan aku... huhuhu!!!~~

Nie pulak gambo semasa nak kuar wad.. sempat lagi tue aku berposing... sembab nyer muka masa nie.. mana taknya.., aku TAK MANDI..!!! xselesa aku nak mandi kat situ sebab air sejuk.... dah la duk bawah aircond yg sejuk.. pastue nak mandi dengan air sejuk.. Tak sanggup.... slalunya aku akan balik umah mandi sat.. pastue dtg balik.., tp, bila doktor kata boleh balik arini.. aku pun tak balik la lagi masa tue.. tunggu discharge ajer...


*** sebelum nie tugasan gambo masa pregnant, yang nie pula masa dalam pantang... mcm ada berkait rapat ajer... hehehe...!!!~~

Monday, March 30, 2009

::: Tagging Gambo Pregnant By Kak Wana :::


huhuhu...!!!~~ citer pasal gambo pregnant dulu... teringat balik masa pregnant kan iman.. Masa pregnant kan iman, aku suka sangat pi bercuti.. Tak kira kemana pun.. aku memang suka pie bercuti lagi2 asben aku kan Guru.. so, aku amik la masa kesempatan cuti sekolah untuk pergi bercuti.. kalo tak cuti sekolah, aku tak boleh pergi sebab cikgu tak dapat cuti masa tueee.... sehingga la aku masuk 9bulan, aku dah tak larat nak pie mana2.. tp, dlm larat tak larat tue.., aku tetap nak berjalan juga... even pie TESCO ajer.. hehe..

Inilah dia antara gambo2 pregnant aku.....

masa nie aku 5bulan... kat kg asben aku, Sg, besar...

Yang nie pulaks, masa 7 bulan.. pie bercuti ke Penang...

Haaa.. yang nie lagi best.. masa tgh sarat... Malam sebelum aku pie hospital esoknya... Pada malam nie, aku saja ajak asben pie jalan2 hirup udara malam kat Putrajaya.... Tak sangka pulak, itu adalah malam terakhir aku sebelum beranak.. esoknya aku masuk wad sebab dah ras sakit nak beranak.... Last b4 deliver.., berat aku 74kg... huhuhu...!!!~~

::: Alhamdulillah Dah Slamat Semuanyaaa.. :::


Alhamdulillah aku dah selamat pun menjalani proses Dilatation and Curettage (D&C) pada malam kamis lepas...

Ceritanya begini...

Selepas ari Rabu aku ke klinik untuk membuat pemeriksaan tentang kandungan aku.., doktor pun telah memberi surat reference untuk dibawa ke hospital supaya aku dapat menjalankan proses D&C kerana doktor telah mengesahkan aku KEGUGURAN....

Jadi, pada ari kamis lepas, aku dan asben pun ke HUKM untuk membuat proses ini.. Aku sampai di HUKM selepas makan tengahari dalam pukul 2ptg. Sebelum itu, aku sempat lagi makan di Velodroom untuk makan ayam kampung.. Semasa di bahagian Gynea itu, aku tunggu giliran untuk dibuat pemeriksaan sebelum dihantar ke wad. Lama juga aku tunggu.. lebih kurang 1jam lebih sebab mereka utama kan keadaan orang nak bersalin dahulu..

Setibanya giliran aku..., doktor terus membuat pemeriksaan ke atas aku.. saat dan ketika inilah paling merunsingkan aku dan menakutkan aku.. sebab orang kata ketika ini sakit... aku tarik nafas panjang2 dan bertanya pada doktor... "sakit tak doktor".. doktor jawab " tak sakit tapi tak sedap laa.. ".. sabo ajer la.. Semasa doktor memasukkan batang scan dari tut tue.. aku dah menarik nafas panjang2.. doktor kata jangan angkat punggung tau.. aku pun tak angkat la... Alhamdulillah... aku langsung tak rasa sakit pun...

