Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Friday, January 30, 2009

::: Siapkan Homework :::

Aku kena siapkan homework dari kak Nas & Tinie...
wah!!! susah gaks nak homework nie yer... tulisan aku tak lawa la....

The Rules:-
Use ur mouse to write:

1. name or username
2. left handed or right handed
3. fav letter to write
4. least letter to write
5. buat exercise nih " The quick green alien jumps over the lazy blue turtle "
6. kene kan yg lain pulak

inilah hasil nyer... :-)

::: Apa Nie ekk?? :::

Sapa pernah dengar Premium Beautiful keluaran Hai-O nie..? aku slalu dengar gaks benda alah nie.. orang kata mahal gile set korset nie.. beriban gaks la... wah!!~~ mahal nyer.. dalam pikiran aku masa tue... tak sanggup aku nak membayar beriban2 nie semata2 nak beli benda alah nie... ntah2 fungsi nyer sama ajer dengan korset yang lain kan...???

Hanya dengan memakai set korset nie.., boleh ker aku dapat badan secantik nie...?? biar betul?? mcm best ajer tp pikir 2-3 kali... arghh!!~~ tak sanggup wooo... dengan duit tue.., mcm2 benda aku leh beli lagi kan.... Apa kelebihannya dengan korset nie ekk...??
jom kita tinjau sat...

korset Premium Beautiful mempunyai Infra Red Kesannya terbukti sejak berzaman dengan kaedah pemecahan lemak dengan pembakaran daripada ionik infra red yang mengaktifkan lemak-lemak di bawah kulit.

16 Keistimewaan Sinar Infra Merah Jarak Jauh (F.I.R)

  1. Memperbetulkan perjalanan darah dalam tubuh
  2. Meningkatkan kadar metabolisma
  3. Memperbetulkan dan memulihkan sistem pernafasan
  4. Mengelakkan pertumbuhan bakteria
  5. Mengeluarkan peluh asid
  6. Menggalakkan tumbesaran lebih teratur
  7. Mengekalkan kesegaran badan
  8. Mengurang kan kandungan asid dalam darah
  9. Menghilangkan kesakitan pada tubuh badan atau tempat yang sakit
  10. Tidur dengan lebih nyenyak
  11. Menghilangkan bau badan
  12. Membantu menghilangkan kulat dan fungus
  13. Membantu membersihkan udara dalam badan
  14. Mengekalkan kepanasan suhu badan
  15. Membetulkan sistem urat saraf dalam badan secara automatik
  16. Membantu menghalang pembiakan sel kanser dalam badan

selain itu...
  1. Kalau anak-anak kecil mengalami kembung perut, boleh balutkan perutnya.
  2. Bagi kanak-kanak yang demam panas, bengkung dapat membantu mengeluarkan haba yang panas dengan cara membalut badan kanak-kanak tersebut.
  3. Biasanya bayi yang baru lahir terkena “jaundis” (kuning), balutkan badannya dengan bengkung untuk mempercepatkan pemulihannya.
  4. kalau anda sakit lutut (gaut), bolehlah membalut lutut anda dengan menggunakan bengkung.
  5. Kaum Adam pun boleh pakai bengkung, kalau sakit pinggang.

yang nie pula...

Premium Beautiful lebih hebat berbanding pil diet dan ubat-ubat biasa kerana kesannya untuk jangka masa panjang. Walaupun harganya agak mahal ia hanyalah untuk sekali seumur hidup berbanding dengan himpunan ubat-ubat anda yang tak tentu berkesan.



Jeng!! Jeng!!!


Ntah macam mana aku pun beli benda alah nie dengan tidak sengajanya..... hehehe... jangan mara yer bukan niat aku nak menanyang yang aku nie banyak duit tau... aku bukan jenis mcm tue... Lagipun aku tak tau sebenanrnya kelebihan korset nie... Just try dulu.. Actually, aku beli benda nie ngn opismate aku... Opismate aku nie laki.. Dia joint Hai-O nie juga disebabkan pengaruh rakan2 dia.. dan dia pun mengambil set nie... Dan sekarang nie, dia taknak korset nie da... dia pun jual la ngn aku.. kira 2nd punya la.. wpn 2nd tetap baru tau sebab dia tak pakai pun.. hahaha... dia jual ngn aku murah sangat tau... Bawah RM600.. Monthly aku akan bayar ngn dia... Dia kata takpe.. ala-ala just tolong sambung bayar untuk dia ajer... Kalo ikutkan.., tak mampu aku nak beli gaks memandangkan ekonomi aku yang tgh merosot nie... so, bila ada peluang keemasan nie.., aku pun sambut la.. Pape pun..
Thanks a lot SYUK...




