Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Sunday, August 30, 2009

Contest : MOBS & Comfybebe MOST LOVING SIBLING contest




Contest lagi.....!!!!!!!!!!~~~
ini pun contest last minute aku joint. Contest kali ini adalah di anjurkan oleh MOBS dan juga ComfyBebe. Contest yang berkaitan Ikatan Kasih sayang antara adik beradik or sepupu. Disebabkan Iman belum ada adik beradik lagi, jadi aku letakkan gambar iman dan sepupu rapatnya iaitu NAIN. Dan pihak pengnjur mengatakan gambar bersama COUSIN juga diterima, jadi apa salahnya aku meletakkan gambar mereka berdua...

So, ini gambar yang dipertandingkan....

:
:
:
:
;
:
:
;
;
:
;
:
:
:

Mereka Berdua :


dari kiri: Iman dan Nain

Gambar ini dipilih kerna.....

Dua org sepupu ini memang rapat sejak iman dilahirkan lagi. Apa yang sorang main, yang sorang lagi pasti ingin main sekali. Seperti yang terdapat dalam gambar Iman. Jika Iman main dalam walker, yang si Nain ini juga akan terus masuk ke dalam walker itu juga. Dah macam BELANGKAS pula dua org ini..

Mereka berdua ini beza umur hanya setahun sahaja. Iman 1 tahun dan nain 2thn. Kedua2nya lahir pada bulan OGOS. Tahun yang membezakan mereka...

Latar belakang mereka :

Muhammad Iman Zafran
T. ahir : 13 Ogos 2008
Umur : 1 tahun

Muhammad Zulqarnain
T. Lahir : 9 Ogos 2007
Umur : 2 tahun


** Contest runs till 31st August 2009

PhotobucketPhotobucket

Award dari kawan2..

Lately, aku sangat sibuk dan sangat tak berkesempatan melawat blog kawan2 semua.. Ini disebabkan broadband aku sangat la lambat sejak akhir nie. So, nak tinggalkan jejak pun tak berkesempatan.

Dan oleh itu, aku ada perasan beberapa kawan telah memberi aku award. Aku wish TERIMA KASIH banyak2 kepada kawan2 semua. Award yg lepas pun, aku terima dari kawan2 yg lain tapi, terMISS nengok laks..

Untuk award kali ini, yang aku pasan telah diberi oleh Kak Bed dan juga Arin. Thanx yeaaa...



1. Berikan 1 hobi yang paling anda gemari..
  1. Jalan-jalan

2. Berikan 2 nama kawan anda yang paling rapat dengan anda..
  1. Iema
  2. Marin

3. Berikan 3 jenis warna yang anda suka ..
  1. Pink
  2. Merah
  3. Gold

4. Berikan 4 nama org yg paling anda sayang ..
  1. My Mom
  2. My Dad
  3. My hubby
  4. My son

5. Berikan 5 jenis sifat manusia yg paling anda benci..
  1. Talam 2 muka
  2. Suka Melaga2kan org
  3. Pandang Remeh dengan Kita
  4. Suka mengata org
  5. Hipokrit
6. Berikan 6 benda yg mesti anda bawa sebelum keluar dr rumah..
  1. Handphone
  2. Purse
  3. Kunci kereta
  4. beg Iman
  5. IC dan Lesen
  6. Duit

7. Berikan 7 destinasi percutian yg anda ingin/suka kunjungi..
  1. Aussie
  2. Bandung
  3. P. Redang
  4. K.Kinabalu
  5. Paris
  6. Jepun
  7. China

8. Berikan 8 kenangan yg paling anda tak dpt lupakan..
  1. Di Hari Pernikahan ku
  2. Di saat2 nak bersalinkan Iman Zafran
  3. Di saat bercuti ke Bukit Tinggi
  4. Disahkan mengandung
  5. Disaat OVERNIGHT bersama kawan2
  6. Di saat Iman dimasukkan ke dalam NICU
  7. Disaat pertama kali "BreastFeeding" Iman
  8. ketika mendapat RESULT SPM.. Yahu...!!!~

9. Berikan 9 impian yg anda impikan..
  1. Aku Impikan Rumah di atas tanah sendiri.
  2. Aku ingin berhenti keje dan membuat Business sendiri.
  3. Aku inginkan 3org anak lelaki dan 3org anak perempuan.. hahaha (boleh ker)
  4. Ingin memiliki kereta sendiri
  5. impinkan kere ESTIMA sebagai kereta keluarga
  6. Anak2 ku menjadi org BERJAYA di Dunia dan di akhirat
  7. Aku Impikan keluarga BAHAGIA
  8. Insyallah nak pie bercuti Ke AUSSIE
  9. Nak ada dalam akaun RM1juta.. hahahaha...!!~

