Kawan-Kawan Saya

Friday, June 25, 2010

kisah watermark..

pertanyaan dari kawan-kawan..
S : camne nak buat watermark sendiri tue?

lately, ramai tul yang dah berwatermark.. dah jadi mcm trend jer watermark.. sana sinun blogger ada watermark sendiri. iyer tak..? iyerlaa.. sebab byk sgt publish gambar.. nnt org curi laks gambar kita.. better ada watermark sendiri gak kan..? dulu aku hanya taip jer water mark tue.. sonang keje.. 

tapi, mcm busan dan boring la pulak kan..?? jemu mata memandang.. dari hari ke hari aku cuba buat wat watermark sendiri.. nak pakai Adobe photoshop, ya ampun..! aku mmg tak reti.. hehehe.. opismate aku blogwalking. dan dia kata ada satu blog tue bgtau camne nak buat logo sendiri.. hehehe.. dari nak try buat logo sendiri tetiba leh jadi watermark pulak.. boleh jerrr kan..? 

now, aku dah reka untuk logo babyandkids dan watermark aku sendiri... suka nyaa i tau... 

ini antara hasilnyaaa..

* ni pakai untuk gambar yang berlatar belakangkan gelap.

sekali pandang mcm brand tupperware la pulak.. hehe

yang ini untuk baby and kids pulak..

logo

untuk watermark..

hasil semuanyaaa...


dah tau caranya, pasnie leh lah buat banyak lagi.. heheh.. mudah dan senang jer buatnya.. sebab software nie user friendly.. percayalah.. tak sampai 5minit siap satu daaa.. hehehe... nak try? 

aku pakai software AAA Logo.

korang download kat

dan download, install dan jgn lupa masukkan serial number dia kat attachment yang di berikan..

dah msukkan serial number, baru leh guna tau..

cuba dan trylah.. dah cuba nnt tunjukkan hasilnyaaa.. hehehe... 
aku tengok ramai yang beli watermark nie kan? so, cuba kali nie try wat sendiri.. pasnie semangat berblogging mesti berkobar2 semula2.. hehehe

SELAMAT MENCUBA...!~

P/S : jika ada sebarang pertanyaan, leh la tanya sy.. hehe cara nak save or cara nak letak watermark dlm gambar.. nnt sy leh tunjukkan pada sesiapa yang kurang fasih.. :-)

12 comments:

alyyani said...

kalau buat sendiri lagi puas hati kan? cantik semua watermark yg jue buat. alya pun pandai gak, pandai beli jek. huhu...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

alyyani >> hehehe.. cubaan jer niee.. xbape cantek sebab kurang krestif.. hehehe.. ala.. beli pun ok gakss... sebab leh pilih dan tak yah pening2 kepala.. kalo ada masa free, leh la try wat sendiri nnt... :-)

az rina a.k.a jaijina said...

jue, thanks "tunjuk ajarku sifu" hehehe..tpkan jue rina nak sekretip jue..rina buat tak secantek jue, huhuhu..

fiza said...

Jue pas dah buat kita kena convert logo tue ke JPG ker..Tq ek bg tutorial

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

Rina >> hehehe.. takpe.. kayuh pelan2.. nnt makin lama mesti makin cantek..iyer tak..? janji kita sendiri rasa puas hati..

fiza >> ok.. then, save dlm PNG then klik transparent baru save.. :-)
kalo save dlm jpeg nnt akak kuar kaler background bila nak tepek kat pic nnt.. sama2.. :-)

fazilzura said...

AKHIR NYE...

akak senang nk view blog jue..

tuko layout nampak .. heheh lawo2..

emmm nk try jgk water mark, ingt nak wat sdiri.. tp tungu akak benti kejo ler .. leh lepak smp lobab depan lappy

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

k.zura >> hehehe.. bertukar layout baru daa.. ubah angin daaaa...

tryla buat.. senang jerr..
ermm nak benti keje ke kak..? nape?

fazilzura said...

xpe.. bagus ler.. sesekali kasi tuko kan ...

emm x pasti lg jue... tu yg akan dtg heheheh

Fieza said...

Jue nak tanya lagi ni mcam ner nak save lam png direct terus dari aa logo tue..fiza dah try tak leh la plak

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

k.zura >> mood tgh rajin tue yg tukar layout tuee..

hehehe

fieza >> ok.. nak save, biarkan dlm format png dan klik pada transparent background pastue savee..

Sari said...

salam jue...
dah brjaya download..tgh terkedek-kedek buat logo nihh..anyway thx a lot dear..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

Sari >> owwwhh.. hehehe.. selamat mencipta watermark yeaa.. sama2.. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...