Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Friday, December 31, 2010

Entry PENUTUP 2010


Suka dan duka 2010 akan di gamitkan dalam ingatanku. Apa yang berlaku sepanjang tahun ini, ada hikmah di sebaliknya.. Macam2 perkara telah berlaku.. Suka, duka, tangis, gembira... semuanya adalah liku2 kehidupan sepanjang tahun.

To all my readers, saya ingin memohon maaf jika ada tersinggung perasaan sepanjang sy mencoret di isi ruangan blog saya ini. Thank U kepada semua yang rajin singgah ke blog yang tak seberapa ini. Yang elok, jadikan panduan dan yang tidak elok di jadikan sempadan... :-)

Last sekali, semoga tahun 2011 akan memberikan kita sinar yang lebih menyerlah lagi.. Insyallah..



Dengan lafaz BISMILLAHIRAHMANIRAHIM... Saya menutup tirai kenangan 2010 saya di sini..
AMiiiiiinnnnnnn....



Semoga tahun 2011 memberi sinar-sinar kebahgiaan.. :-)


Thursday, December 30, 2010

Iman Vs Adik Iman


Tetiba jer nak nengok gambar scan masa iman 2thn lepas. 
Usia kandungan sama iaitu 7bulan.

Cuba lihat :

Muhammad Iman Zafran
Usia 7bulan dalm perut
Due : 14/3/08 lahir 13/8/08

Adik Iman..
Nama MIZ insyallah jika lelaki.. (scan lelaki)
Kalo perempuan ANB
Due : 17/3/11 lahir...??? belum tahu lagi...

adakah ada persamaan..?? ekekekek... kali nie lagi chomel agaknya.. hehehe.. perasan jer aku nieh..!! tak kisah lah.. janji selamatnya nnt.. amiinn..

PM : Jumaat cuti umum hargai juara Piala Suzuki


Tahniah! buat pemain Malaysia yang berjaya membawa pulang Piala Suzuki AFF untuk tahun ini. ALhamdulillah.. buat supporter dari rakyat Malaysia, PM kita telah pun mengumumkan cuti umum untuk Jumaat ini :

KUALA LUMPUR, 29 Dis – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak malam ini mengisytiharkan Jumaat ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan sulong pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala Suzuki AFF. – Bernama

Mohd Safee penyumpang gol terbanyak untuk Malaysia. Tahniah..! Sayang Malaysia siap cium bendera malaysia gitu... :-)


 Khairul Fahmi.. Goalkeeper terbaik laa.. Sangat FOKUS dlm permainan.... Gud JOB! i give u the best player... :-)

pic : credit from google..

Wednesday, December 29, 2010

Kalendar 2011


TAHUN 2010 akan melabuhkan tirainya 2 hari jer lagi. Dan TAHUN 2011 akan menjadi pembuka tirai pada Sabtu ini. Adakah azam tahun 2010 tercapai..?? ataupun akan di sambung pada tahun 2011..?? Apa2pun.. semoga ianya akan terlaksana jua...:-)

Hom tgk kalendar 2011..

Kalendar 2011


Cuti dan Perayaan
  • 1 Januari - Tahun Baru 2011
  • 1 Februari - Hari Wilayah
  • 3 Februari - Tahun Baru Cina 1
  • 4 Februari - Tahun Baru Cina 1
  • 16 Februari - Maulidur Rasul
  • 12 Mac -> 20 Mac - Cuti Pertengahan Penggal
  • 1 Mei -> 2 Mei - Hari Buruh (2 hb ganti)
  • 4 Jun -> 19 Jun - Cuti Pertengahan Tahun
  • 1 Ogos - Hari Pertama Ramadhan
  • 31 Ogos - Hari Pertama Raya Aidilfitri / Hari Kebangsaan
  • 2 September - Hari Kedua Aidilfitri
  • 3 September -> 11 September - Cuti Pertengahan Tahun
  • 16 September - Hari Malaysia
  • 19 November -> 31 Disember - Cuti Akhir Tahun 

.
Marilah kita merancang2 untuk tahun depan yeaaa.. Apa planning?? ekekeke... harus kena tgk pada cuti bersalin next year.. heheh 3 bulan tueee... :-)

Tuesday, December 28, 2010

Welcome the new baby again!


