Kawan-Kawan Saya

Monday, October 19, 2009

14 Months.....

Buah Hati kami

Sekarang ini Iman Zafran dah pun menjangkau 1tahun 2bulan. Apa yang ku harapkan pada umurnya ini masih belum tercapai.. Di mana dia masih belum boleh berjalan lagi..
Hopefully lepas nie Iman dah boleh berjalan la.. Harap2 hari kami di Langkawi nnt, Iman dah boleh jalan da.. Hanya tinggal dalam 1minggu lebih jer lagi...

ada tak petua lain untuk bg anak cepat berjalan? selain ini petua yang aku dah dapat :
  • bawa jalan di atas rumput embun pagi
  • urut dari lutut kaki
  • sentiasa exercise kakinya
Masalah yang dihadapi adalah :
Iman akan bengkokkan kakinya bila di ajak bertatih.. Sumtimes suka sumtimes malas.. Nak dukung ajer.. Kalo merangkak tue, dah macam2 pesen gaya dia merangkak...


** arini aku dah start keje semula setelah dapat MC 5ari last week.




PhotobucketPhotobucket

17 comments:

~chekuna~ said...

wah dah besar pun iman...
jue..buat latihan berjalan..
setiap hari..dulu masa luqman belajar berjalan..kakna hampir setiap petang ke dataran putrajaya..suh luqman belajar berjalan..atas rumput..tapi pakai kan kasut yg tapak nipis...suh dia berjalan..kita jgn pegang dia..biar dia berjalan..bila jatuh bangun sendiri..jatuh atas rumput takpe tak sakit...dalam seminggu..dah boleh berjalan tanpa dipimpin...bina keyakinan dia..

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

ko rajin2 ajak dia jalan hehe
urut2 kaki dia k..
insyaallah, laju la dia jalan...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

chekuna >> tQ kak.. jue slalu juga ajak dia bertatih2.. tapi dia tak nak lama2.. kejap2 jer dia nak.. pastue dia bengkok kan kaki dia.. memang skang slalu ajak dia berjalan jer..

tinie >> itu lah.. skang nie memang aku slalu ajak dia jalan2.. cuma itulah.. iman nie, malas sikit.. kejao jer nak... pastu tak nak daa.. geram tul aku..

Ryn said...

pd aku iman talkative even dalam bahasa dia sendiri...dia nak berborak tp kite plak tak phm bahasa dia...

bab berjalan tu, ko practise kan je dia jalan..lelama dia biasa laa tu...tak pn ko try menan yg buat dia berdiri selalu..attract dia soh berdiri..hopefully berhasil...InsyaAllah..

Jue, ko dah sehat ke? Moga ko sehat & leh ber'holiday' dgn hepinya...

fieza said...

iman sama macam syakil..x nak langsung bila ajar dia bertaktih..asyik bengkokkan lutut jer..kalu tiba2 dia terlepas dari pegang aper2, cepat2 dia duduk takut sangat..tapi mulut mmg bising

Wafaa said...

Jue, saya punye Iman pon belum boleh berjalan. memanjat dah, meniti dah (ape tu yg orang panggil berjalan sambil pegang2 tu). sekali sekala je dia berani lepaskan tangan dan berdiri. telinga ni dok buat2 tak dengar je bila in-law dok kata "semua orang dah boleh berjalan, Iman je belum". eeeiii... dont like lah.

alyyani said...

mcm kak na ckp, belatih atas rumput tu alya selalu dgn ianya berkesan. tp alya tak penah bawak nia jalan atas rumput sebab tak jumpa rumput pun, nak bawak ke taman pun tak sempat.

mungkin bole cuba mcm ryn ckp try soh dia amik mainan dlm keadaan berdiri. sebab budak kan tertarik dgn mainan.

lg saru yg alya selalu buat dulu, alya dgn wan, pimpinkan tangan dia bertatih. mmg tak bagi dia merangkak. kalo dia nak begayut pun takpe la, lama2 dia bertatih gak. then lepas kan sebelah tangan dia. lama2 dia mintak lepaskan tangan sendiri.

ape2 pun, korang nak gi holiday eh next week. jeles la. huhuhu...

shah-ila-ain said...

boleh join ain lah iman nie...hehe..ain pun same lom pandai jalan lagikk...hehe...tp ain skang tgh rajin jalan2 ats rumput...hehe..

[I][T][A] said...

Tak lama lagi iman boleh jalan tu... cuma skrang ni iman mungkin belum bersedia untuk berjalan kot...

Mr. Mrs Zaidi Diaries said...

Petua lainn.. ajak dia gi padang tengok bebudak berlario berjalan... Izz bile tengok bola sume.. balik terus dia ambik bola. kami baling2 pakai tangan dia wat dek jekk... pehtu marah2 suh berdirikan dia dia nak sepak bola..

