Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Thursday, September 29, 2011

adiah dari pak su

iman dan izzul dapat adiah dari paksu yea.. maskot upin ipin gitu. tapi yang bergayanya si izzul sebab dah rupa upin kan..? hehe.. nasiblah rambut dia dah nampak mula tumbuh.. so, kurang sikitlah botaknya tue..

cuba tengok nie :

saya dihimpit dengan upin dan ipin.

bagussss..! tengok tangan kanan saya.. hehe

Hari khamis hari ber "BATIK"


Hari khamis hari ber "BATIK", originally uploaded by pinky_gal25.

Hari ni hari khamis. Sbg govt servant dikenkan berpakaian batik. Tp, arini aku tak berbatik. Ekeke slumber je kan? Xpe, janji berbaju. Kalo x berbaju, mau pengsan semua org. Hehe

Actually, sbb aku x berbatik hari ni. :
¤ aku xsuka baju batik.
¤ aku xsuka gosok baju batik.
¤ baju batik mahal
¤ aku ada 1 je baju batik. Hehe

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Wednesday, September 28, 2011

bekalan untuk izzul

harini masuk hari ke-3 anta bekalan makanan untuk izzul. setakat nie, tengah rajin leh lah hari2 tukar menu. Babysitter dia kata, dia makan ok.. sonok tengok dia makan.. alhamdulillah.. takut gaks jadi mcm iman dulu yg susah nak telan makanan... setakat 3hari nie menu untuk izzul :
 
hari isnin - bubur nasi + carrot
hari selasa - bubur nasi + ikan bilis
hari rabu - bubur nasi + sawi

harap2 kerajinan aku nie berkekalan la ek..?? nanti leh la izzul makan makanan yang original homemade selalu.

bekalan untuk hari ini. bubur nasi + sawi di blend kan. 2 bekas. 1bekas untuk pagi (ayah dia akan bg makan dulu sebelum hantar). 1 bekas lagi untuk anta bs bekalan utk petang pulak.

paper pun, aku dah standby juga nestum nie jika ada hari tak berkesempatan ke nanti kan.. senang juga kalo dah ada yg instant nie. leh cover kalo tak sempat ke ataupun malas.. hehe

Tuesday, September 27, 2011

update terkini misi menurunkan berat badan.. hehe

update dari SINI dan SINI

dah pun masuk 6bulan. so, adakah target yang ingin di capai berjaya..?? nampak gayanya tak capai pun.. Statik kat 61.7kg. Target nak jadi 60kg tak dapat. Tapi, xper.. misi tetap akan di teruskan.. bila capai target, akan di tambahkan lagi target.. Insyallah akn di usahakan ke arah itu.. no more diet ketat. simple diet untuyk ibu menyusu. Aku suka sebab menyusu badan nie banyak yang membantu untuk mencapai penurunan berat badan yang ideal. di samping tidak makan malam. ibu2 yang nak jaga badan, boleh la menyusu kan baby anda secara esklusif yea...

timbangan yang terkini 61.7kg sajo..

kalori pun dah banyak turun.. suka i tau!
ni jadual dari sebelum raya dan selepas raya. sebelum raya (puasa) banyak gak turun most 5kg.. after raya dapatrun 1kg jer.. hehehe.. sebab dah makan banyak kan? susah bebenor nak turun lagi.

perbezaan dari awal puasa hingga akhir puasa. puasa sangat membantu. tapi, after raya sempat ganti puasa jer.. puasa sunat tak sempat dah... huhu..! yang penting kalori pun turun tau!


ni selepas raya pulak. seminggu selepas raya, berat naik 200gm. Almaklumlah.. hari raya banyak makan + minum ais manis kan.. then, start puasa dalam 1minggu.. dapatlah turun 1kg selepas itu.. apa yang penting, kalori turun balik..

harap2 misi akan tercapai. Tak kisah la baper lama pun. hopefully before izzul setahun laa.. maintain xper, jangan naik udah la.. penat den menurunkan berat badan.. pastu naik balik.. tensen jadinya nnt. tak pasal2 scale kena campak tong sampah.. ekekeke...

Monday, September 26, 2011

Murtabak Popia cara Resepi sendiri

Menyahut cabaran kenkawan untuk membuat murtabak.. ekekeke.. tak semena2 i belajar buat murtabak tau.. sekali dapat iden nak buat murtabak popia. Memandangkan pernah makan, jadi i imagine jer la cara buatnya... Murtabak nie senang jer buat sebab pakai kulit popia jer. tak perlu pakai don roti canai tue... nak tau cara2 dan bahan2nya..??