Alhamdulillah sorang lagi kawan baik masa belajar dulu bersalin pada 13/12/2010 yang lepas. Mendapat baby girl secara ceaserean di Hospital Selayang. Cukup untuk tahun nie kawan2 aku banak. Then, sambung next year aku pulak nak banak.. ekekeke.. Zta, marin and zurah, sebaya la anak korang yeaa. anak aku jer terlepas ke tahun 2011. Kalo gtak, ikut due zura bulan 1.. but, dah banak awal kan.,.? so xjadi geng la kita.. hehehe...

Sempat la juga kami menjenguk anak zura Ahad lepas. Kecik molek anak dia.. 2.3kg jerr.. aku takut nak pegang baby kecik2 nie.. hehehe.. Iman dulu 3.18 kg berani la nak pegang. Yang nie mcm kecik sgt.... Hopefully, juandis amna cepat baik yeaa.. minum susu ibu banyak2 sikit yeaa...

Welcome the New Baby Girl!

Name of Baby : Nur Amna Shafiyyah
Mother's of Baby : Siti Azurah
Berat : 2.31kg
DOB : 13/12/2010
POB : Hospital Selayang
Ceaserean

bersama kawan2 yang lain dtg melawat baby.... 

Iman yang sgt excited tgk baby... nak di ciumnya berkali2.. riso nengokkan dia. takut main terjah jer baby yg kecik molek nie..

Lastly;

Tahniah buat Zura dan Herman.
Selamat Menjadi ibu dan bapa kepada seorang baby yang chomel!

Saturday, December 25, 2010

Cermin mengejek orang...

Semalam kat opis, pegawai opis aku bagi cermin setiap seorang sebagai motivated kami untuk sentiasa berkemas sepanjang hari. Masing2 buka lah cermin yang dapat tue. But, tetiba, salah sorang dr kami menjerit bila tgk muka sendiri kat cermin dia. hahahaha..!! mau tak terkejut.. sekali tgk cermin nie mengejek pulak... muka kami menjadi penyek.. hahahaha...

Penat kami gelak semalam. ada juga cermin cam niee... inilah akibatnya bila tak tgk dulu sebelum beli.. sekali dapaty cermin sebegini.. rasa macam tak sanggup nak tgk muka sendiri kat cermin...

inilah dia hasil muka setiap sorang.

muka aku menjadi lebih comel.. hahaha..!!
.

Amrullah
.

 Kak nor
.

 Lin
.

 Na
.

Syuk
.

Pesanan : sebelum membeli cermin, baiklah u all check dulu cermin tersebut. Nanti kang ada yang tak sangguup nak tgk muka sendiri kat cermin.. hahahahaha...!!!

Friday, December 24, 2010

It's A boy...!!

Nampaknya ramai sgt predict girl.. Tapi sayangnya bukan GIRL..
Baby Boy la kawan2.. hehehe.. xperr..
aku suka sangat sebab iman ada kawan untuk bergusti...ekekeke..
instinct aku pun kata boy... hehehe..

semalam buat scan, iman suka tgk... baby.. baby tido...
mata baby.. mulut baby, telinga baby katanyaaa..

Result scan semalam :

Air ketuban : OK
buanh pinggang : 2
jantung : degupan OK
berat baby : 1.2kg
kedudukan baby : Masih lagi kepala di ats.. (harap2 cepatlah baby pusing)

.
senang lena di ulit mimpi.. but terasa pergerakannya...
.

ala2 gimnas tuee... kaki n aik smp ke kepala...
.

kedudukan yang belum berpusing..
.

Jantinanya : LELAKI..
Nampak tak telur dan birdnyaa..?? terang dan jelas kan..??
.
versi 3d pulak.. anak panak tue lah birdnyaa.. hehehe..
kalo baby boy memang terang dn jelas kan...??


Hopefully, baby cepat pusing.. Masa iman dulu, 5m kedudukan baby dah OK daa.. kali nie lmbt sikit dia berpusing. Semalam suruh iman cakap ngn baby... Baby, pusing laahhh.. dia pun ikut cakap.. kekekeekeke....