Selepas di scan, doktor kata aku di tahab wad la sebab memang kena buat proses D&C.. dia tgk janin aku memang tak berkembang sebab baru 5week... Kalo nak tunggu boleh, tapi nnt awak sakit. Baik buat D&C tak sakit pun sebab bius.. Katanya laaa... Dia suruh aku puasa.. Tak boleh makan.. Last makan aku pada pukul 1ptg td la.. So, doktor suruh teruskan supaya jangan makan lagi...

Semasa aku di wad.., aku diperiksa oleh doktor2 yang lain.. Aku sangat kagum dengan services di HUKM nie.. Memang MARVELOUS la.... setiap masa dia akan pantau pesakit even aku hanya mengalami keguguran apatah lagi org yg nak bersalin tue.. sentiasa dijenguk dan di tanya.. dalam pukul 8mlm, doktor memasukkan ubat ke dalam tut.. untuk membuka serviks sebelum di hantar ke bilik operate.. sekali lagi aku bertanya pada doktor.., sakit tak nak masukkan ubat nie.. doktor tue jawab tak sakit.. tapi ramai kata tak selesa... HA...!! memang tak sakit pun masa ubat itu dimasukkan kedalam tut... Alhamdulillah sekali lagi aku bersyukur... (doktor yang buat nie memang muda mcm baya2 aku jer tp memang nampak pakar la)..

saat2 yang ditunggu2 dah tiba.. sungguh mendebarkan aku semasa staff nurse datang untuk salin baju sebelum di bawa ke OT... Dalam pukul 10.30mlm aku di tolak ke bilik OT... masa tue.. Ya Allah berdegup2 jantung aku dibuatnya apatah lagi selepas sign surat untuk di bawa ke bilik OT.. Sampai sahaja di bilik OT, seorang doktor lelaki telah menunggu aku.. Ha..?? doktor laki lagi... takperla.. janji semua selamat.. Dr. pius namanya.. Sampai sahaja dibilik OT.., aku dipasangkan oksigen dan doktor memberi aku bius.. dan selepas itu........ Aku pun PENGSAN... Tak sedar langsung... apa yang dorang buat aku pun tak tau...

Tiba2... kedengaran orang menangil nama aku... Pn Juliyana.. Pn Juliyana.... Mereka semua kejutkan aku untuk sedarkan aku dari pengsan... Mata aku pun terkebil2.. Baru aku sedar dari pengsan... rupanya aku dah selamat menjalani proses D&C itu... dan aku dibawa satu tempat untuk rehat dahulu sebelum di bawa ke wad semula...

Selepas aku betul2 sedar.., aku ditolak semula ke wad.. semasa sampai diwad, aku lihat jam pukul 1150 mlm.. uiksss.. sekejap ajer menjalani proses ini yea... dan doktor bekalkan ubat tahan sakit.. jika sakit, aku perlu makan ubat itu.. dan alhamdulillah.. aku tak merasai kesakitan selepas menjalani D&C....

Apa2 pun aku teramat bersyukur kerana semuanya berjalan dengan baik dan lancar... Sebelum buat D&C nie, aku teramat la risau kerana ramai yang cakap sakit sebab dia nak korek2 kat rahim kita dan menggunakan alat yang tajam.. Memang betul mereka buat begitu tapi, aku dibius dan aku tidak merasai segala kesakitan itu..... Begitu juga selepas menjalaninya... Cuma ada rasa sengal2 ajer.... Alhamdulillah sepanjang aku buat D&C dan selepas nyer aku tak merasai apa2 kesakitan.. hopefully, rahim aku cepat baik.. Amin...

Pada pagi Jumaat, doktor datang check seperti biasa dan memaklumkan aku boleh pulang kerumah... Jadi, doktor sarankan supaya aku tidak boleh mengandung dalm 3-6 bulan ini.. Kena merancang dan doktor bertanyakan aku kaedah apa yang aku nak gunakan. doktor pun menerangkan setiap kaedah yg ada.. dan aku memilih untuk makan PIL PERANCANG dahulu.. (bagus la doktor kat sini siap bg penenrangan untu kaedah2 merancang nie)..

