Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Wednesday, July 31, 2013

Diari Ramadhan 20 & 21 : Puasa Dan Mengandung

Assalamualaikum wbt.

Masuk Ramadhan ke 20 da. lagi 10 hari jer tamat dah ramadhan masuk syawal pulak. Kali ni berpuasa aku mengandung dalam 20week. Untuk pertama kalinya aku kena dehidrasi, sakit ulu hati, cirit birit dan muntah. Pengalama mengandung time puasa sebelum nie ok. xder masalah. cuma kali ni lain sikit. dari awal mengandung, ok jer semuanya xder paper problem cuma kurang selera makan. cuma start puasa ada rasa lain sikit la. Maybe sebab kali ni banyak angin masuk dalam badan. Jadi, badan rasa lemau ajer.

Sejak 2minggu lepas, aku ada kena cirit tapi bukan cirit birit. Maksudnya setiap kali aku buang air besar mesti akan berak cair. Muntah pula bila malam2 pas berbuka. kadang2 tengah malam. Orang kata sebab angin ataupun sakit kat ulu hati. angin kuar dari ulu hati. itu yang kena lagi2 jika salah makan. atau termakan benda2 berangin. mudah kena macam tu. Tetapi, Isnin kemuncaknya aku kena. dari jam 9pagi sampai tengahari lebih 10x aku ulang alik ke bilik air. kejap muntah kejap cirit. sampai perut rasa sakit sangat.

Aku whatsapp asben aku surh amik aku. aku nak drive memang tak larat la. asben aku sampai terus ke Hospital Putrajaya bahagian wad kecemasan. check2. BP low terus dapat kad kuning dan masuk air. memang lemau dah masa tu.  Alhamdulillah lepas masuk air, aku dah ok. result darah pun ok. aku ingatkan keracunan makanan tapi doktor kata bukan. Masalah angin dalam badan dan sakit ulu hati.sebab keputusan darah Ok. xder  masalah.Keluar wad terus amik budak2 dan balik rumah. Puasa aritu sudah semestinya batal sebab muntah dengan banyaknya. malam tu mmg tak lalu makan dah. cuma dpat minum air panas dan makan buah jer. lepas tu terus aku tidur.

kenangan masuk wad kecemasan separuh hari

bekalan ubat yang aku dapat. Paracatemol, ubat muntah, air garam dah ubat megacid untuk ulu hati.

Ramadhan ke 21. Aku MC semalam. sebab nak rehat kat rumah jer. lagipun petang tu aku nak ke KK salak nak amik surat reference doktor untuk booking kat HUKM. Inshallah kalau xder aral melintang, akan ke HUKM untuk bersalin. Pagi tu aku sempat ke Klinik Ros berdekatan rumah untuk check baby. Almaklumlah semalamnya tu kena dehidrasi takut ada pape kat baby pulak kan. Alang2 check keadaan baby, minta doc check kan jantina anak sekali.

Alhamdulillah baby semua ok. berat ok, jantung ok, pergerakan Ok. Cuma keadaan baby masih songsang lagi. Doc kata thats why aku kena sakit ulu hati teruk mcm tu sekali sebab kepala baby betul2 tak area ulu hati aku. dia menolak2 kat situ. kena jaga2 makan lepas nie. jangan mudah2 amik makanan yang berangin. bila baby dah berpusing sikit baru akan rasa lega sikit.

Jantina baby? jeeennnnnngg! masih surprise lagi. scan punya scan, tekan punya tekan.. tetap tak berapa jelas. Cuma doc agak macam LELAKI sebab nampak mcm skorotum. sebab bahagian tu nampak tebal sikit. But, pistol tak nampak lagi. Kalau nampak pistol, confirm lelaki. kena dtg balik la kalau nak check lagi. huhuhu.. xper, nanti cukup 28-30minggu aku buat 4d scan jer la. Kalau lelaki lagi? huhuhu bersiap sedia la aku dengan geng2 ultaraman. dengan 2org ultraman kat rumah skang ni pun dah mcm tongkang pecah.. apatah lagi tambah sorang lagi.. tak dapat ku bayangkan! huhuhu.. but, aku suka baby BOY.. cuma dapat GIRL sorang pun cukup lah.. sebagai penyeri.

semalam aku x posa sebab badan masih lesu sebab 2hari aku x makan nasi. semalamn cuba masak bubur kot2 leh telan kan... xtaula. selera makan nasi xder. asben aku pun sama. dia pun xnak makan nasi. naper la agaknya ekk..??

dalam banyak2 ubat, ubat ni jer yang aku telan subuh tadi. alhamdulillah harini ok dah dan cuba untuk berpuasa. setakat nie, 2hari aku tinggal puasa. ubat nie safe untuk ibu mengandung. 

