Kawan-Kawan Saya

Friday, June 05, 2009

::: Aku Tengah RUNSING.. :::

saat dan ketika ini adalah di waktu pagi tadi.. :-)

Sekarang ini aku teramat lah RUNSING...!!~~ sebab apa aku runsing? sebab Iman TAK BOLEH NAK MAKAN...!!~~ hati ibu mana lah tak runsing kalo anak tak boleh nak makan. Sejak Iman umur 6bulan aku dah cuba bagi makan kat iman.. Alhamdulillah masa tue memang dia nak makan. Makan bubur, makan puri... Tapi, sejak Iman berumur 8bulan, iman dah mula slow makan.. Masa tue aku tak baper sedar lagi sebab dia makan dengan kuantiti yang sikit. Tapi masuk 9 bulan nie, apa aku sua pasti dia akan MUNTAH. Kecuali kalo aku bagi biskut, buah-buahan (untuk dihisap) baru la dia makan dengan bersungguh-sungguh. Kalo benda2 yang kita suap mcm makan bubur, makan roti (yng dikunyahkan) pasti muntah selepas itu.. seolah2 dia macam MUAK..

Kalau korang perasan, masa iman 0-6 bulan sangat la mantap badannya.. siap berketul lagi.. tapi, sekarang ini dah makin susut daa.. Tidak bam bam macam dulu lagi. Bila di pegang, badannya sungguh lembik dan tak berapa mantap. Seolah2 mcm tak berisi walaupun nampak macam mantap. Jika kalo orang kata aku tak bagi makan, aku sangatlah SEDIH sebab bukan aku tak nak bagi tapi keadaan Iman sendiri yang tak boleh nak makan sebab Muntah yang pasti akan keluar nnt.

Jadi, sekarang ini Iman hanya bergantung pada susu dan juga Nestum. Alhamdulillah nestum iman nak.. Selalunya aku akan campurkan Nestum dalam susu.. Jika Nestum tue aku bancuh dan suapkan pakai sudu, pasti dia akan muntah juga.. Tapi, yang menghairankan aku, iman nak makan sebenanrnya sebab bila kita makan, mulut dia akan berkunyah2 juga seolah2 dia nak kan benda yang kita makan. Bila kita sua, dia akan nganga mulut. Tp, tak lama lepas itu, memek muka dia akn nampak mcm nak muntah.. uwek.. uwek.. merah padam muka dia. Kalau bernasib baik, dia tak muntah. tapi, kalo tidak... bbbbuueekk..!!~~ terus muntah macam air terjun. walaupun masa tue dia dah lama menyusu. Sian tengok Iman sebab dia nak makan tapi tak boleh nak makan.

Jadi, aku nak minta la pandangan daripada kawan-kawan semua.. apa tindakan yang perlu aku lakukan sekarang. Aku ingat nak bawa iman jumpa terus dengan pakar pemakanan untuk menyelesaikan masalah ini. Tp, sebelum tue, kalaulah kawan2 ada pandangan mcmaner untuk aku handle masalah ini. Tolong lah bantu aku yea. Mungkin kawan2 semua pernah mengalami masalah yang sama mcm aku... Thanx semua.. Itulah masalah yang merunsingkan aku ketika ini sebab Iman dah pun nak masuk 10bulan da.. Sepatutnya dia dah makan bermacam2 makanan da.. Hanya tinggal 2bulan jer nak cecah 1thn. Tapi, still belum berselera nak makan. Kalo lah iman jenis berselera nak makan, pasti aku buat mcm2 makanan untuk dia.. kan..? seperti macam kawan2 semua...