Thursday, January 29, 2009

::: BreastPump :::

Zaman sekarang makin canggih kan..?? skang nie suka sangat tgk breatpump yang ada kat pasaran.. berbagai jenis dan model pump ada... aku nie mula la nak menjadi tamak.. yang tue nak yang nie pun nak.. walaupun da ada Spectra 3 still tengah duk membelek2 breastpump yang lain.. pastue kalo yang tgh ada sale nie.., lagi la membuatkan aku rambang mata n rakus nak juga try breastpump yang lain gaks.. hehehehe...

tadi aku singgah sat kat TheLilCaliph.com


ada sale la.. sambil tue jengah2 breastpump yang tgh ada sale nie.... aku skang tertarik dengan medela harmony pula la... bentuk nyer sangat menarik... wpn ia manual..

jom kita layan breastpump2 yang ada nie... korang just click pada gambar breastpump nie ajer jika berminat.. aku da link kan terus.... :-)




yang ni namanya Philips Avent ISIS Manual Breast Pump, BPA Free


yang nie la Medela Harmony




yang nie mcm aku punya skang.. namanya Spectra 3.. best sgt pakai nie... :-)



yang bestnyer shopping kat sini.., jika beli RM200 free shipping tue... syoknya.. dah la ada sale, pastue free shipping....


dan..... yang paling best nyer.., the lilcaliph nie menawarkan hadiah percutian tue... Bestnyer!!! daku dah la tak pernah ke Bali n Phuket nie... kalo dapat kan sonok nyer... nak gaks merasa ke sana..... kalo korang rasa2 nak mencuba nasib untuk memenangi percutian nie.., just klik kat sini ajer...

New Year 2009 Contest


GRAND PRIZE ~~

4D3N vacation to PHUKET OR BALI

AND

2 more bloggers shall win a vacation for a 3D2N to LANGKAWI, REDANG OR TIOMAN ISLAND.



ALL THE BEST!!!


::: Masakan ala Kampung :::

Menu masakan aku & family malam tadi adalah menu masakan ala kampung... memang feveret aku lauk masakan kampung nie... membangkitkan selera aku... Apa menunya yea..??? Menu nyer adalah ikan haruan, ikan betuk, daun meranti dan ubi kayu untuk pencuci mulut... masa ari isnin & selasa lepas aku balik sg besar, kampung asben aku.., so, aku pun memborong la bahan2 nie semua kat Sg Hj Dorani.. murah2 la.. kalo kat KL, tak dapat semurah nie.... Harga untuk ikan haruan RM15 untuk 2kilo... kalo kat kl sekilo ajer da RM18.. aku pun beli la 2kilo alang2 da RM15 ajer... ikan haruan nie aku beli untuk kakak aku juga yang dalam pantang... Then, ikan betuk pula sekilo RM12.. ikan nyer beso2.. bukan yg kecik2 tau... then daun meranti pulak RM1.50 seikat.. banyak dalam seikat tue....

so, jom layan apa lauk nyer yea....

daun meranti masak lemak


ikan puyu masak sambal


ikan puyu + ikan haruan goreng


ubi kayu rebus


JOM LAYAN MAKAN....!!!!~~~

Tuesday, January 27, 2009

::: Sama Botak saMa buLat :::

cuba tengok picture nie.... :-)

Siapa yea gerangan lelaki yang memangku iman nie...??? hehehe ini lah sorang2nya adik aku a.k.a Paksu Iman.. Muhammad Ariff namanya.. Family aku kata..., iman ikut muka paksunya... tul ker..?? erm... iyer la kot... Mak aku cakap aku kenan ngn muka dia... hahahaha... iyer ke..?? sebab masa aku pregnant tempohari.., adik aku ada merajuk ngn aku.. lama gaks lebih kurang seminggu gitu la... Tak tau la naper dia majuk ngn aku... mungkin sebab aku marah dia kot.. hehehe... sebab tue muka iman ala muka paksu nyer...

takper..., kita kasi close up ckt....

CAkk!!!
Sama-sama botak.. sama-sama bulat.... mak aku cakap lagi, masa adik aku baby, sama besar nya ngn iman la... beratnya sama, montelnya sama, urinya pun sama besar gaks... kebanyakannya sama la...

rambut iman nie nipis dan halus ajer... lambatnya nak tumbuh wpn da dicukurkan... nampak mcm takder perubahan ajer... tgkkan ketembaman iman nie.., aku slalu nyanyikan dia lagu nie.... lagu simple ajerk..

Bam.. Bamm.. Bammm...
Iman Budak Tembammmm...

Tersengih2 dia bila aku nyanyikan lagu nie untuk dia... lagi satu lagu yang aku slalu nyanyikan untuk iman ialah...:

Tepuk amai-amai
Belalang Kupu-kupu
Tepuk Iman Pandai
Ibu Upah Susu

Susu Lemak Manis
Santan Kelapa Muda
Iman Jangan Nangis
Ibu Buat Keje

Timang Tinggi-tinggi
Sampai cucur Atap
Iman Takde Gigi
Dah Pandai Baca Kitab....

untuk sebutan sukukata laks.. aku nyanyikan...

Cak Cekur Udang Gamit...
Tangkap Ekor Tinggal Tumit.....

