Kawan-Kawan Saya

Thursday, August 27, 2009

Hadiah Dari Doktor untuk Iman


Semalam aku amik cuti sampai lah hari Jumaat.. Maknanya, selasa baru aku masuk keje lain.. Sebab Isnin kan National Day....

Aku amik cuti semalam sebab nak bawa iman jumpa paed kat hospital ampang. Dia ada temujanji kat sana pulaks untuk umur 1thn nie. Biasala.. anak2 yang penah msk NICU, pasti akan dibuat appmoint kat spital tue. Selain itu sebab nak balik kg asben aku. almaklumla cuti sekolah.

Semalam ikutkan iman sihat ajer.. xder pun demam2, batuk2 dan selsema even dia masuk satu tahun nie. Cuma dia baru jer baik dari batuk minggu lepas. erm.. iman nie tak abis2 batuk ajer.. selsema sekali jer.. So, macam biasala semalam sebelum jumpa doktor, pasti akan di timbang dan di ukur kepala dan panjang nyer.. Untuk bacaan semalam ;
berat iman : 9.4kg

Selepas itu, nombor di panggil untuk berjumpa dengan paed. Tak sangka semalam dapat jumpa semula doktor yg merawat iman masa dalam NICU dulu. Dr. Rasyidah namanya. After 1 year, dia masih igt lagi iman yang tertelan najis tue. cerita punya cerita....... doktor suspect iman ada ASTHMA pula. mcm mane boleh detect walhal iman sihat walafiat semalam. Caranya :

  • Doktor tengok dada iman yang berlekuk. Dr kata kalo dada mcm nie, selalunya org asthma yg dada sebegini. (ruang paru2 terpaksa bekerja keras untuk bernafas)
  • dia tanya iman selalu batuk tak? aku jawab.. aah.. kerap batuk On OF On OF.. kejap batuk kejap elok... (so, dr minta catitkan time dia batuk dan bila serta berapa kerap)
  • then, aku bgtau yang iman dah 3x amik nubelizer. ===> dr terkejut. dan ini menguatkan lagi symptom yang iman mungkin ada ASTHMA
  • dan kemudian, doktor dengar pernafasan dia...
  • DAN Faktor lain adalah disebabkan IMAN PERNAH TERTELAN NAJIS ----> ini bermaksud paru2 dia tak berapa kuat.
  • selain itu... mungkin sebab keturunan.. Atuk iman ada ASTHMA
So, selepas di beri penerangan semuanya.. Dr. meyarankan untuk mengambil ubat Evohaler sebagai pencegahan dari awal. Doktor sarankan untuk ambil supaya dapat mengelakkan asthma teruk yang berlaku pada bila2 masa. Jadi, mulai hari ini iman akan diberikan ubat evohaler ini 2x sehari iaitu pagi dan malam. Di samping itu, dr berikan juga inhaler sebagai pelega jika berlaku dada sempit..

Selepas jumpa doktor.., pergi amik ubat kat farmasi dan mereka memberikan serba sedikit pasal penyakit ATSHMA ini serta cara penggunaan alat yang perlu digunakan semasa memberikan iman ubat asthma tersebut. Gitu gini.. lebih kurang kul 1 baru selesai kat spital.

After 3 months, ada appointment semula untuk tengok effect dia selepas itu. Adakah perlu diberhentikan terus atau perlu ditambahkan DOSnya. Hopefully, akan diberhentikan terus la. Sian laks nengok iman nak pakai benda2 alah nie semua..

so.. Inilah dia hadiah dari doktor untuk iman..

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


  1. AeroChamber (Kena beli RM75.00)
  2. Evohaler (kaler Oren)
  3. Inhaler (kaler biru)
  4. Vitamin
Selain itu, aku ceritakan juga kat paed pasal masalah pemakanan iman nie sejak 6months. Dan doktor sarankan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan. Appointment pun telah di set kan juga untuk Iman nnt.

So, selesai sudah semalam sesi appointment dengan paed Spital Ampang. Selepas itu, kitorg dah mcm marathon kesana sini uruskan hal2 sebelum pulang bercuti ke sg besar. Alih2 sampai umah time dah nak abis maghrib daaaaa.. Nasibla asben aku cuti juga sebab cuti sekolah dan aku pun dah siap2 apply cuti.. kalo tak rekod merah la sebab amik EL.. huhuhuhu...!!