Jadi, selepas ini aku memang kena betul2 merancang sebelum mendapatkan anak ke-2.. takper la.. aku tak kisah.. Janji aku selamat dan sihat walafiat.... Aku ucapkan terima kasih pada semua yang bagi support kat aku... Aku terima seadanya apa yang telah terjadi pada aku.. Jadi, selepas ini aku sentiasa beringat2 selalu... Aku diberi MC selama 2week untuk berpantang.. Orang kata berpantang selepas keguguran pun sama dengan berpantang lepas bersalin.. Malah kena lebih berhati2 sebab kita luka didalam rahim.... Selamat Berpantang pada aku... ;-) apa2 pun.. Thanx to all... Muahh...!!!~~~

Aku & asben semasa mula2 sampai di klinik Gynea sedang menunggu untuk buat pemeriksaan oleh doktor

di hujung sana lah bilik pemeriksaan sebelum kita dihantar wad atau disuruh pulang...

Seperti biasala kalo dah masuk spital mesti kena cucuk begini.. Yang buat ini adalah Doktor India laki.. Muda lagi..

Muka aku teramat la sembab.. Ini gambar selepas menjalankan proses D&C...

Aku suka akan peringatan ini.. Bagus la kalo setiap hospital promote untuk penyusuan ibu nie... Setiap katil ada benda ini...

Tag nama aku semasa di HUKM...

Makanan untuk tengahari.. Ayam mask kerutub dan sayur sawi + kubis.. sedap lauknyer.. abis makan.. except kubis aku tak makan.. takut nak makan sayur sejuk...

Ubat-ubatan yang perlu aku makan... Yang 4kotak tue adalah ubat tahan sakit... Alhamdulillah takat nie takder sakit2... Makan bila perlu.. Yang lain semuanya ubat vitamin dan Folic Acid...

Inilah dia pil perancang yang diberikan oleh doktor.. Mercilon namanya... So, setiap ari kena makan.. tak boleh miss...


Thursday, March 26, 2009

::: Tiada Lagi Janin Dalam Perut Ku :::


1stly.. Thank U Kak Zura coz bagi nasihat dan pandangan kat Jue... Jue amat2 appreciate atas nasihat akak... Thanx a lot... Disebabkan kak zura tepon aku dan bagi nasihat mcm2.., jadi aku amik keputusan untuk ertindak segera.....

Semalam aku MC sebab jumpe doktor untuk follow up kandungan aku.. Semua ternanti2 result nya kan..? thanx kepada semua yang setia untuk menanti cerita dari aku... dan juga kepada semua yang ambil berat pasal aku..

Seperti yang aku cakap kan NOTING TO GIVE ME HOPE...!! Kali ini aku follow up semula ke Klinik Warda.. Actually, aku suka ke klinik Kita sebab aku slalu follow up dengan doktor Nik. disebabkan pagi tue Dr. Nik takder, doktor laki yg ada.., aku pie lah klinik Warda.. sampai2 klinik aku register dan tunggu giliran..

Bila dipanggil,aku terus masuk ke dalam bersama2 Iman dan ayahnya... Antara perbualan aku dan doktor:

Dr. : Juliyana... Macamane kandungan...? nampak besar tue perut.. aritu kita scan tak nampak kan..?

Aku : Itulah doktor.. sekarang nie saya BLEEDING la doktor...

DR. : bleeding macamne? banyak ke sikit..?

Aku : Saya stat bleeding last week.. tp, mas tue sikit ajer mcm mula2 nak period.. Tapi skang dah mula banyak daaaa....

