Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Tuesday, March 19, 2013

Pengalaman PAC Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27


Salam semua..

Dah lama tak update blog tetiba nak update blog kan? apakah mimpi di siang hari? sedang membuat kerja sambil tu leh la nak menaip serba sedikit pengalaman Program Assessment Center (PAC) untuk jawatan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S27 yang aku hadiri baru-baru ni kat Rumah Seri Kenangan, Seremban.

Ahad - 17 Mac 2012
Asalnya nak joint PurpleWalk kat Putrajaya terpaksa di lupakan...pepagi 6.30pagi dah keluar rumah. Dari rumah, setengah jam je dah sampai. sampai dlm pukul 7pagi. Gi sarapan dulu baru pergi daftar. Sampai sana nanti akan ada 2 kaunter. Atu kaunter JKM untuk serahkan segala borang dan kaunter SPA untuk serahkan skrol dan transkip belajar. Nanti akan dapat nombor peserta untuk di gantung supaya memudahkan penilai untuk menilai. Then, ada taklimat tentang PAC. 

 Aktiviti 1 - Menjawab soalan Pshychology sebanyak 185 soalan daripada pihak SPA dalam masa 40minit. jawab secepat mungkin. Tak payah pikir bagai sebab semua soalan pasal diri kita.

Selepas Jawab peperiksaaan, dapatkan nombor kumpulan memasing untuk aktiviti.

Aktiviti 2 - Lawatan. Akan di bawa melawat penghuni Warga Emas di situ. Segala tingkah laku akan di nilai mulai saat ini. Pepandai la korang layan warga emas di situ. Jangan rasa malu, takut atau geli untuk melayan orang tua yeaaa... Sedih aku tengok warga tua kat situ, but alhamdulillah.. masih ada tempat perlindungan di situ.

Lepas minum pagi

Aktiviti 3 - akan di beri satu contoh kajian kes. Kena kaitkan kajian kes tersebut dengan peranan-peranan JKM dan sebagainya. If ada agensi yang lain terlibat boleh terangkan sekali. Pastikan korang cuba bercakap even tak tahu apa peranan JKM.

Makan Tengahari dan Solat Zuhur
Dapatkan semula nombor kumpulan yang baru pulak

Aktiviti 4 - Penyelesaian Masalah. Ada contoh keratan akhbar. buat perbincangan dan menyelesaikan masalah tersebut secara professional. (tips : buatlah seperti stimulasi meeting)

Minum Petang

Aktiviti 5 - Ada 2 game masa nie. lebih kepada aktiviti phschology game. Game 1 : tengok gambarajah dan decide 1 jawapan sahaja. Game 2: ada satu cerita dan pikirkan secara rasional serta buat keputusan.
 

TAMAT

Lupa nak bagitau. Handphone dan gadget bagai semua kena diserahkan kepada pihak urusetia. Tak boleh nak google cari maklumat bagai ye kenkawan. Please standby dari awal.
  

Alhamdulillah aku dah lepas Fasa ini. Sebelum dapat PAC ni, kena hadir dulu peperiksaan. Jika berjaya baru akan di panggil untuk PAC pulak. Jika lulus PAC, baru lah akan dipanggil temuduga pulak. Sekarang nie bukan senang nak masuk kerja kerajaan, semakin susah nampak gayanya. Pesaingan pun terlalu senget.  cuba bayangkan statistik untuk jawatan ini shj :

Permohonan : 40k lebih
Berjaya di panggil peperiksaan : 2k lebih
Berjaya ke PAC : 1k lebih

Kekosongan : 84 org shj
simpanan : 70 org

Pengsan!!!

But, seminggu nak ke PAC, berdebar2 aku di buatnya. Almaklumlah ni kira batch pertama yang kena PAC. Sekarang SPA wajibkan ada PAC untuk semua jawatan. Nak google, tak banyak yang aku dapat. Mostly yang ada semua kepada PTD dan gred 41 jer. PAC yang untuk Penolong Penguasa Imegresen KP27 aku dah lah tak pergi. So, kat sini aku sharekan lah untuk kenkawan. Hopefully korang berjaya. Kalau ada rezeki untuk aku, alhamdulillah.. Kalau tak de, syukur dengan kerja yang sedia ada.. :)




23 comments:

Mama S. said...

thx for sharing!x bley tgk gadget la ek...tp ley tgk notes kan...urm...confirm x ade public speaking la?

atanayuiman @ Jue said...

Nota leh tengok. Bawa la buka nota. Takde public speaking @ pengucapan awam...

hulubalang kasih said...

jawatan s27..under jpnin ke?

Rina said...

