Kawan-Kawan Saya

Sunday, June 07, 2009

::: Kenduri Kawin Sepupu Saya :::

Semalam (sabtu) aku anak beranak, adik aku dan akak aku sefamily telah ke batu Pahat untuk mengiring pengantin (sepupu aku) ke rumah pengantin perempuan. Sebenanrnya majlis di rumah pihak lelaki aku n akak aku tak dapat pie, jadi kami ikut antar mengiring la. Sebab masing2 ada kenduri lain. Esok (ahad) mak n ayah aku pulaks ke sana. Sebab ari sabtu tue mak n ayah aku ada kenduri lain gaks. Kenduri sedara sebelah mak aku pulaks. Almaklumla.. cuti sekolah, banyak tul kenduri kawin kan..?

Kepada kawan2 aku, minta maaf la jika korang kawain time cuti sekolah. Mesti aku tak dapat datang sebab sedara mara aku pun ramai yang wat kenduri kawin. untuk cuti sekolah nie, ramainya kawan2 aku kawin yang tak dapat aku datang. Disebabkan banyak yang jauh, terpaksala aku "MOMOHON MAAF" kepada korang semua.. Apa yang aku nak cakapkan " SELAMAT PENGANTIN BARU dan SELAMAT MENJALANI ALAM BAERUMAH TANGGA"

Cerita sepanjang kami berada di sana.., amatlah aku tak bape seronok sebab iman MERAGAM. Mungkin disebabkan cuaca terlampau panas, itu yang menyebabkan meragam sepanjang kami berada di rumah pengantin perempuan. Berpeluh2 iman dan mulutnya bising merengek2. Then, dalam kami sedang duduk nak menidurkan iman, tiba2 Bueekk..!!! iman muntah dengan banyak nya mcm air terjun. Nasibla tak kena orang yang ada kat situ. Tapi kena baju asben aku.. Penuh tumpah kena baju. Terpaksa la kami ke kereta untuk menukarkan baju dia skali...

Selepas itu, kami ke rumah Pak Long aku di Batu Pahat pula. Singgah dahulu la dirumah pengantin lelaki sebelum aku sekeluarga nak balik semula ke KL. Akak aku ke Senawang, rumah MILnya. Dah lepak2 and mandikan iman. Kami disuruh makan dulu. Waahh..!!~~ asam peda JOHOR.. memang sedap giler. Selepas makan, kami nak bergerak pulang sebab dah nak maghrib da. Takut lewat malam kami letih sebab esoknya nak ke Kuantan, Pahang pula. Dalam tengah2 nak salam tue.., sekali lagi Iman muntah..!! Muntah lagi mamat nie. kali nie kena kat adik aku pulak. Banyak la juga tapi nasik kat kaki seluar aje.

So, kami teruskan perjalanan semula. Adik aku bawa keluar higway ayer itam. Seleum tue, asben aku suruh isi minyak dulu sebab dah 2bar jer tinggal. Tapi sebabkan kedegilan aku, aku kata kat highway nnt ada. Sebab aku malas nak pusing2. Baru ajer keluar pintu tol.., terus lampu tangki menyala. Haa..!! amik kau.. 54km lagi nak sampai RNR Pagoh. Tak sempat sampai Pagoh nie. Terus aku keluar exit Yong Peng. Terkebil2 la aku mencari stesen minyak. Nasibla tak jauh dengan exit tol.

Then, aku meneruskan perjalanan semula. Satu kelemahan aku semasa drive adalah, aku tak boleh drive dalam hiway sebab aku bosan dan mengantuk. asben dan iman dah tido da. Sebab keletihan. sedang2 aku drive aku rasa mengantuk sangat. Jadi berhenti di Hentian Pagoh untuk melenakan diri juga. Tetapi, tiba2 asben aku sedar. Iman pun sedar dan merengek2. Iman pun sama kalo kereta berjhenti, pasti dia pun akan sedar. Dia terkejut kot kenapa tiba2 berhenti. Aku cakap nak tido dulu la.. Tapi dia kata tak payah la.. dia nak bawa kereta. aku pun kata ORAIT..!!

Kami meneruskan perjalanan semula.. Nak dijadikan cerita, baru sahaja kami keluar simpang tiba2 iman uuuweekk..!! muntah lagi sekali. kali nie kena seat kereta pulaks.. Terpaksa pasang lampu hazard dan berhenti tepi hiway tue... Bersihkan kesan2 muntah iman. dan aku mendakap iman untuk menidurkan dia dan kami meneruskan perjalanan semula. Kami sampai di rumah pukul 12 malam.

