Kawan-Kawan Saya

Monday, February 22, 2010

BerSENGKAK.


Hari ini aku datang kerja dengan rasa sakit badan. Kelmarin balik kg asben aku kat Sg Besar. Sebab utama balik ke sana untuk berurut. Selepas keguguran tempohari dan tempohari, Aku takder buat apa2 urutan dan bersengkak. Sekarang kesannya aku asyok rasa mudah nak terkencing aje. Dan badan pun rasa lemah.. Demam pun mudah melekat dengan aku. Aku asyik rasa tak sedap badan ajer.

So, mak mertua aku memang suggest dari dulu lagi supaya berurut. BUT aku nie malasnya nak pergi berurut. Lagipun aku tak berapa suka sangat bau minyak2.. Kalo bau minyak, aku leh jadi pening. Tetapi...tiba-tiba hati aku tergerak rasa nak berurut dan bersengkak sekali gus.

* gambar hiasan shj

Haaa.. terus aku berurut 3x untuk 2 hari tue. Sebab nak urut 2x tukang urut tak bagi. Pantang larangnya.. sebab nnt penyakit datang balik. Takpe la. aku kata buat 3x. Pagi, malam dan esok paginya. Amik..!!~ Mau tak sengal2 badan aku.. Berderet2 aku urut..Lepas urut memang sedap sikit badan.. BUT rasa sengal lagi. Maybe sebab lama dah tak urutkan..

Tukang urut tue kata urat aku dah kencang dan badan banyak angin. hehehe.. urat2 degil nie.. mana tak badan aku asyik lemah ajer. hehehe.. skang rasa lega sikit.. Dan rasa macam nak pergi berurut selalu jer...

Actualy, maybe aku takut nak pregnant lagi kot.. Sebelum terjadi sesuatu yang tak diingini baik aku bersiap sedia dari sekarang kan..? Sejak Alyyani bersalin, tetiba aku rasakan sesuatu pulak.. Wah..!! macam best jer dapat BabyG kan..? so, baik aku bersedia dari sekarang.. After this kena cari Acid Folic la pulak...


p/s : sesiapa tahu kat mana nak cari bidan kampung yang berpengalaman? Inform aku ekk..?


12 comments:

saveme_zero said...

jue,dkt ampang tu ada mak bidan. ko nak cari utk sape??

Mamadam said...

citer psl urut ni..nat rase sedey plak sbb nenek yg slalo urut nat tu tgh sakit kuat..xsempat nk g jenguk..nenek ni urut lembut je jue tp rase ringan bile pas urut..last urut time nat tesalah urat belikat aritu..doak' nenek ni sihat cpt..kang daku nk besalin lg sape plak nk urut kan..huhuhu

nomiE said...

saya pun pernah bersengkak..
first, ms lps 4bln kawen..ttbe ade mslh rasa sakit ms kencing, so pergi lah bersengkak..takut peranakan turun..
second, ms preggy 6bln, bidan tu ckp kepala bby dh bwh sgt (dr yg sepatutnyer), tp ble dh due, pintu rahim xbukak2(kepala bby xtrun abis), so kena operate..huhu..

alyyani said...

insyaAllah jue, lepas ni rezeki jue pulak ye. yup, kena bersedia dari sebelum nak pregnant lagi. mmg elok amik folic acid tuh. mana tau, 2 dugaan yang diterima tu nanti dibalas dgn dpt babygirl pulak. insyaAllah.. :)

Nurshahfamily said...

hai jue... lama tak komen hehehe ....
berurut mmg bagus tuk jnagka masa panjang...
kite serupa la jue cam nak ikut lak jejak alyyani hikhik... bestnye dpt bb gurl hehehe ....
nur pun kene amik asic folix sblm peknen lagik..

LeaKhalid said...

bagus bersenkak n berurut nih..lea kalo blk kg, asal ade kesempatan, confirm berurut punye..mmg perkara wajib tiap kali blk kg...URUT

alhamdulillah, lea msh menyusu badan adik kipi..so, bg lea, penting untuk berurut bg memastikan susu bdn sentiasa lancar n semestianya...badan2 ku penat melayan anak2 ku yg nakal!! huhu

nome said...

akak pun cam jue la, mana penah gi urut pas banak kan leesya...sbb operation...huhuhu

pttlah, bile nak terbersin or terbatuk, sure kadang2 terkencing...haru tol..haruslah akak ikut bersengkak dan berurut cam jue...

Ryn said...

Ok laa tu even sengal2 tp badan jd mantop lepas tuh...

InsyaAllah, ada rezeki ko utk next bb..relax je eh...ikut flow..jgn terlalu mendesak perasaan..

fazilzura said...

Jue, dh urut ker.. kalau lum lg, akak nk joinnnn .. heheheh windu nak g urut.. now dok urut pun kat serenity ler.. ado lg 3 sesi .. besh tauuu ,dok dlm steam bath, urut, scrub... mandii susu

mamashasha said...

jue...akak ni selalu urut belah2 klang ni ramai la mak bidan nye....terus rasa badan ni nk dimanjakan pulak..hehe tapi takde masa hujung minggu ni nk balik kampung pulak...betui tu nenek akak kata kene 3 hari baru complete....tapi kebiasaannye akak mesti nk wat 2 session...3x awal pantang...3xakhir pantang...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kak sue >> jue nak cari untuk jue. stand by if tetiba nak rasa gie, urut leh gie terjah nnt... dan senang nnt.. Mak bidan yg selalu jue urut tue dah tua.. xlarat daaa..

mamaadam >> jue pun sama.. dah biasa dengan bidan nie.. tapi dia dah tua da.. sian laks nengok..

nomie >> iyerke..? macam tu pulak ekk?? takpelka.. try lepas ni ek.

alyyani >> amin.. doa2kan la ek.. hehe

nurshah >> betul2.. lepas dapat baby boy, harus la nak gigirl la pulak kan..

lea >> alhamdulillah dapat BF dengan sebaiknya.. hopefully terus berjaya ekk.. amin..

kak nome >> akak operate kena take time sikit.. bahaya tue.. xper, yang penting kena jg kesihatan elkok2..

ryn >> mantop tak mantop sangat la.. hehehe.. mantop bila dapat badan yg ideal.. hahahahaha...!!~

fazilzura >> itu urut secara moden.. best gaks tue.. lum try lagi.. kena try gaks nie.. hehe

Wafaa said...

Ada. nak? Tapi dia area Shah Alam la yang. kalau nak, emel aii

wafaa.abdullatiff@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...