Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Thursday, April 30, 2009

::: Iman Ke Klinik :::


haaaa.. hari yang sungguh memenatkan aku.. Takper, demi anak aku redah ajer.. Skang menunjukkan jam pukul 4ptg.. Tadi pagi aku bawa iman ke klinik yang berdekatan ngn rumah aku.. Klinik Pakar Kanak-Kanak Dr. Rosnah. Aku malas nak pie klinik biasa pie, Klinik Kita tue sebab aku malas nak nunggu lama kat situ.. So, aku pie klinik yg berhampiran dengan rumah ajer laaaa...

Sesi bertemu dengan doktor agak lama sikit.. Iyerla.. mungkin dah nama pun Klinik Pakar.. So, doktor yg handle tue, dia banyak cakap sikit la.. dan pemeriksaannya lebih details. Aku berpuas hati la ngn servicesnya walopun caj nya agak mahal.. Pemeriksaannya amat details.. dan apa yg aku tak tau, aku jadi lebih tau sekarang... Nak tau apa yg aku dah tau sekarang...? Antaranya :
  • Iman kurang air sebab bila dia picit perutnya, agak senang. Kalo budak yg cukup air, bila kita picit perutnya, ia agak susah.
  • Iman ada ulser rupanya. Baru ku tahu. Patut la dia tak nak minum sgt.. ada tanda bintik2 kat tekak dan lelangit.
  • Iman nak tumbuh gigi. Gusinya nampak bengkak dan air liur meleleh.
  • Doktor suruh bagi iman makan aiskrim yg dlm cup. Lagi bagus aiskrim MCD tp, jgn bg masa sejuk2. bg dlm dah kurang sejuk. Untuk mengurangkan ULSER dia. (beri time nie jer la)
  • Skang cuaca panas. Jadi, skang musim ada penyakit mata kaki dan mulut. Tanda2 nak kena adalah Ulser. Tapi, iman tak kena la.. Cuma ada Ulser ajer. mata, kaki dan tangan semuanya OK.
  • Doktor suruh bagi Iman minum Jus. Elok untuk ubat sakit tekak.
  • Doktor pun tak galakkan amik Antibiotik kecuali demam melebihi 1week (yg nie aku tau). Tapi, dia ada bekalkan juga la sebab aku cakap kitorg nak pie jalan jauh... Doktor suruh bagi jika demam tak kebah sampai Ahad nie. Hopefully Iman sihat la yee.. Sebab td suhu pun 37c lebih jer.
itulah antara nasihat2 yang doktor tue bagi... Kalo tak mungkin lama lagi dalam bilik doktor tue.. Tapi Iman melalak pulaks.. Sebab dia tak selesa.. Asyik merengek2 ajer.. Yang klakarnyer.. Mula2 ok jer masa sampai.. tgh2 doktor tue cakap dia pandang jer doktor tue.. Tup2 tetiba ajer nangis.. Itu lah Iman.. Dia tak baper kenal org tue, dia lambat mesra sikit... erm.. sabo ajer la..

Inilah klinik nyer... Belakang rumah aku jer..

Nie antara ubat yg iman dapat...

Dari lik klinik Iman tak tido2... Kul 3.5optg tadi baru dia tido. Itu pun susah nak tido kan dia.. Aku yang tido dulu.. aku bangun tido, dia tak tido2 lagi... Mungkin tak selesa kot...


*** Actually, aku yg tak sabar nak pie HOLIDAY esok.. tp, Iman laks tak sihat.. Bulan nie takde check up. Jadi, tadi dapat la timbang berat Iman. Berat terkini 8.9kg...


::: Aku EL, Iman Demam :::


Arini aku terpaksa amik Emergency Leave (EL) sebab anak kesayangan aku demam.. Badannya rasa panas2 sejak petang semalam.. Then duk merengek2 ajer... Malam tadi pulaks, dia bangun takleh tido.. Kena main ngn dia.. Kalo tak merengek ajer.. Tak mcm semalam.. biarkan sensorang pun takper... Pastue malam tadi dia ada muntah gaks..

Dan pagi nie aku nengok air lir meleleh ajer... Pastue nangis sekejap2.. Macam nangis main2.. Naper agaknyer ekk..?? adakah kebarangkalian nak tumbuh gigi..?? erm, aku pun tak pasti laaa....

