Kawan-Kawan Saya

Tuesday, June 02, 2009

::: Survey Sebelum Masuk Rumah Baru :::



Memasuki rumah baru adalah antara perkara yang kita paling excited. Lagi2 rumah yang dibeli berbanding dengan rumah yang disewa. Iyer tak..? Tetapi, sebelum memasuki rumah yang baru.., ada pelbagai perkara yang perlu dititik beratkan dan perlu diambil tindakan. Untuk memasuki rumah yang baru, kita memerlukan kos untuk menyediakan beberapa perkara yang wajib sebelum memasuki rumah baru itu. Tetapi, yang menjadi persoalannya adalah KOS untuk melengkapkan barangan pelengkapan rumah. Alangkah indahnya jika ada orang yang baik hati untuk sponsor kami barang2 pelengkapan umah.. huhuhuhu..!!~~ seperti mereka2 yang dapat dalam DECOR bersama ERIC tue... Dapat mengurangkan kos aku...

Walaubagaimanapun.., aku telah membuat beberapa checklist perkara yang wajib yang perlu aku buat.. Dimana aku mendahulukan perkara yang penting dahulu.. Sekarang nie aku hanya buat checklist dahulu sebelum aku survey budgetnya.. Dan kepada kawan2 yang boleh bantu aku.., aku memerlukan beberapa bantuan dan panduan untuk mencari supplier yang berkenaan..

Antara checklist wajib :
  1. Wiring - pasang lampu2, kipas dan sebagainya ( member asben aku )
  2. kitchen kabinet (belum ada)
  3. plaster ceiling (belum ada)
  4. Renovation - untuk buat tiling sahaja (belum ada)
  5. Langsir (buat kat Nagoya je)
  6. Landskap - nak cari carpet grass "zoysia" (belum ada)
erm.. aku rasa.. inilah antara perkara yang wajib aku buat sebelum nak masuk rumah... Rasa2nya ada tak benda yang aku tertinggal untuk disenaraikan dalam checklist wajib nie..?

Selepas ini, aku akan membuat bajet2 untuk setiap checklist yang aku senaraikan di atas...
Actually, aku memerlukan bantuan untuk mendapatkan contact2 person yang boleh membantu aku untuk menyiapkan checklist2 di atas.. Bajet sederhana sahaja..


** ada banyak perkara lagi yang perlu disettlekan tahun nie.... :-)

18 comments:

elly @ suely said...

kat mn umah ko nie jue?... aku gak, x beli umah lgi huhuhu...

alyyani said...

jue, cantik umah jue.. banyak nak pakai duit kan? dulu masa menyewa takrasa ape, skang bila da mula nak commit beli umah, mula la rasa mcm2

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

bestnya dah ada rumah sendiri kan

Leen Die said...

Jue nak cari org ker?ermm utk plaster ceiling n renovation klu jue berminat leen leh tanya hubby leen sebab dia dlm bidang tu ejugak

Kerol+Natt=Adam said...

huhu dh wat cek list..nat pn tgh bajet2 kos nk pndh ni..yg kabinet dpr tu ade blog nat tgk..mmbr blog gak la ..hubby k.akma wat bisnes ni..leh la intai2...http://artwoodsdesign.blogspot.com/

Leen Die said...

dan juga jue nak tahu budget jue utk ceiling plaster n renovate for tilling bape than senang nak buat budget cost..so jue kena bgth berapa budget cost jue utk dua2 keje tue..cewah...cepat jue aku cam berminat nie..nak bgth hubby niee

FENDY DAN FIDAH said...

Jue..seronoknya da beli umah...akak blm lagi beli..cantik umah jue..blnan byr mahal tak?

AkMa said...

meh ke nengok kat http://artwoodsdesign.blogspot.com

fazilzura said...

betui jue..
akak pun excited gile nih tungu kabinet dapur nak di pasang.. aritu huby dh tgk design , ada skit perubahan .. huhuhu x sabo nyeeeee

M@L@ said...

dah pindah umah nak dkt 3 thn tp blom ada rezeki nak buat cabinet dapo..hhuhuhuhu...
tp tak teruja sgt pon sbb x masak kekkekekekke....mkn nasi bungkus jer...kwang3x..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

elly >> kat salak tinggi.. meh la beli umah cepat2.. lambat2 nnt harga umah naik lagi tinggi...

alyyani >> iyerke..? hehehe maceh.. umah semi D... alya tak nak tgk kat area salak tinggi ker..?

tinie >> aah... excited la pulaks aku..

leen >> leen.. tul ker..?? senang la sikit kalo hubby leen leh tolong buatkan.. serius nie.. jue memang tgh cari orang nie... nnt jue roger ngn leen.. Thank U.. :-)

Fida >> kak, umah kat Melaka cantek2 tau.. kitorang pun ada survey kat situ.. tp, pikir 2 balik amik area sini jer la.. tp, honestly baju area melaka memang cantek bangat..

akma >> ok akma... zass.. pi terjah..!! TQ

Kak zura >> akak buat kabinet kitchen kat mana..?

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mala >> isskkk cam gitu laks..laaa...kalo jue.., dah ada kabinet baru wxcited nak masak.. huhuhu..!!~~ :-)

Nur Syafawati said...

ii jue..tahniah utk rumah baru yerk!!sonok kann..syafa pun tgh tgu mase nak pindah randah ke rumah baru gak ni..tapi bukan rumah 1st hand la..2nd hand..untung nyer umah tu udah ade kitchen cabinet..heheh..dah byk save kat situ..huhu..lawa umah jue ni..semi D yerk..brape agak2 value nyer ye..huhuh..

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

kata orang mende paling wajib adalah Grill.. selepas wiring.. demi keselamatan kita. orang jahat ada dimana2 heheheh


takdo dalam list Jue langsung tu..

ai said...

Mmg sonok nk masuk umah baru..tp tulah..KOS. huhuhu..takpe, slow + steady k..carik yg betul punye. :)

Jiey^Mien said...

wah bestnya nak masuk umah baru.. salak tinggi tu kat mana ek?

p/s - tetiba berminat plak.. nnt leh berjiran.. :P

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

syafa >> ok la tue.. lagi2 kalo beli area KL nie.. untung giler tau... bukan senang nak dapat.. bila nak pindah...?

kak wana >> aah.. camno den boleh terlupa pulaks.. hehehe.. padahal itu yang kami pisurvey dulu.. hehehe
tq kak..

kak ai >> tul tue kak.. thank U..

jiey >> kat are sepang jiey... :-)

** kalo berminat, leh ushar2 area san.. banyak lagi umah tengah dibangunkan..

Ibu Mifzal Arsyad said...

huhu..nak beli umah gak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...