Bior iman cepat blajar nnt bila nak bercakap... hehehe...
skang nie meletihkan aku ialah waktu siang iman da kurang tido... Nak main ajer.., dia nak orang main ngn dia sampai gelak berdekah2... kalo mcm tue, mlm nnt tido mst mengigau (nangis tiba2 pastue senyap lik) dan mst ngompol banyak (ngompol tue kencing malam - bahasa jawa dr asben aku) kalo tak main ngn dia, mula la mulut dia mengomel sorang2... bising nyer mulut nya.. suara kuat pulak tue.. apa dia cakap aku pun tak tau... tp, yang bagus nya... kul 6ptg ajer dia da nak tido.. sampai la ke subuh esok nya.. so, sejak iman tido awal nie.., takder la aktiviti aku untuk kuar malam lg.. da lama la jugak aku tak kuar malam.. Biasanya hari keje, aku akan bangun dulu.., pas aku mandi mst aku tgk iman da bangun da.. duk main ngn tangan dia sambil mulut mengomel ajer.... ermm..,kalo hari cuti pula, dia la orang pertama yang akan bangun dulu... subuh2 hari da bangun.. biasanya dalam kul5-6pg da bangun da...dia pun membebel la sorang2 sampai kitorang tak boleh tido da... Iman... Iman....





Friday, January 23, 2009

::: SarapanKuu :::

apa sarapan aku setiap pagi yea...??? erm... ari2 waktu pagi aku mesti minum milo @ horlicks... disamping campur dengan oat... Memandangkan aku nie mengeluarkan production, jadi setiap pagi itulah rutin minuman pagi aku... kalo aku rajin, aku akan bancuh sendiri.. jikalau tahap kemalasan aku sampai.., aku akan beli sajer.. tp, oat tetap dalam simpanan aku... di samping itu, oat nie baik untuk kesihatan kita sebab oat membantu untuk membuang kolestrol yang ada dibadan kita.. hehehehe.. memandangkan di badan aku nie masih lagi terdapatnya lemak2 degil.., hopefully dengan aku memakan oat nie dapat la membantu aku untuk membuangnya... disamping dapat menurunkan berat badan yang tak turun2 lagi nie..... :-)

inilah minum pagi aku untuk arini.. milo + oat


nie pulak nasi lemak untuk sarapan nnt.. biasanya aku akan makan dalam pukul 10pg after memproses... :-)


Thursday, January 22, 2009

::: TheLilCaliph.com Contest :::



TheLilCaliph.com Contest

Jom sama2 joint contest nie... The Caliph.com nie adalah kedai online yang menjual barangan dan keperluan untuk si ibu dan juga si manja anda...

dan baru-baru ini ada melancarkan contest untuk para blogger... dan hadiah utamanya adalah :

GRAND PRIZE is a 4D3N vacation to PHUKET OR BALI (It’s your wish!). And 2 more bloggers shall win a vacation for a 3D2N to LANGKAWI, REDANG OR TIOMAN ISLAND.


untuk keterangan lebih lanjut..., jus klik

TheLilCaliph.com Contest




::: Aku Tersangat Sedih :::

erm... sejak aku demam last week.., demam bengkak breast..., terus merundum my production... adussss... sedih sangat... masa demam tu.. mula2 badan aku tiba2 menjadi sejuk menggigil pada siang hari.. tiba waktu malam suhu aku naik menjadi terlampau panas.. sehingga mececah 40C.. aku tak jumpa doktor pun sebab aku tau ini demam sebab bengkak P...kali nie P belah kanan menjadi merah2 da panas...actually, setiap bulan aku akan mengalami perkara nie... cuma demam kali nie menyebabkan production aku low sangat... Selalunya setiap hari aku akan pump waktu keje dan aku akan dapat sekurang2nya 10oz dan paling banyak 15oz... tp, kali nie aku hanya dapat 3-4oz sajer untuk sehari.... aku rasa tersangat la sedih n tension... yang menambahkan kesedihan aku adalah..., mulai semalam iman dibekalkan susu tepung... bukan lagi susu ibunya... adusss... tensen nyer!!!!!~~~ aku dah cuba makan makanan yang perbanyakkan susu.., tp hasilnya tetap sama lagi... pada pagi nie alhamdulillah susu sku da UP ckt.. dapat 3oz ... hopefully ptg nnt aku leh dapat 4 oz pulak.. aku akan cuba kumpulkan sebanyak yang boleh supaya iman dapat berterusan bekalan susu ibunya....

inilah hasil semalam pagi selama 30minit aku pump...

ini pula hasil untuk pagi tadi... da UP ckt dari semalam.... :-)


Wednesday, January 21, 2009

::: adik Nain :::

aku dah dapat anak buah... seperti yang aku cakapkan sebelum nie..., yang akak aku akan lahirkan baby BOY.., so betullah baby boy yang dilahirkan nya pada 18 Januari 2009 (Ahad) lepas..berat baby 3.14kg.. lebih kurang sama berat ngn iman masa NB.. akak aku bersalin kat HUKM... memang spital feveret dia... hehehe service amat baik kat situ dan suasananya sangat sunyi tak seperti spital govt yang lain... bising... ada ketenangan dihukm nie..