Ok la.. aku nak pie Klinik.. Nak bawa iman pie jumpa doktor... Hopefully arini dah sihat la.. sebab esok nak pie jalan jauh...

*** gambar dibawah ini sebagai hiasan sajaaa...

Iman.. Oh Iman.. nak pie mana tue..??

Sini.. meh sini.. jgn pie main tangga tue..

Yang ini pulaks gambar semalam pas lik amik 2 org budak nie.. Atas didikan atuknya, balik jer umah kedua2 nya mencari buku.. huhuhu..!!~~ klakar sungguh aku tgk sebab kedua2 merebut nak amik buku.. Iman letak ajer kat situ terus capai buku.. Nain pun sama... Nain ok lagi sebab dia dah pandai cakap da...

merebut buku yg sama.. buku lain bergelimpangan..

baca.. jgn tak baca...

Iman tgh baca buku sorang2 jer tueee... Nain ngn atok dia...

** gambar2 ini untuk tatapan MY SIS aka mama Nain... hehehe.. lihat lah aksi2 mereka ini.. Setiap petang ini lah rutin mereka.. BELAJAR BERSAMA ATOK...

Along, semalam nain dah pandai buat ayat.. Antaranya :
  • Baju atuk
  • Atuk Punya
  • Gi Jalan
  • Susu Iman

Wednesday, April 29, 2009

::: My Purse :::


Tugasan yang diberikan oleh PN Oya... hehehe.. lambat tul aku nak buat tugasan nie... Jangan mare yea.. :-) Bukan aper.. aku rasa, baru jer aku cerita pasal purse aku.. hehehe.. takper la.. aku post la lagi sebab tugasan nie memerlukan lebih details apa yg ada dalam PURSE ANDA..!!

A. Snap the picture of both inner and outer of your purse

~~ outer

~~ inner

B. Introduce your purse brand, price & where you buy.

~~ korang baca la sendiri tue ekk.. aku beli ngn member jer.. Harganya aku tak ingat tapi murah jer.. hehehe.. :-)

C. Take out whatever its inside your purse

Inilah semua yang ada dalam PURSE aku nieee...

Kad2 Club.. JUSCO, Bonuslink, UO Card, Touch n Go, Tesco Clubcard, Hinode Card

Kad2 ATM ku..., Maybank, bank Islam, Affin Bank (dah tak pakai pun simpan gaks) hehehe.., Kad Kuasa, Kad Nikah and My Lesen..

Business Card n so on... BodyShop Card, Kat akak aku, CLEO studio Card, Lovely Place Car and Kad PAED Iman.

Wang aku.... Nak bayor hutang2 kutu n sebagainya...

Gambar2 aku n asben aku.. Upsss.. gambar iman takde la...

Voucher Jusco...

D. Tagged other 7 persons.
  • Kak Konah
  • Redzana
  • Kak Wana
  • Ita
  • Suhida
  • Alfidah
  • Wafaa
*** jangan lupa buat tugasan.....

E. Comment on your friend’s (who tagged you) purse.
~~ aku suka akan KAD NIKAH dia sebab ada Tulisan JAWI... Kad Nikah dari negeri mana yea..??

::: Pukul 2 Pagi :::

Semalam malam mcm biasa time tido iman pukul 7.30ptg.. lepas maghrib memang dah terbongkang tido.. Dan aku pun tido sekali.. hehehe.. ntah nape semalam ngantuk sangat sampai aku pun tido awal.. Dan seperti biasa iman kalo dah tido, esok pagi time aku siap2 nak pie keje baru dia bangun.. Skang nie dah tak bangun nyusu sgt... skali skala ajer..

Tup.. TuP.. malam tadi pukul 2 pagi tetiba aku merasakan sesuatu.. ada benda gesel2 kat badan aku.. pastue ada org cubit2 hidung aku dan lepuk2 muka aku.. apahal pulaks nie.. Huhuhuhu..!!~~ Iman sudah bangun laaaa.. dia ajak main.. Mak aik..?? rajin pulak dia bangun 2 pagi nie.. nak tak nak aku bangun la sat.. Main2 la ngn dia... tak pernah bangun camgini tetiba laks dia bangun... Jom la kita layan...

