Kawan-Kawan Saya

Monday, February 08, 2010

To Suhida >>> Cara nak buat "strikethrough" pada tulisan

Pada post yang lepas, Suhida ada tanya aku macamane nak buat garisan tengah pada tulisan tue. hehehe.. Meh aku bagitau macammana aku buat.. Namanya "strikethrough". Contohnya macam nie : ada aku kesah?

Firstly, kita kena tukar setting dulu. Sebelum nie, blogspot memang pakai setting biasa jer.. But sekarang nie, kita boleh tukar pada setting yang baru.. Jom kita try setting yang baru sebab lagi mudah dan senang. Selain boleh buat strikethrough, kita boleh juga besarkan gambar sebesar X-Large. Puas hati dapat tengok gambar besar2 nie...

1stly :

1. Buka dashboard
2. klik pada "SETTING"


2ndly :

 

3. Akan keluar page "BASIC" dan Scroll ke bawah.


3rdly :

4. tgk pada Global setting dan select post editor
5. Pilih "updated editor" yang 1st sekali
6. dan kemudian klik "SAVE"


Lastly :

7. kemudian, buka "NEW POST" dan korang akan nampak setting dia dah lain.
8. tgk icon yang ke 7. Ada lambang "Strikethrough"
9. Klik pada icon tersebut untuk buat tulisan macam tue.
10. senang dan mudah kan? selepas ini, korang akan guna setting ini untuk buat entry..


8 comments:

Mama_Aqish said...

hu...hu...TQ sharing is caring...

Az Rina said...

thank ye jue wat tuto camni..kalu ade lain2 info jgn lupe share ye..

@lfidah said...

tq jue..akak baru nak tanya jue...tak sangka jue da kuarkan entry nie..

alyyani said...

bukan utk suhida je. utk alya gak. heheh.. thanks jue!

mamashasha said...

tq jue akak pun tak tau......cemana nk wat signature kat gambo jue?tolong cikgu anak murid nak belajo....

kahhh alya ko sama gak ngan aku kan...

hadina said...

ina pun tumpang say tq gak ek...tertanya2 gak cmner nak wat tulisan cmtu...akhirnye ku temui jua caranya melalui blogmu...hehehe :)

TQ byk2!!!!!

suhida said...

TENKIU JUE..BARU SMPT NA TERJAH BLOG kwn2...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

all >> sama2 .. sharing is caring..
muaahh..!!~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...