Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Thursday, March 31, 2011

Kisah Uri lekat


Sisipan dari ENTRY yang lepas.
Nak berceritakan mengenai URI LEKAT nie.. Sebelum tue, kepada yang tak tau apa itu uri lekat, ini maksudnya :
"Uri lekat atau 'retained placenta' berlaku apabila selepas proses untuk mengeluarkan placenta(uri) secara 'control cord traction' (CCT) gagal dilakukan, dan samada tali pusat terputus semasa proses CCT atau placenta terkoyak dan sebahagian tertinggal di dalam rahim. Salah satu sebab keadaan uri lekat berlaku antaranya kerana rahim gagal mengecut dan kekurangan kalsium dalam badan. Selalunya jika kita pernah mengalami uri lekat, doktor akan merekodkan ianya sebagai 'bad obstetrical hystory'dengan ink merah.Maknanya kemungkinan untuk kejadian ini untukberulang itu ada. Dalam kes uri lekat, doktor terpaksa mengeluarkan uri dengan menggunakan tangan samada dibawah kesedaran pesakit ataupun tidak. Sesetengah hospital mereka akan berikan pesakit bius sebelum melakukan prosedur tersebut."

Masa melahirkan Izzul, selepas baby keluar, proses untuk mengeluarkan uri pulak. Masa iman dulu senang jer uri keluar. xder masalah. Tapi kali ini, nak mengeluarkan uri mengambil masa lebih kurang 20minit juga la.. di tolak di tarik di pusing seperti gear masa cuba untuk mengeluarkan uri tue. Di tekan2 perut2 aku..Aduhaai! senaknya rasa..... Misi yang handle kata, "maaf kak.. uri lekat lah. lambat sikit kuar.. itu yang akak rasa sakit..."  Patutlah aku rasa senak jer perut masa di tekan2 nya... "akak pernah d&c kan..? itu yang kena uri lekat nie. xper, kita cuba lagi yeaa..." Baru ku tahu sebabkan d&c juga boleh terkena uri lekat nie... dorang tekan2 perut aku lagi, sambil tolak masuk tali pusat tue supaya uri leh kuar..

Alhamdulillah, akhirnya uri tu keluar juga... Cuak aku kalo tak leh kuar.. Apalah akan jadi kalo tak leh kuar tadi. kena operate or di korek2.. Takut.... After uri keluar, dorangf ukur tali pusat. Mak aik! panjangnya tali pusat anak aku nie.. Katanya 7jengkal... hehehe.. patutlah masa mengandung pusat terkeluar.. Nasib tak terbelit2 dlam perut.. Bahaya juga kalo tali pusat panjang nie kannn...

Selepas selesai semua termasuk jahit epi, asben masuk menemani untuk rehat. Asben tanya kenapa lama sangat? citer la pasal uri lekat tue.. Muka terus cuak! katanya camner..? ok.. uri dah kuar.. lega diaaa.. Rupa2nya, masa dia kat luar tadi, ada patient lain pun kena uri lekat juga. Last2 kena operate juga sebab uri tak leh kuar... terkejut aku..nasiblah uri anak aku keluar... Syukur Alhamdulillah...

Ekslusif sebagai kenangan.. Sesiapa tgh makan, sila berhenti makan yeaa...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Uri yang telah dibersihkan sebelum di tanam.

Kesan dari uri lekat nie, after tue aku kena rengat pulak. Sakitnya perut mcm nak bersalin lagi.. Tapi, masih boleh bertahan. Misi kata "akak akan rasa rengat sikit yea.. sebab rahim nak mengecut"...Pengalaman bersalin kali nie mudah tapi ada sedikit rasa kesakitan selepas itu akibat pernah d&c dulu... Itulah kesannya kalo pernah buat d&c... betul orang kata, setiap kelahiran lain pengalamannya...


Wednesday, March 30, 2011

Nama Anak Saya ialah ............


SUNAT memberikan nama anak hari ke-7. Sekejap jer masa berlalu dah masuk hari ke-7 aku bersalin. Bermakna hari ini ialah hari yang sesuai menamakan bayi yang baru lahir. Hari ini asben aku akan ke JPN untuk mendaftar nama anak. Dalam tempoh 7hari nie, sempat lagi kami menukar2 nama yang akan di pilih.. Dan akhirnya kami dah pun memilih atas persetujuan bersama... hehehe...

 So, ini lah nama yang akan di daftarkan :

MUHAMMAD IZZUL ZAFRY BIN SHAHRULIZAM
Bermaksud : 
Muhaamd - Yang Terpuji
Izzul - Kemuliaann @ kekuatan
Zafry - Kemenangan
  • Semoga anakku mempunyai kekuatan untuk menghadapai segala dugaan dalam mencapai kemenangan di dalam hidupnya.. Aminn.. :-)

    Kasi interframe sempena hari ke-7 saya.. :-)
Saya yang belum mandi..