Dr. : Ok, kita scan.. skang nie sepatutnya awak mesti 8week.. if tak 8week, maknanya awak sudah keguguran...

aku pun bersiap sedia untuk membuat scanning... dan doktor pun memulakan proses scanning... tiba-tiba doktor kata cakap :

Dr. : ha... tengok nie.. tak nampak apa2 dah.. so, maknanya awak dah KEGUGURAN nie.. Hanya tinggal karung sahaja.. Tiada janin di dalam nya.

Aku : (dengan muka tak terkejut, sebab last week scan pun tak nampak janin gaks) Iyer ke doktor..? so, confirm la saya dah keguguran nie...??

tiba-tiba asben aku nyampuk :

Asben : Jadi doktor, memang dah takder harapan ke..??

Dr. : yess.. memang confirm awak dah keguguran.. cuma belum keluar abis sahaja lagi..

Aku : jadi mcmane doktor..? apa perlu saya buat..? buat D&C ke doktor..?

Dr. : Saya akan buat surat refer ke hospital. Awak ke hospital untuk buat D&C...

Aku : doktor, kalo saya nak tunggu benda nie turun sendiri boleh tak..? mana lebih sakit..? D&C or gugur sendiri...

Dr. : boleh nak tunggu.. terpulang pada awak la... sakitnya bergantung pada seseorang.. ada org sakit ada org tak sakit.. kalo D&C dia akn bius tp, pada mulanya akan sakit sikit la...

Aku : takpe la doktor.. doktor buat juga la surat refernce.. mana tau esok saya rasa nak pie spital terus...

Dr. : Ok.. saya buat.. Itu sahaja... tunggu di luar yea...

Aku, iman dan asben pun keluar lah bilik doktor...

Itulah alkisahnya aku semalam... Actually, aku teramat la sedih sebab bukan rezeki aku untuk masa ini... Tak dapat aku laksanakan impian aku untuk dapatkan anak dalam masa terdekat ini.. Apa yang aku harap kan supaya Aku dapat anak untuk 1st 2orang nie dalam masa terdekat.. aku nak membesarkan 2 org anak sekaligus.. Tetapi hanya tinggal harapan sahaja.. Aku terima seadanya...

Jadi, selepas ini aku akan tumpukan perhatian untuk Iman Zafran dahulu... Anak..? insyallah ujung tahun nie baru aku bertungkus lumus semula.. Jadi maknanya dalam tahun depan aku nak anak... If, ada rezeki awal aku terima juga.. tp, aku ingat nak merancang dulu.. nak rehatkan rahim aku dulu supaya pulih sebaiknya... Almaklumla.. bila dah buat D&C nie mestila kena pulihkan rahim dulu kan....

Segala ketentuan ini aku terima seadanya.. Insyallah bila aku pandang Iman Zafran.. aku rasa aku bertuah juga sebab aku telah pun dikurniakan seorang anak... Bagaimana perasaan kawan2 yang belum dikurniakan anak..? aku juga rasa seperti apa yg mereka rasai.. memang teramat sedih.. Insyallah rezeki pasti menanti kalian.. aku doakan untuk semua.. Amin...



Inilah gambar scanning semalam... Korang nampak kan..? hanya ada kantung sahaja.. isinya tiada pun.. insyallah aku akan dapatkan semula tahun depan...


- AMIN -


::: Inilah Dia Barangannya.... :::


Seperti yang aku ceritakan sebelum ini tentang Jualan Mom's Care kat Ampang Point tue.. Apakah barangan yang telah aku beli..? aku share kan kat sini...

Seperti yang aku katakan.., aku nak beli yang ini... Bottle Sterilizer.. disebabkan iman dah minum Formula Milk sepenuhnya.. So, aku beli benda ini sebab iman dah kena pakai banyak botol da.. sebelum nie hanya 2 botol sahaja... Harganya RM99.90 sahaja.. Kalo harga luar beratus2..