10. Berikan award & tag ini kpd 10 org kenalan blog anda..
  1. Ita
  2. Jiey
  3. Suhida
  4. Mimiey
  5. kathy
  6. Kak Ainey
  7. ALyyani
  8. Leen
  9. Wafaa
  10. Teha

** sila labuat dan amik AWARD yea...!!~

PhotobucketPhotobucket

Friday, August 28, 2009

Contest : " BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"


banner untuk contest

~~ Contest kali ini aku sertai adalah anjuran dari Mommy Zara. Disebabkan ramai yang JOINt, jadi aku pun nak turut serta la.. saja jer nak meramaikan lagi contestant.. hahahaha...!!~ boleh kan..?

untuk peserta aku adalah :

Nama : Muhammad Iman Zafran Bin Shahrulizam
Tarikh Lahir : 13 Ogos 2009
Umur : baru jer setahun
Jantina : sudah tentu TERUNA

gambar yang dipertandingkan:

:
:
:
:
:
:
:
:
:

Syarat WAJIB yang dipenuhi adalah meletakkan gambar anak yang comel dan gambar anak bersama mama atau ayahnya.

Gambar 1 :
Iman yang bershaja.

Iman seolah2 sedang beraksi macam GIMNAS negara. Comel tak dengan aksi ini..?? hahaha... dah mcm gugurl laks aku nengok aksi cam gini... Nak jadi GIMNAS...?? xmo la sayang... Xsesuai rasanya.

Time bila gambar ini di ambil?
  • Ketika gambar ini diambil, iman sedang merangkak2 nak ke bilik kakak aku untuk mencari kawan seGUSTI dia.. Tapi, sepupunya itu tidak ada dalam bilik.. Then, dengan tidak semena2 dia berGIMNAS kat situ.. hahahaha...!!~

Gambar ke-2 :

Iman bersama Ayah

Like Father Like Son

Time bila gambar ini di ambil?
  • Gambar ini di ambil semasa menghadiri majlis perkahwinan sepupu aku kat Batu Pahat johor. Masa nie kitorang nak gerak lik KL da.. Tetapi sebelum itu, sempat lagi bapa dan anak berposing di depan pintu gerbang pengantin.. Macam syok jer ekk...

Tarikh Contest :

11 August 09 hingga 31 August 09


** nasib sempat lagi aku hantar penyertaan nie last minute.. hehehe..


PhotobucketPhotobucket

AwaRd Dari Ryn


Award di Bulan Puasa ini aku terima dari kawan blogger yang aku dah pun jumpa.. hehehe..
Macih Ryn..


so, tugasan yg perlu diselesai kan.. :

1. letakkan logo award ini ke blog anda.

~~ dah..

2. anugerahkan award ini kepada 10 blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra...

  1. Alyyani
  2. Kak E-car
  3. Kak zura
  4. Kak Wana
  5. BabyIbu
  6. MamaAqish
  7. Kak Bed
  8. Jiey
  9. Kak Nome
  10. Kak Ai

~~ ini antara checklist yang aku slalu jengah blog korang... hahahaha..!!~


3. menyatakan penghargaan ini melalui 'backlink' dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda.

~~ owh.. sat lagi daku wat

4. informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.

~~ ok.. dah buat da..

5. berbagi cinta & sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini..

~~ macih RYN kerna memberi award ini.. Pas nie bg award untuk berbuka posa laks ek..?? hehehe..




PhotobucketPhotobucket

Thursday, August 27, 2009

Hadiah Dari Doktor untuk Iman


Semalam aku amik cuti sampai lah hari Jumaat.. Maknanya, selasa baru aku masuk keje lain.. Sebab Isnin kan National Day....

Aku amik cuti semalam sebab nak bawa iman jumpa paed kat hospital ampang. Dia ada temujanji kat sana pulaks untuk umur 1thn nie. Biasala.. anak2 yang penah msk NICU, pasti akan dibuat appmoint kat spital tue. Selain itu sebab nak balik kg asben aku. almaklumla cuti sekolah.