Bahan-bahan :
  • daging hancur
  • bawang merah - di hiris
  • bawang putih - di hiris
  • serbuk kari - di bancuh dengan air
  • telur
  • planta
  • kulit popia
caranya :

  •  tumiskan daging cincang + bawang merah + bawang putih
  •  masukkan kari yang dah di bancuh dengan air. masak sehingga garing.
  • angkat dan pecahkan telur ke dalam serta gaulkan + letak garam sedikit
  • masukkan bahan yg dimasak tadi ke dalam kulit popia dan lipat ikut suka,. sorry i lipat tak cantek.. hehe
  • gorengkan di atas minyak yang sedikit. goreng sehingga kekuningan.

  • dah siap untuk di makan... amacam..? menjadi tak...? nak tau camner rasanya, leh la buat.... hehe

Sunday, September 25, 2011

Makanan pertama untuk izzul masuk 6bulan


hari ini izzul start makan berat dah. sebelum nie. aku bagi takat rasa2 jer. tapi, hari ini, baru betul2 aku masak sensdiri untuk izzul. masakkan dia bubur + carrot dan kemudian di blend kan. alhamdulillah 1st day punya menu abis juga.. di tambah pulak abangnya si iman pun sibuk nak juga makan bubur adiknya. 

cara-cara aku buat bubur izzul :

 masakkan bubur + carrot di atas api.. supaya cepat sikit masak..

tengah hangat mendidih dan biarkan ia betul2 masak.

masukkan dalam blender, dan di blend kan ajer..
 
hasilnya seperti air carrot pulak kan.. tak perlu ubuh garam tau. biarkan tawar jer.

nie aku siap2 dah beli mini colourful container dr cosway. senang nak isi untuk dia bawa bekal nanti...

letak dlm cwan sikit untuk di suapkan. dan lebihnya di letakkan dlm bekas nie. leh bagi makan petang nanti pulak. dapat 150ml la juga.

sonok tengok dia makan sampai tak sabar2 nak makan.. hehe

abang dia juga sibuk nak juga.. sabo jer la..

tersenyum2 dapat mamam.. dah lama nak makan tapi ibu dia tahan tunggu 6bln juga.. ekeke.. sian dia.. nengok org makan pun sampai kuar air liur... akhirnya dapat juga makan..

budak yang dah kekenyangan..!


Thursday, September 22, 2011

Makanan bayi untuk 6bulan


2 hari lagi bakal masuk 6bulan

sangat teruja bila anak nak masuk 6bulan nie kan..? lagi 2hari jer izzul nak masuk 6bulan. sekarang tgh mencari2 menu untuk dijadikan makanan untuk dia. hopefully izzul tak mcm abg dia yang mmg susah nak makan dan xnak makan sampai sekarang. Dari sudut sekarang, aku dah nampak keinginan izzul untuk makan. aku belum suap di makan lagi.. cuma bagi takat rasa2 jer dulu. Insyallah weekend nie leh luangkan masa untuk memulakan proses pemakanan untuk dia.

antara info yang aku perolehi :
Tanda-tanda bayi siap makan makanan padat 

Ini adalah ciri-ciri yang perlu diperhatikan walaupun mungkin bayi anda belum melakukan semuanya
- Sudah bisa menegakkan kepala sendiri
- Bisa duduk dengan baik di kursi
- Bisa melakukan gerakan mengunyah
- Berat badan terlihat meningkat hingga kira-kira sudah dua kali lipat berat badan ketika lahir
- Terlihat tertarik pada makanan
- Bisa menutup mulut jika disodorkan sendok
- Bisa memindahkan makanan dari mulut bagian depan ke mulut bagian belakang
- Bisa menggerakan lidah, dan tidak lagi mendorong makanan keluar menggunakan lidah
- Terlihat masih lapar setelah diberi delapan hingga sepuluh kali ASI atau 1200 cc susu formula
- Mulai tumbuh gigi

