Kawan-Kawan Saya

Thursday, March 26, 2009

::: Citer PasaL Diapers Anak Part II ~~ Kesinambungan Dari Kak Wana :::

Selepas aku baca entry Kak Wana.., aku pun nak citer sikit la pasal diapers nie...Iman since lahir aku pakaikan diapers Pureen (merah) masa nie aku beli kat hospital ampang.. sebab murah la kat situ.. Aku pelik gaks camner jospital ampang boleh jual Pureen nie murah... So, sepanjang kat NICU tue, aku pakaikan yang itu sahaja. Yang beli kat rumah tak pakai langsung... Sampaikan keluar wad, aku sempat beli lagi kat spital ampang tue.. beli 2 paket lagi.. hehehe...

Aku nie memang suka try pelbagai jenis diaper.. banyak gaks yang aku dah try.. ada yang OK dan ada yang KO.. yang KO tue sebab melecet dan tembus.. Tp, aku rasa diapers nie bergantung pada sesetengah budak.. ada yang pakai OK dan ada yang pakai tak OK...

Macam dulu, iman pakai Huggies ok ajer.. masa umurnya 3bulan.. Mungkin masa tue eyak dan kencing tak banyak sangat.. Tapi, masa tue pakai Huggies Ultra la.. Then, aku try pakai Huggies Dry.. tapi nampaknya tak OK sebab kalo pakai mesti tembus dan dia terlampau sangat.. Mcm sendat ajer bila pakai...

Cuma.. Iman still maintain pakai DRYPERS. aku rasa DYRPERS paling sesuai dengan iman.. Sebab pakai tak pernah bocor dan tahan lama pakai.. Cuma aku pakaikannya time pie jalan2 dan waktu malam.. so, malam aku memang tak tukarkan pun start dia tido pukul 8mlm smp 6pagi... memang tahan lama...

Kak Wana, nie la stok last Huggies untuk di abiskan.. Huhuhu!!! Aku beli Huggies nie masa awal bulan 1 dulu... Lama giler nak menghabiskan..

Yang nie la diapers Pureen... untuk pakaian dirumah.. Selain itu, aku pakai BabySoft juga.. Tapi stok itu dah abissss...

Sekarang nie tetap maintain dengan DRYPERS.. Dulu drypers nie murah ajer.. skang nie dah mahal giler.. Dulu aku leh dapat RM26++ ajer... skang nie kalo takder promotion, aku tgk kat Giant semalam RM42++.. semalam pie tesco ada promosi dapat RM36++.. Kira Okla.. Tp, ta beli pun sebab stok DRYPERS banyak lagi...

Dan.. seperti biasa, aku memang suka mencuba diapers nie.. semalam aku beli brand Hey Baby! dan Tesco choice... Kak Ainey pakaikan mifzal tesco choice nie ok ajer.. so, aku nak try la juga.. mana tau OK.. so, leh la aku berjimat cermat..

Selain tue aku beli susu Iman.. Adusss..!! semenjak Iman dah tukar Formula milk nie.., baru aku terasa maintanence untuk Iman dah UP sikit... Sedih aku tak dapat susukan Iman lagi..:-( Hormon pregnant mengatasinya.. Susu dalam stok pun dah abisss.. Cian Iman... Iman sekarang minum susu Mamex Gold.. Ini yang aku rasa OK dah.. Malas dah nak try yg lain.. Try diapers takpe.. susu taknak la.. Fobia aku.. sebab aku pernah try S26.. ok tpi iman minum jadi batuk2... Enfa pulaks..Iman mcm taknak minum.. aku nak try Dumex Dupro ajer.. Tp, asben aku kata bwh 1year kita pakai Dumex Mamex Gold nie la.. Sebab kandungannya lagi tinggi.. Iyer la bang... Kalo dapat nyusu badan kan lagi bestttt.... Lagi tingi khasiatnyer.. Semalam susu sahaja dah abis RM200++... Semalam kan baru dapat gaji.. heheh..

Selain itu, aku belikan Nestum Iman.. Nestum yang ada pun sudah abisss.. Aku nak try yang tin Pink tue.. sebab ada beras Merah.. Orang kata Beras Merah elok pada bayi.. so, aku nak try la... dan juga biskut Rusk Iman.. sebelum nie, aku beli perisa Original.. Kali nie nak try perisa pisang pulaks.. Org kata lagi pisang elok untuk bayi.. lagi2 kalo buat puri pisang.. huhuhu!! nak try gaks...