apa nama babay nie yea..?? erm belum diberikan nama lagi tetapi antara checklist nama yang akan diberi adalah... Muhammad Airel Zaquan, Muhammad Amirul Zaquan, Muhammad Fareez Zaquan... akak aku berkenan dengan nama zaquan nie.. Actually akak aku hopefully dapat baby girl.. sebab tue nama untuk anak laki tak ready pun.. yang da ready name untuk baby girl... So, kena tunggu next week la untuk mendapatkan kesahihan nama anak nya... Pape pun.., umah mak n ayah aku penuh dengan cucu-cucu laki.. hehehehe

ala2 nain junior...

merah tul muka dia...

kalo tengok betul2... muka babynyer nie fotostat muka nain.. cuma kali nie gelap ckt dari nain agaknya...






Tuesday, January 20, 2009

::: Award From Kak Wana :::


Thanx a lot kak wana sebab memberikan aku award nie.... erm.. cerita pasal kak wana nie.., sebenarnya kami pernah berjumpa tapi tak pernah pun tau yang kami pernah berjumpa.. camner tue ekk..??? actuallly, aku pernah gie kelas antenatal anjuran DEMC last year dan kebetulan kak wana pun joint sebenarnya.. hahaha.. rahsia ini terbongkar segalanya masa dok ngomel2 dalam forum m.com ... dan apa yang best nyer besday kami dekat2 ajer... kak wana 24 julai aku laks 25 julai.. hehehe tahun jer yang berbeza.. tul tak kak..??? dan yang paling menarik lagi... kami melahirkan anak sama hari iaitu 13 Ogos 2008... samo membeso nyer...


10 fakta pasal diri aku


1. aku suka sangat pada kaler PINK sejak dulu kala... i'm PINKY_GAL..

2. aku seorang yang suka duk nyakat orang... org yang kenal aku, pasti tau yang aku suka nyakat dia.. kalo yang tak bias tue, mst akan terasa ati kot....

3. aku seorang yang kuat tido sejak dulu kala.. tp, sejak menjak ada anak nie da kurang dah aktiviti tido... almaklum la da jadi seorang ibu..

4. aku kuat makan.. aku suka sgt makan esp makan kenny rogers.. sejak menjak pas banak, berat takmo turun2 lagi, aku dah tak makan sgt fast food nie... aku tak reti diet, kalo aku ckp nak diet, pasti aku akan makan lagi banyak...

5. aku paling suka memperabihkan duit bak kata lain boros... hahahaha.. pantang dapat duit banyak ckt, pasti aku tukang menghabiskannya...

6. aku seorang yang pemalu sebenarnya... tp, kalo dah kenal ngn orang aku lah yang paling banyak ckp...

7. aku ingin kan anak dalam masa terdekat nie.. hehehe.. nak baby gurl yeah!!

8. masa aku umur 3thn, aku pernah tercampak dari kereta.. ayah aku cakap aku tercampak kat jalan setapak dekat petronas...

9. aku sebenarnya kepingan nak menjadi CIKGU... aku tak berjaya mecapai cita2 ku ini... erm, boleh lagi ker untuk aku mencapainyer..??

10. aku memang suka bertenet sejak zaman remaja sampai aku ker cyber cafe senyap2 masa sekolah, then aku sendiri ke TMnet untuk memasang internet di rumah.. (mak aku tak tau nie..)


aku nak anugerah kan award ini kepada
1. Kak Ainey - Mifzal
2. Suhida - razi & izzat
3. Kak Nas - Inshe
4. Tinie - Fatin
5. Ryn - Adam

Itu jer la yang aku tau.. hehehe aku tak ramai kawan kat blogger nie... :-)

Rules: Citer kan apa yang korang tahu tentang penyampai award ni dan sila bagi 10 fakta tentang diri korang


Monday, January 19, 2009

::: SiaPa naK ketA?? :::


hi kawan2... aku nak bagi keta nie.. saper nak keta boleh leh hubungi aku di talian :
012-3456789 (Pamela)


lelong.... lelong.. saper nak..?? ini last stock... saper cepat dia dapat...

yang nie untuk aku yer..... hehehehe...

::: nain da dapt aDik :::

Semalam.... 18 Januari 2009 akak aku telah selamat melahirkan anaknya.. iaitu Baby BOY seperti yang dimalumkan sebelum ini... hehehe kali akak aku salin tersangat la mudah dan senang... Nak dijadikan cerita.., pada tghari semalam hanya aku, kakak aku, iman, nain n asben aku ajer ada di rumah... mak n ayah aku lik kg sebab ada hal perlu diselesaikan.. abang ipar aku pulak keluar... Tengah2 kitorg tgk melodi tetiba akak aku ngadu sakit... dia kata... then tak sakit laks.. aku ckp la haa... tue ler tanda nak salin da.. akak aku ta tau rasa sakit nak salin camner sebab kelahiran sebelum nie akak aku kena masuk ubat sebab air ketuban dah pecah.. kelahiran tak cukup bulan...