Ini jam menipu.. Sebenanrnya baru kul 2pagi.. Jam bilik aku nie cepat 1jam lebih.. hehehe :-)

huhuhu..!!~~ mata terkebil2 kena flash.. (ketika ini bilik gelap lagi)

sempat lagi senyum pandang kamera

nak main cak cak pulaksss..

cuba utk maju ke hadapan..

disebabkan aku nak sambung tido... dan aku takut iman terjun ke bawah.., aku pun letakkan dia di bawah pulaksss.. aku ngantuk daa. then asben aku laks take over dia.. layan dia main.. hehehe..

main2 dengan baby wipes pulakss..

haaa.. cuba nak ambil barang dalam kotak tuee.. nasib tak sampai lagi..

abiss dia teraburkan barang2 tue semua..

nak kemana la pulaks tueee..


Jam menunjukkan hampir 3.30pg.. (tolak 1jam yea)

dah penat main2.. buatkan susu.., terus kebabom.. susu pun tak abisss.. dah tido daa..

inilah antara gaya2 dia tido.. kaki memeluk bantal.. Iman nie suka sejuk.. kalo aircond tue sejuk, lena sungguh dia tido walo tak berselimut.. aku dah berselubung dengan comforter daaa.. dia aku pakai kan selimut, tp dah terburai daaa..

Dan pada pagi tadi, aku bangun untuk bersiap pie keje.. aku nengok dia lena tido lagi.. dalam fikiran aku, mesti dia tak bangun daa.. sebab malam td dah bangun... Tup.. tup pas mandi aku dengar suara dia.. aik..?? bangun juga mamat nie.. ingatkan tak bangun.. huhuhu..!!~~ bangun 6pg tetap mcm biasa gaks...

nie la dia time aku baru kuar bilik mandi.. tgk dia dah bangun daaa..

erm... sempat lagi tayang muka....

Tuesday, April 28, 2009

::Carseat Iman Zafran :::

Semalam aku ada cerita pasal pencarian CARSEAT kan..? so, arini aku nak Uploadkan carseat2 yang aku pie tgk kat JUSCO sabtu kelmarin.. Dalam pas Asar, aku n asben ke JUSCO maluri untuk ushar2 carseat.. Aku suka pie Jusco Maluri nie... sebab dia banyak pilihan walopun Jusco nie nampak kecik jer dari jusco2 yang lain.. Pilihannya cantek2... Kalo yang tak biasa beli kat Jusco, aku bg tips lagi.. hehehe.. asyik tips ajer ekk..???

Tips nya... kalo korang nak tau, walaupun Jusco nie banyak cawangan tapi tak semua barang yang dorang jual sama dengan setiap cawangan. Contohnya, stroller.. Brand Sweet Cherry nie kan banyak.. so, tak semua cawangan jual yang sama. Lain2 model dorang jual. So, sebab tue aku suka pi Jusco Maluri sebab yang dia jual semua cantek2 belaka...

Actually, kalo ikutkan tak nak beli pun carseat sebab rasa mcm tak penting sgt pun.. Tp, asben aku kata nak jalan jauh nie nnt.. Kena pakai gaks.. Bahaya kalo tak pakai carseat.. Nanti pape2 susah pulaks kan... nak tak nak kena la melabur sikit.. Mula2 nak amik yang biasa2 ajer.. Tp, ntah camner asben kata alang2 nak beli, kena amik la yg leh tahan lama... sampai 4years leh pakai... dan nnt adik2 iman leh pakai gaks.. Nasibla kebetulan pergi time nie ada diskaun for selected items... So, jom kita tengok carseat yg ada...

*** sorilah gambo tak baper cantek la sebab shining nya tak kena pulaks...

ni antara pilihan2 yang ada..

mula2 nak ambil yang nie.., lawa designnya. Tp kekurangannya kalo ada booster dia takleh adjust untuk baring.. specific untuk duduk ajer..

Nie pula pilihan yang ke2 nak ambil.. boleh adjust untuk baring dan duduk..

Ni pun lawa gaks kan..? tp, nengok harganya mcm mahalnyaaa....


last2... amik yang nie jugak..