Semalam ikutkan iman sihat ajer.. xder pun demam2, batuk2 dan selsema even dia masuk satu tahun nie. Cuma dia baru jer baik dari batuk minggu lepas. erm.. iman nie tak abis2 batuk ajer.. selsema sekali jer.. So, macam biasala semalam sebelum jumpa doktor, pasti akan di timbang dan di ukur kepala dan panjang nyer.. Untuk bacaan semalam ;
berat iman : 9.4kg

Selepas itu, nombor di panggil untuk berjumpa dengan paed. Tak sangka semalam dapat jumpa semula doktor yg merawat iman masa dalam NICU dulu. Dr. Rasyidah namanya. After 1 year, dia masih igt lagi iman yang tertelan najis tue. cerita punya cerita....... doktor suspect iman ada ASTHMA pula. mcm mane boleh detect walhal iman sihat walafiat semalam. Caranya :

  • Doktor tengok dada iman yang berlekuk. Dr kata kalo dada mcm nie, selalunya org asthma yg dada sebegini. (ruang paru2 terpaksa bekerja keras untuk bernafas)
  • dia tanya iman selalu batuk tak? aku jawab.. aah.. kerap batuk On OF On OF.. kejap batuk kejap elok... (so, dr minta catitkan time dia batuk dan bila serta berapa kerap)
  • then, aku bgtau yang iman dah 3x amik nubelizer. ===> dr terkejut. dan ini menguatkan lagi symptom yang iman mungkin ada ASTHMA
  • dan kemudian, doktor dengar pernafasan dia...
  • DAN Faktor lain adalah disebabkan IMAN PERNAH TERTELAN NAJIS ----> ini bermaksud paru2 dia tak berapa kuat.
  • selain itu... mungkin sebab keturunan.. Atuk iman ada ASTHMA
So, selepas di beri penerangan semuanya.. Dr. meyarankan untuk mengambil ubat Evohaler sebagai pencegahan dari awal. Doktor sarankan untuk ambil supaya dapat mengelakkan asthma teruk yang berlaku pada bila2 masa. Jadi, mulai hari ini iman akan diberikan ubat evohaler ini 2x sehari iaitu pagi dan malam. Di samping itu, dr berikan juga inhaler sebagai pelega jika berlaku dada sempit..

Selepas jumpa doktor.., pergi amik ubat kat farmasi dan mereka memberikan serba sedikit pasal penyakit ATSHMA ini serta cara penggunaan alat yang perlu digunakan semasa memberikan iman ubat asthma tersebut. Gitu gini.. lebih kurang kul 1 baru selesai kat spital.

After 3 months, ada appointment semula untuk tengok effect dia selepas itu. Adakah perlu diberhentikan terus atau perlu ditambahkan DOSnya. Hopefully, akan diberhentikan terus la. Sian laks nengok iman nak pakai benda2 alah nie semua..

so.. Inilah dia hadiah dari doktor untuk iman..

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


  1. AeroChamber (Kena beli RM75.00)
  2. Evohaler (kaler Oren)
  3. Inhaler (kaler biru)
  4. Vitamin
Selain itu, aku ceritakan juga kat paed pasal masalah pemakanan iman nie sejak 6months. Dan doktor sarankan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan. Appointment pun telah di set kan juga untuk Iman nnt.

So, selesai sudah semalam sesi appointment dengan paed Spital Ampang. Selepas itu, kitorg dah mcm marathon kesana sini uruskan hal2 sebelum pulang bercuti ke sg besar. Alih2 sampai umah time dah nak abis maghrib daaaaa.. Nasibla asben aku cuti juga sebab cuti sekolah dan aku pun dah siap2 apply cuti.. kalo tak rekod merah la sebab amik EL.. huhuhuhu...!!

*** aku mcm tak caya jer budak si kecik nie kena pakai inhaler.. erkk..


PhotobucketPhotobucket

Tuesday, August 25, 2009

Beryl's............


Tengahari tadi time LUNCH hour..., aku FOLLOW kawan2 opis aku pie ke Serdang.. Untuk pie menyerbu kilang coklat BERYL'S. Orang nak pie, aku Follow jerrrrrrrr.. nak gaks ikut membeli coklat untuk asben aku yg sememangnya suka makan coklat.

Asben aku nie kalah budak2 tau.. apa makanan yang dia suka, sama mcm budak2 suka.. hehehe.. jgn mara yer bang... Nak tau apa antara Feveret dia :
  • kek coklat
  • air coklat
  • air susu
  • air soya
  • nata de coco
  • roti.. kalo beli mesti berlambak roti
dan makanan yang paling dia TAK SUKA dan tak akan makan walaupun time demam adalah :
  • Bubur Nasi
So, jangan la sesekali hidangkan dia BUBUR Nasi.. Takkan di makannya dia... Alih2 aku juga yang akan makan.. hehehe dah sememangnyer Feveret aku.