Dalam pukul 2ptg, akak aku da mula rasa contraction yg sgt kuat... dia ajak asben dia kespital terus..kebetulan asben dia baru balik... ceritanya... sampai sajer si HUKM, doc check bukaan da 4cm.. terus ditola ker Labour Room... tak lama lepas tue bukaan terus menjadi 9cm... dengan sekali teran sajer tup2 anak nyer da kuar... memang senang skali bersalin kali nie... tak seperti dulu.. huhuhuhu katanya dulu sampai meracau2 mengucap banyak2.... alhamdulillah nain dapat adik tepat 4.15ptg....

Arini aku tak dapat nak upload picture nya... esok aku akan tepek kan kat sini yer...

Paper pun... CONGRATULATIONS along atas kelahiran BABY BOY yang belum diberi nama lagi... Tahniah untuk nain juga sebab dapat adik...


Glitterfy.com - Glitter Graphics

::: oK tAK oK :::

Tahun 2009 nie dapat uniform baru... nampak dulu lain sekarang lain... mostly rakan-rakan aku da pakai baju yang baru except aku n mak2 buyung.. hehehe.. knaper aku tak pakai ekkk..?? bukan sebab baju tak muat yer... sebab aku tak dapat baju lagi.. almaklum la masa pregnant aritu aku tak ukur... taknak ukur dulu.. nanti kang tak sama saiz pulak.. aku baru jer wat ukuran aritu... hahah... ukuran kasi UP sikit yer... tue yang aku nyampah nie kena pakai baju ikut cutting badan... nampak l bentuk badan aku yang da debab nie.... tp takper... memberi semangat aku untuk mengembalikan bentuk badan aku seperti zaman anak dara dulu..

tahun ini opis aku berwajah baru.... Purple se Purple nyer laaaaa..... nampak cantek... tp, kalo lelaki pakai purple apa pandangan korang..?? aku tgk baju kali nie ala2 AWAN DANIA la pulaks... agak senteng n sendat... betul2 fix ikut badan.. sekali pakai da mcm FA daaaa... camner la rupa bentuk aku bila pakai nnt... nnt bila aku da dpt baju baru tue aku tepek kan kat sini yer...
tahun nie dpt 3set setiap sorang...

Inilah rupanya baju baru dan baju lama... yang mana lagi ok..?? aku amik model laki yer... nnt aku laks jadi model untuk kaum pompuan... :-)



Ini baju tahun2 yang lepas... baju tetap purple tp suar, blazer n bluzon warna blue black


Inilah baju untuk tahun nie... serba PURPLE dari ats sampai bawah... baju purple cair, blazer, suar n bluzon Purple terang.. terang kan..??



Saturday, January 17, 2009

::: Sebab aKu tak Nak jadi kaya :::

Semua orang kalo boleh nak jadi orang kaya... Kaya harta, kaya ilmu, kaya duit dan yang paling best kaya anak... hehehehe.. (yang nie ok la...) Kaya yang dimaksudkan aku adalah kaya dari segi wang ringgit dan harta... aku nak duit yang banyak tapi aku tak nak jadi orang kaya... aku nak jadi masyarakat biasa yang tiada darjat yang tinggi... aku tak nak dikatakan orang kaya, orang VIP, orang VVIP, orang kenamaan dan yang paling penting aku taknak jadi orang yang gile glamour.... hehehe.. tp, atas disebabkan glemer yang tidak disengajakan itu tidak mengapalah... aku terima seadanya.... Tp, dulu itulah antara angan-angan aku... Aku nak ada umah besar/mewah, aku nak ada kereta mewah, aku ada banyak harta, aku nak jadi golongan VIP, VVIP dan sebagainya... Tetapi sekarang, tidak lagi... angan-angan tinggal angan-angan sahaja...

Walaupun aku baru hidup 24thn lebih.., tp, aku ambil iktibar atas kejadian2 yang telah terjadi di depan mataku sendiri... walaupun masa zaman kegilaan keremajaan ku dulu..., inilah antara matlamat2 aku bile besar nnt...

Antara angan-angan aku:


1) Aku nak Rumah Besar (Banglow yang melampau2 besar nyer / terlalu mewah)


~~ Setelah terjadinya kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa tempoh hari..., dari situ lah nampaknya langit tu tinggi ke rendah.... jika korang ikuti kisah2nya pasti korang tau aper yang terjadi pada mangsa2 kejadian... berbagai ragam yang tersebar di dada akhbar ketika itu... ada yang tak boleh terima atas kejadian tersebut, ada yang nak menyaman pihak yang berkaitan, ada yang nak minta "claim" dengan kerajaan dan ada yang minta itu la minta ini la... dan ada pulak yang marah2 atas beberapa alasan yang tidak munasabah...

