Kawan-Kawan Saya

Tuesday, March 24, 2009

::: KenanganKu di Dunia mIRC :::



wah...!!! dah lama aku tidak melihat logo ini... Korang semua mesti kenal akan logo nie kan..?? Inilah di namakan mIRC yang pemes sekitar tahun 1990-an dulu. Aku masih ingat lagi ketika itu aku berumur belasan tahun lingkungan tahun 1999. Ketika itu aku baru sahaja form 3 dan umur ku 15thn aku telah pun terjebak dengan dunia mIRC.. Almaklumlah duduk kat kawasan bandar nie memang mudah terjebak dengan benda alah2 begini. Aku mula terjebak disebakan kawan baik aku sendiri yang mengajak aku untuk menemani dia ker Cyber Cafe untuk melayari dunia chit chat nie... Huhuhu..!!! pada permulaan dulu, bila kita sudah mulakannya pastie selepas itu menjadikan kita ketagih untuk meneruskannya.. ha... begitulah dengan aku juga.. dari situ aku mencari kenalan2 di merata negeri...

BLIND DATE...??? erm... pernah la jugak aku beberapa kali blind date nie.. Actually, aku tak suka la blind date nie.. bukan aper.. bila dah mula blind date.. pastue dorang ajak jumpa lagi.. Bukan aper.. aku nie masa tue belasan tahun lagi.. jadi, aku sentiasa di kawal rapi oleh mak ayah aku.. Bukan senang aku dapat keluar sesuka ati... iyer tak..?? Antara kawan2 chatters aku... ada juga yang aku still contact sampai sekarang even aku dah kawin nie.. cuma tak pernah jumpa lagi ajer... erm.. ntah bila la aku dapat jumpe diaa...

Dunia mIRC aku jelajahi sehingga la aku memasuki IPTA. semakin lama aku di dunia mIRC semakin expert la aku di dunia itu sehinggalah aku menjadi FOUNDER untuk beberapa channel # .... apakah # nyer tak boleh di beritahu la... hehehe.. di samping itu.., aku juga menjadi SOP / OP untuk beberapa # seperti dibawah nie.. kelakar kan.. dalam mIRC pun ada jawatan2 nyer.. hehehe.. mas tue giler SOP n OP gaks...

#24thn
#23thn
#iremaja
#myetronas
#uitmmelaka
#uitm
#maktab
#upm

Aku suka sangat bila dapat menjadi SOP / OP nie.. sebab aku boleh menendang2 org.. huhuhu!!! tapi aku tak sejahat itu laaaa.. haaa.. nak tau aku guna nick aper..?? ini antara nickname aku.. nickname nie aku siap register letak pasword lagi supaya orang lain tak boleh guna....
  • aYu^JuLiyaNa
  • princess_ayu84
  • pinky_gal25

Nak kenang kembali cara2 menyertai dunia mIRC nie...:


Apa itu IRC?
Internet Relay Chat merupakan satu rangkaian internet yang membolehkan real time conference iaitu perhubungan melalui internet seolah-olah dalam dunia sebenar. Anda boleh berkomunikasi dengan masyarakat didalam IRC (ada yang hidup dalam IRC) dengan menggunakan IRC Client.Seperti:
mIRC



inilah box yang mula2 meminta untuk kita masukkan nickname kita dan pilih server.. Kebiasannya aku guna server Webnet..

yang nie pulak kotak untuk memilih channel #. dulu #kampung n # mamak paling pemes... aku tak baper suka sangat masuk # nie sebab mostluy banyak nak chat s*x. Nyampah tul aku...

dah pilih 3 nnt kuar pulaks box nie... dulu aku suka joint # nie :

#maktab ~~ sebab semangat nak jadi cikgu.. so, nak cari kenalan dari gerangan cikgu
#kuiz ~~ suka jawab kuiz
#popkuiz ~~ sama gaks nak jawab kuiz
#mp3collections ~~ permintaan lagu
#uitm ~~ ramai kawan kat sini
#uitmmelaka ~~ utim melaka dihatiku..

dan bila kita klik pada nickname mana2.. akan kau box untuk kita chit chat ngn dia....

Itulah kisah dunia mIRC aku.. actually, sumtimes rasa rindu juga dengan member2 cyber yang lain.. yang sudah terputus hubungan nie.. erm.. hanya kenal melalui alam cyber sahaja tapi tak pernah bersua muka.. siapakah gerangannya aku pun tak pasti.. ntah2 ada yang pernah berselisih bahu agaknya.... ntah2 yang membaca blog aku nie pun ada yang pernah mengenali aku.. erm.., siapa yang tahu kan.??

itu semua hanyalah tinggal kenangan......


7 comments:

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

#UPM mana DalNet ke? kekeke kalo DalNet kali sekitar tahun 2001- 2004 tu kekek ko ta kenal akak ke?

aTan and JuLies @ aYu said...

kak wana >> #UPM server Webnet kak.. dalnet ada masuk gaks tapi serasi dengan Webnet sebab kat webnet lagi ramai org leh masuk... huhuhu... akak guna nick aper tue..??

KasiH said...

korang ni x-UPM ke? apsal tak kenal aku ek? kihkihkih...oppss...(sambil tekop mulut..)

aTan and JuLies @ aYu said...

huhuhu...!!! itu ler .. ntah2 kite semua nie pernah kenal sebelum nie kot... erm.. ?

alyyani said...

fuh, tak ingat dah pasal irc ni. dalnet ke ape ke tak ingat. hehe..

dulu punye gile irc ni, sampai hari merentas desa sekolah bole curik2 pegi cc semata mata nak berchatting. merentas desa dpn pc je. nakal betul zaman dulu2. hehehe...

Tinie said...

hahaha
aku pun sama
dulu masa form 3 dah gila dgn chatting
pnh gak jumpa tapi xpnh kekal..wakakakka rindu

aTan and JuLies @ aYu said...

alyyani >> memang pun.. disebabkan giler dunia irc nie.. mcm2 hal kita buat kan... memang nakal jadi nyer...

tinie >> sama la.. time sekolah dah pandai chatting... ada yang kekal kawan dan ada yang tak kekal..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...