Inilah coklat2 yang aku beli tadik :

ada 4 jenis coklat...


*** Mulai esok 26/8/09 sehingga 31/08/09 aku akan bercuti.... Yihaaa...!!! boleh la merehatkan diri yang hari2 meletihkan aku.. hehehe...



PhotobucketPhotobucket

Monday, August 24, 2009

Untuk Semuaaaaaa....


:::: SalaM Ramadhan ::::


Agak terlewat sedikit nak ucapkan salam RAMADHAN buat semua kawan2ku, pelanggan2ku dan tak terlupa untuk pembaca "silent reader' ku..

Special terima kasih kepada kawan2 yang antar ucapan kat shout box ku itu.. sori, xsempat nak balas msj u all.. (bz sgt ker aku nie) hehehe... so, aku buat entry khas untuk u all semua.. Muaaahh..!!

dengan ucapan :
  • selamat berpuasa
  • selamat bertarawikh
  • selamat menlayari hari2 ramadhan dengan indah sekali..

special dedication dari kami :
Shahrul, Jue dan Iman Zafran.



PhotobucketPhotobucket

Friday, August 21, 2009

Terkejut Besar......!!!~


Semalam balik Opis, aku tak perasan lagi ada satu bungkusan kotak untuk iman. Then, after asben aku balik terus dia tanya aku ada beli barang paper ker kat online. Aku cakap ada.. Tudung. Naper? aku tanya.. selain itu, ada? aku jawab xder... Abistue saper yg anta satu bungkusan besar kat atas tue..??

Erm... terpikir gaks aku.. saper laks yg bagi. Terus aku berdezuuupp ke atas nak tengok bungkusan itu. then, aku ternampak kotak yg bertulis nama "Muhammad Iman Zafran".

Inilah kotak yang tertulis nama Iman

dah buka baru aku tau dari siapa :

Rupanya dari Eizz Eiyman laaaaaaaa... terkejut giler aku kak E-car bagi present untuk Iman. Thanx a lot kak.. Tak sangka tul daku. Tp, mana dapat alamat Jue ekk..?? huhuhu..!! mcm tak caya jer..

nak tau iman dapat apa..??

iman dapat nie... So sweeettt...!!

dan yang ini untuk aku...

Barangan HPA.. kerna JOINt kuiz Teka-Tekuk.. hehehe...
Bestnyerrr...


p/s : to kak E-CAR & Family......... Terima kasih atas present untuk Iman dan juga gift untuk kami sekeluarga.. Lain kali leh dapat lagi... :-)




PhotobucketPhotobucket

Thursday, August 20, 2009

Surat Cinta dan Kad Raya Dari Ika

Pagi tadi, aku bukan beg keje asben aku. sebenanrnya aku nak cari plastik pos laju dalam beg dia. Tetiba aku nampak ada surat cinta lah untuk asben aku. Tak cukup dengan surat, ada kad raya pulaks. Aik..? belum lagi raya dah dapat kad raya..? Jangan nak kata raya Puasa pun belum lagi kan...?

so, kebek punya kebek.. siapa ada tulis LOVE lagi kau.. Kad dan surat dari IKA. Siapakah IKA..? Ika nie anak murid asben aku laaa... hahahahah.. nasiblah aku tak terSENTAP.. kelakar laks aku rasa. teringat zaman budak2 dulu.. cam gini agaknya aku dulu ekk..?? Aku tak tau citer lagi, apa kes budak nie.. Tak sempat nak tanya lagi..

paperpun, ini yang aku dapat...

" cikgu shahrul, ini Ika. Cikgu Shahrul Baik"

"cikgu shahrul ini ika. Cikgu shahrul baik"
nie muka sebelah pulak. still ayat yang sama


Ni kad RAYA..

di atas sampul tulis : Cikgu Shahrul

Inilah kad nya.. cantek dan comel laaa...

di dalam kad pulak:
" Cikgu Shahrul ika minta maaf sebenarnya Ika degil"

Aku rasa budak nie mesti BIJAK orangnya... dan pandai amik ati orang.. Iyerke..? mungkin kot.. aku tak kenal lagi siapakah anak murid asben aku yang bernama IKA nie..