Aku cuba bayangkan yang aku berada di tempat mereka.... YA ALLAH... dengan sekelip mata sahaja RUMAH BESAR / MEWAH aku ditelan bumi.. Dimanakah aku hendak berteduh selepas itu...?? dan boleh kah aku memiliki semula rumah itu... OH!! mungkin tidak lagi kerana dalam simpanan tidak sebanyak itu.... mungkin selepas itu aku akan menetap di rumah flat sahaja... boleh ker aku serasi dengan rumah flat sebegitu..??? boleh ker aku tempoh hari2 mendatang yang aku tidak lagi memiliki umah sebesar itu lagi??? adakah kawan2 serumpun dengan aku dulu menerima aku semula diatas kemiskinan aku??? adakah aku boleh menerima untuk mandi didalam bilik air yang kecik sahaja?? WALLAHUALAM apa yang terjadi aku pun tidak pasti...

**** nak dijadikan cerita, dulu ayah aku hampir nak beli rumah kat bukit Utama (bukan umah banglo).. tak jauh dari tempat kejadian... nasibla kitorang anak beranak tak setuju langsung... takut nyer...****


sekarang ===> aku hanya impikan untuk memiliki rumah yang besar tapi tidak terlalu mewah dan sesuai untuk seisi keluargaku kelak... Amin....




2) Aku nak jaDi JUTAWAN


~~wahh!! aku adalah seorang JUTAWAN... bukan jutawan fakir... tapi jutawan yang mempunyai wang berjuta-juta yang tidak terkira.... sekarang impian aku hanya ingin memiliki duit yang banyak tapi tidak sampai berjuta2 tapi duitnya sentiasa ada.... Mempunyai rezeki yang berpanjangan...

Bila kita jadi jutawan, kita didekati berbagai jenis org.. Orang-orang yang mendekati kita nie ada misi masing2... Jadi, dari sini kita kena pandai main peranan sebelum orang memperkatakan atau memperalatkan kita.. ada yang ingin meminjam wang (meminjam sampai menjadikan kita sebagai penjamin) , ada yang ingin menipu, ada yang nak mencuri harta, ada yang nak membodek dan ada juga yang mengajak kita melakukan kejahatan dunia... jadi, aku takut semua golongan2 ini....

**** Dalam kes nie, pernah terjadi dalam family aku dulu sampai melibatkan silaturahim keluarga terputus... ini yang menakutkan aku..... ****


sekarang ===> aku ingin memiliki wang yang banyak tp bukan berjuta-juta lemon.. TETAPI aku mendoakan supaya aku sentiasa dimurahkan rezeki.... Amin...




3) Aku nak Jadi Orang kenamaan / VIP


~~ Seronoknya menjadi orang kenamaan... Semuanya besar2 belaka.. rumah besar, keta besar, wang besar, tittle besar DLL. Selain itu, akan dipandang tinggi oleh orang lain..., dapat layanan yang istimewa, dapat makan ditempat yang mahal, dapat tempat yang mewah dan yang paling best mesti dapat lebih dari orang lain... Semuanya mesti diutamakan untuk golongan orang kenamaan, VIP dan VVIP... Kawan2 ayah aku ramai dari golongan itu ada yang Dato' , Tan Sri, Pengarah2 Pejabat n so on... Sejenak aku berada ditempat mereka, tak dapat aku membiasakan diri untuk berada sebaris dengan mereka.. Baiklah aku menjadi orang biasa...

Dan atas kesedaran aku.... aku takut untuk menjadi golongan ini... sebab aku tak nak aku diperkatakan orang lain atas apa-apa kesalahan.... bila ada kesalahan ckt, orang akan kata orang itu adalah golongan orang kenamaan or VIP... disebabkan itu, aku akan dikenali sebagai "bad person" selain itu, aku taknak ada perbezaan darjat bila aku bertemu dengan orang biasa.. aku takut aku tidak dapat menyesuaikan diri...

**** Aku bukan golongan orang VIP tp aku pernah "menjadi orang (VIP)" dalam beberapa majlis, Ya Allah betapa formalnya keadaan itu... aku tidak suka akan keadaan sebegitu rupa.. aku mau jadi orang kebiasaan sahaja.... ****

sekarang ===> aku nak jadi orang biasa sahaja yang memiliki KELUARGA BAHAGIA dan KESIHATAN YANG BAIK... Amin...





Apa yang dapat aku simpulkan dari ketiga-tiga ex-angan2 aku nie..., aku tak nak ada RUMAH MEWAH, aku tak nak jadi JUTAWAN dan aku taknak jadi ORANG KENAMAAN / VIP kerana aku takut aku lupa diri.., aku takut boros...,aku takut aku bongkak, aku takut aku riak..., aku takut aku kedekut.., aku takut aku lupa orang yang memerlukan, aku takut aku akan beberlanja untuk barangan yang mewah sahaja dan aku paling takut aku lupa menunaikan PERKARA YANG WAJIB....


As a Conclusion... :

** Aku Bersyukur Atas Segala Pemberianmu
YA ALLAH... **


Thursday, January 15, 2009

::: Jom boikot :::

Jom kita boikot barang2 dari US... jika kita menggunakan dan membeli barang2 dari US.., bermakna kita juga menderma untuk mereka untuk melakukan serangan ke atas palestin...
MASYALLAH... apa dah terjadi pada palestin ketika... dihujani dengan peluru2 dan serangan2 dari israel... YaAllah lindungi lah negara Palestin dari serangan yang bertubi2 itu...