Jom kita teka....

Dah dapat dah pic 3D... Semalam buat 3D kat Poliklinik UMRA.
Mula2 buat scan 2d kat HUKM, doktor dah confirmkan jantina anak.. But asben nak gaks confirmkan dengan 3D..

dan result yg kami terima adalah sama...

agak2nya BOY or GIRL ekk..???

Moh kita teka ramai2.... Masih lagi yang meramalkan baby girl... hehehehe..
Suspen jerrr.. sebab dlm family mak ayah aku belum ada lagi bunga..

Siapakah yang akan memberi bunga dlm family mak ayah aku.. adakah aku or kakak aku..??
memang menjadi SUSPEN............!!!

7 Months check up @ HUKM


Semalam check up kat HUKM. Semuanya OK...

Berat : 74kg
Scan : Done

Next Appointment : 6 Jan 2011
MGTT : 4 Jan 2011

OMG...!! kena repeat mgtt pulak kat HUKM.. aritu terlepas kat KK.. tapi, kali nie kena buat lagi.. huhuhuhu..!! nasib badan... arggghh..! agak tensen di sini bila tau kena repeat....

upsss.. nak upload gambar scan baby.. tapi, lappy nie takde driverr.. so, next entry la eekkk..???

yeaaahh..! dah start pakai uniform laaa.. hehehe...

Alhamdulillah, pregnant kali nie semua ok.. xder kena alahan gatal2 lagi, kep_ _ _ _ _, strech mark... 
dulu masa iman.. masuk 7m nie, mcm2 alahan dtg... :-)


Thursday, December 23, 2010

Lelaki @ Perempuan...???

Jom main teka teka.. Apakah anak yang di kandung ini lelaki atau perempuan..??
Jeng..!! Jeng..!! Surprise.. Ramai predict perempuan.. hehehe iyer kee..??
Paper pun tgk hasil scan nnt.. esok akan aku umumkan lelaki or perempuan...

Silalah pilih yeaaa.. :



Tadi ada check up kat HUKM.. dah tau jantinanya.. But, nak gaks tunggu hasil dari 3D scan pulak.. Adakah sama yang di scan kat HUKM tadi.. hehehehe...
kita tunggu esok yeaa... Excited iman nengok scan baby kat HUKM tadi.. Baby.. baby.. dia panggil..
Baby tido katanya.. ekekekekeke...!!!

Wednesday, December 22, 2010

Home Sweet Home..

Alhamdulillah dah masuk 1 year kami duduk di rumah sendiri. Tak sangka dah masuk 1 tahun rupanya aku tinggal di Salak Tinggi. Syukur dah ada rumah untuk berteduh. Walaubagaimanapun isi rumah kami belum lengkap sepenuhnya. Masih banyak benda yg perlu di isi. Almaklumla masuk rumah dgn hanya membawa pakaian shj. sudah tentu macam2 kena beli kan..??

Kalaulah ada duit 1juta, sure aku akan lengkapkan sepenuhnya isi rumah kami. nak beli sofa, katil, wardrobe dan sebagainyaa..  ekekeke... xper, kayuh pelan2.. lagi2 skang sibuk nak wat preparation sambut baby.. Insyallah tahun 2011 akan kami lengkapkan serba sedikit.

Untuk tahun nie, kami hanya sempat cat rumah shj.. actually, aku nie tak pandai nak decorate2 umah.. hehehe... mr atan jerr yg selalu bg cadangan dan aku iyer kan ajerrr.. hahahaha..!! 

Ini shj perubahan yang dapat lakukan sepanjang duduk umah baru nieh....








Tahun 2011 akan menjelma.. Insyallah kami akan perhiaskan lagi teratak kecil kami dgn barang2 yang wajib lagi.. Banyak nya nak di tambah.. huhuhuhu.. tak sabar nak dapatkan sofa yang empuk, katil yang sedap, Tv yang besar dan bilik yang best.. hehehehe.. hajat besar dah nieee.....