Seperti sebelum ini, iman pakai Dr. Browns juga.. Aku suka botol nie sebab Anti-Colic dan BPA Free... Sepanjang Iman 7 Months tak pernah kembung lagi.. Alhamdulillah.. Dan bila iman minum susu pakai botol nie, pasti abisss.. Dulu aku beli untuk 2 botol sahaja RM65.. Now!! 3botol RM45 ONLY!!.. amat berbaloi..

Yang benda nie Musical mobile.. Ala.. benda alah yang gantung2 kat katil baby nie.. hehehe!! yang klakar nya iman mana ada katil baby.. naper beli yea..? Asben aku la nak.. dia kata nanti dah masuk rumah baru leh beli katil baby... lagipun dia suka mainan2 baby nie.. iye la bang... Hargnya RM39.90 ONLY!!!

Yang nie pulaks washcloth dan Bip... Washcloth tue RM10-(5pcs) Bip pulaks RM15- (5pcs)

Yang ini untuk stroller pad... Rm29.90.. Before less-RM49.90..

Ha... ini adalah swaddle or bedung.. Bedung zaman sekarang.. amatlah mudah kan..? Iman dulu ada satu.. yang nie aku beli saja simpan.. mana tau dapat gals.. hehe.. Murah ajer.. RM19.90 ONLY..!!

Inilah bentuk bedungnya.. nampak kn karung dalam tue.. dalam tue masukkan baby.. then, pastue zip zap ajer.. Yang biru tue iman punya yg lama.. dulu beli mahal.. dah ada murah nie aku ambil laa... Kainnya lembut dan tak panas.. pakai nie iman selesa sekali...

Patue aku berkenan dengan baju nie.. apa namanya ek..? lupa la pulaks time nie... apa2 pun aku nengok nampak cole sgt... Harganya RM25.00 ONLY!!

Haaa.. baju panas nie pun comel gaks kan..? mas aku beli nie tggl tak banyak stok.. then, saiz S tinggal yang ini sahaja.. so, aku ambil la sebelum orang lain ambil.... Harganya RM25 ONLY!! before less - RM69.90 amat berbaloi kan..??

** so, kepada kawan2 nak pie... pie la cepat.. Jualan ini berlangsung sehingga ujung bulan nie sahaja.. tak lama lagi dah tue..... :-) Berapa kesemua jumlah pembelian aku.. tak perlula ditulis ekk.. korang kirakan la yeaaa... hehehe... :-)


::: Citer PasaL Diapers Anak Part II ~~ Kesinambungan Dari Kak Wana :::

Selepas aku baca entry Kak Wana.., aku pun nak citer sikit la pasal diapers nie...Iman since lahir aku pakaikan diapers Pureen (merah) masa nie aku beli kat hospital ampang.. sebab murah la kat situ.. Aku pelik gaks camner jospital ampang boleh jual Pureen nie murah... So, sepanjang kat NICU tue, aku pakaikan yang itu sahaja. Yang beli kat rumah tak pakai langsung... Sampaikan keluar wad, aku sempat beli lagi kat spital ampang tue.. beli 2 paket lagi.. hehehe...

Aku nie memang suka try pelbagai jenis diaper.. banyak gaks yang aku dah try.. ada yang OK dan ada yang KO.. yang KO tue sebab melecet dan tembus.. Tp, aku rasa diapers nie bergantung pada sesetengah budak.. ada yang pakai OK dan ada yang pakai tak OK...

Macam dulu, iman pakai Huggies ok ajer.. masa umurnya 3bulan.. Mungkin masa tue eyak dan kencing tak banyak sangat.. Tapi, masa tue pakai Huggies Ultra la.. Then, aku try pakai Huggies Dry.. tapi nampaknya tak OK sebab kalo pakai mesti tembus dan dia terlampau sangat.. Mcm sendat ajer bila pakai...