Akhirnya amik yang nie juga.. Selepas dikebek2 selama 1/2 jam.., baru buat pilihan.. menan membeli menang memakai.. Sebab2 kami memilih yang ini :
  • ada 4 cara untuk adjust. duduk, sandar, barinng sedikit dan baring
  • boleh pakai pada sit depan dan belakang
  • boleh adjust untuk pandang hadapan atau pandang belakang
  • user friednly, senang di handle
  • boleh dibasuh
  • yang paling best ada diskaun 30%. so, berbaloi la amik dari amik yg tak de diskaun.. iyer tak?
Jom kita tengok perasmian carseat baru nie.. hehehe..

mula2 sampai pakai carier ajer...

haaa.. Inilah dia carseat untuk iman.. Aku nak warna ijau tue.. lagi cantek tapi sayang yang tggl hanya DISPLAY saja.. aku tak suka sgt kalo yg display.. so, tukar la kaler nie...

Test2.. udah test.. very flexible... dalam troli pun leh pakai.. huhuhu..!!~~ org sekeliling pandang ajer.. lantak la.. Iman tak malu pun kan...

Bukan main sonok dia duk dalam nie.. Abaikan baju yg iman pakai tue.. Baju tido jer tue.. hehehe.. baju n suar tak sama kaler.. kihkihkih..!!~~ malas nak tukar daa.. Balik kang terus bam bam tido...


*** minggu nie kami nak pie bercuti sampai ke K. Terengganu... Jauhkan perjalanan kami..? thats why kena beli..

::: Aksi2 mereka Ini.. :::

Ari minggu lepas, aku ajak mak dan Nain pie Ikea.. saja pie jalan2 sebab aku nak beli stok lilin yang dah nak abis daaa... sebelum kehabisan, baik aku beli awal... Huhuhu..!!!~~ rupanya harga lilin nie dah UP la.. sabo jer la aku.. Dulu harga untuk 100pcs = RM7.90 ajer.. Tp, la nie dah RM11.90. Aku tak tau la sejak bile harganya naik.. sebab dah lama aku tak beli stok nie.. Dulu masa RM7.90, aku beli stok sekali banyak... So, kali nie aku amik 2pek ajer... Nunggu dia kasi murah laaaa....

Aku saja nak bawa Nain nie.. sebab sian nengok dia.. Busan agaknya duk umah.. Ayah nya keje sempena ada Pesta Buku aritu.. Mamanya pulaks kat Perak, tak dapat balik sebab jaga budak periksa.. Ialah budak2 Uitm skang tgh periksa skang nie.. Tue yg aku kesian tgk tue... Jadi, aku bawalah dia jalan2....

Iman dan ayahnya....

dah busan kena sangkut, duk pulaks dalam troli.. hehehe..

Gelaks sakan si Iman nie.. apa yg dia suka sgt ntah..

Yang nie pulaks Baby Tua.. hehehe.. Dia pulaks yang duk dalam nie.. Patutnya Iman tp bg dia duk pulaks..

Kalako pulak aku nengok dia dalam stroller.. sebab tak pernah pun dia nak duk dalam tue...


Kami di Ikea tak lama.. Sekejap ajer.. Sampai kul 5.45ptg.. Kul 6.50ptg dah gerak balik da.. Takleh lama2 sebab pas Maghrib kang dah time tido iman... Kang kalo tak sampai umah, dia dah ngamuk2 dulu kat situ sebab nak tido... Serik maaa.. nanti dia jerit2... Tak larat aku nak handle..

::: Tugasan 2 Dari Kak Zura :::

Ini adalah Tugasan kedua dari Kak Zura... Tajuknya: Mengenai Badan


1) berapakah berat anda sekarang dan juga ketinggian anda?
~~ Berat = 61kg ~~ Tinggi = Tak pasti la.. sebab dah lama tak ukur.. hehehe..

2) berat yg paling tinggi dalam sejarah anda?
~~ Erm.. 74kg.. semasa tgh sarat mengandungkan Iman.

3) apakah makanan sampingan anda untuk memiliki tubuh badan lansing?
~~ erm.. takde pun.. cuma aku cuba kurangkan makan dan makan banyak sayur..

4) berat yg paling rendah yg pernah anda dapat?usia anda ketika itu?.
Berat = 2.7kg hehehe masa lahir...(jgn mare yea.. gurau2 ajer) berat paling best n paling aku suka ialah 47kg usia =17thn sehingga 21thn.. huhuhu...!!~~ masa nie org panggil kurus kerempeng.... Tapi i like.... :-)

5) anda pernah sertai program pelansingan?
~~ Tak Pernah pun...

6)apakah diet yg anda ambil untuk memiliki berat anda yg paling rendah?
~~ aku cuma suka makan buah.. Perbanyakkan makan buah dan makan sayur serta minum air kosong dengan banyak...