Monday, July 29, 2013

Diari Rmadhan 19 : Jenjalan Cari Jualan Gudang Dan Beli Pokok


Sesiapa nak pergi jualan gudang, boleh ke Taman shamelin. Ada banyak jualan gudang sedang berlangsung. Lebih kurang 4 gudang yang tengah buat jualan. aku dan family ke sana hanya jenjalan dan ushar apa yang patut la.. nak ke KL memang tak la. just pusing2 jer...


antara signboard yang korang leh nampak.

ni kat ampang point pulak. jenjalan ke sini pulak.

lepas tu petang sempat ke sungai buloh nak cari pokok dan rumput. cover balik rumput yang dah rosak kat laman rumah.

hasil belian di nursery sg buloh.

menu berbuka semalam adalah chicken chop homemade by abg ipar. lupa lak nak snap kuahnya yang superb sedap.!


Diari Ramadhan 18 : Berbuka Puasa Di Rumah Mak

Assalamualaikum wbt.

weekend baru ni balik ampang. Masa untuk berbuka dengan mak dan ayah di ampang pulak. Sabtu tu, kakak aku dari perak balik tapi lewat sikit. Petang baru sampai. So, sabtu tu memang kami tak kemana-mana. hanya duduk rumah sahaja. xtau arah tuju dan malas nak bersesak-sesak kat jalan dan shopping mall. Asben aku pulak ke sekolah ada kelas tuisyen. Memang seharian x kemana pun la sabtu tu.

budak2 breakfast pagi tu. hanya minum milo cicah roti jer.

Takde pape nak citer, kita layan gambar menu berbuka je la ekkkk...

Tiram @ Oyster fresh dari laut.walaupun kecik2 tapi sdap bila di perah dengan lemon. Asben aku beli dekat simpang 4 dengkil.

kari kepala ikan sponsor oleh kakak aku.

ayam goreng tepung buatan sendiri


Kupang sweet sour telur

telur ikan

Tahu sumbat buatan aku. ehehe

budak2 yang terlebih over excited nak berbuka..

Saturday, July 27, 2013

Diari Ramadhan 17 : Birthday Wish Form My Husband

Assalamualaikum...
Takde pape yang nak update sangat pasal puasa semalam. Just nak simpan memori nie. Ucapan hari lahir dari asben aku... t.kasih buat suami tersayang.

Friday, July 26, 2013

Diari Ramdhan 16 : My Birthday, Shopping Raya Dan Nasi Arab Damsyik


Assalamualaikum wbt.

Semalam 25 Julai 2013 bersaamaan 16 Ramadhan genaplah umur aku 29thn. Syukur alhamdulillah di panjatkan usia dan dimurahkan rezeki sehingga hari ini. T. kasih atas ucapan kenkawan dan sedara mara tak kira yg sms, pm, whatsapp and call. Rasa terharu sangat kerana ada yang mengingati diri aku. bagi diri aku, aku berterima kasih buat mak dan ayah sebab melahirkan aku di dunia ini untuk menjadi orang yang berguna. Atas jasa dan pengorbanan mak dan ayah tak dapat dilupakan sampai bila2. tiada mereka, tiadalah aku di dunia ini.

Aku doakan untuk mak dan ayah aku semoga di panjang umur, di berikan kesihatan yang baik serta di murahkan rezeki selalu. Sayang mak dan ayah!

Semalam sempena birthday dan sempena gaji, aku dan kenkawan amik cuti sebab nak shopping raya. nak shopping baju anak! senang sikit shopping time kerja dan time tak bawa anak. baru rasa senang sikit nak memilih bagai sehingga berpuas hati kan. Alhamdulillah, baju raya anak setakat ni dah mencukupi cuma nak cari baju melayu untuk 1st raya jer. Yang lain settled! baju raya aku pun settle dah tinggal baju jalan asben ajer. Tapi petang ni singgah Jcard AEON kejap untuk redeem birthday vaoucher dan esok leh gi jualan gudang. Malas dah nak shopping kat shopping kompleks. harga kompem mahal dan mesti ramai orang.

im 29 years old. Thank Allah!

Baju raya anak yang sempat beli semalam. Baju shirt nenek dan embah dorang dah bagi. xyah beli dah. baju melayu biru ni beli sebab.....? syhhhhh... 2tudung raya untuk aku. hehe

semalam berbuka kami ke Damsyik sebab nak makan nasi arab. upppsss! ke senawang. Semata2 nak makan nasi arab damsyik. lama dah tak ke sana. sekali sampai. mak aih! dah besar tempatnya dan dah berkanopi bagai. Ingatkan ada jamuan raya rupanya khas untuk org datang berbuka.


