Kawan-Kawan Saya

Wednesday, August 17, 2011

Pertanyaan mengenai penyusuan saya


Baru2 nie aku ada berjumpa kawan lama yang sedang sarat mengandung anak pertama. Sedang borak2 ngn dia pasal anak kandungan dia tue, si izzul nak susu. dia agak terkejut bila tengok aku menyusukan izzul dengan susu badan lagi. Sebab katanya biasanya org dah abis pantang dan dah start keje, dah campur formula milk. so, dari situlah pelbagai persoalan yang di tanya. dan teruslah terbuka pasala citer penyusuan badan nie.

Nadia : ehhh.. anak ko menyusu badan lagi ker?
aku : aahhh.. susu badan lagi.

nadia : tak campur ker? kan ko keje? camne kalo anak ko nak susu time keje?
aku : tak.. waktu keje pun boleh juga tapi kena buat stok awal2 la. nnt masa dlm pantang, ko simpan stok banyak2 supaya masa keje nnt senang nak buat bekalan untuk dia.

nadia : buat stok mcmane tue? tak paham aku.
aku : dlm pantang nnt, ko pump la susu dan simpan dalam peti ais. susu boleh tahan sehingga 6bulan tau tapi caranya la.. yang penting dlm pantang, ko meti pump seawal mungkin sebab masa dlm pantang la susu tgh banyak.

nadia : camne cara nak simpan dia?
aku : ok. dah pump, ko simpan dalam botol storage or bag storage. tulis tarikh dan jumlah oz yg dapat. pastu simpan dalam peti. kalo peti ais 2pintu, ko simpan atas leh tahan sehingga 3bulan, kalo simpan yg bawah leh tahan 7hari. kalo nak lagi lama ko leh simpan dalam deep freezer. leh tahan sehingga 6bulan.

nadia : kalo dah keras kat atas tue, boleh tahan ker? camne nak bg kat baby nnt? x batuk2 ke dia minum sebab dah disejukkan dulu?
aku : boleh tahan sebab belum tercemar apa2 lagi. yang atas tue, ko bawa turun peti ais bawah dulu. dah cair, ko letak dlm boto. sukat awal2 berapa jumlah dia biasa minum pastu panaskan dlam air panas or warmer. tapi, jgn panas sgt takut khasiat dia hilang.

nadia : macam menarik jer... mesti ko banyak jimatkan sebab x payah beli susu formula. aku tengok susu baby lagi mahal dari susu budak setahun ke atas.
aku : aaahh.. mmg betul pun. pengalaman lepas la yg buat aku nak susu badan sepenuhnya. first, mmg leh jimat sagt. then, xyah pening2 nak cari susu baby. sebab bukan senang nak cari yg serasi ngn dorang nie. pastu, anak pun jarang sakit.

nadia : mesti banyak susu ko kan? banyaklah stok ko kat umah tue? siap beli deep frezer..
aku : alhamdulillah banyak la juga tapi xder la sampai aku beli deep freezer. sebab skang aku dok ampang, so, 2-2 peti aku letak. kat umah aku dan umah mak aku juga. yang penting seminggu pas bersalin ko mst siap stok awal2.. sebab kadang2 time malas nak pump tue dtg.

nadia : ada cara ke nak banyakkan susu nie. slalu aku dgr org akan kata susu tak banyak. tue yg kena campur fm.
aku : dulu aku cam tu juga. then, dah dapat petua.. alhamdulillah berhasil. nnt ko dah bersalin, dlm masa 1jam lepas bersalin ko terus suakan nipple ko kat baby untuk merangsang penghasilan susu. insyallah berhasil nnt. then dlm pantang ko kena kerapkan susu serta makan makanan yang banyakkan susu.

nadia : ooo... apa makanan leh banyakkan susu? sorry la banyak tanya.. maklumla anak 1st.. hehe
aku : biasala.. aku dulu anak 1st pun banyak xtau.. hehehe last2 gagal.. kalo dlm pantang, ko makan lobak, lobak putih pun boleh tapi jgn selalu sgt, sawi, horlicks, milo, oat.. mostly makanan dalam pantang mmg leh banyakkan susu.

nadia : pastu dah masuk keje camne ko buat pulak. anta susu tue camne?
aku : biasanya aku akan turunkan susu yg atas ke bawah. susu dah di cairkan tue leh tahan sehari jer tau. so, kena pandai bajetla nak turunkan berapa. selalu aku akan campur fresh milk yg aku pump pagi tu dan stok ebm. sukat siap2 dlm botol no 1,2,3,4. nnt bs amik yg mula no 1 dulu la..

nadia : so, nak beli pump tue dlm pantang atau sekarang boleh beli dah? pump apa yang bagus?
aku : ko dah masuk 7bulan nie, better beli sekarang. nnt dlm pantang nk cari susah pulak kan. skang banyak pump yang bagus2 aku dgr. aku pakai spectra3 jer sejak anak 1st. baru2 nie jer ada beli manual pump. nak beli pump pun kena tgk bajet. yg bagus medela freestyle org kata. tapi harga mahal la. ko nak beli pump, beli online lagi murah tapi kena pandai cari.. nnt aku bg website yg jual pump murah2.. nak senang ko beli yg double pump sebab leh jimat masa. manual pump murah. ok juga tapi lambat sikit la.. yg penting pump serasi dgn kita tak kira mahal atau murah.

nadia : itulaa... aku takut nnt susu aku tak banyak la.. kang membazir jer beli mahal2..
aku : dlm mengandung ni la ko kena tanamkan dalam diri kata susu ko banyak. dan tanamkan hasrat nak susukan anak nnt. insyallah susu akan sentiasa ada jer.. jgn pikir negatif.. org kata pemikiran pun leh pengaruh penghasilan susu. hehehe.. aku rasa betul juga. sebab dulu dlm pantang asyik aku cakap susu xder jer.. last2 susu makin kurang.. huhuhu..!

nadia : tapikan, mcm banyak benda je kena buat kan?
aku : xla.. ko jgn rasa berat sgt. aku rasa susu badan lagi senang kot. sebab malam2 ko tak yah bangun bancuh susu, ko just selak dan bg anak susu. pastu nak jalan2, xyah nak bergunduh gandah nak bawa termos, susu dsbnya. cuma susu badan nie ko kena pump dan simpan dlm peti jer... untuk bekalan masa kita kerja.

nadia : aah la.. betul gaks.. nak bangun malam2 tue yg susah.. hehe.. patutla ko relax jer jalan nie.
aku : hehe.. tp, dah ada anak nie mmg kena bangun malam juga. tetiba sampai mood dia nak berjaga malam, jadi jaga la ko.. hahaha!...

pastu perbualan kami di sambung dgn cerita2 yang lain pulak.. hehe so, itu lah serba sedikit pasal penyusuan aku. harap2 nadia berjaya menyusukan anak dia nnt.walaupun aku pun belum berjaya sepenuhnya lagi..  harap2 berjaya.. lagipun sekarang nie kepentingan penyusuan susu badan dah terdedah di mana2...

hasil perahan daku semasa menaip entry ini. after sahur.
alhamdulillah stok izzul untuk hari ini.

2 comments:

fazilzura said...

chayok2 jue...
akak windu nye nak nyusukan baby , syukur akil dpt fully breast feed smp 9 bln ...

sue a.k.a umi akif said...

salam perkenalan....tq sharing info tue.sy pon hajat dhati 2nd baby nk full bf....tgh mencari byk lg info tq...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...