Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Friday, November 28, 2008

::: Ulangtahun Yang Ke 3 ::::


ulangtahun yg ke 3...????? aper yg ulang tahun yg ke tiga nie...??
huhuhu sebenaryna arini 28 NOVEMBER 2008 adalah tarikh ulangtahun aku n rakan2 yg ke 3thn kitorg bekerja di tempat keje @P# nie la.... huhuhu kat mana tmpt keje aku tue...???
syhhhh~~.... saper yg tau..., tau la... yg xtau tue... rahsia...
yg pasti di putrajaya la....

erm... cite pasal keje..??? byk gaks la apa yg aku blajar sepanjang aku keje kat sini..
esp pasal cara menangani peel2 public yg bermacam2 nie....
ada yg sombong, ada yg terlalu baik, ada yg nak marah jer, ada yg berlagak, ada yg xreti bahasa n bermacam2 la....
yg best nyer..., aku duk kat bahagian untuk public meluahkan perasaan yg xpuas ati.., tempat public nak marah2 n so on... ari2 pasti ada yg kene marah..
almaklumla.. tempat aku keje nie tempat untuk org yg sggp dirinyer dimarahi ari2...
wakakakaka... kena byk bersabar la ngn kerenah dorg ni ...
sumtimes public tak paham keje kiter... kalo dia xpuas ati..., tu yg mereka marah...
so, nak wat macam mane... layan ajer la....
iyerla... customer always right.... iyer tak..????
ari2 tensen kena marah ngn public....tp, lama2 da jadi kebiasaan..
xamik kisah sgt... so.., dari situ la aku blajar mcmane nak menangani kalo terima public seperti ini.. tpkan.., sumtimes aku kurang sabar gaks...
iyerla... ada masa nyer kita jadi kurang sabar.. mungkin di pengaruhi dgn mslh personal lagi..

setakat nie...,alhamdulillah aku tak pernah kena komplen ngn public lagi...
apa perlu buat bila public marah kite..????
senamg ajer...., jgn melawan, jgn tinggi kan suara....
dengar sajer ape yg dorg nak bebel kan..
dan cube untuk membantu selesaikan maslah dorg....
wah2!!!! iyer2 jer aku nie... kihkihkihkih~~~~

so.., untuk memeriahkan lagi ulangtahun n menenangkan pikiran aku n co....,
kitorg pun bercadang2 pi makan kat alamanda... iaitu RASAMAS....
wah2!!.... di sebab kan kak nor bukan dr batch kami... so, dia bercadang untuk blanja kami makan... aduh...!~! syok nyer...
time kasih byk2 k.nor... almaklumla baru pas dpt EPF ek..???
paper pun caya la kat k.nor....
thanx celebrate ngn kitorg nie...

jom... enjoy d picas...!~!~!~!....

na (bakal ibu), kak nor yg sgt sporting and lin (bakal mama)
tgh bsabar nunggu mknn...
sabar yee~~~

ini makanan untuk aku....


ni mknn untuk dorg...



aku n sal.... layan makan nampak...


sedap ker sup tue lin..?? k.nor pandang ape pulok..??


aik k.nor...!!, nak mintak tambah lagi ker..?? xcukup ek..?


walamak!!! licin la.... hehehe~~~

::: aku, saya, me & myself??? comel ker...??? ::::

wakakakaka... aku xder keje nie...
so..., nak merapu n meraban cikit la....
nengok la picas2 aku yg lagi comel n menarik ko mmg de bom nie...
huhuhuhu kasi layan ckt...
kalo korg nak vote..., vote la mana yg korang suka..
hehehehehe...

ada perbezaan tak setiap picas..???


a. nampak macam pucat jer muka nie...


b. peace!!! kat opis nyempat lagi nak berposing... huhuhuhu..


c. merenung jauh nampak nyer...


d. merah mak ngah gitu... muka pun da naik merah da...


e. biru la pulok.... senyum ke tak nie..??


f. terlebih la pulok... hehehe make up ker nie..??

g. senyum manis gitu... manis ker..?? hikhikhik...

h. ala... comel ler tue... kuikuikui

i. pink kaler mmg my feveret kaler sejak dulu kala...


