Kawan-Kawan Saya

Thursday, August 13, 2009

::: Hari Ini 13 Ogos 2009 :::


Hari Ini 13 Ogos 2009. ini bermakna dah setahun aku melahirkan Muhammad Iman Zafran. Teringat aku semula saat2 nak melahirkan Iman dulu. Masa awal pregnancy, aku tidak mengalami sebarang alahan langsung. Alahan pada makanan, mabuk dengan bau2an, loya2 tekak..?? semuanyer TAK ADA langsung. Cuma alahan Kuat MAKAN sahaja yang aku ada sehingga lah sarat nak beranak da..

Tetapi..

sejak masuk 5 bulan, aku dah mula mengalami komplikasi lain pulaks. Bermula dengan demam. Setiap bulan aku akan demam. Then, aku mengalami KEPUTIHAN yang teruk juga. Sampai setiap kali check up doktor bagi ubat sumbat. Sehinggalah aku sarat nak beranak, aku kena gatal2 seluruh badan except muka. Doktor kata campak tapi ada setengah doktor kata bukan. Alahan mengandung... Ntah laa.. tapi itulah yang berlaku di atas aku...

Paper pun.. cukup 3 minggu aku dapat MC bersambung2, sampailah masa aku berasa sakit nak beranak. Aku menahan sakit selama 12jam. Alhamdulillah tepat jam 7.20pg 13 Ogos 2008 aku selamat melahirkan seorang bayi lelaki.

So, pada hari ini... Iman ada check up untuk 1years. Untuk dapatkan suntikan MMR.

get ready untuk timbang dahulu.
Berat untuk 1year ni : 9kg

time nie paling susah nak buat sebab kepala duk berpusing ajer.. Ukuran untuk :
kepala : 47cm
dada : 48cm
Panjang : 72cm

Sedang menunggu giliran kami yg dah terlepas gara2 menukar diapers iman yg dah eyak..

Selepas check itu ini.., terus ke bilik suntikan untuk sedia di suntik... Apa yg telah berlaku sepanjang proses nak memberi suntikan..?

Muka nampak Relax jerr.. tetiba.. dengan nada yg sungguh kuat sampai bergegar klinik tue keluar suara budak ini mejerit AAaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...!!~ dan selepas di cabut jarum, terus senyum dan melonjak2... xnangis tapi menjerit.. huhuhu..!!~ itulah budak ini yg suka menjerit...

dah selesai... balik umah sat. amik beg iman untuk dihantar ke umah baby sitter.. tersenggih2 jer..

Graf berat Iman. 0-3 months, berat iman naik sungguh mendadak sehingga nak ke tahap OBES.. Alhamdullilah after 4 Months, dah nampak semakin susut BUT still maintain pada tahap NORMAL..

Actually, arini ig nak sambut besday iman kat umah babysitter. tetapi, tak jadi pulaks. aku hanya sempat tinggalkan bekalan untuk dorang sambut kat sana. Aku tak dapat Joint...

Goodies Pack

hadiah untuk BS iman kerna telah menjaga Iman selama hampir 1thn.. Iyerla.. Most of time iman bersama dengan BS dia kan.. sebagai menghargai Jasa baik BS yang telah menjaga Iman dengan baik sekali. thank U Cik bainun..
From Iman..

Selain itu.., Pahari ini 13 OGOS 2009 juga adalah hari jadi Mak Long iman iaitu akak aku sendiri laa.. Untuk Along :

"SELAMAT HARI LAHIR"
dan
"HAPPY SELALU"



PhotobucketPhotobucket

18 comments:

alyyani said...

setahun da iman ye. cepat kan masa berlalu? happy 1st birthday to iman...

berat iman sama dgn berat nia la jue. tp nmpk iman lg besar dr nia kan?

Reena said...

happy birthday iman...semoga sihat selalu n happy always...semoga panjang umur...dah big boy today ya...

mama auni firdina said...

wah,arini iman genap 1thn ekk..hepi birthday Iman...may god bless u cayanggg..

da kene cucuk ekk..xnangeh sgt?ok le..iman kn good boy & kuat!kire naik la berat iman ekk..bgs2..moga2 iman sehat,aktif n cerdas..mudah-mudahan.aminnn

KasiH said...

HAPPY BIRTHDAY IMAN...

Berat pn dah 9kg...Pitching sore tu memg tk diragui laa..memg nyaring..hahaha...

fazilzura said...

heheh cute bangat muke Iman gambo yg last2 tu .... sengeh penjg..

