Kawan-Kawan Saya

Wednesday, November 26, 2008

::: cerita pasal susu :::

erm.... nak citer ckt la pasal susu badan nie....
sebelum nie.. aku tak tau pun pasal benefit susu badan nie..
yg bermain di pikiran aku adalah nak bagi anak aku susu apa nanti ekk..?? jenama mahal ker jenama murah jer.. aku dok bayang kan bajet setiap bulan nnt nak di kuarkan untuk membeli susu anak.. sehinggkan aku tertarik dengan botol2 susu yg ada di pasaran skang... cantek2 belaka la... sejak menjak aku ada internet nie... aku bykla masuk forum2 berkaitan kehamilan n susu ibu nie.. dari situ aku banyak belajar cara2 penyusuan ibu n kelebihan2 nyer... even masa gie kelas antenatal pun aku blajar juga pasal penyusuan ibu nie...
walo bagaimana pun..., ketika itu aku just amik tau ajer n belum ada cita2 untuk fully BF pada anak aku nnt.. even asben aku da berpesan n meminta aku supaya dpt fully BF anaknyer nnt...
asben aku lebih mendalami pasal kelebihan susu ibu ini... apa yg aku jwb masa asben aku meminta menyusukan anaknya nnt... aku jawab "bukan semo org boleh nyusukan bdn nie.. bergantungla pada seseorg tue.. kalo susu byk boleh la.." masa tue pikiran sempit sikit pasal penyusuan nie... amik endah tak endah jer.. sebab org sekeliling aku semuanya memberi susu formula... so, pikiran aku..., aku pun mst susu formula gaks...

nak dijadikan cerita..., masa iman di masukkan di NICU..., doc nasihatkan aku supaya dapat memberi susu bdn sepenuhnya pada iman.. supaya dpt membantu dia untuk melawan virus2 yg ada di paru2nya.. iyerla... pada susu pertama ibu itulah terdptnyer antibodi yg dpt membantu bayi untuk melawan apa jua penyakit yg ada dihadapinya... yg sedihnya ari pertama susu aku tak juga kuar lagi.., pada ari ketiga baru susu aku mula kuar...
after bidan ngurut utk membuka ruang2 susu..., aku cuba untuk memerah susu yg aku ada untuk diberikan pada iman... erm.. knapa perlu diperah..??? sebab iman tak boleh lagi menghisap terus ke breast aku kerana dia masih memerlukan bantuan pernafasan... so, aku perlu memerah susu yg ada untuk di hantar pada spital.. mereka akan memberikan susu itu melalui tiub yg sedia ada... pada mulanya..., susu aku mmg tak banyak... sumtimes skali perah tak sampai pun 1 oz... mula2 aku mmg segan nak anta dengan hanya 1/2 oz saje... tp, atas nasihat sisters.. dia kata walopn 1/2 oz pun..., ia dpt membantu baby n ia mencukupi untuk baby yg baru lahir... susu pertama itulah yg amat diperlukan.. atas nasihat itu la juga aku berkobar2 untuk terus memerah susu untuk di hantar ke spital untuk diberikan pada iman...

after 5ari... iman da menunjukkan perubahan dengan baik.. dan tidak lagi memakai bantuan pernafasan... alhamdulillah aku bersyukur sgt2... mungkin atas susu badan yg diterimanya dia dpt melawan virus2 yg ada di dlm paru2 nya..
then..., barulah aku dpt memberi susu direct kpd iman... syahdunya masa hisapan pertamanya itu.. xsangka dia dah pandai menghisap even for the 1st time..
dan... sejak itulah aku berazam untuk terus menyusukan iman at least for d 6month aku mst susukan dia... insyallah aku berdoa semoga aku dilimpahkan susu yg banyak...
doa2kan la yer kwn2....

untuk melaksanakan apa yg aku azamkan..., ari2 di opis akan aku pump susu untuk di bawa pulang dan dijadikan stok untuk iman di hari2 yg berikut nyer...
setakat nie aku dpt laksanakan 90% susu badan...
10% lagi susu formula... itupun aku guna jika waktu terdesak sajer...
aku harap akan teruskan usaha murni ini...

untuk tatapan....:


ini hasil nya pada waktu pagi...
5oz + 3oz



inilah hasil untuk satu hari ini sepanjang aku di opis...


ini pulak antara stok2 yg ada... kat bwh tue pun ada lagi...

3 comments:

ai said...

sedeylah nk kenangkan BF ni..huhuhu..ely dpt netek smp umur 6bln je sbb aku kene makan steroid utk kidney. so, aku takleh nk sambung BF dia..huhuhu...memula pisahkan dia ngan tetek aku, sedih sgt masa dia 'tercari2' tetek aku.. :(

nasz said...

memang baby masa baru lahir lg dah pandai isap tetek mak dia. aku pon kagum masa 1st time tgk inshe isap, mcm dah biasa, siap bunyi2 lg. kahhhh...

byk gak susu ko ye jue. gud, gud!!

Tinie said...

bnyk nyer ko blh perah..aku pun perah kat ofis hari..tapi plg bnyk pun 7oz..smpi rmh smbung lg spt 4oz..pastu bf trus kt ank aku..
ader petua ker nk bnykkan air susu?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...