j. mcm baru bangun tido ppun ada gak... hehehe


::::: kalo u all nak tau..., mmg feveret aku nangkap picas sendiri.. hehehe... :::::

Wednesday, November 26, 2008

::: cerita pasal susu :::

erm.... nak citer ckt la pasal susu badan nie....
sebelum nie.. aku tak tau pun pasal benefit susu badan nie..
yg bermain di pikiran aku adalah nak bagi anak aku susu apa nanti ekk..?? jenama mahal ker jenama murah jer.. aku dok bayang kan bajet setiap bulan nnt nak di kuarkan untuk membeli susu anak.. sehinggkan aku tertarik dengan botol2 susu yg ada di pasaran skang... cantek2 belaka la... sejak menjak aku ada internet nie... aku bykla masuk forum2 berkaitan kehamilan n susu ibu nie.. dari situ aku banyak belajar cara2 penyusuan ibu n kelebihan2 nyer... even masa gie kelas antenatal pun aku blajar juga pasal penyusuan ibu nie...
walo bagaimana pun..., ketika itu aku just amik tau ajer n belum ada cita2 untuk fully BF pada anak aku nnt.. even asben aku da berpesan n meminta aku supaya dpt fully BF anaknyer nnt...
asben aku lebih mendalami pasal kelebihan susu ibu ini... apa yg aku jwb masa asben aku meminta menyusukan anaknya nnt... aku jawab "bukan semo org boleh nyusukan bdn nie.. bergantungla pada seseorg tue.. kalo susu byk boleh la.." masa tue pikiran sempit sikit pasal penyusuan nie... amik endah tak endah jer.. sebab org sekeliling aku semuanya memberi susu formula... so, pikiran aku..., aku pun mst susu formula gaks...

nak dijadikan cerita..., masa iman di masukkan di NICU..., doc nasihatkan aku supaya dapat memberi susu bdn sepenuhnya pada iman.. supaya dpt membantu dia untuk melawan virus2 yg ada di paru2nya.. iyerla... pada susu pertama ibu itulah terdptnyer antibodi yg dpt membantu bayi untuk melawan apa jua penyakit yg ada dihadapinya... yg sedihnya ari pertama susu aku tak juga kuar lagi.., pada ari ketiga baru susu aku mula kuar...
after bidan ngurut utk membuka ruang2 susu..., aku cuba untuk memerah susu yg aku ada untuk diberikan pada iman... erm.. knapa perlu diperah..??? sebab iman tak boleh lagi menghisap terus ke breast aku kerana dia masih memerlukan bantuan pernafasan... so, aku perlu memerah susu yg ada untuk di hantar pada spital.. mereka akan memberikan susu itu melalui tiub yg sedia ada... pada mulanya..., susu aku mmg tak banyak... sumtimes skali perah tak sampai pun 1 oz... mula2 aku mmg segan nak anta dengan hanya 1/2 oz saje... tp, atas nasihat sisters.. dia kata walopn 1/2 oz pun..., ia dpt membantu baby n ia mencukupi untuk baby yg baru lahir... susu pertama itulah yg amat diperlukan.. atas nasihat itu la juga aku berkobar2 untuk terus memerah susu untuk di hantar ke spital untuk diberikan pada iman...

after 5ari... iman da menunjukkan perubahan dengan baik.. dan tidak lagi memakai bantuan pernafasan... alhamdulillah aku bersyukur sgt2... mungkin atas susu badan yg diterimanya dia dpt melawan virus2 yg ada di dlm paru2 nya..
then..., barulah aku dpt memberi susu direct kpd iman... syahdunya masa hisapan pertamanya itu.. xsangka dia dah pandai menghisap even for the 1st time..
dan... sejak itulah aku berazam untuk terus menyusukan iman at least for d 6month aku mst susukan dia... insyallah aku berdoa semoga aku dilimpahkan susu yg banyak...
doa2kan la yer kwn2....

untuk melaksanakan apa yg aku azamkan..., ari2 di opis akan aku pump susu untuk di bawa pulang dan dijadikan stok untuk iman di hari2 yg berikut nyer...
setakat nie aku dpt laksanakan 90% susu badan...
10% lagi susu formula... itupun aku guna jika waktu terdesak sajer...
aku harap akan teruskan usaha murni ini...

untuk tatapan....:


ini hasil nya pada waktu pagi...
5oz + 3oz



inilah hasil untuk satu hari ini sepanjang aku di opis...


ini pulak antara stok2 yg ada... kat bwh tue pun ada lagi...