Saya masih bucuk lagi nieh!

bueekk..! sat lagi saya mandi laa...

Jari saya yang dlm proses menganti kulit..

Perasan tak...?? kulitnya masih lagi mengelupas? Orang kata kesan dari overdue. Kulit anak macam tue. Masa mula2 izzul keluar, kulit dia mcm kulit org tua. Mengurutu dan berkedut... Skang, hari ke-7 kulit dia sedang mengelupas dengan hebatnya!. Rasa nak kopek2 jer kulit niee.. Tapi, orang tak bagi... hehehe.. Kena sapukan lotion or baby oil supaya kulitnya menjadi bersih nnt...


p/s : maaf.. sesetengah komen tak sempat nak balas.. Update entry pun curi2 masa.. ada kesempatan nnt aku balas yea..

Tuesday, March 29, 2011

Reaksi Iman bila dapat adik...


Bila dah bersalinkan anak ke-2, mesti ramai yang akan bertanya apakah reaksi abang or kakak terhadap adiknya..?? begitu juga dengan iman dan adiknya.. Apa reaksi iman terhadap adiknya...?
nak tau apa reaksi iman..?? seriusly, dia buat tak tau dan tak kisah.... Tak kisah langsung dengan adik dia... wat dek jerk!..

Minta di sayang pun dia wat tak tau.. cakap xnakkk..! tapi kalo tanya dia sapa nie, dia akan jawab "ini adik iman".. tau pulak nie adik dia... hehehehe...

Ada satu bab yang mencuit hati aku... 
Masa sedang aku breastfeed adik dia.. :

Iman : Ibu buat ape tue?
Aku : Ibu tengah nyusukan baby..
Iman : susu baby.... Sian Ibu... Ibu sakit.... 

ekekekek..! dia ingat adik dia saja2 gigit agaknya.. hehehe....


Dari jauh jer dia pandang adik dia.. memang tak dekat langsung laaa... pegang pun dari jauh jer...
Satu peel dia buat masa skang nie, kalo nak susu mesti nak ibu dia yg buat. tak nak ayah dia.. ekekekek..

Monday, March 28, 2011

Pengalaman bersalin Cahayamata ke-2


Ini adalah kisah trilogi aku bersalinkan anak yang ke-2. Ramai yang bertanyakan pengalaman bersalin kali ini, so aku share kan bersama di sini. Semoga leh jadi kenangan2 dan panduan untuk ibu2 juga.. eceeeceeeh..! hehehe.. Apa yang best, bersalinkan anak kali nie Alhamdulillah mudah dan senang even overdue 1week... :-)

Kisah ni agak panjang. So, kalo nak baca, silalah spendkan masa 15min yea. Sebab takde part 1, part 2. hanya semua dalam 1 part jer niee.. hehe..