** ambik BS iman dpt beg croc lg tauuu ...

jaijina said...

dah setahun dah iman..orang lain punye beseday org lain dapat adiah kan, bestlah..kalau gitu meh auntie jad BS iman, hehehe..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

alyyani >. thank U untie alya... erm.. rangka iman nampak besar.. tapi, dagingnya tak pejal hehe

Reena >> TQ untie Reena.. :-)

mama auni firdian >> TQ untie.. doakan iman selalunyer.. amin..

kasih >. haaa.. ko jer yg tau pitching dia macamaner kan..?? kalah ziana zain.. hehe


kak zura >>suka eekk..?? leh la grab.. hehehe..
** mak kiter kata kita jgn berkira dengan BS anak kite.. sebab dia dah mcm ibu ke2 dia.. dia yg banyak masa dengan anak kita.. kan..?

jaijina >> untuk mengenang jasa BS iman yg telah menjaga iman.. kan..??

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

alyyani >. thank U untie alya... erm.. rangka iman nampak besar.. tapi, dagingnya tak pejal hehe

Reena >> TQ untie Reena.. :-)

mama auni firdian >> TQ untie.. doakan iman selalunyer.. amin..

kasih >. haaa.. ko jer yg tau pitching dia macamaner kan..?? kalah ziana zain.. hehe


kak zura >>suka eekk..?? leh la grab.. hehehe..
** mak kiter kata kita jgn berkira dengan BS anak kite.. sebab dia dah mcm ibu ke2 dia.. dia yg banyak masa dengan anak kita.. kan..?

jaijina >> untuk mengenang jasa BS iman yg telah menjaga iman.. kan..??

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

alyyani >. thank U untie alya... erm.. rangka iman nampak besar.. tapi, dagingnya tak pejal hehe

Reena >> TQ untie Reena.. :-)

mama auni firdian >> TQ untie.. doakan iman selalunyer.. amin..

kasih >. haaa.. ko jer yg tau pitching dia macamaner kan..?? kalah ziana zain.. hehe


kak zura >>suka eekk..?? leh la grab.. hehehe..
** mak kiter kata kita jgn berkira dengan BS anak kite.. sebab dia dah mcm ibu ke2 dia.. dia yg banyak masa dengan anak kita.. kan..?

jaijina >> untuk mengenang jasa BS iman yg telah menjaga iman.. kan..??

ai said...

Selamat Hari Lahir Iman..

Semoga Iman akan menjadi seorang anak baik & soleh...psssttt iman, nnt mintak mak adik tau! :P

Wafaa said...

tengok Iman Zafran ni macam tengok anak sendiri.

happy birthday Iman!

Jiey^Mien said...

happy befday iman.. =)

Bed said...

hepi besday to iman...dah beso iman kan...tak sempat nak bersua muke lg dgn auntie..apapun auntie doakan kesejahteraan & kesihatan iman & family...jadi anak yg soleh & mendengar kate ye sayang....

nome said...

EPI BESDAY TO IMAN

auntie nome doakan semoga iman sentiasa sihat dan menjadi anak yg soleh...

iman suka lalak yer, leh geng ngan anak auntie nih...sama pitching...stay cute ye sayang...lap u so much!

jaijina said...

jue, iman stil breastfeeding ke?

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

selamat hari jadi iman zafran...semoga panjang umur dan menjadi anak yang soleh..

beza skit jer umo iman ngan fatin eh..tapi fatin kurus la..tak sampai 8kg pun umo 12 bulan..

iman tak demam eh??

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kak ai >> maceh unti ai.. hehehe.. iman dah minta da untuk tahun depan.. tahun nie nak berpoya2 dulu ngn ibu dan ayah.. :-)

wafaa >> aah la wafaa.. dah anak kita sama nama.. :-)

jiey >> thanx untie jiey..

bed >> thank u untie Bed... sori tak dapat besday shasha.. hepi besday shasha.. :-)

nome >> maceh unti nome...
iyerke..?? leh la lawan ngn iman nnt.. nak jumpa ngn aleesya laaa..

jaijina >> xla.. botol susu jer... hehe

tinie >> aah laa.. sama2 sambut besday.. dah beso dah anak kita niee...
** bila nak tambah lagi?

catherinnezehal said...

happy birthday iman..cute jew iman mase auntie jumpa smlm...sah2 iman lebih berat dri ryan..hu3..bila r ankku itu nak menambah berat bdan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...