Kawan-Kawan Saya

Wednesday, July 17, 2013

Diari Ramadhan 7 : Rambutan Kampung

Assalamualaikum.

Semalam Ramadhan ke7. Mak ayah aku datang rumah. kebetulan baru balik dr kg Masjid Tanah, singgah rumah aku sebab nak hantar buah rambutan kg dan nengok cucu-cucunya. Pelbagai hasil kg mak aku bawa. buah rambutan, buah cempedak, pisang, cili padi, belimbing buluh... Siap masakkan lauk lagi untuk berbuka. hehe.. alang2, berbuka sekali kat rumah aku.

But, semalam balik rumah tetap masak juga sebab iman zafran request nak sambal ikan dia panggil ikan pedas. Kalau ada ikan pedas baru dia makan katanya.. Masakkan lah juga sebab dia dah request 2hari dah. kalau boleh hari2 dia nak ikan pedas katanya. Tapi aku tak galakkan la. kecik2 takut kena apendiks laks. sekali sekala aku tunaikan lah juga.. sian dia. kalau tak, susah benar nak makan.

mak kata baru 1 pokok yang dah masak. ada 3pokok lagi belum masak. mungkin raya nnt. Ni rambutan budak sekolah. Aku nunggukan rambutan gula batu.. dappnya!

.
Menu berbuka semalam. pisang masak lemak cili api, sambal ikan tenggiri, ikan keli goreng, jering dan telur masin. Tambahan cempedak dan pisang goreng. 
 
 
pssst : arini tak tau nak masak apa. sebab yang tinggal hanya ikan tenggiri jer. rasanya mcm nak makan satay jer..
 
 

4 comments:

@lfidah @dim said...

wah bestnya rambutan..kalo beraya ke melaka jgn lupa singgah rumah..bkn tak tahu rumah..tp kena bgtahu awal2 tau..:D

nota>>akak belum lagi tmbh ahli keluarga..inshaAllah thn depan..:D

atanayuiman @ Jue said...

kak fida > inshallah.. jika takde aral melintang sampai lagi di teratak akak kat bukit katil tu... hehe ;)

nome said...

rambutan gula batu? camne tu jue?

atanayuiman @ Jue said...

kak nome >> rambutan nie, org kata asal nya dr melaka dan memang banyak kat area melaka. bentuk dia kecik2 tapi manis dan sedap serta lekang.. sedap...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...