Isnin (21/3/11) 
  • Aku ke Opis untuk apply cuti 90 hari awal. Memandangkan dah overdue, so aku tak sanggup amik risiko untuk berulang alik opis dah. Lagipun cuti sekolah dah abis. Tak sanggup nak tunggu asben dtg opis lewat petang. Kang terbersalin kat opis pulak aku. Naya aku nnt.. 
  • Dan yes! cuti diluluskan serta merta.
Selasa (22/3/11)
  • Pagi nie tetiba rasa sakit perut yang memulas2. Aku confuse sama ada sakit nak bersalin or sakit perut sebab makan ayam mcd mlm tadi. Sebab kalo mkn ayam mcd mmg slalu aku akan sakit perut.. hehehe.. sakit hanya pagi tue jer.. lepas tue xder rasa sakit dah...
  • Sah! sakit perut sebab mkn ayam mcd sebab aku asyik keluar masuk bilik air jer lepas tuee.. hehehe.. suspen jer tau! Dan masa tue tetiba terlupa rasa sakit bersalin macamane.. boleh tak? ekekeke..
  • dan kebetulan, ramai pulak yg sms dok tanya dah bersalin ke belum. hehehe.. belum lagi.. baru hint2 jer tuee..
  • Lupa laks.. pagi tue juga ada spot darah setitik.. so, wat dek jer laa.. sebab lum rasa sakit lagi.. dan lepas tue takde dah tanda pape....
Rabu ( 23/3/11)
  • 3pagi : Malam tue aku rasa sakit perut sampai takleh tido.. Rasanya ini kot sakit nak bersalin.. sebab seriusly, dtg 10min sekali.. tapi tak heavy. Mild COntraction.. tapi, mmg xleh tido laaa.. 
  • So, aku turun bawah tgk TV sampai ke subuh. Pas subuh, aku siap2 mandi. Lagi sekali nampak 1 spot. Kejutkan asben bgtau aku dah start sakit2 nieee.. Ajak gi hospital pagi nie.
  • 8.00pagi : Sebelum ke PPUKM (HUKM) aku ke Hospital Ampang untuk hantar barang ke ayah aku dulu...(ayah aku masuk wad masa ni). Lepas tue terus ke PPUKM. Dalam perjalanana ke hospital rasa sakit tapi 15min sekali pulak.  
  • 8.30pagi : Sampai hospital, breakfast dulu kat cafe. Aku siap boleh makan 2bungkus nasi lemak lagi.. hehehe...
  • 9.00pagi : selepas b1st, tiba2 rasa sakit tak dtg pulak.. Aik..? pelik pulak aku.. pagi tadi sakit beriya2.. nie tak sakit pulak.. Takpe la, asben ajak jalan2 dulu kwsn hospital.. Jalan2 sampai aku penat, dan leh tertido sekejap kat kerusi sambil menunggu asben baca paper.
  • 12tgh : tgk jam dah nak 12tgh. Asben nak gi sekolah dah ni. Tapi, rasa sakit still tak datang jugaa.. erm, buat keputusan balik rumah semula. Lagipun aku rasa mengantuk dan pening kepala. Maybe tak cukup tidur malam tadi dan asben aku ke sekolah.
  • 1tgh-6ptg : duduk rumah, rehat2, makan dan tidur.. Masih xder rasa sakit contraction.. erm... lagi skali buat aku confuse.. issskk.. wat suspen jerk! wat aku tertunggu2 jer rasa sakit nie.. sabar jer laaa..
  • 6ptg : Tetiba aku rasa semula sakit contraction. Haa.. dia dtg balik daahh.. nie betul2 sakit ker atau acah2 jerr lagi. But, kali nie mmg sah aku rasa lain mcm dah sakit nieee... sakit menekan2.. aku biarkan dulu untuk betul2 rasa contraction sebenar..
  • 7ptg : ajak asben gi pasar malam sat. Nak jalan2 lah.. Kot2 malam  nie dah leh bersalin ke.. hehe..
  • 8mlm : Pas abis citer Begitukah Cinta, ajak asben terus gie hospital semula.. On d way ke hospital, sakit tue dtg dalam 10min sekali... Asben tak hantar aku dulu ke emergency, aku request nak ikut park juga sebab nak berjalan. haa! siap naik tangga tinggi tue tau (sapa pernah sampai HUKM, mst tau tangga tinggi tue).. Dalam hati, semoga cepat sikit bersalin nanti.
  • 8.30mlm : daftar, check jantung baby dan buat CTG.. Then, doc datang check bukaan.   Bukaan dah 3cm.. lebih kurang 1jam juga la asben aku menunggu kat luar. so, terus kena admit wad...  Masa nie mild contraction lagi....
  • 10mlm : Masuk wad tunggu doc dtg amik report.  Doc kata dalam pukul 1 or 2 kita check bukaan.. mak aik! lambatnya.. dan lepas tue aku baringlah sambil baca majalah Pa & Ma.. Dalam 1/2jam tiba2 rasa sakit kuat dtg.. haaa..! Nervessss.... bila baring, aku rasa sakit sangat2.. rasa mcm nak buang air besar.. ke bilik air, tapi xder pulak membuang.. 
  • 11mlm : haaa.. xleh jadik nie.. Heavy contraction dah dtg. Aku  pun jalan2 pusing wad tue.. ke hulur hilir aku jalan supaya kurangkan rasa sakit.. Sambil tue, mulut nie terkumat kamit membaca surah nabi yunus, ayat kursi.. kalo xsempat aku selawat jer...
  • 12mlm : Sedang aku jalan2, misi tegur aku, kalo nak membuang bgtau. Aku cakaplah.. ada rasa nak membuang dah niee. so, misi check bukaan.. Bukaan masih 3cm... tapi, kepala baby  awak dah hujung niee.. Nampak dah niee...Kalo 10cm sekali teran jer nie.
  • haa? terkejut aku.. patutlah aku rasa mcm ada benda nak kuar jer.. aku teruskan jalan2 lagi. Minta izin misi nak jumpa asben luar wad. kat PPUKM asben leh tunggu kita tapi kat luar pintu  wad jer.. So, aku kuar jln2 kat luar sambil di temani asben. Dah penat jalan, duduk kejap... Masa nie contraction dtg selang 2min.. Baru jer start nak borak... tetiba ada bunyi "PLOP"..! tak sempat berkata apa2 aku terus masuk wad. Misi terkejut tgk muka aku.. Naper kak? air ketuban pecah ker..? aku sempat angguk jerrr...Kelam kabut dorang.. suruh naik katil cepat.. aku dgr misi kata akak ni kepala baby dah hujung jerr.. bukaan dah 8cm.. cepat2!.. misi suruh aku ngiring dan kepit supaya kepala baby tak kuar.. sambil tue, dorang tahan kepala baby.. sudah! aku rasa nak neran dah niee.. cepat2 dorang tolak ke LR....
Khamis (24/3/11)
  • 1.00pagi : Sampai kat LR, misi check semula bukaan. 6cm pulak bukaannya.. dorang suruh tunggu dulu... Masa nie dah rasa ada gesaan untuk meneran dah.  dorang tak bagi aku meneran lagi. Katanya risiko kalo meneran sebelum bukaan 10cm, kepala baby boleh bengkak dan mungkin tumpah darah.. Nasiblah ada asben di sebelah yang membantu dan memberi semangat!
  • sampai satu masa, aku rasa mmg tak tahan sgt nak neran nie.. aku merayu kat misi.. aku nak neran nieee.. xleh nak tahan daaa... check bukaan dah 8cm.. tapi belum 10cm lagi. dorang suruh tunggu 10cm.. tapi aku ckp xleh.. aku nak teran juga niee.. memang aku xleh nak control sebab gesaan teran tue datang sendiri..
  • Nasib misi yg handle aku nie sangat bagus! memahami.. dia bagi aku teran but kena pandai teran.. Atas pengalaman yang lepas, dengan bukaan 8cm aku berjaya mengeluarkan baby hanya dengan 3kali teran jerr... Syukur Alhamdulillahhh..
  • tepat 1.41pagi : keluarlah seorang baby boy seberat 3.54kg. Lepass kuar baby, aku rasa legaaaaaaaa selega2nyaaaa.. Sempat lagi tanya misi ada epi tak..? ada.. sikit jerr.. Agak2nya kalo aku tunggu 10cm, apa jadi? sebab aku dengar baby dah berak... Fobia aku takut jadi mcm iman dulu. Paperpun, syukur sgt2 semuanya selamat... :-)
  • Selepas baby kuar, sesi untuk mengeluarkan uri baby dan menjahit. Pengalaman kali nie lain sedikit. Sesi mengeluarkan uri dan jahit aku rasa sakit dan agak lama..  Berbanding pengalaman yang dulu. Sebab kali nie, aku kena uri lekat. Sebab tue mengambil masa yang lama. nasib xder perkara buruk berlaku. Cuak aku masa tue. Pengalaman kena uri lekat, akan diceritakan kemudian yeaa.. So, semuanya selesai dalam pukul 3.30pagi. 
  • Selepas selesai,  aku di hidangkan milo panas, air suam dan sandwich sambil ditemani dengan asben. Masa nie lah asben sempat mengazankan baby... :-)
Baby baru lepas di azankan..