PhotobucketPhotobucket

Wednesday, August 19, 2009

JOm Layan..........

Jom layan lagu nieeee.. :-)

6ixth Sense - Khatimah Cinta


Oh tidur malam
Nyanyikan lagu
Rindu hatiku
Yang terpendam

Oh bintang malam
Lukis wajahku
Katakan aku
Pergi

Genggamlah cinta
Yang kuberikan
Simpanlah slalu
Dalam hati

Ku akan slalu
Dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Kuharus pergi
Jangan kau tangisi
Aku lagi

Biarku bawa
Seluruh cintamu
Ku dakap dalam
Tidur panjangku…

Peluk tubuhku
Kecup pipiku
Relakan saja
Aku pergi


* lalalalalalalala.. Mari melalak.
.


PhotobucketPhotobucket

Tuesday, August 18, 2009

La... La... La... Mari Menyanyi....

lalalalalala..
aku skang nie dah mcm kena masuk kelas menyanyi la pulaks.
ari2 kena melalak..

hahaha.. nak berkaraoke?
Actually, aku nie bukannya suka menyanyi.
Tapi, sejak 2 menjak nie aku kena rajinkan diri untuk berNYANYI2An..

so, utnuk aku melatih menyanyi, aku dah pun membeli ini :

:
:
:
:
:
:
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:
:
;
:

:
:
:
:
:
V



dan ini :


lalalalalala.. aku skang nie kena practice nyanyi lagu untuk kanak-kanak laa..
hahahaha..!! so, aku kenalah blajar untuk memVARIETYkan koleksi nyanyian aku untuk Iman sorang nie.

dan; disamping itu, aku terpikat dengan CD ini. CD ini untuk aku pulaks :

:
:
:
:
:
:
:

:
:
:
:
:
:
:
:
V

Yo..!! Yo..!! aku nak berDANSA dirumah..
hahahaha... Aerobik ala2 Hip HOP tue..
adakah aku boleh? tapi mcm BEST jer la...
Kena try nie.. Sapa Nak JOINT?
hehehehe.. :-)

lepas penat berDANSA.., mari kita makan pulaks..
Makanan aku last week.. lauk sotong..
Nyum..!! nyum..!!



PhotobucketPhotobucket

Monday, August 17, 2009

::: Hari Minggu Yang BZ :::


Hari minggu dah macam bukan Hari minggu bagi kami. Lagi2 nak berpuasa dah nie. Macam2 benda nak di settlekan.. Nak wat itu.. nak wat ini.. Hari minggu dah tak mencukupi bagi kami. Tau2 esok dah ari Isnin. Kena pie keje.

Untuk minggu nie... antara perkara yang kami lakukan :

Sabtu
  • Pagi2 dah bertolak ke Salak Tinggi untuk amik kunci umah
  • then, ke Shah Alam ada Majlis Kenduri Kawin sedara kg. (ada Azizah Arifi, comel sgt)
  • terus pulang ke rumah sebab asben ada sekolah petang.
  • Then keluar balik ke K.L untuk pi amik stok barang
  • balik umah semula.
  • Petang pulak ke setapak. Jumpa supplier..
Marathon untuk ari Ahad pulak
  • Pagi2 dah gerak ke Salak Tinggi untuk bersihkan rumah
  • tghari balik singgah Tesco.
  • Balik umah sekejap.
  • Keluar semula ke Ampang untuk ke BabyJaya (ada sale). Member kirim beli barang. disamping beli Warmer untik iman
  • balik umah untuk rehat sekejap.
  • petang keluar semula untuk jumpa dengan KATHY yang sangat kurus.. jeles i tau... hehehe
  • ke Jusco Maluri sekejap untuk cari adiah besday.
  • Balik umah terus relax....
Aduhhh...!!~ letihnya sepanjang 2 hari niee... Itupun rasa tak cukup masa lagi. Ada jer benda yang belum diselesaikan. Next week dah mula berpuasa. So, aktiviti2 dah kena dikurangkan. Lagi2 jankitan H1N1 nie tgh berleluasa. Sangat merisaukan aku. Untuk catatan semalam seramai 61 orang telah meninggal. Makin hari makin meningkat.... Lagi2 iman skang tgh batuk... sangat lah merisaukan aku..

Iman pun FOLLOW ke salak tinggi

aktiviti membersihkan longkang dahulu

Cangkul menyangjkul di bawah matahari tegak..




PhotobucketPhotobucket

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...