*** aku mcm tak caya jer budak si kecik nie kena pakai inhaler.. erkk..


PhotobucketPhotobucket

23 comments:

mama auni firdina said...

ala siannye iman..nsb le dpt detect cpt kn..at least da tau if terjd pe2..

pst : iman,aunty doakn iman cpt sembuh k..jgn lupe mamam ubt tau..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mama auni >> thank U zura... betul la.. nasib dpt tau awal.. leh cegah dari awal kan..

hopefully bukan selama2nya la pakai ubat nie...

nome said...

sib baik jue cepat2 jmpa doc ngadu psl batuk imah...leh buat langkah pencegahan awal..apa2pun akak doakan semoga iman cepat sembuh

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

nome >> aah.. tul kak.. selepas cakap pasal pernah amik nubelizer 3x, terus doktor sarankan amik ubat terus untuk pencegahan dari awal...
takut gaks nie..

Jiey^Mien said...

Sama cam Ian.. Inhaler n Evohaler tu mmg ada.. Aerochamber kaler kuning tu pun dpt.. Tp mama dia tak bg pun.. Last2 okie jer.. :P

shah-ila-ain said...

iman batuk jerr erkk...siannyerr... tp athma memang bahaya utk kanak2..org tua pun kalau kene tak selese...

ape pun hope tak melarat lah erkk...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

jiey >> xbg jie..? xper ke? jue pun duk berkira2 nak bg ker tak.. tapi, nnt ada appmnt takut doktor tanya.. risau gaks nnt... iman sebab keturunan tue yg merunsing kan gaks tue..

kak mel >> aah kak.. itula.. hopefully xder pape la nnt...

KasiH said...

biasa batuk2 on off ni laa salah satu petanda...aku pn sebenarnya tak tau gak...masa adam kena bronchitis tu yg aku tau sebab batuk tak baik2 n then mcm kering even kite dgr kat dada cam ada kahak...cepat2 ke paed...alhamdulillah sekrang dah ok..tp kemungkinan kena lg memg ada...huhuhuhu~~

to iman, auntie doakan semoga iman sehat sejahtera selamanya...dijauhkan dr penyakit asthma ni...amin~~~

Ibu Mifzal Arsyad said...

siannya iman...

jaijina said...

alahai, kecianye iman..takpelah ubat tu untuk kebaikan iman jugak kan..

hope iman lekas sembuh yekk..

ai said...

Mak aiiiiiiii...! banyaknya iman dpt hadiah dari doktor.. :)

Iman makan tau ubat2 tu...nak sihat, kene rajin makan obat..

fazilzura said...

MAK AIIII banyak nye ubat iman ...

akil pun ado potensi asma cz keturunan family akak yg lelaki sume nye ado .. cume x kuat .. just adik akak yg ke 2 (yg doktor tu).. sakit teruk dulu zaman kecik2... mmgsgt2 ler teruk.. HKL tu rumah ke 2 dia... cm ayah&pakcik2 akak sume ado asma cume x kuat ..
so now kalau akil batuk or selsema .. mmg ambik gas cz nk cair kan kahak .. supaya kahak tu x masuk ke paru2.. tuk pencegahan ler tu

strawberi @ mamadira said...

hadiah ubat ye..ingat dpt hadiah mainan...

klu betul tu yg terbaik utk iman..cubala..InsyaAllah ..
mudahan2 iman cepat sihat ye..

mummy teha said...

KESIANNYE IMAN...AKU YG SESAK NAPAS PON XTAHAN INIKN PULA KANAK2...BAIKNYE DOC TU BG FREE YE...

zailamohamad said...

ermm..samerlah Jue, anak akak pon masa setahun r kena athma, siap masuk spital lagi & dapat jugak inhaler macam iman dapat..
kalo anak ada penyakit lelah ni, kena jaga2 sket, ais xleh kasik, makanan yang sejuk pon xleh contohnya anggur, laici, rambutan..pastu elakkan dari tido dalam air-cond..tapi anak akak, pas akak bagi minum jus penawar herba @ Intra tu..Alhamdulillah dah beransur pulih..kalo minum ais dah jarang kn lelah..cuma jangan kasik air gas jer..
ape2 kalau boleh elakkan guna inhaler tu slalu pasal benda tupon xelok ntok anak kita..actually contain aerasol (kalo xsilap akak r) & pantau makan iman..

take care ya;)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kasih >> tul la.. igtkan batuk2 tue perkara biasa tapi sebenarnya kita tak leh amik remeh perkara nie seba boleh membahayakan kesihatn dia kan.