hari ke-2 di rumah.. :-)


Lena selenanya selepas disusukan...

Itulah kisah pengalaman bersalinkan baby ke-2 nie.. Tq sebab sudi  luangkan masa untuk membaca kisah yang panjang lebar nie.. hehehe.. paper pun dah lega... Kepada kawan2 yang akan bersalin nnt, aku doakan segalanya di permudahkan nnt.. Amiin.. :-)


p/s : xleh nak share gambar masa sakit dan after deliver.. so, letak pic asben and baby jer..

Friday, March 25, 2011

Alhamdulillah.. Dah selamat Bersalin


Salam Sejahtera semua.. I'm Back!
Aku dah selamat pun bersalin Khamis pagi semalam.
Alhamdulillah dah selamat dan lega rasanyaaa.. tak perlu menghitung hari lagi..
Menghitung untuk misi berpantang pulak.. :-)
Trilogi bersalinkan anak ke-2 nie akan di ceritakan selanjutnya entry yang lain..

Ramai yang duk bertanyakan muka baby dr pengalaman bersalin kali nie.
So, i tepek kan dulu gambar baby yang baru di lahirkan.. :-)



Nama : Muhammad I..... Z.... Bin Shahrulizam (belum membuat pilihan lagi) hehe
DOA : 24/3/2011 jam 1.41pg
POB : PPUKM
Berat : 3.54kg
Pjg : 52 cm (pjg sikit dr iman :49cm)
Lilitan : 34cm (iman 33cm)


Gambar2 di atas nie 1jam selepas dilahirkan. Masa nie masih lagi dalam Labor room..
ikut muka sapa agaknya eekk..??

nnt sambung entry yang lain yeaaa..