7)apakah yg menyebabkan berat badan anda naik mendadak?
~~ sebab mengandung la... selera bertambah lain macam laa.. nak makan KENNY ROGERS ajer...

8)apakah target anda untuk kurus selepas ini?
~~ semoga aku mencapai target berat badan paling maksimum adalah 57KG.

9) miliki gambar anda dulu dan kini?
~~ Banyak sebab aku suka bergambar..Kebanyakannya dalam Album laaa...


10) sila upload...?

Gambar zaman dulo2 sebelum kawin..


After dah dapat anak... Begini la hasilnya.. huhuhu..!!~~


11) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
~~ Mama_aqish (buat la tag nie ek..? sebab nak kenal laaaa... ) hehehe :-)

Monday, April 27, 2009

::: Ku Mencari Carseat Untuk Iman :::

Sejak menjak kerajaan memperketatkan pemakaian CARSEAT untuk baby dan kanak2 nie.., jadi, aku n asben dah mula gelisah tentang perkara nie.. Iyerla.. kitorabg sebelum nie tak amik port pun pasal nie sebab memikirkan carseat nie mahal.. huhuhu..!!~~ lagi pun dah ada bouncer... slalu bouncer iman nie jerla dijadikan carseat bila balik kg asben aku. hehehe.. cian iman.. skang dah besar nie, kena la aku carikan dia carseat yang baru.... dah lama gaks merancang nak beli tp duk menangguh ajer memanjang.. sebab rasa mcm bukan barang yg penting sangat..

So, memandangkan this week kami nak pie bercuti dan memerlukan perjalanan yang jauh, maka kami mesti mencari CARSEAT ini..!! mana la tau kot2 tgh driving tue kena tahan dengan POLIS. tak pasal2 kena saman serta merta.. Kan dah rugi.. Jumlah saman tue entah2 dah bole beli carseat.. Tul tak..? Sebelum kami mengalami kerugian, lebih baik kami mengelakkannya.. kan..? Tapi... tul la.. Carseat nie mahal2 belaka yea..?? huhuhu..!! sebab apa mahal..? sebab aku nengok yg aku berkenan semua mahal2 maaaa.....hahahaa...

Takpe.., kat sini aku tepek kan beberapa carseat yang aku berkenan..


Yang ni namanya : HALFORD Premier Zeus Convertible Car Seat
RM 729.00 (mahalnyer.... ) Tak mampu milik laaa..



yang nie pulaks.. HALFORD Premier Booster Seat
RM439.00.. quite Ok.. tp, xleh nak adjust baring laa..

erm.. ushar punya ushar.. aku rasa aku tetap berkenan dengan SWEET CHERRY la.. sebab ia jenama mampu milik.. huhuhu..!!~~ tul tak..? lagi pun aku memang suka beli kat JUSCO nie.. sebab aku ada JCRAD.. Leh dapat POINT. tak rugi beli kat jusco... Berbaloi gaks... Barang2 yg aku beli jenama Sweet cherry nie amat aku berpuas hati.. Takat nie, semuanya tahan. xder yg rosak2 lagi.. Aku takut nak beli yg mahal2.. Kang rosak kang.., aku rasa FRUST sgt nnt.. Tp, biasa brg mahal2 nie lagi thn kan..? Mahal sebab jenama oversea lagi satu... kan..? kan..? Nnt la.. tunggu aku kaya sikit lagi leh la aku gayakan barang yang mahal2.. huhuhu..!! angan2 yg tak sudah JUE... Insyallah.. Kat bawah nie.., antara carseat dari jenama SWEET CHERRY..


Eternal Carseat... Cantik design nie kan..? Bunga2 gitu...

Dean Car Seat... Quite Ok gaks..


Actually, aku dah pun dapatkan carseat untuk Iman semalam... esok akan aku post kan entry tentang pencarian ku itu.. Yang manakah telah bertakhta dihatiku..?? huhuhu..!!~~ Tunggulah post esok ekk.. wah!! bergaya la Iman dengan carseat barunyer.. hahaha..!! Iman dah 8bulan baru aku nak carikan dia carseat.. dah rugi 7bulan daa.. sebab carseat yg aku beli nie leh pakai untuk infant, toddler and child.. Takpe la.. leh pakai lama nnt...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...