Jenis Makanan

- ASI atau susu formula DITAMBAH
- Bubur sereal beras atau bubur tepung beras
- Dilanjutkan dengan sereal biji-bijan lainnya
- Bubur sayuran (misal: ubi manis, labu-labuan) atau bubur buah-buahan (misal: pisang, apel, pear, alpukat)
- Kaldu
- Produk susu sapi seperti keju
- Daging sapi, daging ayam, daging kambing, hati, dan ikan yang sudah dihaluskan. Ikan ada yang menganjurkan ditunda hingga lebih dari satu tahun karena berpotensi menimbulkan reaksi alergi
- Merah telur. Putih telur ada yang memperbolehkan sebelum satu tahun, ada juga yang menganjurkan ditunda hingga lebih dari satu tahun karena berpotensi menimbulkan reaksi alergi
- Tahu

Bagaimana

- Mulai dari bubur tepung beras yang sangat encer satu hari sekali, kira-kira sebanyak 1/2 sendok makan pada percobaan pertama. Mengapa beras? Beras memiliki resiko alergi yang rendah.
- Jika bayi sudah mulai terbiasa makan, bisa ditambah porsinya atau ditambah kekentalan buburnya. Lama kelamaan bentuk makanannya sudah tidak perlu terlalu halus, mirip seperti bubur untuk orang dewasa.
- Selalu berusaha memperkenalkan jenis makanan baru kepada bayi dengan mengingat waktu menunggu 4 hari untuk melihat apakan bayi memliki reaksi alergi terhadap makanan itu. Diawali dengan memberikan satu rasa setiap kali menambah menu. Apabila terlihat tidak menimbulkan reaksi alergi, hari-hari berikutnya bisa dicampur dengan rasa lain yang sudah ketahuan tidak menimbulkan reaksi alergi juga. Jangan batasi jenis makanan untuk bayi anda, meskipun itu makanan yang tidak anda suka.
- Beberapa orang menyarankan untuk memberikan sayuran terlebih dahulu sebelum diberikan buah-buahan, sehingga bayi tidak lebih lebih dahulu kenal manisnya buah.
- Bila bayi sudah terbiasa makan sekali dalam sehari, bisa ditambahkan menjadi dua kali dalam sehari dan kemudian menjadi tiga kali.
- Rangsang anak untuk mengunyah. Bila terlihat bayi bisa melakukan gerakan mengunyah walaupun belum memiliki gigi, bisa mulai diberikan diberikan makanan yang tidak terlalu lembut seperti potongan kecil pisang (tidak usah dilembutkan), potongan pepaya, mangga; atau juga makanan agak keras seperti potongan roti kering, wortel, apel, potongan keju, sehingga bayi tidak bisa menggigitnya hanya bisa menggerogoti. Biarkan mereka memegang dan mencoba menggerogotinya. Bayi tidak mengunyah makanan menggunakan gigi, melainkan ditekan oleh gusinya. Pastikan makanan yang diberikan kepada bayi tidak berpotensi untuk membuat dia tersedak dan selalu diawasi ketika makan. Membiasakan anak mengunyah sejak usia dini memudahkan dia untuk lepas dari makanan lembut.

Makanan yang dihindari 

- Madu. Tidak dianjurkan untuk bayi dibawah usia satu tahun, karena ada kemungkinan terkena bakteri Clostridium Botulinum. Bayi belum memiliki imunitas terhadap bakteri ini.
- Garam. Makanan bayi sebaiknya tidak diberi garam karena belum kuat diproses oleh ginjalnya. ASI dan formula sudah mencukupi kebutuhan garam ditubuhnya
- Gula. Biarkan bayi tidak terbiasa pada rasa manis yang bisa merusak giginya.
- Kacang. Selain ada kemungkinan tersedak, kacang juga sangat berpotensial menimbulkan reaksi alergi
- Susu sapi sebagai minuman. Tidak mencukupi kandungan lemak, nutrisi (terutama besi), dan kalori. Terlalu banyak sodium. Juga berpotensi menjadi alergen. Kecuali produk susu seperti keju, diperbolehkan setelah bayi berusia 6 bulan.

Catatan- Pada usia 6-8 bulan ini, ASI atau susu formula masih menjadi sumber utama makanan bayi. Makanan lain hanya sekedar tambahan.

Jenis-jenis makanan padat berikut ini mungkin bisa membantu menjawab pertanyaan anda:

1.Pisang. Banyak bayi yang memulai makanan padatnya dengan pisang yang dihaluskan. Pisang yang anda pilih sebaiknya pisang kepok merah yang memang umumnya diberikan pada bayi.
Untuk awal mula mungkin 1 buah pisang kecil sudah cukup dan bisa anda kerik dengan sendok kecil agar halus dan mudah ditelan bagi anak anda yang belum punya gigi saat ini.