Wednesday, March 23, 2011

Cocoa Collagen



Dalam pikiran ingin mencuba Cocoa Collagen Power Plus masa dalam pantang nie. Baca testimonial orang dan rakan2 ramai yang kata bagus produk nir. Sebab utama aku nak try ialah menambahkan tenaga masa berpantang, menambahkan susu badan serta memutihkan kulit badan. Belum cuba belun tau kan..?? bila ramai suggest amik, so insyallah after deliver boleh terus beli dan try.. meh aku copy paste kan pasal produk nie :

Cocoa Collagen Power Plus adalah produk terbaru berasaskan Kolagen @ Collagen yang paling murah di pasaran yang mampu mengembalikan keremajaan wanita dan membantu menjaga kehebatan wanita luar dan dalam....
Koko Pracampuran... adalah minuman enak yang diadun dari biji kopi Arabica Brasil dan juga serbuk koko bermutu tinggi. Ia diperkayakan lagi dengan Marine Collagen untuk kecantikan dalaman dan juga Ekstrak Lobata serta Kacip Fatimah yang telah lama digunakan secara tradisi untuk kesihatan dalaman wanita. Ia minuman enak lagi berkhasiat..

Cocoa Collagen Power Plus mengandungi :
  1. Marine Collagen ~ Membantu mengimbangi hormon, mencantikkan kulit, menghaluskan dan menggebukan kulit.
  2. Kacip Fatimah ~ Membantu merapatkan otot-otot rahim, faraj wanita dan memberi kehebatan dalam hubungan suami isteri.
  3. Lobata ~ Membantu menambahkan tenaga, memontokkan dan menegangkan payu dara serta punggung.
  4. Krimer bukan tenusu ~ Membantu meningkatkan daya kesihatan anda.
  5. Dextrose Monohydrate ~ Melambatkan proses penuaan.
  6. Oligo Saccharide ~ Menyahkan toksin dan meningkatkan sistem dalam badan.

Kebaikan dan Khasiat :
  1. Membantu mengimbangi hormon.
  2. Merangsangkan pertumbuhan sel baru/anti kedut.
  3. Mencantik, menghalus dan menggebukan kulit.
  4. Memontokkan dan menegangkan payudara serta punggung.
  5. Melambatkan proses penuaan.
  6. Merapatkan vagina dan mengeratkan hubungan suami isteri.
  7. Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah.
  8. Mencerahkan kulit secara semulajadi.
  9. Memberi tenaga.
  10. Membantu mengurangkan keguguran rambut.
  11. Melancarkan peredaran darah dalam badan.
  12. Mengimbangi berat badan.
  13. Meningkatkan daya penghadaman.
  14. Mengurangkan sengal-sengal dan lenguh-lenguh otot.

SESUAI DI MINUM UNTUK :-
  • Wanita sudah /belum berkahwin
  • Ibu-ibu lepas bersalin(amat digalakan untuk mempercepatkan penyembuhan dalaman)
  • Wanita yang inginkan kecantikan & kesihatan
  • Di larang sama sekali untuk wanita yang mengandung & juga lelaki

CARA-CARA PENGAMBILAN COCOA COLLAGEN
Untuk mendapat kesan yang efektif: Cocoa Collagen hendaklah di sediakan atau di bancuh dengan air panas supaya serbuk dan kandungannya benar-benar larut. Kemudian barulah di campur dengan air untuk suamkan dan minum setengah jam sebelum sarapan pagi atau setengah jam sebelum makan malam. Seeloknya makan malam pada jam 6.30 petang. Boleh juga diminum 2 kali sehari. Tetapi sudah memadai hanya satu sachet sehari untuk merasai perbezaannya!


Sebelum ada try Soy Collagen Nurbeautyline dan Total Image collagen. Both ok sgt cuma itu hanya kecantikan kulit jer. But, kali nie nak try cocoa collagen pulak.. Agak menarik kelebihan dan khasiatnya.. Jom kita mencuba wahai kaum ibu2.. :-)

Tuesday, March 22, 2011

Seorang Lagi dah selamat....


Ingat lagi ENTRY ini?
Alhamdulillah sorang lagi member opis selamat bersalin.. huhuhu.. sedihnya tinggal aku sorang jer belum lagi.. ikutkan due patut aku dulu.. But, aku juga yang ketinggalan keretapi nie. Anak dalam perut nie bagi chance kwn2 lain lihat dunia luar dulu..... Almaklumlah semua nya boboy!!!.. hehe..

Semalam (Isnin 21/3/11) member opis alin selamat melahirkan baby boy di Hospital Putrajaya. Awal 2week dari EDD nya.. Alhamdulillah dapat bersalin normal (1st czer) even anaknya agak besar sikit dari mamanyaa.. Mamanya kecik jer tau orgnya.... Sungguh bertenaga mamanya mengePUSH...