Inilah dia tempat nasi arab damsyik kat senawang.




Antara menu untuk berbuka semalam ;) Alhamdulillah.. adik aku belanja rupanya semalam.


penat i berposing tapi dapat tangkap gambar tangan jer. huhuhu!!


Thursday, July 25, 2013

Diari Ramadhan 15 : Oh Ayamas!

Assalamualaikum wbt.
Sekejapan je dah masuk hari ke 15 kita berpuasa. Maknanya dah separuh bulan dah. Lagi separuh bulan dah raya... yeaaa! Tak sabarnya... alhamdulillah. Setakat ni brrpuasa 0 lagi even berbadan dua. Syukur diberikan kesihatan yang baik even kurang selera makan....
Takde apa yang di updaye sangat semalam. Semalam pun terlewat bangun sahur. Sempat sahur 3biji kurma dan air suam jer... okla. Mampu bertahan sampai berbuka...
Semalam teringin nak makan ayamas. Teringat masa kecik2 dulu selalu curi2 makan ayamas dengan kakak. Selalu lari kejap ke ayamas semata2 nak makan kepak ayam madu dia. Skang xder dah kepak ayam. Kena beli sekor or half..... hehe...

Ohhhh.. ayamas! Ayamas dengkil....

Sedap dan menyelerakan.. cicah dengan sos dia.. dapnyaaa...

Wednesday, July 24, 2013

Diari Ramadhan 14 : Terlepas Sahur


Assalamualaikum wbt..

Puasa ke 14 tertinggal sahur. sedar2 lagi 5minit nak azan  dah. cepat2  masuk bilik air basuh muka dan kumur2 dulu. sedang elok makan sebiji kurma dengan air suam dah azan. sempat sahur tu jer. 1st time terlajak lebih sikit. Adugai! hopefully sempat la bertahan sampai petang nie. Hope baby pun ok.

saya dah 21 week. kali ni pregnant berat 65kg jer. dulu tgk balik dah 70kg. hehe..
xtau la maybe sebab kurang selera makan kot. perut pun ramai kata kecik berbeza mengandungkan 2 hero dulu. hope baby ok. takut pulak bila dengar baby kecik.Naib baby dalam perut aktif sangat. kurang sikit rasa kerisauan

balik kerja amik budak2 nie mseti kena ada upah. kalau x, mcm2 ragam di buatnya. menngis la, membebel la, nak mcm2 la.. nak bawa kereta punxder konsentrasi. masing2 tengah layan nini coklat celup2.

Sampai rumah, badan dah x berapa larat sangat tapi gigih gak masak untuk berbuka sebab x lalu nak beli makanan di pasar ramadhan. menu berbuka semalam telur itik masak cili api belimbing bulu, pucuk paku tumis pedas dan ikan tembakang goreng.

telur itik masak lemak cili api belimbing buluh

sayur  pucuk paku tumis pedas

ikan tembakang goreng

ni aktiviti budak2 selepas berbuka. sorang sibuk melukis dan sorang sibuk layan youtube.

Tuesday, July 23, 2013

Diari Ramadhan 13 : Menu Berbuka Menu Berpantang


Assalamualaikum wbt..

Tak de apa menarik kisah puasa semalam. semuanya mcm biasa. bangun sahur, hantar budak pergi sekolah dan taska. Lepas tu kerja mcm biasa. Petang abis kerja amik izzul di taska, amik iman di sekolah. Sampai rumah, tukar uniform and solat. Macam biasa terus ke dapur untuk masak pulak.

Alhamdulillah.. masih mampu untuk memasak even badan aa keletihan sedikit. Nak berterawih memang tak dapat la sebab lepas berbuka. jam 9lebih dah tumbang. Kadang2 tunggu juga nak tengok drama "Ramadan Yang Hilang". Kadang2 sempat tengok sampai abis tapi kebanyakannya tumbang awal dah... huhuhu!

Menu sahur semalam :

Kangkung goreng belacan

ikan sebelah dan ikan tembakang goreng. Beli kat parit 13. ikan darat. sedapnya!

Menu berbuka :

Balik rumah nak masak menu berpantang la iaitu Sup ikan haruan. tetiba rasa teringin laks. Maybe asyik makan masak lemak cili api jer kot.