Kelako Juee.. bile kite tak tolong dia bangun dia ambik bola letak tepi sofa pehtu dia bangn sepak.. pehtu bole kene sepak dia pi ambik merangkak pehtu bangun lagi.. Jue kene selalu ajak dia tengok budak lain buat apa.. baru dia tahu sekarang Izz bahaya sume bende dia nak ikut.. semalam tengok badminton.. dah hari ni asyik melambai2 cam oarng main badminton

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

ryn >> haa.. ko pun tau kan mulut dia memang bising dan banyak cakap.. then, suka jerit2.. ikut bahas dia lah.. aku pun xpaham.. slalu pas minum susu, mseti dia akan bercakap ntah pape.. aku iakan jer dan layankan laa... kita cakap dia pun nak cakap..

yang ko cakap tue pakai push walker kan..? ada.. ada 2 kat umnah da.. still xberminat langsung dengan benda alah tue.. dia nie lain.. tak minat menan sangat.. minat benda yg takder kaitan ngn mainan..

fieza >> sama lah syakil ngn iman.. mulut memang bising.. duk nak bercakap ajer.. ntah apa2 dia ckap pun tak baper paham.. ada yg paham ada yg tak paham..

wafaa >> masalah kita sama... yg tak larat nak dengar ialah org duk kata2 dan banding2 kan tue.. bila dengar, rasa geram gaks.. tapi wat dunno jerr...

alyyani >. itulah.. macam2 petua ada try dah.. BUT still menghampakan lagi..maybe kena berulang kali dan tak boleh mudah jemu.. kena sentiasa bantu dia kan.. sebab dia malas sikit..
doa2kan lah iman cepat jalan yea.. TQ

mel >> ain pun belum leh jalan lagi ek..? sama la ngn iman.. leh kawan 2 org budak nie..sama la kita.. skang tgh duk ajar jalan2 atas rumput.. suka laks dia.. tapi, xlama laa.. kejap jer..
kena berulan2 buat..

ita >> maybe belum seida.. tapi.. dah masuk 1tahun 2bulan dah nie.. xsabar nak tengok Iman jalan.. raisha cepatkan...

kak wana >> wah..!! Izz dah pandai main bola... bagus2.. dah pandai ikut org..
tapi memang betul cara tarikannya itu.. sebab jue pun pasan gaks.. Iman nie kalo ada kawan barulah dia nak buat itu ini.. kalo tak, nak berkepit ajer..
itu yang bila dak Nain dan zaqwan balik bukan main suka si Iman nie.. sama la ngn nain.. duk peluk2 duk cium2 ajer iman.. rindu sgt agaknya..

Ibu Mifzal Arsyad said...

dah besar dah iman

Bed said...

jue...sabar ye shasha 1 tahun 2 bulan baru jalan...itupun akak dah risau dulu...tapi bile tny pead...its normal rupanye....so akak nk turunkan petua yg secara tak sengaja ni...selain dr urut, jln atas embun, sapu embun kat kaki,akak bawak shasha mandi kolam...shasha stat jln dlm air dlm pelampung...after balik dr pool...kat umah she intent to walk 4-5 steps....try la jue....mana tau berhasil...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

ibu mifzal >> aah.. dah besar.. macam2 ragam ada.. tapi, membuatkan kita happening..

bed >> aah la.. gud idea gaks tue.. petua nie tak pernah lagi try.. mana tau berhasil.. pasti kena cuba.. TQ dear..

MAS said...

jue..sabar yer..rajin2 tatih iman..insya allah lama2 nanti dpt berjalan..so far anak2 mas umur setahun dh pandai jalan..kalau ade masa terluang mmg ajar anak2 tatih..lama kelamaan budak2 ni mcam dah gian nk berjalan jer..sesekali misti akan jatuh..Anas tu umur 11 bulan dh leh jalan..Nabil pun umur setahun dh boleh jalan..lain budak lain caranya..anak plak sekarang umur 2 thn setengah barula dpt cakap sket..cepat jalan lmbat bercakap..pendapat org tua2 macam tu..tp xtaula betul ke tidak

Bed said...

sharing is caring jue...no harm trying...mana tau iman same cam shasha...hehehe

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mas >> aah la.. jue tgk anak mas kecik jer.. tapi, laju jer jalan aritu... aktif pulaks tue.. comel jer tgk... kena rajin bawa jalan2 ekk.. itulah.. masalah iman nie dia xnak langsung.. suka betul bengkok kan kaki dia.. sakit pinggang dibuatnya.. sebab tabiat dia, dia suka lentikkan badan juga...

bed >> betul2.. hopefully tak lama lagi la nie.. tak sabarnya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...