Kawan-Kawan Saya

Wednesday, June 12, 2013

Percutian ke Singapore [part 1 - 1st day]


Ini kisah sambutan annivesary kami yang dah sebulan lepas. Baru berkesempatan nak update. Nak cerita panjang lebar tak done la kot. Just cuma percutian pendek 2hari 1 malam sahaja ke sana. Untuk makan angin dan berjalan ke bandaraya singapore dan USS. Sempat juga pergi beberapa tempat yang di idamkan seperti Garden bay the bay, Marina Bay, Bugis street, orchard road, merlion park. Dan ada juga beberapa tempat tak sempat nak pergi seperti china town, little india (mustapha center tempat shopping yang dikatakan lebih murah dari mydin), zoo singapore... Yang paling best adalah pergi sentosa island 2kali. Bukan setakat dapat jalan USS.. sempat juga kami ke siloso beach dan underwater park. Cuma SEA aquarium jer tak pergi. dan tak sempat nak tengok show malam kat sentosa island tue. If bermalam di sentosa island maybe berkesempatan.

Apa yang menarik dengan orang-orang singapore nie, dorang sebenarnya sangat baik hati dan helpful. Seriusly, bila dorang nampak kita ni terpinga-pinga dan mcam tak pasti nak menuju arah mana.. terus dorang tegur dengan berkata "may i help u".. aduuuhhh! terharu sangat... tengah ada orang bantu kami, ada juga yang sanggup berhenti dan menghulurkan bantuan... 5star diberikan kat situ.

Selain itu, orang di singapore ni pergerakannya sangat pantas. Even MRT yang laju tu berhenti setiap 5min pun dorang tetap jalan laju dan berlari nak kejar MRT.. Terpinga2 kitorang yang macam tengah terhegeh2 nie.. hehehe... thats way bila ada kat sana rasa mcm cepatnya masa berlalu...

Situasi di dalam MRT dan dimana2.. aku nengokkan tak kira orang muda, orang tua ataupun kanak-kanak. Di tangan mereka pasti ada gadget canggih.. Tak jumpa yang pakai HP cikai2 nie.. paling cikai aku nampak Samsung Note and Iphone jer.. Mak aikk!! semua dok ngadap gadget manjang.. sangat canggih dorang kat sana. Perkhidmatan dorang memang fokus pada kenderaan awam spt bas, teksi dan MRT. Tak hairan la kalau pukul 12mlm pun dalam MRT masih penuh lagi dengan penumpang. MRT dorang sangat canggih dan user friendly. Tak perlu bertanya bagai untuk fahami cara menaiki MRT. Hanya dengan penanda kaler train sahaja dah cukup paham. Jarak antara satu stesen ke satu stesen tak jauh dengan sesuatu tempat. So, memang tak perlu risaulah untuk mencari stesen MRT ni.

Alhamdulillah bila kami kat sana sangat mudah cari kedai makan yang halal. Memang rezeki kami dan kebetulan jumpa sahaja kedai Halal di sana. semua kedai yang kami pergi adalah kedai makanan orang melayu. So, takde rasa keraguan di situ...

Hari pertama kami di sana :

LCCT   > >    Changi Airport  > >   Orchard Road  > >  Bras Basah (check in Bencoolen hotel)  >> Sentosa Island   >>  Garden By the Bay   >> Marina Bay   >>  Bugis Street   >>  Balik Hotel

Mau patah kaki dari pagi sampai ke malam berjalan. Esok pagi2 dah sambung jalan lagi.






































 ............................ continue next entry 



3 comments:

fazilzura said...

wah best2.. insyallah akak plak ke sanun bln 12 nnt9lmbt lg wakakak)

awat en atan awk slim benor tu ... lotih ye... biasak ler , dh ado 2 hero ...

shark said...

best nyer..
mau pi jugak nt..:)
jauh perjalanan luas pemandangan :)
hehe

Jessica Abdul said...

Hi ADMIN & Semua! :) Mari dapatkan tiket promosi Singapore seperti USS/SINGAPORE ZOO/GARDEN BY THE BAY/SEA AQUARIUM dan banyak lagi! Pasti lebih murah dari harga kaunter & OPEN DATE! Tiket USS, MYR 211 per adult sahaja (est SGD66 only). Pakej USS with 2 ways transfer via bus from DANGA BAY JB - USS juga ada.
.
Lawati LOVE TRAVEL page di >>>
JESSICA, LOVE TRAVEL (whatsapp: +6012-7760219) Email: jessica.travel8686@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...