Eye Test


Semalam kat opis ada jualan cermin mata. Di samping tu ada buat eye test free. So, aku and trhe gang amik kesempatan untuk mencuba eye test.. Nak tgk aku nie rabun ker tak.. lagi pun tak pernah buat eye test nieh.. itu yg rasa nak try tuee..

lagipun sejak preggy nie, aku rasa penglihatan agak kabur sikit. Sekali, ini result yang aku dapat :


Kesimpulannya aku tak baper paham pun.. ekekeke.. but apa yang di terangkan oleh akak tue, penglihatan ok cuba rabun sikit jerr.. Tang silau aku tue kuat.,. yeaaa..!! betul la.. kalo malam tue, aku tgk lampu, mesti nampak kembang jer.....

akak tue cakap lagi, mungkin sebab pregnant penglihatan kita mmg akan kabur sedikit dari biasa..
fuuhh...!! nasibla tak rabun.. kalo tak, kena berkaca mata la jawabnya.. hehehe...

Tuesday, December 21, 2010

Buku Panduan Lengkap Penjagaan Ibu dan Bayi


Serba sedikit barang had lama di keluarkan balik untuk mengingatkan kembali memori lama masa mengandung dulu...  then, terliaht buku :

"PANDUAN LENGKAP PENJAGAAN IBU DAN BAYI" 

Lama betul buku ini tersimpan rapi dalam gobok. Almaklumlah dah lepas kan.. semuanya sumbat dalam gobok. Bila buku ini dah di keluarkan, haruslah membacanya. Buku ini di hadiahkan oleh Mr Atan untuk aku masa 1y lepas... 

best baca buku nie sebab lengkap dari mula mengandung sehinggalah anak berumur 3y. Antara isi kandungannya :
  • Penjagaan ibu hamil
  • pemakanan untuk ibu hamil
  • senaman ibu hamil
  • teknik bersalin
  • penjagaan anak
  • pemakanan anak
  • teknik2 hadapi anak sakit
  • dan sebagainya..
Memang serba lengkap buku ini. Banyak tips yang diberikan.. Pada para ibu atau pertama kali jadi ibu, sy sarankan beli buku ini. Amat berbaloi untuk kita baca sebagai panduan untuk kita.

cover bukunya

cth gambar bersalin secara normal.. mmg gambar real..

teknik memerah susu pun ada di tunjukkan.. leh practice nie.

jenis2 penyakit yg selalu kena pada anak. Siap beri cara untuk atasinya

belakang buku

Nama Buku : Buku Panduan Lengkap Penjagaan Ibu dan Bayi
Penulis : Elizabeth Fenwick
Harga : RM 69.90

Sesiapa berminat, boleh la cari kat MPH sebab aku beli kat MPH.. kedai buku lain tak sure ada ker tak.. but leh try tanya dengan bgkan nama buku dan penulis.

Ketam Masak Lemak Cili Api


Pagi ini dengan gigihnya aku bangun awal pagi untuk memasakkan lauk yang di request oleh Mr Atan. Semalam kami ke pasar borong membeli barang basah, tetiba mr atan nak kan ketam masak lemak..!! waahh! sungguh berselera uuuuu... lagi2 maknya ada di rumah kami. Sudah tentu dia minta masak special sikit..
Ok.. Boleh ajer! masak lemak senang dan cepat jerr.. kihkihkih..
So, inilah hasilnyaaaa...

Ketam di masak bersama nenas. Masih tgh di masak atas api.

kasi close up sikit... kot ada sesape teringin leh la buat untuk makan malam nie yeaa...



Monday, December 20, 2010

dah siap pasang...

Berkurun lama juga nak pasang benda alah nie... 
Walaupun agak lama tapi terpasang juga akhirnya. Jam dinding yang dibeli kat SINI.
 

Dah siap di gantung

Jam ini leh tengok dari arah ruang tamu dan juga dapur. 2-2 belah ada. senang sikit.


Selesai Majlis Bertandang...

Alhamdulillah..

Selesai sudah semua majlis pernikahan dan perkahwinan adik ipar aku dengan selamatnya.
Semoga mereka berbahagia selalu hendaknya...

