Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Friday, February 12, 2010

Rebung + Perut Masak Lemak Cili Api..


Semalam balik kerja pergi Pasar Malam Taman Seroja. Pada mulanya agak kemalasan nak masak sebab keadaan aku yang tak berapa sihat nie.. Demam iman dah transfer kat aku... huhuhu..!! Cadangnya nak beli bungkus jer apa yang patut. 

Tetapi...

Bila mata terpandang pada rebung, tiba-tiba rasa nak makan rebung + perut.. waaahhh..!! lama tak makan.. tengok rebung sambil tue intai orang jual daging.. ada tak perut.. nampak adalah perut.. So, aku belilah rebung.. pastue ke stall org jual daging dan beli perut pula. Balik rumah terus ke dapur memulakan operasi.. Sampai tak tengok Na O Mei.. Lantakla.. janji leh makan cepat... Tak sabar dah niee..

Dan ini hasilnyaaa..

Rebung + Perut Masak Lemak Cili Api

Cara aku masak senang dan simple.... Sapa nak ikut boleh la ikut.. Kali nie aku letaklah resepi ekk.. hehehe... blog aku akan bertukar kepada blog masakan yea..?

bahan-bahan :

Cili api
Kunyit
(di tumbuk atau di blender)

Serai
asam keping
santan
rebung


perut - di rebus dahulu

cara-caranya :
  1. cili api + kunyit di blender atau di tumbuk.
  2. Masukkan bahan tadi ke periuk + air sedikit + santan + serai + rebung + perut + asam keping. (masukkan sekali semua)
  3. kacau sehingga masak..
Mudah dan senang cara masakan aku.. Tak perlu bawang merah dan bawang putih.. Sebab org kata lagi sedap kalau tak pakai bawang.. cuba la yeaaa..
nie antara menu sampingan.

ikan Gelama goreng

terung + telur goreng.. dan tuangkan kicap di atasnya.. sedap.. yang nie pun leh try..

Cencaluk Melaka yg Mantopp..!! hehehe



7 comments:

MAS said...

wah..sodapnyerr rebung..lama den xmakan..hehe..menyelerakan..cencaluk..huhu..laparla..

Ryn said...

oh tidakkkkkkk...kecur dah ni...rebung feveret aku...tp laa ni tkleh mkn byk ...angin...

Ibu Mifzal Arsyad said...

x pernah makan rebung..cemana rsnya..?

nome said...

sedapnyer masakan2 jue nih...akak soker..mmg tol2 pembuka selera

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

baca tajuk jer aku dah terliur wei :)

wawa_addien said...

jue..sedap nyer tgk rebung tu.
terliur ar...

mamashasha said...

akak suka menu ni jue....sedapnye.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...