Itulah kisah sepanjang hari semalam kami ke Johor. Sungguh tidak berapa menyeronokkan aku sebab dengan keadaan iman yang sebegitu dan cuaca yang sangat panas. Jom layan sahaja gambar yang sempat di tangkap.

Orang lain sibuk bergambar tapi aku kat belakang disebalik dorang. (kalo korang perasan la) wanita yang sedang membetulkan tudungnya.... hehehe..

Iman yang dinyusukan ayahnya...


bergambar bersama pengantin.. Muka aku masa nie dah bertakung dengan minyak. Nain masa nie pun meragam... tp, bila suruh pandang kamera, senyap jer dia. Tgk Zaqwan tue, Baby paling COOL.. Iman n Nain dah meragam. Yang dak wan nie.. jangan kata kan merengek.., tergelak2 lagi adala... Tak amik hirau pun peluh yang meleleh kat kepala dan muka dia sampai masuk kemulut. senyap jer.. Dia yang paling bayk peluh tapi RELAX..

Tengokla muka RENGEK iman nieee....

Gambar nie semasa kami berada di rumah Pak Long aku. sempat berposing sebelum balik rumah. Iman dah siap mandi masa nie baru OK semula.

Haaa.. 2 beranak nie.. berposing sungguh..


** Aku rasa sebab susu la iman muntah2 dan sakit perut sampai cirit birit. Mungkin betul kata Kak Wana, kena tukar semula susu la jawabnya.. Susu dumex dupro tak sesuai untuk Iman. Ada lagi satu kotak belum dibuka... huhuhuhu...!!!~~

11 comments:

[I][T][A] said...

seronok gi kenduri kawin... meriahkan..

ieda said...

kesianyer iman muntah2 yer...mgkin kot xsesuai susu tu..amsyar dulu minum dumex dugro pun asyik cirit birit jer kdg2 muntah...

Kerol+Natt=Adam said...

la siannye iman...nat penah gak kene camtu...adam muntah time g kndr sepupu..tp time tu nk blk..mmg mcm air terjun..abis la nat dr atas smpi bwh mnd muntah..huhuhu

Mommy Prince said...

Cian nyer iMan. Jue kalau jalan jauh mmg budak2 penat.tu yg meragam tu.. lagi cuaca panas mcm ni. PRiNCE pun kalau jalan jauh mcm tu lah.mesti meragam lagi2 kalau panas.. terpaksa bg pakai baju nipis2 atau takde lengan. kalau idakkk. abis..satu kg dengar sora dia..heheh.

fazilzura said...

haah la kut jue.. try tuko susu ler..
siann iman .

Leen Die said...

siannya iman..kesian tul klu tgk budak merengek..tukarlah susu jue..try enfalax a+..jgn beli yg besar
try beli tin kecik duluu

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

ita >> aah... ita tak pie mana2 ker.? cuti sej=kolah memang banyak kenduri..

ieda >> itula.. sian laks. kena balik yang asal la mamex gold la nampaknya...

natt >> tul tue natt.. nak pie mana2 kena stand by baju lain gaks.. buka baju dia jer, baju kita sekali..

mommy prince >> aah.. kalo panas nie, kena la tukar baju dia.. sama la ngn iman.. sora besor..

kak zura >> itula.. xnak la bagi DUPRO daaaa..

Leen >> jue ingat nak balik yang asal la mamex gold. sebelum nie pakai mamex Ok jer.. tukar dumex dupro jadi lain pulaks..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

ita >> aah... ita tak pie mana2 ker.? cuti sej=kolah memang banyak kenduri..

ieda >> itula.. sian laks. kena balik yang asal la mamex gold la nampaknya...

natt >> tul tue natt.. nak pie mana2 kena stand by baju lain gaks.. buka baju dia jer, baju kita sekali..

mommy prince >> aah.. kalo panas nie, kena la tukar baju dia.. sama la ngn iman.. sora besor..

kak zura >> itula.. xnak la bagi DUPRO daaaa..

Leen >> jue ingat nak balik yang asal la mamex gold. sebelum nie pakai mamex Ok jer.. tukar dumex dupro jadi lain pulaks..

rosmona said...

ju, ganas betoi gaya bapak iman bagi susu.. tu sayang ke terpaksa..?

FENDY DAN FIDAH said...

Bestnya pi kenduri kawin..akak pun pi johor gak kenduri kawin...

alyyani said...

mmg dugaan banyak kalo nak travel jauh ni. budak cepat moody. sian iman asyik muntah2 je. dugaan betul tu jue. harap bile iman da tuka susu lepa sni, ok la ek? sian iman...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...