::: Pureen Stock Clearance ::::


WAH!!! pureen stock clearance kembali sudah....
last sale tak dpt gie sebab da sarat sgt.. xlarat nak redah dengan ramai nyer org...
yg sempat pegi pun masa awl thn aritue..
masa tue gie beli apa yg patut jer..
so, kali nie nak gie serbu again..
nak cari baju iman..
nak gantikan baju yg da sendat mandat...
lagi pun baju iman tak la banyak sgt..
so..., nak perbanyakkan baju dia lagi la..

selain tue..., apa yang ada ekk..???
jom intai..

Products Offered

Baby Diapers

Baby Apparels

Baby Toiletries

Baby Accessories

INCO Adult Diapers

Adult Toiletries

Sanitary Pads

Maternity Pads

Kids Toiletries


barand aper yg ada..??

Brands Featured

Pureen

Pride ‘N’ Joy

Basic

Tracia Toiletries

Biogrow

Dr Mist

Winnie The Pooh


bila..??

29 to 30 November 2008

waktu nya..??

Time: 10am to 6pm

di mana pulak tue..???

Location (Tel 603 7628 8888)

Summit Company (M) Sdn Bhd

Lot 6 Jalan 19/1

46300 Petaling Jaya

Selangor, Malaysia



so... kpd bakal2 ibu n ibu2..., boleh la kalo nak meyerbu sale nie...

pergi jgn tak pergi... :-)


::: Isnin amik EL :::


ari isnin lepas..., aku amik EL sebab bw iman ke Hospital Pakar sebab ada appmnt ngn doc pakar... ini kes pasal tertelan najis mas lahir aritue la....

erm... mcm biasa kat sana amik no n wat pendaftaran... pastue timbang berat nyer... still 7kg lagi.. xnaik pun dr last week..
so, bila smp giliran masuk bilik jumpe doc...

ahaks!!! kena lec ckt ngn doc pasal berat badan iman nie.. 7KG!!! dikatakan nya agak berat but under control lagi..
so.., advise nyer... bg susu time dia nak ajer.. jgn ikutkan 2jam skali.. kena diet ckt la..
kalo obes.., kena strict diet nnt.. wah!!! takut nyer...

apa lagi doc advise ek..???
erm..., pastikan persekitaran bilik n umah bersih dr abuk2.. sebab iman nie ada potensi dpt asma, allergic n resdung berdasarkan family history...

one thing yg perlu igt smp bila2... adalah iman allergic pada ubat antibiotic pensilin..
so.., if kalo sakit jumpe mana2 doc kena bgtau yg iman allergic pada ubat pensilin...
nnt doc akan advise ubt yg lain laks...
kalo x.., nnt badannyer naik merah2.. kena igt nie tau...

last skali.., doc cdgkan nnt da masuk 7bulan amik supplement injection.. apa ek nama nyer prevena.. betul ker..?? kalo xsilap gitula namanya...
untuk lindungi dpd kena penyakit2 di mata, idung n telinga...
ia hanya boleh di buat di klinik swasta jer...
klinik kjaan xbuat...



muka iman sebelum gie spital..

lepas jumpe doc pakar...,kami ke berjaya times square sebab asben nak terminate digi broadband yg menyusahkan kami..
ahak!!! nyampah la.. ada charge tersembunyi rupanyer... x mcm celcom.. mmg FIX RM68 per month... so.., da setel tue.., kami ker berjaya hotels.. nak booked hotel kat bukit tinggi... nak pi holiday kat sana this week!!! so, untuk memudahkn kami.., kami terus booked untuk 2 org di COLMAR TROPICALE hotel....

slalu nengok kt tv jer.. kan dram2 byk berlakon kat sini..
nampak cantek jer.. org kata takder pape yg best pun kat situ..
tp.., ntah la.. aku nak gie gaks...
hehehe...


di hadapan pokok krismas yg beso..

di depan berjaya hotels & resort.. pas wat booking..


nie la hotel yg bakal kami duduki..