Ada dipanggil utk PAC sesi kedua plak mulai 18 mei ni...

atanayuiman @ Jue said...

hulubalang kasih >> jawatan ni under JKM

atanayuiman @ Jue said...

rina >> sy dpt 19/5/13 kat kl. awak dapat kat mana? apalah agaknya aktiviti kat sana pulak kan?

Rina said...

kt kl jg tp 18hb

Anonymous said...

Kita pun 18 hb ni..pusat latihan kemas kl..

tracer.mohes said...

ade call urusetia tanye ape xtvt d sane nnt..jwpn yg d brikan adlah.."rahsia". blh gtu..huhuhu

MOZA PHOTOEXPERT said...

salam..nak tanya...Institut Latihan Kemas ni kat mane ye?search dlm google xde pun kat jalan syed putra...tolong bagi key mark tempat kat mane??

Mizawati Mohamed Noor said...

Salam...

Saya dpt jgk yg PAC ke 2...member ckp lbh kurang PAC PTD tu jgk...so mungkin ada public speaking tp kalau tak de alhamdulillah...:)

Anonymous said...

Salam.. Saya pun dapat gak PAC ke dua kat Kemas KL sok. Kena pakai baju sukan dari pagi sampai petang ke? Ne tau kena tukar baju lain ke tuk sesi lain. Ada sesape tau? Tq :)

Mama S. said...

sy pun dapat PAC ke dua KEMAS kat sabah...iyeke nk pakai pakaian sukan sepanjang hari?huhu...bagi yg pregnant camne plak ek...dah email urusetia..dorg suh buat surat pelepasan and attached dokumen ape tah...then mmg ade public speaking ker?bm or bi?lagi satu sy ade email urusetia KEMAS tanya ape aktiviti...dorg ckp SULIT...ler..bukannya nk tanya issue ape atau soalan bocor...hari tuh tanya JKM dorg ok jer jwb secara general

atanayuiman @ Jue said...

saya pun pregant juga.. huhu suruh buat surat pengesahan doktor. tapi saya lupa nak buat. ekekee.. maybe dpt skip masa ujian kecerdasan tu. but, dorang kata tak pe sebab markah ujian kecerdasan tu tak banyak pun. datang jerr..

sy ada kol.. katanya ada pengucapan awam. xtau la dalam bm ke bi.. tajuk2 nya xder la nak bg. cakap secara general jer.. huhu mencabar sungguh kan!

sesiapa yang dah gi arini, meh la share..

ctmz said...

salam, sape dah pg PAC ke-2 KEMAS..? boleh bagi info x..? =) how? memang betul ke ade pengucapan awam nih..? confuse nak stdy ape ni.. huhu

Mama S. said...

salam,hr tuh sy ada pg PAC ke-2 KEMAS pnyer...mmg lebih mencabar ckit dr yg SPA pnye...sbb ade public speaking dlm bm.tajuk tuh kt disuh cabut undi(nasib2lah),then dibagi masa prepare 5 minit,pas tuh present kat depan dlm masa 5 minit jg.selain tuh ade ujian kecergasan,berlari...perempuan maksimum 13saat,lelaki 11 saat.aktiviti2 lain tuh mcm biasalah study case,mcm kt nhe ahli JKKK sebuah kampung,pegang watak etc like that dlm kumpulan,then gadget x ade lah mcm kene amik dan JKM tlg simpankan mcm PAC JKM hr tuh...

Mama S. said...

eh...sory typo error...bukan SPA yer...JKM...

Mama S. said...

Esok ade lg interview Pen Peg Tadbir gred N27..huhu...mcm x larat badan nk g...dahla tgh sarat ngandung nhe(35w3d)...pegi jer la kan...

Rina said...

Result PAC JKM da keluar..mcm mana semua?

ctmz said...

Alhamdulillah..sy lulus.. ade tnye jugak dgn kwn2 yg lain, stkt ni calon yg sm pac jkm aritu sy tau 2 org yg dh dukacita.. yg lain xtahu ape resultnye.. Rina, awk plak?

ctmz said...

Alhamdulillah..sy lulus.. ade tnye jugak dgn kwn2 yg lain, stkt ni calon yg sm pac jkm aritu sy tau 2 org yg dh dukacita.. yg lain xtahu ape resultnye.. Rina, awk plak?

laila madihah said...

Assalamualaikum sis,sy baru dpt panggiln pac pegawai pembangunan masyarakat s41 under jkm, tp saya musykil berkenaan tarikh pac tu,dinyatakan tarikh urusan:25/4/17 hingga 4/5/17,,pastu tarikh pac:3/5/17,adakah masa pac tu jer yg calon terlibat?mohon pencerahan

Pion Kuning said...

Salam Laila, kalau tak salah kita terlibat masa hari PAC tu jer...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...