Ini adalah barang2 yang perlu di boycott...

apa telah terjadi pada Gaza ketika ini... ??? Tak dapat kubayangkan jika aku berada disana....
ASTAGFIRRULLAHALAZIM...

apa telah terjadi pada anak2 kecil yang tidak berdosa ini...?? sekali 4 anaknyer terbunuh..


adakah bayi ini sebesar dan seusia dengan iman..?? YA ALLAH tak dapat aku bayangkan jika keadaan ini berlaku ke atas diri aku... bile aku terpandang gambar bayi ini..., aku terlalu rindukan iman... semoga bayi ini dicucuri rahmat dari Tuhan...

Sajak Untuk Rakyat Palestin

Palestin
Tanah mu bergolak lagi
Dengan pekatan warna merah
Terpecik di sana sini
Sorak dan teriak
Kedengaran di mana-mana
Anak-anak mencari ibu bapanya
Hilang entah kemana
Di panah perluru berhantu
Dari puak kejam... Zionis durjana

Palestin
Nama mu hanya di kenali sebagai negara berdarah
Tidak pernah aman dari perluru hidup
Menembusi remaja dan kanak kanak
Tanpa belas kasihan
Dari air mata mereka yang tidak berdosa
Wajah ibu yang suram
Ayah nan derita
Menatap wajah tersenyum anak mereka dalam lipatan kain putih
Dan darah membasahinya
Kedengaran teriakan dan percikan perluru bersama
Dentuman dan ceraian bunyi Bom di mana jua
Menggegarkan suasana bahagia
Menjadi duka Nestapa

Palestin
Mereka hanya melihat negara mu
Dari corong berita palsu CNN
Menutup segala aib zionis durjana
Membuka ruang membunuh bangsa tak berdosa
Tidak kira siapa.
Kanak-kanak yang tiada biasa mengerti apa-apa
Meraung karana terasa sakit pabila
Kudung tangan dan kakinya
Meratap hiba...... dan mereka terkulai layu dalam pelukan ibu dan ayah

Doa buat mu

Palestin
Tiada apa yang dapat ku lakukan
Hanyalah doa sebagai senjata
Semoga Allah Makbulkan.
Jahanamkan Zionis Durjana
Menitis air mataku menadah tangan pada mu
Ya Allah……bergetar suaraku dalam nada sayu
Selamatkanlah Palestin
Selamatkanlah hamba mu nan tidak berdosa
Dari mereka yang rakus membunuh dan menyiksa


Musnahkanlah Zionis durjana
Aman damailah Palestin
Seperti dulu kala…tanpa perluru dan duka dan air mata...




::: Gaji Oh Gaji :::


Apa nie..?? tak jelas kan...?? click la gambo nie nak tau aper....
ini adalah senarai tarikh gaji aku n semua staff2 govt.. so, gaji bulan nie dapat pada 19hb nie (isnin) next week.., sepatutnyer dapat 25hb.. tp, disebabkan 25hb ari ahad dan isnin raya cina... sebab tue dapat 19hb... hahaha.. awalnyer... so, kena berhati2 la dalam mmenggunakan gaji anda... sebab next month dapat lambat pulaks.... 25hb baru dapat... jgn terlapau boros... ingat tue wahai PUAN JULIYANA yang suka sangat bershopping....

click pada gambar....

Wednesday, January 14, 2009

::: Muhammad Zulqarnain again :::

arini takder nak story sgt....
so, tgh aku belek2 picture kat frenster aku, aku ternampak gambo si nain nie pulaks... nain nie adalah satu2 nyer anak buah aku... dan bakal dapat adik lelaki... hahaha penuh la umah aku dengan baby BOY... umah mak aku tue nanti bakal jadi kapal karam la jawab nyer kalo da semuanyer boy.. dengan si nain nie pun asyik kapal karam ajer.. inikan tambah lagi 2 org (iman dan bakal adik nain) ... apa yang menariknya gambo nain kali nie ialah... gambo nie masa umur nyer 4bulan... so, nak wat comparation dengan muka dak iman aku nie.. hehehe.. iyerla.. org duk kata dia bulat2... nain pun bulat gaks masa kecik2.. cuma sekarang jer da makin kecik.. tulang jer rasa kat badan nyer.. kecik bebona.. beza berat ngn iman cume 1kg lebih jer.. umur dorang beza setahun...

Inilah Nain masa 4 Bulan

Nie Iman pulak 4 bulan jugak...


so, saper yang lagi bulat yer..??? ke same same...???

ini pulaks muka nain masa skang nie.. umur 1thn 5bulan... iman 5bulan... bulan yang sama dorang di lahirkan...

