Kawan-Kawan Saya

Tuesday, January 10, 2012

update : stok ebm bulan 12

bulan 12 bermakna izzul 9bulan. nak update sikit stok susu untuk bulan 12.
sekarang totally memang aku dah kurangkan sesi pumping sebab izzul pun dah tak kuat nyusu sangat dan pati ais di rumah dah makin mengecil.. hehehe
but, insyallah aku akan cuba pastikan bekalan stok ebm sentiasa ada untuk mengelakkan kehabisan stok.
(benda paling risau untuk ibu menyusu).
sekarang nak update tiap bulan supaya next baby dapat membantu aku dan sebagai perangsang pada diri sendiri juga.

untuk stok bulan 12 simpan dalam satu plastik. senang nak cari nanti. lagi pun malas nak susun atur2.. susah bila nak amik stok nanti.

 setelah di keluarkan dan di susun, banyak nie stok untuk bulan 12 berjumlah = 131oz

now, dalam peti ada stok bulan 10,11 dan 12. sekrang tgh menghabiskan saki baki stok bulan 9 lagi. dlm minggu depan leh guna stok bulan 10. 

timing sangat ok sebab freezer untuk 2pintu nie tahan 3bulan jer.. so, bulan 1 nie sedang eloklah aku pakai stok bulan 10 punya.


 sehari aku akan bawa 1 atau 2 bag jer. selebihnya akan menggunakan fresh breastmilk.

5 comments:

nome said...

jue: kat ne beli plastik untuk stok susu nih yer? akak slow2 nak beli nih...

atanayuiman @ Jue said...

k.nome >> aritu beli masa expo parenthood kat midvalley... beli kat situ lagi murah sebab buy 1 pack free 1pack... harga 1pack RM12.90 tapi dapat dua.. mmg murah.. kalo ada lexpo parenthood kak nome pi la.. mcm2 ada..

nome said...

jue: tak tau bile ada expo tu lagi..harap2 sebelum akak banak bulan april nih..murah giler la jue beli kat situ...papahal roger akak ek kalau jue tau psl expo tuh...

nurulfarehah said...

kt fab mom pon tgh ofer. buy 1 free 1 tp xde kotak. Bebaloi baloi. Alah mmbeli mng mmakai g2. :)

atanayuiman @ Jue said...

k.nome >> banyak yang murah kat situ k.nome.. ok, kalau ada nnt jue roger.. insyalllah ada lah bulan 3 nie ker..

nurulfarehah >> betul ker nie..? sy pun tgh tunggu expo nie sebab nak beli.. sy punya storage nak abis dah niee.. sementara tue leh la beli kat fab mom.. nak tgk sat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...