Tuesday, November 25, 2008

::: ari minggu yg lalu :::

ari sabtu yg lalu..., kami sekeluarga ke jusco equine..
cadang nyer nak ke zoo tp xjadi pulok..
alih2 ke jusco equine sebab nak cari adiah kawen esok kat bdr tun hussein onn....
so..., ronda2 la kat sana smp petang...

then.., petang meneruskan perjalanan ke salak tinggi, sepang..
gi nengok umah yg kami beli..
nampaknyer da 100% siap...
tp.., xsure la apa yg belum siap lagi..
sebab nengok pagar da berkunci...

pastue..., kami ke nilai laks...
ke umah maksu kami kat bdr seriemas... (tul ker eja nie..)
hehehehe... umah banglo yg baru beli...
adusss.. beso gaks umah nie...
boleh tahan gaks la....

so..., enjoy la ngn picas2 nie...

iman mukan mcm busan jer tue...


xtau la ayah nya tgh cari menda.. alih2 xbeli papu pun...


ayh mithali nengah nyusukan iman.. hehehe...


ni la nama jalan umah kami.... "Taman Dahlia"


tgk tue... pagar da bergari da...


bergaya sat di kusi cleopatra...


iman ngn makcik sedara nyer... hehehehe...

Friday, November 21, 2008

:: Iman 3 bulan daaa :::

erm... tggl 13 nov lepas.., iman da cukup 3 bulan.. berat nyer pun da bertambah kpd 7kg...
adussss... semangat nyer anak aku nie.. xper.., janji sihat walafiat yer sayang... :-)
mcmane pi klinik untuk injection 3bulan... ahaksss!!! misi kata nnt demam lagi.. tp, anak aku sorg nie kuat gagah... alhamdulillah tak demam... syukur sgt.. senang aku nak menjaga nyer...

erm... apa yg menarik nyer iman pada 3 bulan nie..., senang ajer.... tido malam ok.. xder mslh...
malam bangun just nak nyusu jer... tp, kalo dia bangun nak nyusu..., xder ekk okk ekkk da... tp, terus melalak sekuat2 nyer.. mcm kena pukul laks... bila dpt jer nenen.., terus ilang sore smp tertido.... sabo ajer laaa... kusss semangat ku...

lagi..., apa yg menarik..??? ahaks!!! nengok pada pic bwh nie..., kalo tido, masih lagi berbedung... iman sgt selesa tido kalo berbedung.... panaaassss...???? oh tidak!! sebab dia tido di bwh air cond yg sgt nyaman bgnya... padahal aku n asben da sejuk beku da.. dia still tido dengan nyaman... adussss.. anak aku nie... thn tul sejuk2.... erm... mcm puteri lilin laks... xleh panas.. kalo panas.., xselesa sggh dia.. berpeluh2..... sabo jer la....


nengokla.. lena jer tido dgn berbedung...


3bulan da usia iman yer...

iman ngn sepupu sepapat nyer....
zulqarnain , irfan n haziq....

Thursday, November 20, 2008

Simbol-simbol yang perlu kita ketahui

Plastic Identification Code Type of plastic polymer Properties Common Packaging Applications
Polyethylene Terephthalate (PET, PETE) Clarity, strength, toughness, barrier to gas and moisture. Soft drink, water and salad dressing bottles; peanut butter and jam jars
High Density Polyethylene (HDPE) Stiffness, strength, toughness, resistance to moisture, permeability to gas. Milk, juice and water bottles; trash and retail bags.
Polyvinyl Chloride (PVC) Versatility, clarity, ease of blending, strength, toughness. Juice bottles; cling films; PVC piping
Low Density Polyethylene (LDPE) Ease of processing, strength, toughness, flexibility, ease of sealing, barrier to moisture. Frozen food bags; squeezable bottles, e.g. honey, mustard; cling films; flexible container lids.
Polypropylene (PP) Strength, toughness, resistance to heat, chemicals, grease and oil, versatile, barrier to moisture. Reusable microwaveable ware; kitchenware; yogurt containers; margarine tubs; microwaveable disposable take-away containers; disposable cups and plates.
Polystyrene (PS) Versatility, clarity, easily formed Egg cartons; packing peanuts; disposable cups, plates, trays and cutlery; disposable take-away containers;
Other (often polycarbonate or ABS) Dependent on polymers or combination or polymers Beverage bottles; baby milk bottles; electronic casing.