Sup Ikan Haruan. Teringat masa mak masakkan masa berpantang. sedapnyaaaa... 
Ni kena masak sendiri la...

amik idea dari menu cafe opis. kentang + tempe masak sambal.

ada kangkung lebih. xtau nak masak apa. rebuskan ajer buat ala2 pecal. Pecal tak lengkap namanya.
nasib kuahnya memang ada stok jer dlm peti.

air timun rocoh (bahasa jawa). Buahnya beli kat sg besar juga.

Monday, July 22, 2013

Diari Ramadhan 11 & 12 : Balik Kg Sg Besar


Assalamualaikum wbt.

Aktiviti bulan puasa untuk minggu ke2 ni adalah balik kg asben di sg besar.Baliknya hari sabtu sebab pagi sabtu asben aku ada kelas tuisyen di sekolahnya. ;ebih kurang jam 12tghari baru gerak balik ke Sg Besar.

Sahur sabtu aritu ialah Nasi Arab Saba. Rezeki bulan puasa. Di sedekahkan oleh rakan cikgu di sek asben aku.

budak paling excited bila nak balik kg sebab dia tau CUTI.....!

sebelum sampai kg singgah bazaar ramadhan dulu kat pekan sg besar beli juadah berbuka terus. Okla harga yang berpatutan di param sg besar nie. kuih masih lagi 3 - RM1. Beli 3 ketul pajeri nenas baru RM2. Member beli pajeri nenas kat pasar ramadhan putrajaya 4ketul - RM5.


Inilah kg sg besar asben aku.. hehe.

pagi ahad adalah aktiviti mengemas kawasan rumah.

budak bandar sibuk mencari ayam dan kucing. ekekeke!

Balik KL lebih kurang 3ptg. Sempat singgah parit 13 beli ikan sungai yang baru di tangkap. Fresh lagi! pastu singgah pasar sg hj dorani. beli sayuran kg pulok. harga sangaaaaaat murraaaahh!

Sampai sepang time dah berbuka. berbuka dalam kereta aje sebab nak terus ke Tesco terjah susu dutch ladu murah! Tapi, hampa sebab dah habiss... huhuhu... 2pek RM38 jer free milk mug. Di sebabkan x nak balik tangan kosong. belilah juga untuk umur 6thn punya. iman leh minum. tak salah amik lebih dari usia.

inilah dia pek yang murah tu. katanya promosi sampai 25/7/13. takpe, esok tengok lagi. maybe semalam sampai lewat sangat kot.. kot ada kuar yang baru.

 
lepas ke tesco baru cari tempat nak makan berat. kecewa aku dengan nasi goreng daging pedas nie. xtau la. malam tu aku cirit dan muntah2... huhu nasib pagi ni ok jer. xder muntah dah..
 
 

Saturday, July 20, 2013

Diari Ramadhan 10 : Jualan Gudang Alfio Raldo Dan Berbuka Puasa Di Pizza Hut


Assalamualaikum wbt..
Semalam hari jumaat sempat terjah ke jualan gudang alfio raldo kat pusat perindustrian sg chua, kajang waktu lunch hour. Kebwtulan pulak semalam rozita che wan datang jpn juga sebab promosi safi rania gold pastu ada jualan gudang the store kat perbadanan putrajaya. Mula2, xtau nak pergi yang mana... last2 pergi jualan gudang alfio raldo la... sebab pikirkan orang kata murah gilee kan.. xnak tengok cik ta sebab kurang minat. Xnak ke jualan gidang the store sebab dah tau ada jual apa..

Berbaloi ke jualan gudang alfio raldo nie sebab memang murang gile. Semua kasut harga sama. Bawah RM50..

JOM KITA TENGOK APA YANG AKU SEMPAT SNAP..

Less lebih 50%.. siapa pernah guna barangan alfio raldo mesti tahu harga barang2 dia..


Kasut di bahagi kan ikut saiz. Paling kecik saiz 4 hingga saiz 9. Kat belah dalam ada jual beg dan purse. Tak sempat snap.



Antara kasut orang lelaki. Kasut yang pompuan lupa nak snap. Hehe
Harga kasut perempuan : 
AR : 1psg RM15, 2psg RM20
ALFIO RALDO : 1psg RM25, 2psg RM30

Harga kasut lelaki : 
AR : 1psg RM30, 2psg RM50 A
LFIO RALDO : 1psg RM70, 2psg RM100

Handbag sama harga mcm harga kasut lelaki.

ini yang sempat aku snap. Total damage RM60 JER tau...!


Petang tu berbuka puasa kat luar. Makan pizza hut jer sebab iman request nak makan pizza hut. Ikutkan jer laaa..
  

Amik set yang baru tu. Apa ntah namanya. Pastu uograde ke cheezy lava
.

Rupa iman bila dapat makan pizza. Hehe..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...