Paper pun TAHNIAH untuk alin dan nizam serta aqil atas kelahiran adik barunyaaa.. Pasni proses untuk baby girl sama2 pulak eekkk...??

bam.. bam.. dah terbayang dah kebambamnyaaa... hehe


xyah taip da.. korang baca jer la ekk...??


2 dah selamat.. Tinggal aku jer belum lagi.. lupa la camne sakit nak bersalin ekk...??


p/s : Mula dah rasa berdebar2 nieee...

Monday, March 21, 2011

Pureen Warehouse Stock Clearance (Apr 2011)

Yang di tunggu yang di nanti telah tiba.. Jom kita ke sini nanti..
Dah lama aku tak terjah ke sini. Kali nie, my asben akan ke sini untuk membeli sedikit brang baby.
Aku sememangnya tak dapat follow sebab dalam berpantang.,. hehe..

Jangan lupa temujanji untuk Pureen Warehouse Clearance ini.. :-)

Date: 23 - 24 April 2011 (Sat & Sun). 
Time: 10am - 6pm.
 

Sunday, March 20, 2011

Menyahkan virus! My lappy sedang sibuk

Menyahkan virus!

My lappy sedang sibuk menyahkan virus2 yang ada. Ekekeke.. Dah lama tak buat complete scanning. Almaklumla nak buat complete scanning ni mengambil masa yg sgt lama. Disebabkan aku xbyk masa, jd sekali sekala je la dpt buat pun..

Softaware antivirus yg di gunakan ialah dr.web yg sgt2 membantu. So, arini kira cuti on9 mlalui lappy la yea.. Nasib lah kekasih hati SE ni ada...

Saturday, March 19, 2011

Bila kandungan dah Overdue


Salam berhujung minggu buat semua... Nak citer sikit. Hari hari Sabtu, masih belum bersalin lagi aku nie. Dah masuk 2hari lewat dah dari tarikh due (17/3/11).. Ntah bila akan bersalin pun tak pasti. Aku harapkan weekend nie bersalin sebab next week asben dah mula sekolah. jadi, agak sukar bagi aku nnt sebab terpaksa menunggu dia balik sek amik aku kat opis. Bila dah overdue nie, hati mula jadi risau dan tertanya2.. bilalah nak bersalin nie. Siapa tak riso bila kandungan dah overdue. Adakah ada risiko paper nnt..???

Hopefully takder apa2 yang merisokan berlaku lah.. mak aku citer, masa kitorg 3beradik dulu pun semuanya overdue.. sampai 2week overdue nyaa... errm, so aku nie kira ikut mak aku lah niee... Tapi, aku ada gaks tanya kawan2 yang berpengalaman bersalin overdue nie. macam2 cara dorang nak bersalin. Antara tips yang aku dapat ;

  1. Banyakkan berjalan teruatam selepas subuh (dah practice pagi tadi)
  2. Minum air siti fatimah.. (belum minum lagi sebab takut pun ada sebenarnya)
  3. Pergi jer hospital minta induce... (akan dipikirkan bila rasa betul2 tak larat)
  4. Banyakkan turun naik tangga.. (selalu buat gaks sebab rumah mak nie bertangga)
  5. Solat hajat (belum buat lagi nie)..
So, pagi tadi aku dah pun menjalankan aktiviti untuk mempercepatkan proses kelahiran nie. Iaitu berjalan di tasik ampang pagi tadik.. Berpeluh2 ko walaupun hanya berjalan kaki.. hehehe.. dah lama tak bersenam niee... asyik makan jerk!

Pandangan di pagi hari.. sejuk jerr...

view yang cantek menghadap KLCC.. budak kecik nie pun berpeluh2..

 rehat sebentar sebab dah mengah berjalan.. hehe

Actually bila dah overdue nie, penatnya mengira hari billa nak bersalin nie.. hehe.. dan nak membawa perut ke sana sini.. But, still rasa nak berjalan juga sebab penat juga jika asyik duduk jer.. serta BORING!.... 

Hari nie cuaca mendung jerr.. dan kejap2 hujan.. apakah maknanya?? Selamat berWEEKEND!



Friday, March 18, 2011

Gentel menggentel


nak citer pasal iman pulak laaa... Tabiat terbaru dia ialah mengentel.. ekekeke.. setiap kali menyusu sekarang nie, pasti nak mengentel telinga dia.. kelako jer.. Dah habity budak cam tue agaknya kan.. mesti ada benda untuk dia mengentel.. hehehe..

sebelum nie, dia suka gentel pusat dia.. sekarang dah bertukar ke telinga pulak,.. 
ekekeke...

 akan di gentel telinganya sampai lah abis susu.. dah puas alihkan, tetap nak mengentel.


dah abis susu pun nak gentel gaks..