2.Bubur beras merah. Anda dapat membuat sendiri dengan cara membeli beras merah yang ada di supermarket dan menjadikan bubur. Cara pemberiannya pun mudah, anda dapat mencampurkan bubur beras merah yang kaya dengan vitamin ini dengan susu formula bayi - agar lidah bayi anda tidak merasa asing. Untuk pertama kali, buatlah sedikit dahulu dan ini bisa dijadikan variasi makanan agar bayi tidak bosan.

3.Sayuran. Sayuran yang dapat anda berikan bisa berupa wortel, brokoli atau bayam yang dihaluskan, bisa dengan dicincang atau di blender. Anda dapat mencampurkan sayuran ini pada bubur bayi. Cucilah terlebih dahulu sayurannya dengan pencuci sayuran agar pestisida yang terdapat di sayuran terbuang.

4.Sereal/biscuit bayi. Cara pemberiannya dapat dicampur dengan susu formula bayi atau jika itu biscuit agar tidak terlalu manis anda dapat menghancurkannya cukup dengan air hangat.

esok leh la pergi sedikit makanan untuk izzul spt biskut, cereal, beras merah, sayur2 dsb.. tak sabar pulak nak bagi budak kecik nie makan..

geram ngn ini budak.. suka gomol2.. hehe.. ada member pregnant amik pic izzul sebab dia kenan.. fit, nnt aku tengok muka anak ko.. sama tak ngn izzul...



p/s : adakah misi sepanjang 6bulan tercapai..?? huhuhu.. nnt akan di update!

Wednesday, September 21, 2011

I'm members of...


I'm members of..., originally uploaded by pinky_gal25.

Yes! I'm members of KIM. Group kumpulan ibu menyusukan di fb. Dah lama dpt sticker ni. Baru arini nak expose sebab takut juga kot2 dah terkeluar dr group ni.

Alhamdulilah 24hb ni genap umur izzul 6bulan menyusu badan. Dalam dunia penyusuan ibu ni, kalo berjaya susukan anak secar ekslusif selama 6bulan, kira dah berjaya mendapat sijil DIPLOMA. Tak sangka nak msk 6bln dah.. Jauh lg perjalanan utk di teruskan. Hopefully berjaya..

Bagus group kim ni. Sbb byk benda yg aku belajar dlm group ni. Ahli dia bkn saja terdiri daripada ibu menyusu shj, malah pakar laktasi pun ada. Mcm2 kita boleh share dan timba pengalaman kat situ.

Ibu2 yg mengandung, menyusu baby, mehla joint group ni.. Insyallah leh jd sebagai perangsang utk kita utk meneruskn susu ibu ni..

P/s : lately mls nak buka lappy. Itu yg byk update melalui hp je.. Hehe

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Tuesday, September 20, 2011

header baru


dah nak masuk 6bulan baru nak tukar header. arini mood rajin untuk reka header baru. godek punya godek, dapat 1 header baru. tapi, rasa mcm tak puas hati la.. mcm unbalance la.. xper, untuk sementara, pakai jer la header ni dulu..

inilah hasil rekaan sendiri.. adala terselit pic izzul juga..

Monday, September 19, 2011

3 percutian menanti kami...

dah lama rasanya kami tak pergi bercuti sefamily. sejak mengandung sampai sekarang rasanya lum ada bercuti jauh2 lagi. kecuali ke penang lepas pantang aritu.. itupun di sebabkan ada majlis kawin sedara. dalam takde perancangan nak bercuti, tetiba dapat cuti percutian Free.. (penginapan shj di taja) . Ada 3 penginapan sedang menanti kami, 2- FREE of charge, 1-promosi murah masa pergi tourism fair tempohari.

tarikh dan bila belum booking lagi disebabkan kami belum terpikir nak pergi bila di sebabkan belum kepunyaan masa yang betul lagi. tapi, kami dah kesuntukan masa untuk decide nie.. sebab tempoh masa yang diberikan hampir tamat. 2- bulan 11, 1 lagi sampai hujung tahun.. aduhaaii..! nak amik ke tak nie? dah la free. xkan nak lepaskan pulak kan..? dan ke 3-3 tempat nie kami dah pernah pergi.. errmm.. tak pergi mesti rugi sebab bukan senang nak dpt free kan..?

kemanakah percutian tersebut?