Majlois di Raub, Pahang

Selepas beberapa minggu kepenatan, jadi kami memerlukan short vacaion next week.. Insyallah...
Then, terus fokus untuk persiapan menyambut baby baru pulak. Pasni, nak lik ampang.. Rasanya dah lama tak lik ampang even tak jauh mana.. sebab bz punya pasal.. huhuhuhu..


Nanti nak lik ampang, nak kuar kan segala bala persiapan baby seperti barut, bengkung, breastpump dan sebagainya.. Wardrobe iman kat sana pun nak berkemas.. Nak siapkan bilik pantang kat sana.. bersihkan paper yang patut dulu.. heheheh....

Entry pendek sempat kesuntukan masa.. Nanti sambung lagi yea..

Have a nice day dan selamat hari ISNIN.. Hari yang SIBUK berkerja dan hari yang paling MALAS..
ekekekekeke.....

Friday, December 17, 2010

Yeaaayyy!! Dapat kasut Baru...


Tak sangka! Tak sangka! sangat tak sangka... Sempena besday my hubby, bukan aku yang bagi adiah tapi asben aku yang bagi adiah... ekekekeke.... Semalam dia masj "dah beli daa.. ayu punya abg beli Rona Jewel".. apakah..?? hehehe..

Semalam pas dia gi HUKM, dia kata nak gie Warehouse Clarks. wooww! biar betul.. mcm best jer.. Tak ajak aku pun... Xperla.. dia kata warehouse nie weekdays time opis hour jerr.. Ok..

So, dgn tak sabarnya aku nak balik umah nengok rupa rona jewel nie.. takut tak muat and not my taste.. Sekali aku nengok, aku sukaaa sangattt..! Saiz nya? Exactly tepat ngn aku!... hehehe.. suka la sgt.. pandai dia pilih... :-) senyum melebar nieee...

Rona Jewel.. Ini rupanya kamu yeaaa... 

 Ini untuk ayah iman dan iman. Rustic Edge untuk ayah iman, Tyres Pre untuk Iman. Saiz untuk boys banyak dah abisss.. so , dapat saiz besar sikit.. kalo amik saiz 5, muat2 jer iman pakai skang..

Elladora nie untuk sapo..?? ekekeke.. korang teka sendiri la ekk.. no comment!..

Harganya sangat berbaloi beli kat warehouse nie.. Arini last day.. sesiapa nak gie, sempat lagi..leh lah gie arini. Kalo nak beli kat kedainya, sgtlah tak mampu.. beli kat sini amat berbaloi. Kalo tak, 4psg kasut kami nie sama dgn kami beli 2psg jer tauuuu...

kat mana?

kat sini

p/s : Kasut iman yang beli 2y lepas masih elok di pakai lagi.. itu yg asben aku suka dgn brand nie... Tak rugi....


leh Review DI SINI



Thursday, December 16, 2010

Jom memilih nama anak....


Anda sedang mengandung? Anda baru lepas bersalin? anda merancang nak mengandung? or anda sedang mencari nama yang sesuai untuk anak..? mari kita memilih nama anak di sini.. 1 nama RM5.. ekekekeke... Taakde laa.. sajer nak tepek contoh-contoh gabungan nama anak yang sesuai. 

Di samping aku dok mencari nama anak, di sinilah aku nak tepek nama2 yang ada supaya mudah untuk aku buat review nanti.. kan..? kan..? Almaklumlah pekeliling cuti bersalin 90hari dah keluar.. Boleh la stat merancang dari skang.. hehehe...







Ni baru ada tepek sikit.. Carilah u all sampai poning kepala.. Sebab kepala aku pun dah pusing dah.. Nama budak skang dasat2 sedapnya...

Antara nama yang tgh hot dan hangat :
  • Amani (suka sgt nama nie tapi.... xleh nak amik)
  • Keisha
  • Damia
  • Mia
  • Qaisara
  • Aleeya
  • Rania
  • Rayyan
  • Izz
  • Danish
  • Daniel
  • Eryna
  • Iman (nama iman pun femes gaks ek) ekekek..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...