Thursday, March 17, 2011

17 Mac 2011 >>> My Due


Hari ini adalah due aku. Selalu org akan ckp sepatutnya sy beranak arini, tp dah bersalin 2minggu awal.. Yg aku pulak, sepatutnya bersalin arini tp belum bersalin lg. Hehehe

Bila lah agaknya baby ni nak kuar ek? Sdp sgt duduk dlm perut ni... Aku Tak kisah tp hope xla sampai 26hb. Kalo tggu smp 26hb juga, xpela janji selamat..

Fresh dari oven.. ekekeke..

Muka pagi nie yang tak bermekap. malas benor skang nak bermekap. Muka agak sembab dah.. sebab 3hari cuti.. arini masuk keje balik.. hehehe.. muka agak2 tak larat dah nie. Tido asyik tak cukup jer.. tak leh nak tido sangat dah time malam2.. kejap2 sedar.. kejap2 terjaga...


40 minggu sudaahhh...



On da way gie keje pagi tadi.. Dah nampak hot ballon kat Putrajaya dah start laa.. hehehe.. kan best kalo arini pun cuti gaks.. leh bawa iman jalan2.. Mesti sat lagi asben dan iman ke sini nengok hot ballon... Nak itut!!!!!...

Wednesday, March 16, 2011

Bunga @ Akar Siti Fatimah


Sesiapa pernah dengar or jumpa bunga siti fatimah nie..? Ada yang panggil akar siti fatimah.. Aku ni, mak aku bagi. dia beli masa gi haji 2thn lepas. Masih elok lagi bunga nie. Orang kata elok untuk ibu mengandung dan nak bersalin. Aku ada pernah dengar tapi lum jumpa lagi. Inilah pertama kali aku tengok bunga niee.. Dia kering jer.. Pas rendam dia akan jadi kembang rupanya eekk..??

Inilah rupanya Bunga Siti Fatimah nie kalo sebelum direndam..

Aku amik satu dan rendamkannya dengan air biasa sahaja.

sejam selepas di rendam. Bunga ini mengembang lah!

Inilah rupanya selepas direndam.. Kembang semangkuk gitu.
Dan air tersebut aku simpan buat minum masa nak bersalin nnt..
Insyallah..

Selepas di gunakan air ini, bunga tersebut dikeringkan semula supaya boleh dipakai semula nnt. Dia boleh di pakai berulang2 kali..


Cara nak minum:
1) Rendam masa dah dekat bersalin...jangan rendam awal sangat....tapi ada juga petua orang tua2 suruh minum masa kandungan masuk 7 bulan ke atas...
2) Ambik air rendam tue masukkan dalam botol untuk senang dibawa ke hospital nanti.
3) Bila rasa nak bersalin minum la air tue ye...
KHASIAT AIR INI:
-Bagi mudah bersalin...dengan izin Allah juga...amin....


Tuesday, March 15, 2011

Carilah Botol Susu Free BPA lepas nie...


Botol susu bayi polikarbonat ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:
  1. Nombor 7 Pla_7.jpg
  2. Nombor 7 dan PCPla_7PC.jpg
  3. Nombor 7 dan ‘other’ Pla_7ot.jpg




Lepas nie, boleh lah cari botol2 susu seperti di atas nie. Mostly semua botol di atas, iman pernah pakai kecuali safety plus. Sampaikan mak aku kata, mcm2 pattern botol iman nie.. a'ahh.. aku suka beli sebab iman nie kuat nyusu... So, mmg botol dia banyak dan banyak pattern.. ekekekeke... 1jam sekali menyusu.. mau tak kuat nysusu...


Ini botol feveret dia.. Percaya atau tidak, jika dia minum pakai botol nie, sampai 3x nak susu (9oz)... aku pun xpaham kenapa dengan botol nie. best sgt ker..? or sebab puting dia bestt..? kalo botol lain sekali minum dah cukup.. Another 1jam lagi baru minta.. Anak korang kuat nyusu tak..? anak aku nie kuat betul nysusu... 1jam-2jam sekali mst susu.. Cuma tgh malam jer dia tak bangun nsyusu.... Budget susu every month 5kg susu.. (3kg biasa, 2kg coklat) Camno? nasib lah aku dah tukar susu murah.. hehehe..