** ketika dan saat ini, dengan tiba2 air mata aku bergenang... SEDIHnyerr... :-(

20 comments:

KasiH said...

aku pn penah runsing mcm ko gak..sebab adam pn tak mkn..tkmo mkn..mcm2 aku wat nak attract dia..aku bg dia fries laa..nugget laa..still tkmo gak..kalo mkn ns pn tkt 2-3 suap je...sampai laa umo dia 1y 4m...baru je selera nak mkn menjadi2 tu pn lepas aku bg dia scott emulsion..tu pn on off..kalo igt aku bg kalo tak memg tkde laa...
tp skrg ni dah 2 mggu adam stop scott...alhamdulillah selera tetap mcm biasa...pntang tgk org makan..pasti dia akn..nak..nak..nak..

ai said...

Alahaiii...nape iman takmo makan sayang? ke..try kau tanye doc apesal tiap kali bg makan dia muntah..

mama auni firdina said...

pn jue..auni pon ari tu ade mslh x nk mkn gak..rase2 mase die umo 10bln or 11bln cmtu kot..bbur kurg,nestum langsung xnk..xtau nape..klu bg nestum lak dlm botol mesti cm nk muntah n langsung xnk..die nk mkn beskut ke pe2 la die rase ok nk mkn..mase die umo 10bln,doc benarkn bg scotts imulsion sbb berat die da 10kg..so since da bg,so far ok ler die nk mkn ns or bubur..now auni da 1thn,sya bg appeton multivitamin & selera mkn cmpur dlm susu..so now,die nk le mkn wlupon x byk..yg byk susu ler..

why not pn jue tanye doc..pe mslh iman sbnrnye..

Mommy Prince said...

Jue, rasa baik bwk iman g jumpe Paed. nak pastikan sama ada dia tak selera atau ada masalah lain. at least Dia leh nasihatkan cara ape nk buat.

jgn sedih2. anak arin pun mkn ikut mood sakng nih. tension jugak.. :(

alyyani said...

risau jugak kalau anak tak mau makan ni. nak2 bila dia tgh membesar perlu kan lebih zat. tak pasti ape yg bole jue buat diusia iman ni. may be bole refer kat paed.

mcm nia, alhamdulillah, makin beselera bila makan. habis bila buatkan bubur or nestum dia. cuma kena banyak sabar.

p/s : iman mmg muak habis ke ape yg dia makan?

Kerol+Natt=Adam said...

hmm mslh jue ngn nat same je..sejak adam 1thn 4bln die dh mule ssh sgt nk mkn..lg2 kalo nasik..kalo roti ok lg..tp bdk2 tgh lsk mmg camtu kan..sib susu adam kuat mnm..kalo xlg rsu..

tp mcm iman ni nat tgk bkn die xnk mkn tp bile mkn di muntah blk ek'?kalo mcm tu baik jue refer paed..tkt ade problem len..kalo xde alhamdulillah..kte ni usehe je jue..try la bg scott mcm yg kasih ckp tu..dl nat bg kat adam tp dh stop ni ingt nk start bg blk..

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

hehehe.. jangan lah sedey..

Izz pun camtu.. dah lama tak makan.. kasik bubur ayam lah.. Hari Tu Izz makan Bubur ayam Mek D dia selera beno.. kat umah wat bubur...

Tapi dah sbeulan gak ni tak bagi dia makan.. heheheh luckly akak tak risau sangat... sebab bukan dia tak nak.. dia sibuk nak main jek.. Izz pun skang berat dia mainatian cam berat dia masa 8 bulan.. tapi still leh tahan kalo nak angkat ni.. kekeke.. takde apa tu. budak2 memang banyak malah nak makan.. kene paksa dia.. tapi kekecik ni janji kita pastikan dia minum susu

fazilzura said...

JUe.. aduh jgn sedih2 sgt yek ..
myb perut dia masuk angin kut..
emm dia dh makan ubt cacing dak ???? ke psl cacing?? cm akak dr akil 7-8 bln dh start kasi nasik.. so perut dia xterkejut sgt dpt mknan pejal..
try lenyek2 ..