Dan ini suplement untuk Iman.. Jus Tok Guru..hehehe.. Selalunya org bagi scotts emulsion kan..? aku pulaks pilih Jus Tok Guru nie.. Baik untuk kesihatan bayi dan org dewasa... Selepas nie aku nak carikan iman JUS KURMA untuk digantikan dengan air Ribena.


** nak bagi tips sikit.. kepada ibu2 yang bakal lahirkan anak, untuk baby yang bawah 2bulan, aku rasa tak perlu belikan diapers yang mahal2 sebab nnt kena slalu tukar. sbb dorang kerap eyak dan kencing.. dan eyak n kencingnya pun tak banyak... Kalo pakai yang biasa2 pun dah OK.. After 3 months baru lah beli yang mahal sikit.. supaya dapat jimat cermat... :-)

11 comments:

suhida said...

jue,saya pun bg razi minum mamil gold..setakat ni ok dan affordable la gak.mmg elok bg mamex gold tu dulu.kalau da besar sikit / lebih dari 1 year,lehla bag dugro tu,\.razi minum dua2,satu mamil gold,satu lagi dugro coklat.ngee..
tu la jue,sayang kan,saya pun dulu susu jadi sikit sbb peknen,tp na wat cane..untung org yg leh nyusu anak smpi beranak yg lg satu.
memang terasa belanja naik bila kite stop susu bdn..tp na wat cane..

auni firdina said...

yer..sya skong pn jue..klu bli pmpers dr lahir ni bli yg bese2 dlu..sbb bby baru lahir ni berak x tentu..so agak rugi skit..bile da 3mnth ke atas leh la bli yg mhl ckit..pki pon thn lama..hehheh

nasz said...

jue, kulit iman ok eh tukar2 pampers? masa inshe kecik dulu, tak berani nak tukar2 pampers. tp skrg dah besar, dah blh try mcm2, tp mlm2 kena pakai yg elok sikit la, bocor kang...

alyyani said...

aaa jue, alya pun pakai pureen dulu. sebab hospital bg nia pakai pampers pureen. tp sbb memula dok sibuk mamypoko kan, dpt la pakaikan 3 paket lepas tu terus tuka pureen. skang pakai drypers pulak. tp nia ni, kalo poo poo, pakai pampers ape pun mesti berlaku ketirisan. hehehe... nak nak bile da start makan

skang bile da start makan, kekerapan minum susu pun sama gak. confuse den. ingat kurang minum susu bole jimat tang susu pulak. huhu..

aTan and JuLies @ aYu said...

suhida >> tul la sue.. Mamex gold nie memang elok sgt.. eyak dia pun mcm nyusu badan... kalo enfa dulu, keluar mcm tepung dalam air..
itula.. sejak kena beli susu nie.., memang terasa sangat kena keluarkan duit nie..kalo tak dah selamat da..

auni firdina >> itula.. rasa mcm mebazir if NB beli yang mahal2.. iman dulu masa NB diaper satu hari 7-10 sehari.. skang nie 4-5 ajer.. kan leh jimat...

Nasz >> alhamdulillah takat nie ok.. cuma untuk pureen basic ajer iman rash.. yang lain cuma bocor.. beli yg pek kecik ajer.. saja nak try.. :-)

KasiH said...

Bgs iman tak sensitip kulitnya...leh berjimat cermat...

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

Jue. kalo udah rege dekat 42 hengget drypers tu baiklah guna mamypoko jek kekekeke.. tapi tuhlah akak nyer stik berlambak lagi huggies tu.. tensen gak...

saveme_zero said...

haiyoo..kasi susu mahal tu. ehh..jue susu tu berapa rege?? skrg ni aku kasi susu tu tapi paed yg kasi try..ekekek.

Tinie said...

knp ko dah xblh bg susu ibu ker?
knp?sbb ko pregnant ker?fatin masih fb so blh la aku berjimat cermat..hehehe

elly said...

aku pon pkai kan qimie drypers n hey baby... so far dedua ok... lain2 jenama aku penah try huggies dry sgt nipis, pet pet pon aku rs nipis. sgt suke drypers... hehehe

Anonymous said...

Nak susu murah tak???? mamex gold langkah 1 .. RM 20.. aderr 10 tin sahaja lagi untuk dihabiskan.... sila PM nhasnrl_07@hotmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...