Kawan-Kawan Saya

Thursday, March 26, 2009

::: Tiada Lagi Janin Dalam Perut Ku :::


1stly.. Thank U Kak Zura coz bagi nasihat dan pandangan kat Jue... Jue amat2 appreciate atas nasihat akak... Thanx a lot... Disebabkan kak zura tepon aku dan bagi nasihat mcm2.., jadi aku amik keputusan untuk ertindak segera.....

Semalam aku MC sebab jumpe doktor untuk follow up kandungan aku.. Semua ternanti2 result nya kan..? thanx kepada semua yang setia untuk menanti cerita dari aku... dan juga kepada semua yang ambil berat pasal aku..

Seperti yang aku cakap kan NOTING TO GIVE ME HOPE...!! Kali ini aku follow up semula ke Klinik Warda.. Actually, aku suka ke klinik Kita sebab aku slalu follow up dengan doktor Nik. disebabkan pagi tue Dr. Nik takder, doktor laki yg ada.., aku pie lah klinik Warda.. sampai2 klinik aku register dan tunggu giliran..

Bila dipanggil,aku terus masuk ke dalam bersama2 Iman dan ayahnya... Antara perbualan aku dan doktor:

Dr. : Juliyana... Macamane kandungan...? nampak besar tue perut.. aritu kita scan tak nampak kan..?

Aku : Itulah doktor.. sekarang nie saya BLEEDING la doktor...

DR. : bleeding macamne? banyak ke sikit..?

Aku : Saya stat bleeding last week.. tp, mas tue sikit ajer mcm mula2 nak period.. Tapi skang dah mula banyak daaaa....

Dr. : Ok, kita scan.. skang nie sepatutnya awak mesti 8week.. if tak 8week, maknanya awak sudah keguguran...

aku pun bersiap sedia untuk membuat scanning... dan doktor pun memulakan proses scanning... tiba-tiba doktor kata cakap :

Dr. : ha... tengok nie.. tak nampak apa2 dah.. so, maknanya awak dah KEGUGURAN nie.. Hanya tinggal karung sahaja.. Tiada janin di dalam nya.

Aku : (dengan muka tak terkejut, sebab last week scan pun tak nampak janin gaks) Iyer ke doktor..? so, confirm la saya dah keguguran nie...??

tiba-tiba asben aku nyampuk :

Asben : Jadi doktor, memang dah takder harapan ke..??

Dr. : yess.. memang confirm awak dah keguguran.. cuma belum keluar abis sahaja lagi..

Aku : jadi mcmane doktor..? apa perlu saya buat..? buat D&C ke doktor..?

Dr. : Saya akan buat surat refer ke hospital. Awak ke hospital untuk buat D&C...

Aku : doktor, kalo saya nak tunggu benda nie turun sendiri boleh tak..? mana lebih sakit..? D&C or gugur sendiri...

Dr. : boleh nak tunggu.. terpulang pada awak la... sakitnya bergantung pada seseorang.. ada org sakit ada org tak sakit.. kalo D&C dia akn bius tp, pada mulanya akan sakit sikit la...

Aku : takpe la doktor.. doktor buat juga la surat refernce.. mana tau esok saya rasa nak pie spital terus...

Dr. : Ok.. saya buat.. Itu sahaja... tunggu di luar yea...

Aku, iman dan asben pun keluar lah bilik doktor...

Itulah alkisahnya aku semalam... Actually, aku teramat la sedih sebab bukan rezeki aku untuk masa ini... Tak dapat aku laksanakan impian aku untuk dapatkan anak dalam masa terdekat ini.. Apa yang aku harap kan supaya Aku dapat anak untuk 1st 2orang nie dalam masa terdekat.. aku nak membesarkan 2 org anak sekaligus.. Tetapi hanya tinggal harapan sahaja.. Aku terima seadanya...

Jadi, selepas ini aku akan tumpukan perhatian untuk Iman Zafran dahulu... Anak..? insyallah ujung tahun nie baru aku bertungkus lumus semula.. Jadi maknanya dalam tahun depan aku nak anak... If, ada rezeki awal aku terima juga.. tp, aku ingat nak merancang dulu.. nak rehatkan rahim aku dulu supaya pulih sebaiknya... Almaklumla.. bila dah buat D&C nie mestila kena pulihkan rahim dulu kan....