Botol susu anda selamatkah??



Botol susu bayi
yang biasa kita gunakan juga diperbuat daripada plastik polimer juga. Namun apa yang perlu kita pasti dan telitikan ialah berkenaan dengan kod angka jenis plastik. Kod angka pada simbol kita semula yang ditulis itu menunjukkan jenis plastik yang boleh dikitar semula mengikut polimer.

Saya sendiri sudah tersalah sangka sebelum ini tentang kod angka pada simbol kitar semula ini. Saya fikir nombor kod angka itu mewakili bilangan penggunaan sesuatu botol plastik. Jadi kalau botol tu bertulis kod angka 1 bermakna sekali pakai jelah pastu buang. Tetapi itu salah.

Paling selamat gunakanlah botol susu bertanda kod angka 2 dan 4
Sederhana selamat gunakanlah btol susu berkod angka 1 dan 5
Elakkan dari menggunakan botol susu berlabel kod angka 3, 6 dan 7.

Untuk setiap bekas mahupun botol susu plastik berlabel kod angka 7, sesetengah darinya diperbuat daripada polycarbonate. Polycarbonate ini mengandungi bisphenol A (BPA). Menurut satu kajian yang telah dibuat sejak 1930 BPA mampu bertindak seperti estrogen yang memberi impak yang buruk kepada manusia khususnya para bayi apabila membesar dan meningkat dewasa kelak.

Kesan buruknya ialah termasuk bayi mungkin menjadi hyperaktif, masalah ketidaksuburan, gangguan kepada perkembangan organ seksual dan penyebab kanser yang merbahaya.

Di dalam maksud hadist juga memberitahu kita mencari yang halal itu adalah wajib. Walaupun ini bukanlah berkaitan dengan halal haram tetapi sesuatu yang syubhat, was-was dan selain memudharatkan terhadap kesihatan patutlah diambi berat oleh setiap ibubapa.

Simbol dan kod angka kitar semula


Simbol pada produk plastik ini termasuklah botol susu untuk bayi menyusu. Mungkin sesetengah dari kita lebih gemar melihat aspek jenama dan kualiti produk botol susu. Botol susu dipasaran Malaysia terdapat dari pelbagai jenama termasuklah Pureen, MAM, Dr.Brown, Avent, Japlo, Tolly Joy dan beberapa jenama lagi. Meski harga yang mahal bermakna kualiti dan banyak kelebihan seperti mengelakkan kembung dan sebagainya namun ada satu lagi aspek perlu diambil berat. Aspek itu ialah jenis plastik botol susu ataupun kod angka recycle pada botol susu tersebut.

Paling selamat gunakanlah botol yang bertanda kod angka 2 atau 4.
Sederhana selamat gunakanlah botol berlabel kod angka 1 dan 5.
Elakkan botol yang berlabel kod angka 3, 6 dan 7.

Pernahkah lihat simbol ini?





Baru-baru ini kita dikejutkan dengan bahan kimia beracun dipanggil melamine yang didapati dalam beberapa jenama susu tepung buatan China seperti Shanlu dan sebagainya lagi. Pihak piawaian antarabangsa juga telah menguji beberapa produk makanan yang dikeluarkan dan diperbuat dari negara China dan didapati bahan melamine ini juga telah mencemari produk tersebut. Selain itu, kandungan kimia beracun ini juga telah mencemari juga beberapa produk plastik dan seperti sedia maklum pinggan mangkuk dari China diperbuat daripada melamine juga dan sebagainya lagi.

Tapi, apa kaitannya dengan botol susu bayi??
Memang ada kaitan dan kita perlu bimbang kerana bahan plastik diperbuat dari hasil campuran bahan kimia. Ia mungkin akan bereaksi atau bertindakbalas dengan sistem imun pertahanan badan mahupun sistem badan yang lain termasuk kemungkinan mutasi pada gen DNA kita.

Masih tidak bimbang??
Tidak apa. Cuma kita perlu waspada akan kemungkinan. Bak kata pepatah sediakan payung sebelum hujan yang mengambil kira kepentingan kita mengambil berat setiap sesuatu perkara.