Jiey^Mien said...

takpe, lama2 ok la tu.. ian dulu pun camtu gak.. skrg ni mkn byk tak ingt.. :P

Reena said...

akak anak reena pun sama la....dulu 9 kg..sekarang dah 7 jek..tk nak makan...susu pun force jek...dia pun mula perangai mm nie 2weeks ago...kelvin nestum pun tak nak..reena suspect maybe ada kahak yang buat dia tak selesa

Reena said...
This comment has been removed by the author.
AieZa said...

jue.. mmg ada time tetiba bebudak xmo mkn.. hana pn mcm tu gak.. tu ok gak jue bg nestum iman minum.. at least ade gak la mkn.. hana bg suap nestum pn xnk.. bubuh dlm botol lg dia muntah lg ada.. end up xbg apeape pun..

kt klinik kesihatan mintak vitamin nurse xbg.. seems hana mmg ada cek up dgn hosp ptrjy 3-4bn skali.. akak rujuk terus dgn paed.. dia pn bg vitamin.. cap ape.. aku pn xsure.. xde jual kt luar.. tp sama je dgn lysine dr appeton.. start bg pas hana umo sethn..

jue try la jumpe pakar dulu.. bkn pakar pemakanan.. pakar kanak-kanak.. mintak pendapat.. awat jd lagu tu.. ade la solution nye nnt.. tp yg penting susu kena minum.. bebudak ni xmkn pn xpe.. susu yg penting.. tp smpai 1 tahap susu pn xcukup.. n kena ajar bebudak mkn.. if x diajar smpai besar la dia xmo mkn..

uishh.. pjg komentar aku.. hehe.. harap membantuu..

saveme_zero said...

jue..sebaiknya ko g jumpa paed la. dulu alya mcm ni gak,org kt lom jumpa selera dia. hrp lps ni aiman akan berselera mkn.

ErNa said...

syafiq pun susah makan tp xde smp muntah2 kalu makan..baik bwk jumpe paed..kalu jupe dr sng..bgtau masalah n mungkin dia bleh tulon kan..

nasz said...

hmmm, akak dulu masa kecik, mak akak kate, mmg tak nak mkn. yg buat akak besar, susu je la. dah setahun mcm tu baru start mkn.

tp seeloknya jumpa pakar la jue. mgkn blh dpt nasihat camane nak bg dia mkn. harap pas ni iman nak mkn ye sayang

Wafaa said...

cuba bagi scott emulsion. oh ye, jumpe ni tadi. boleh baca kalau free :0

http://www.baby-health.net/articles/386.html

ieda said...

ye lah jue g jumpa doc dulu...mcm ank ieda pun dulu mmg xsuka mkn jugak tp bila mkn xderlah muntah...Amsyar betul2 kuat mkn n susu bila dia dah ada adik b4 ni ieda sgt2lah rungsing dia mkn xslera susu lg lah dia x mau...bb bwh setahun biasa kalo dia xnk mkn asalkan dia minum susu...byk kes mcm iman ni tp bab muntah tu xtaulah knp..

puya said...

jue cube try buat kanji iman tu pekat sikit..blend separa hancur..macam puya ammar taknak makan kalau blend hancur sangat die nak yang boleh kunyah2 sikit walaupun gigi takde lagi..kalau lembik cair kanji tu die mcm nak muntah..kesian tgk..sekarg baru ok mkn boleh tahan banyak gak n baru nak naik berat sikit..

shah-ila-ain said...

ain pun jenuh aku suap2 kadang tak mau dia...lagi2 yg ade campur susu...nestum dia mel tak campur susu..kacau dgn air jerr...ain suke sembur2...jue cuba try bagi aiman nasi yg lenyek2 tak yah blend sgt nanti jd halus...lenyekk2 jerr nasi halus2...kentang n ikan pun kenyek sekali...aiman dah ade gigi kan...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

To all >> thanx semua.. Terharu sangat sebab ramai yang memberi respon.. kena buka entry khas nie.. sebab kalo nak balas disini panjang lepar... :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...