1. pernah sampa di sini tahun 2008  after bersalin dulu. dulu free, kali nie pun dapat free juga. valid sampai bulan 11 nie. penginapan untuk 3D2N only!

 2. pernah sampai juga masa tahun 2009. tak jauh mana pun tempat nie. ari2 ulang alik lalu kat sini. dapat free sempenan menang contest. 2D1N + Free breakfast. valid sampai bulan 11 ni jer..

3. selalu ke sini juga. tapi belum pernah menginap kat sini. cuma selalu dtg sini sebab dah kawasan kg kan..? yang nie beli masa tourism fair 3d2n + breakfast + lunch + dinner.  RM200 jer. valid sampai hujung tahun.. insyallah sempat terjah nie.


harap2 kami dapat arrange masa untuk pergi ke 3-3 percutian nie.

Sunday, September 18, 2011

Semoga majlis berjalan dgn lancar

Sedang kesibukan di kg halaman masjid tanah, melaka. Pertunangan cousin yg akan berlangsung selepas zohor nanti. Hopefully majlis yg bersederhana ni berjalan dgn lancar..

Sent using a Sony Ericsson mobile phone

Thursday, September 15, 2011

Jalan raya umah opismate time hari kerja...


Jumaat lepas, kami sepejabat ke rumah opismate. memandangkan dia masih bercuti, dia menjemput dtg kerumahnya waktu tghari jumaat tue. so, jumaat tue tak kemana2 hanya ke rumah lin jer. bestnyaaa..! sebab suka dengan sup tulang yg marveles tue. last year dia buat sup tulang nie,. sampai ke sudah kami asyik teringat2 sup tulangnya. tahun nie pun kami request sup tulang juga.. hehehe.. i like..:-)!

Jom layan gambar..

tetiba sedondon kami berpolka dot that day!

waahh..! mcm pasangan bollywood gitu.. sedondon purple!

sampai umah lin, terus terjah anaknya asyraf yg bolat nie..

 jom main agah2..

 pasangan nak bergusti pulak.. sabo je la am oit!

suka tul dak asyraf nie. kak nor sapa agah? hehe

tuan rumah dan anak sulungnya

 aqil yg pandai posing

picas sebelum makan...

antara menu yg dihidangkan :

 kek

sup tulang

penyeri sup tulang

 
rendang ayam

nasi impit

sesi makan2..

tuan blog semangat bebenor nak makan nie.

gud baby! time org makan dia tido.. hehe..

last picas sebelum balik.. yihha! next year harap boleh buat lagi.. :-)


p/s : arini puasa ganti abiss.. insyallah.. next week nak sambung puasa 6 pulak.. selamat berpuasa untuk yg berpuasa.. :-)

Wednesday, September 14, 2011

Cara mengatasi rambut gugur

ingat lagi tak pasal entry aku berkaitan rambut gugur dulu..? skang aku dah ada cara untuk mengatasinya.. alhamdulillah berhasil. asalnya mak aku suruh sapukan pokok alor vera. tapi disebabkan kemalasan dan tak berkesempatan, jadi aku cari syampu yang berasaskan alorvera jer.. aku ada beli syampu alorvera brand .... tapi tak berkesan pulak. pastu try cari yang lain. tetiba syampu yg tak berapa brand nie menjadi pulak... suka aku tau..!

Nama syampu tue FRANCH.. harganya aku dah lupa.. tapi murah jer. memang syampu nie berasakan alor vera dan ada 2jenis lgi kandungannya tapi aku lupa dah.. rambut aku yang dah botak skang dah terpacak tuimbuh dgn lajunya. dah lawan rambut izzul dah.. rambut izzul jer lum rumbuh2 lagi... camno nak wat..? sekarang tak perlu riso lagi. sebab keguguran yg berlaku tak seteruk dulu dah.. dulu, sehari 2genggan rambut aku gugur tau.. seminggu dah penuh plastik.. skang nie, seminggu baru segenggam.. suka aku... rambut kembali lebat semula. dulu ikat rambut 3kali pusing ikatan.. skang 2kali pun dah cukup.. 

inilah rupa syampu tue.. bau pun sedap juga tau..

kat belakang botol nie ada tulis kandungan syampu nie.

kalau sesiapa mengalami keguguran rambut yang teruk, boleh la cuba syampu nie. boleh di dapati di tesco, carefour dan giant. Farmasi aku tak sure.. tapi koramng leh try cari dulu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...