Kalau anda teliti dan perhati pasti akan terlihat simbol kitar semula dan ditengahnya ditulis kod angka. Antara bekas plastik dengan bekas plastik yang lain berbeza kod angka masing-masing. Contoh angka pada botol plastik berbeza pada angka bekas plastik makanan seperti tupperware dan sebagainya.

Simbol kitar semula ini adalah simbol yang mengklasifikasikan jenis plastik yang boleh dikitar semula mengikut polimer . Simbol biasanya bernombor 1-7. Ia adalah sejenis kod yang digunakan standard bagi para pengilang seluruh dunia.

Wednesday, November 19, 2008

::: Petua orang tua-tua ::::

erm.... nak kongsi serba sedikit apa yg kami dpt tahu dpd org tua2.. mengenai kelahiran anak kita seterusnya berdasarkan pada anak kita yg terakhir... nak kata betul or tepat..., wahallahualam... cuma petua org tua2 jer.. iyer la dulu kala kan xder scan2 nie.. so, dorg berdasarkan petua2 nie la nak tau gender anak seterusnya... kalo zaman skang.., senang jer.. pi scan jer la kalo nak tau gender anak... huhuhu... lets sharing.. ok..

Adakah anda ingin tahu apakah jantina anak selepas bayi anda sekarang?

Jika ya di sini diberikan petua yang boleh dilihat pada badan bayi anda sekarang.

Jika bayi anda mempunyai tanda di tempat-tempat berikut :

1. Peha
Jika pelipat di peha samaada kanan atau kiri terdapat 1 bermakna anda bakal mendapat cahayamata lelaki dan sebaliknya.

2. Puting
Jika puting dada bayi anda samaada kanan atau kiri terdapat 1 belahan bermaksud anda bakal mendapat cahayamata lelaki dan sebaliknya.

3. Hidung
Jika anda picit hidung bayi anda dan anda dapati rasa keras bermakna anda bakal mendapat cahaya mata lelaki dan sebaliknya.

Tapi apa pun kun fayakun dan setiap cahayamata yang lahir tidak kira laki atau perempuan pasti ada hikmahnya. Semoga kita lebih bertakwa dan menjadi ibubapa yang terbaik untuk setiap anak-anak kita nanti.

Tuesday, November 18, 2008

Mengelakkan bayi dari kematian mengejut





Baru-baru ini kita dikejutkan dengan beberapa kes melibatkan kematian mengejut dikalangan bayi. 18 Nov semalam pun kita dikejutkan dengan berita kematian seorang bayi comel yang tersedak dan mengakibatkannya maut. Di sini beberapa tips dan amalan yang boleh mengelakkan kejadian dan perkara ini berlaku. Antaranya ialah

1. Ketika menyusukan bayi terutamanya menyusu botol
Pastikan bayi menyusu botol sehingga kenyang dan kita hendaklah pegang botol tersebut. Ada diantara kita yang bosan atau mengantuk lebih-lebih lagi diwaktu malam untuk tunggu bayi habis menyusu tidak memegang botol. Elakkan dari hanya menyendal botol dengan objek supaya tidak jatuh atau meletak botol ke mulut bayi tanpa memegang dengan tangan.
kemungkinan berlaku : Bayi mungkin akan terbatuk atau ingin berhenti seketika menyusu. Namun jika botol susu tidak dialihkan dari mulut kemungkinan akan tersedak dan tercekik. Ini akan menyebabkan bayi sukar bernafas dan terhalang dalam saluran pernafasan mereka dan boleh sebabkan kematian.

2. Sendawakan bayi selepas selesai menyusu.
Tidak kira menyusu badan atau botol, ibu-ibu atau para ayah perlu peka dan wajib membantu bayi mereka sendawa selepas selesai menyusu. Ini kerana bayi masih belum mampu untuk sendawa tanda kenyang dengan sendiri. Caranya mudah hanya telangkupkan bayi meniarap dengan tangan kiri kita mengampu badan bayi dan tangan kanan menepuk belakang bayi secara perlahan-lahan. Insyaallah bayi akan tersendawa tanda kenyang.