Cuma.. Iman still maintain pakai DRYPERS. aku rasa DYRPERS paling sesuai dengan iman.. Sebab pakai tak pernah bocor dan tahan lama pakai.. Cuma aku pakaikannya time pie jalan2 dan waktu malam.. so, malam aku memang tak tukarkan pun start dia tido pukul 8mlm smp 6pagi... memang tahan lama...

Kak Wana, nie la stok last Huggies untuk di abiskan.. Huhuhu!!! Aku beli Huggies nie masa awal bulan 1 dulu... Lama giler nak menghabiskan..

Yang nie la diapers Pureen... untuk pakaian dirumah.. Selain itu, aku pakai BabySoft juga.. Tapi stok itu dah abissss...

Sekarang nie tetap maintain dengan DRYPERS.. Dulu drypers nie murah ajer.. skang nie dah mahal giler.. Dulu aku leh dapat RM26++ ajer... skang nie kalo takder promotion, aku tgk kat Giant semalam RM42++.. semalam pie tesco ada promosi dapat RM36++.. Kira Okla.. Tp, ta beli pun sebab stok DRYPERS banyak lagi...

Dan.. seperti biasa, aku memang suka mencuba diapers nie.. semalam aku beli brand Hey Baby! dan Tesco choice... Kak Ainey pakaikan mifzal tesco choice nie ok ajer.. so, aku nak try la juga.. mana tau OK.. so, leh la aku berjimat cermat..

Selain tue aku beli susu Iman.. Adusss..!! semenjak Iman dah tukar Formula milk nie.., baru aku terasa maintanence untuk Iman dah UP sikit... Sedih aku tak dapat susukan Iman lagi..:-( Hormon pregnant mengatasinya.. Susu dalam stok pun dah abisss.. Cian Iman... Iman sekarang minum susu Mamex Gold.. Ini yang aku rasa OK dah.. Malas dah nak try yg lain.. Try diapers takpe.. susu taknak la.. Fobia aku.. sebab aku pernah try S26.. ok tpi iman minum jadi batuk2... Enfa pulaks..Iman mcm taknak minum.. aku nak try Dumex Dupro ajer.. Tp, asben aku kata bwh 1year kita pakai Dumex Mamex Gold nie la.. Sebab kandungannya lagi tinggi.. Iyer la bang... Kalo dapat nyusu badan kan lagi bestttt.... Lagi tingi khasiatnyer.. Semalam susu sahaja dah abis RM200++... Semalam kan baru dapat gaji.. heheh..

Selain itu, aku belikan Nestum Iman.. Nestum yang ada pun sudah abisss.. Aku nak try yang tin Pink tue.. sebab ada beras Merah.. Orang kata Beras Merah elok pada bayi.. so, aku nak try la... dan juga biskut Rusk Iman.. sebelum nie, aku beli perisa Original.. Kali nie nak try perisa pisang pulaks.. Org kata lagi pisang elok untuk bayi.. lagi2 kalo buat puri pisang.. huhuhu!! nak try gaks...

Dan ini suplement untuk Iman.. Jus Tok Guru..hehehe.. Selalunya org bagi scotts emulsion kan..? aku pulaks pilih Jus Tok Guru nie.. Baik untuk kesihatan bayi dan org dewasa... Selepas nie aku nak carikan iman JUS KURMA untuk digantikan dengan air Ribena.


** nak bagi tips sikit.. kepada ibu2 yang bakal lahirkan anak, untuk baby yang bawah 2bulan, aku rasa tak perlu belikan diapers yang mahal2 sebab nnt kena slalu tukar. sbb dorang kerap eyak dan kencing.. dan eyak n kencingnya pun tak banyak... Kalo pakai yang biasa2 pun dah OK.. After 3 months baru lah beli yang mahal sikit.. supaya dapat jimat cermat... :-)

Wednesday, March 25, 2009

::: sEbab AkU ke Ampang Point :::