** daku pun baru tau gaks nie..

ibu mifzal >> itu laa.. sian kan..

jaijina >> hopefully pasni sihat lah iman doakan iman ek..

fazilzura >> itu la... sebabkan keturunan yang menyebabkan kebarangkalian tue ada kan..so, pasnie kena berjaga2 la kan..

strawberi >> aah.. hadiah ubat dari doktor untuk iman..

mummy teha >> betul2.. sumtimes kita rasa dada sesak pun xtahan.. kalo budak camner la kan..

zaila mohammad >> iyer la kak.. pemakanan pun penting.. perlyu di jaga juga.. tapi, yg jue pelik yea si Iman nie, kalo tido dalam air cond lena betul.. xbangun2 sampai ke pagi.. kalo xder air cond.., erm.. 3-4x kali la jawabnya dia bangun..

** jue dah tanya doktor.. antara aircond dengan kipas.., better air cond dari kipas.. pilih air cond yg ada purifier..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kasih >> tul la.. igtkan batuk2 tue perkara biasa tapi sebenarnya kita tak leh amik remeh perkara nie seba boleh membahayakan kesihatn dia kan.

** daku pun baru tau gaks nie..

ibu mifzal >> itu laa.. sian kan..

jaijina >> hopefully pasni sihat lah iman doakan iman ek..

fazilzura >> itu la... sebabkan keturunan yang menyebabkan kebarangkalian tue ada kan..so, pasnie kena berjaga2 la kan..

strawberi >> aah.. hadiah ubat dari doktor untuk iman..

mummy teha >> betul2.. sumtimes kita rasa dada sesak pun xtahan.. kalo budak camner la kan..

zaila mohammad >> iyer la kak.. pemakanan pun penting.. perlyu di jaga juga.. tapi, yg jue pelik yea si Iman nie, kalo tido dalam air cond lena betul.. xbangun2 sampai ke pagi.. kalo xder air cond.., erm.. 3-4x kali la jawabnya dia bangun..

** jue dah tanya doktor.. antara aircond dengan kipas.., better air cond dari kipas.. pilih air cond yg ada purifier..

NurShahFamily said...

siannyer ank bujang jue nie.... rajin minum ubt ye iman... nur pun tengah berjaga2 cz nur suami isteri ada asthma.... risau kalu irfan terkene lak. huhuhu...

Bed said...

la siannye iman jue...kecik2 lagi dahh selambak ubatnye...anyway early precaution better...utk kebaikkan iman jugakkan...

Mommy Prince said...

la..cian nyer iman.. auntie arin pun asthma juga.. but no worry Jue. Paed kat naluri bg tau arin kan.kalau kecik2 astma isnyaallah bila besar akan hilang.berbeza dengan yg dah besar baru dapat asthma mmg agak susah nak hilang.


Jue, yg penting jaga pemakanan Iman. yg sejuk2 kalau boleh di elakkan..Orange pun kalau boleh elak sebab batuk susah nak sembuh.
asthma senang menyerang mengikut cuaca.


Arin pun risau kan Danny. sebab kitaorg husband & wife ada. jadi arin mmg jaga pemakanan Danny. arin sebaik boleh elakkan ape yg tak boleh mkn walaupun Danny alhamdulillah tak kena lagi. cume berhati2.

Semoga Iman cepat sembuh.jgn risau yer Jue. take care Iman.~

AieZa said...

ermm.. cemana eh budak umo mcm iman nk pkai inhaler? reti ke nk pkaikan?

FENDY DAN FIDAH said...

La..siannya iman..adriana dulu pun da berak dalam perut..kuar2 jea kena posa 3 hari...dok dlm nursery..

Yusliza said...

Alisha pon pernah pakai aerochamber & inhaler..ada 2..satu inhaler kaler bitu, satu lagi merah perang..pakai for about 3 mths++ gak.start dr lps masuk hosp bln 5..now xde pakai lagi dah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...