Segala ketentuan ini aku terima seadanya.. Insyallah bila aku pandang Iman Zafran.. aku rasa aku bertuah juga sebab aku telah pun dikurniakan seorang anak... Bagaimana perasaan kawan2 yang belum dikurniakan anak..? aku juga rasa seperti apa yg mereka rasai.. memang teramat sedih.. Insyallah rezeki pasti menanti kalian.. aku doakan untuk semua.. Amin...



Inilah gambar scanning semalam... Korang nampak kan..? hanya ada kantung sahaja.. isinya tiada pun.. insyallah aku akan dapatkan semula tahun depan...


- AMIN -


16 comments:

Leen Die said...

sabar yer jue..

AieZa said...

saba eh.. insyallah.. ada rezeki jue akan dtg.. jgn sesedih.. bkn rezeki namanya tu.. bole cuba lg..

elly @ suely said...

xpe jue... masih byk ms tuk bua 2nd baby kan? hehehe... mgkin yg nie bkn rezeki lagi...

nasz said...

tak pe la jue, tak de rezeki. jgn sedih ye, lain kali blh cuba lagi, jue still muda... sabar byk2...

alyyani said...

jue, iman ade penyejuk hati. ade hikmah nye tu kan? take care jue...

Tinie said...

takziah jue
xper dugaan mesti ada hikmah kan
berusaha lagi ujung tahun ni..mungkin blh berjemaah dgn aku hehe ;D

ppb_ppkp said...

sabar la jue....
at least jue dah ada iman.
pasni chaiyok2 lagi k..
jaga diri k
d & c xsakit..kita x sedar pon..bius penuh..

*HeRdA* said...

alaa jue..sedih aku baca..terkejut gak aku..xpe jue..xde rezeki lagi jue yer..sabor yer..

Mr & Mrs Shanny said...

hi akak jue..jgn la bersedih ya...sekarang lepas D&c akak kena jaga mcm pantang gak...3bulan tu jgn plan dulu..pas 3bulan baru plan...sure thn depan dapat la iman adik...

emilily said...

slm jue..nsb kita sma la jue,tbh hdapi dugaannya..emy pn kegugran,tp emi biarkn janin kuar sndri..skt mmg la skt.your story lbh krg emy,tp sekurang2nya jue dh ada prmata hati....skrgpn tringin sngt nk baby..tp kna merncng dlu...sbr jue yer..

Jiey^Mien said...

Sabar ek Jue.. Kalau tanya Jiey, Jiey pun tak saba nk ada baby lagi.. Tp takpe la.. Focus on Ian dulu.. Lg pun, Ian kena ada extra attention..

Reason being? Jiey mintak sgt2, pregnancy lepas ni ok.. Dah merasa pengalaman ada anak istimewa.. Teringin jugak nak merasa membesarkan bayi tipikal..

Sekurang-kurangnya, Jue dah merasa.. =)

Mana2 pun, kita manusia kan ke dilahirkan sbg khalifah di muka bumi Allah ni.. Mungkin adik Iman belum bersedia memikul tanggungjawab tu.. Sbb tu dia pergi dulu. Jue n suami dah ada 'bonus' yang menunggu di akhirat kelak..

P/s - Actually, ayat ni la yang Jiey pegang masa Dr. bgtau maybe Ian tak panjang umur dulu.. Pujuk ati sdr.. Maybe Ian belum bersedia jadi khalifah Allah di muka bumi ini.. :P

saveme_zero said...

sabar byk2 jue..mgkn lom msnya. insya allah akan ada rezeki ko nti k. kuatkan semangat

Hazlina Shahrel said...

try lg eh....

mummy teha said...

xpe ade hikmahnye..jgn putus asa k!!

Che Ku Nor Zuliana said...

tabahkan hati jua..
byk2 berehat skrg..
baru merancang kembali 2nd baby..

aTan and JuLies @ aYu said...

Terima kasih kepada semua sebab bagi support, pandangan serta nasihat buat Jue.. Alhamdulillah dah selamat semuanya.. Lepas nie kena berpantang macam pas bersalin laaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...