3. Posisi menyusu yang sesuai.
Posisi atau kedudukan badan bayi ketika menyusu terutamanya bagi bayi-bayi yang menyusu botol perlulah sesuai. Iaitu kedudukan kepala bayi mesti lebih tinggi dari badan bayi. Ini akan mengelakkan cecair susu dari memasuki saluran pernafasan bayi jika bayiterbatuk atau sebagainya.

4. Angkat bayi jika batuk.
Jika bayi anda batuk tidak kira sewaktu minum susu atau di waktu-waktu lain pastikan anda mengangkatnya. Bantu bayi anda dengan menepuk belakang badan bayi anda. Ini akan batu bayi anda batuk dengan lebih selamat yang mana mungkin bayi anda ingin mengeluarkan kahak yang tidak menyelesakannya.

5. Jangan berikan bayi anda makanan pejal.
Polisi penyusuan yang sihat dan membawa kebaikan kepada bayi disarankan sedari lahir hingga 6 bulan. Selepas itu ibu-ibu digalakkan untuk terus memberi susu ibu terus menerus demi kebaikan bayi. Makanan pejal disaran atau dicadang diberi ketika umur bayi 6 bulan ke atas.

6. Jaga anak kita sendiri lebih baik.
Jagalah anak kita sendiri demi keselamatan bayi kita. Ini kerana nursery mungkin menjaga terlalu ramai bayi atau kanak-kanak dalam satu-satu masa. Disamping staf pengasuh yang tidak sepadan dengan jumlah bilangan bayi / kanak-kanak dalam sesebuah nursery. Jika perlu carilah pengasuh yang tidak terlalu ramai menjaga bayi atau kanak-kanak. Apabila terlalu ramai pasti akan ada sikap terlepas pandang, tidak sengaja dan sebagainya lagi.

Diharap tips dan kaedah di atas dapat membantu para ibu-ibu, rakan-rakan dan sebagainya mempraktikkannya supaya boleh mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku ke atas bayi kita. 9 bulan lama tu kita mengandungkan. "Bagai menatang minyak yang penuh" gamaknya.

::: Cuti sekolah da bermula :::

erm... semalam 17 november 2008 cuti sekolah da bermula.. aku sebenarnya rasa jeles bile time cuti sekolah nie.. iyer la bukan aper.. aku pikirkan kan seronok kalo dpt jadi cikgu yg mmg cita2 aku sejak dulu kala... setiap kali cuti sekolah.., pasti aku akan berangan mcm2.. kan seronok dpt bercuti lama sebegitu.. sonok nyer..aku nie mmg kaki berjalan.. xkira la kalo pi holiday ker.., shopping ker.. lebih2 lagi kalo window shopping.. mmg aku suka sgt... xbeli pape pun xper.. dpt cuci mata aku da puas hati da.. kalo dengar pasal sale or warehouse jer.., aku mst tak lepas kan peluang itu...

erm.. berbalik pada cuti sekolah nie..., aku merancang nak amik cuti yg panjang tp ntah la akan diluluskan ke idak.. kalo dpt 3ari pun xkisah la.. aku nak pi holiday ngn family aku.. iyer la.. cian ngn asben n anak aku.. asben aku kan cikgu.., so, xkan terperap duk umah ajer kot.. xker buhsan nnt... kalo lah aku cikgu.., rasanya merata2 tempat aku merayap... xperlu riso pasal cuti.., pasal keje n so on.. janji aku leh enjoy!!!! adusss......

aku bercadang nak bercuti ker Bukit Tinggi.., insyallah kalo berkesempatan nnt pasti ke sana aku jejak... da lama aku impikan nak ke sana... wpn aku tak tau ape yg best nyer kat sana tp aku nak gaks gie... erm.. knapa aku nak ke sana ek..?? aku pun xpasti la... nnt aku mencari jawapan nyer.. tunggu sehingga aku dpt jejak ke sana... wah!wah!wah!.. tunggu................:-)

Monday, November 17, 2008

::: Masak-masak Ari Minggu :::

citer pasal masak2 pada ari minggu..
hhuhuhuhuhu...


ikan bawal masak sweet sour


paprik sayur yg tak baper paprik sebab xder daun limau purut


ayam masak merah


kailan ikan masin


ikan belida goreng...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...