Now, aku tengok skang nie kat FB banyak org jual botol susu canggih2.. daasaaatt! Harga untuk aku mmg tak mampu milik la.. hehehe.. kayola penjual botol2 susu pasnie sejak pengharaman botol susu BPA.. ingat.. Cari yang Free BPA yeaa..

cantek-cantek tak botol nie :
Harga : RM 299.00

RM 99.00


Harga : RM 99.00

Harga : RM550.00 Large / RM450 Small

Pengsan aku nengok harganyaaa..! tapi design sangat unik dan menarik.. Sesiapa yang berkenan, leh lah terjah kat FB nie :


Purple Tulips

Semua barang2nya unik sgt2. Tak caya korang masuk tengok.. dasat2 barang baby skang nie...
Tetiba pulak aku promote FB orang nie.. hehehe.. Sharing is caring kan... :-)



EL dan Cuti 2hari


Semalam aku MC sebabkan kepala pening dan tak cukup tidur.. Aduhaaii!! Sekarang nie, mmg aku stay kat Ampang jer sebab dah hampir dengan EDD kan? Di sebabkan umah mak betul2 tgh bandar, jadi bunyi bising kereta dah lumrah alam. Berbeza tido di sepang. Lagi2 sebelah rumah mak aku nie orang bujang tinggal.. Peniaga pasar malam.. Malam2 bising biasala tue.. bunyi2 van, lori dan tong gas membuatkan aku langsung xleh tido... Silalah menahan telinga.. huhuhuhu..

Dan untuk hari ini dan esok aku mmg apply cuti. Nak rehat2kan diri di samping esok ada check up. Alang2 cuti jer laa.. Di samping itu, sejak 2 menjak nie ayah aku tak berapa sihat kuar masuk hospital jerr.. so, aku pun apply lah cuti untuk rehat2 di Ampang... Hopefully ayah aku cepat sihat hendaknya...


Pagi tadi bangun tido nengok bassinet nie telah siap di pasang oleh asben aku.. wah2.. petanda nak bersalin dah ker?? ekekeke.. bilalah agaknya aku bersalin nie ekk..? adakah lebih edd or sebelum. Hopefully sebelum kena paksa admit laaa.....  Dah di pasangnya benda alah nie terus rasa tak sabar pulak nak bersalin.. bolehhh..?? hehehe....

Sekarang nie, bila dah hujung2 menunggu hari nie.. macam2 aku nak makan. Semuanya kalo boleh nak makan sebelum bersalin nie. pizza, chicken chop, nasi lemak feveret semua dah dapat. Now, apa nak makan lagi ekk..?? hehehe...


Monday, March 14, 2011

Macy Annual Warehouse Sale...



Dalam dok berkira2, dapat gie ke tak akhirnya dapat juga aku ke Macy Annual Warehouse Sale nie.. Iyerlaa.. Rancang mmg nak gie Sabtu jer.. sebab weekdays dia tutup pukul6ptg.. mmg tak sempat nak terjah. harapkan sabtu jer ada masa.. nasib belum bersalin lagi.. sempat gaks terjah...

Antara yang sempat aku snap :

2 panel window - RM69, 3 panel window- RM89 shj

Sarung kusyen - RM5 shj

Perabot2 yang di clearance sgt.. cantek2 belaka. ada yang mahal ada yang murah dan berbaloi!

Di tingkat 8 ada mcm2 lagi yang di clearance kan....

kalau nak tengok yang lebihnya, u all leh klik di sini :




Sunday, March 13, 2011

Tanda-tanda Hampir Bersalin


pic : Google

Tinggal 4hari jer nak masuk due aku. So, hari nie hanya sempat ke kenduri kawin dan hospital melawat ayah... Skang ada di rumah hanya surfing. Saja surfing mengenai tanda-tanda hampir bersalin... 

Nak kongsikan bersama di sini :

Tanda-tanda Hampir Bersalin 
 
Apakah tanda-tanda hampir bersalin? 
Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.
 
  • Bayi turun ke bawah
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
  • Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
  • Sakit belakang
  • Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
  • Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
  • Pecah air ketuban
  • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
  • Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
  • Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
  • Kontraksi yang tetap dan berterusan
  • Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda.

Bila Perlu ke Hospital?
  • Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila: 
  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
  • keluar air ketuban.
  • pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
  • keluar darah dari vagina.

Saturday, March 12, 2011

Nak sangat tengok Hikayat Merong Mahawangsa sebab :



Teringin sangat nak tengok Filem Hikayat Merong Mahawangsa nie. Sebab apa aku nak tengok citer ini :

  1. Sebab utama adalah POSTER yang sangat MENARIK
  2. Poster ala2 Pirates of Carribean
  3. Filem dari KRU.. best!
  4. Nak tahu cerita di sebalik poster ini...
  5. Terpengaruh dengan trailer yang sangat2 menakjubkan!
  6. Filem Malaysia pertama ala Hollywood!

Jom tengok Trailer Hikayat Merong Mahawangsa nie :




Amat Menarik kaaannn..??
Jom kita gi tengok...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...