Arini aku MC.. aku MC bukan sebab suka2 atau malas nak keje yea... Lagipun sian kat Kak Nor yang terpaksa cover aku.. sori yea Kak Nor.. Sebenanrnya aku ada hal lain seperti yang aku katakan di post bawah nie... Actually, after pi spital.. aku ke klinik pulak untuk check kandungan aku.. Upsss!!! I HAVE A BAD NEWS..!! So, nothing to give me hope...

so, lupakan sebentar perkara itu... Tujuan sebenar nak ke Ampang Point adalah untuk melihat sendiri jualan penghabisan stock dari Mom's Care. Thanx to Jiey Mien (bloggers yang aku read post dia) sebab keluarkan post pasal nie.. Haha..!! umah aku ngn Ampang Point tak sampai 1kilo pun.. huhuhu!! sungguh aku tak tau pasal jualan ini... So, sementara asben aku nak ke Ambank kat situ (untuk bayo utang keta) jadi, aku pun mengambil kesempatan ke jualan ini...

Aku ada snap kan beberapa gambo untuk tatapan semua... selepas ini, boleh la korang serbu ke sana. Jualan ini berakhir pada ujung bulan ini.. Aku tau masing2 semua ydah dapat gaji kan..?? so, boleh la pie shopping... Harga2nya memang murah dan berbaloi.. huhuhu..!! tak caya...? korang nengok la nie...

Mom's Care... Inilah namanya tempat jualan itu... Di tingkat Groundfloor yea kawan2...

depan pintu masuknya sebelah kanan, ada jual baju nie.. RM25 Only..

Kat sini pulaks jual rompers.. 2 helai = RM12 (Carter's) dan Bip RM15 -5pcs

Ini kawasan Botol Avent... Harganya yg kecik RM18.50 (kalo tak silap)

Yang nie pulaks Washcloth - RM10 - 5pcs (jenama Gerber)

Yang nie kawasan Bouncer.. memang banyak giler bouncer.. pelbagai brand ada.. Fisher price tue.. yang harga RM400++ jadi RM200++ dan RM100++.. murahkan..?

hahaha.. sepanjang nie semua kawasan mainan baby.. tgkla ayah iman.. apa yang tengah ditilik nyer tueee..

Actually aku nak pie rembat yang ie.. huhuhu!! umur iman dah 7 months baru aku nak beli benda alah nie... elok benda nie.. sejak menjak iman dah tukau minum formula milk nie.. kena beli la jawapnya...

Harga barang mainan nie RM10 only!!

Belah kat adik tue.. ada stroller dan tilam2 baby.. aku tak tengok harganya.. tak tau la pula..

Nursing Bra pun ada... Yang Harga RM89.90 jadi RM 4o++...

bawah tag harga tue ada jual set newborn, bantal baby..

Yang nie antara tanda2 harga untuk barang di bawah tue... RM10, RM15, RM20, RM30 and so on..

Aku berminat dengan benda nie.. nampak menarik.. nak beli belum lagi la.. sebab iman pun tak pandai duduk dan kami pun lum duk umah sendiri lagi.. tak syok la.. Harga asal RM699 tapi dapat RM400++.. dan juga ongkos nyer tak mencukupi.. hehehe...

Ini semua TOYS!!!

Ha... Baby tight pun ada.. Jika korang nak beli baby tight lagi murah daripada yang aku jual.., boleh la beli di sini RM29.90 - 3pcs... Tapi, baby tightnyer more to girls laa.. Harga asal RM49.90

Ayah Iman keluar selepas membuat pembayaran.. Inilah dia suasana di jualan Mom's Care di Ampang Point... Nak merasai suasana nyer..? korang pergi la sendiri.. Memang tak merugikan...


*** Apakah barang yang aku beli..? nanti aku sharekan ngn korang yea.. aku nak beli yang mahal2 tak mampu.. huhuhu!!~~ aku beli time murah cam gini laaaa...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...