TARIKH LAHIR BULAN OGOS DALAM KELUARGA AKU :
Akak aku 13 Ogos 1980 ~~ (1 SYAWAL TUE.... RAYO!!!)
Adik aku 31 Ogos 1986 ~~ ( MERDEKA!!!!)
Nain 9 Ogos 2007
Iman 13 Ogos 2008
(SAMA NGN AKAK AKU LAHIR.... Masin mulut akak aku nak aku lahirkan anak sama ngn besday nyer... betul2 aku lahirkan iman sama lahir akak aku.. leh celebrate sama2...)


Monday, January 12, 2009

::: Mengamit Kenangan Lama :::

ERm... sajer jer nak mengamit kenangan lama nie...
Perkenalan antara aku dengan Mr. Atan adalah sejak tahun 2001 lagi...
perkenalam kami pada peringkat permulaan just friends only...
kami tak bercinta langsung n tak pernah terpikir nak bercinta ketika itu... almaklum la..
ketika itu aku baru Form5.. hahahaha.. aku memang tak pandai bercinta pun ketika itu... sejarah perkenalan kami agak pelik jugak la.. sebab aku tak kenal langsung dengan mamat nie dan tak der juga yang ada kaitan2 dengan aku... Permulaan nya hanya melalui telefon... hehehehe.. masa tue aku da paki hp.. pakai line digi.. ntah mcamane ketika itu ada mslh line digi nie...,nombor telefon aku naik kat telefon mamat nie... dengan keadaan yang tiba2 sajer dia marahkan aku sebab anta msj2 yang bukan kat dia... hahahaha... aku tak anta lansung paper msj kat dia.. tak pasal2 nak marahkan aku... So, pada peringkat awal tue, kitorg saling berbalah....bahasa antara aku & dia hanya AKU & ENGKAU.... aku masa sekolah dulu agak brutal ckt la.. tak biasa ada feeling2 ngn dak laki nie.. budak ngorat pun aku wat tak tau ajer... hehehe... Ntah macamane satu hari tue tetiba mamat nie rasa teringin nak jadikan kawan dia pulaks.. erm, aku just terima ajer la mamat nie jadi kawan aku...

After SPM, aku lost contact dengan mamat nie disebabkan ada tersalah faham sedikit... dia kata taknak kawan ngn aku dah... so, aku kata OK!! aku tak kisah... suka ati ko ler nak kawan ngn aku ker tak.. ko yang buat pasal.. bukan aku yang buat pasal... huhuhu... ada dalam setahun jugak la kami lost contact... sepanjang kami berkawan, kami tak pernah bersua muka lagi.. hehehe kwn melalui sms ajer...

One day, aku ingat lagi masa aku kat UiTM melaka, baru pas makan kat dining, tetiba ajer ada no mamat nie terpampang di skrin hp aku.. (kebetulan aku mmg tak delete lagi no dia).. Apahal laks mamat nie main2 miskol pulaks.. kata taknak kawan da... argghh!! aku biarkan ajer... then, selang baper minit, aku dpt sms dari dia pulaks... Tang tu juga dada aku berdebar2.. (hehehe da mula ada perasaan perasan nie)..msj yang diberi "hi awak, apa khabar? sihat ker?" AIk??? ber awak2 la pulak... dia nie salah no agaknya... ntah awek mana dia nak ngorat nie.. biarkan jer la.. mula2 taknak balas gaks... hehehehe.. tp, ntah mcmane tgn nie jadi gatal pulak nak membalas... aku pun membalas... "ko nie nak anta kat saper? salah no agaknyer ko nie..?? kata taknak kawan...? apahal pulaks nie???".... dan dari detik itu la kami berbalas sms.... setelah sekian lama bersms ajer, baru la kami merancang untuk blind date.... hari paling berdebar bagi aku... kawan punya la lama, after 2 years baru la nak berjumpa.. mana tak berdebar... kalo dulu ada mms, takder la rasa gundah gulana sgt... ini takat sms ajer... muka tak pernah tgk pun... itu la ari pertama kami bersua muka.... dan sejak itula kami meneruskan persahabatan sehingga mengikat tali pertunangan pada tahun 2006...

so, inilah detik2 hari pertungan kami pada 10 Jun 2006... Pada hari nie juga, kakak aku pun melangsungkan hari pertunangan.. kitorg sambut hari yang sama.. cuma akak aku waktu pagi dan aku waktu petang.... :-)

sepatutnya menyarung cincin di bilik, tp, atas permintaan org, aku diminta turun ke bawah... sebabtue takder backdrop...

nie picture aku n kakak aku.. akak aku baru pas selesai, dan aku pulak yg akan menganti....

aku dan mak aku, bakal mak mertua aku serta bakal adik ipar aku..

wah2!! aku dan tunang aku... Inilah mamat nyer... lum kawin lagi da suk bilik da... hehehe

aku dan barang2 hantaran...

belah aku warna pink.. belah lelaki warna biru...

Itulah serba sedikit hal kisah percintaan aku.. kalo ikutkan panjang citernya.. aku takut tak muat ajer.. nnt boring pulak kan... so, nnt aku masuk kan picture zaman2 bercinta dulu pulaks...
sehingga arini, kami sudah kenal mengenali selama 8 Tahun... :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...