Kawan-Kawan Saya

Tuesday, December 01, 2009

Budak-budak zaman sekarang


Budak2 zaman sekarang nie dah celik IT
budak sekolah dah pandai bertenet, ada HP sorang satu, ada PSP, ada ipod
zaman aku dulu.. erm.. susah nak dapatkan semua tue..
ada $$ lebih baru leh dapat..
sekarang ini, tak kira org senang, org susah.. semua mudah dapat..

budak kecik pun dah pandai main laptop..
betul tak..??
tak caya cuba tgk budak2 ini..

:
:
:
:
:
;
:
:
:
:
;
:
:
:

itu diaaa... bukan main lagi 3org budak comel ini..
umur baru setahun jagung..
tapi.. dah pandai mengadap lap top sampai mcm tue sekali..
apa yg syok sgt tue..?

hahahaha..!!
kan aku penah bagitau pasal tabiat si Iman nie kan..
asal nampak laptop ajer.. kena psang lagu dia. Kalo tak, pasti di ketuk2 laptop itu..

so, petang tue aku pasangkan lah lagu2 iman nie..
so, ketiga-tiga budak comel nie pun terkedik2 terus ker laptop nak tgk video lagu itu.
samalah dengan si zaqwan debab nie.. dia pun dah pandai joint.
pas satu lagu ke satu lagu aku pasang...
dorang nie tak reti jemu lagi..
so, pasang la sampai bila2.. pasti dorg nak dengar jer lagi..

Tapi, betul laa.. umur mcm inilah otk mereka sedang berkembang untuk :
  • mendengar
  • menghafal
  • mengingat
  • memerhati
  • meniru
  • menyanyi
so, org kata untuk stimulate otak2 bayi adalah melalui lagu dan juga perceritaan. kebiasaanya kalo bercerita, lambat sikit nak menarik perhatian mereka.. cuba dengan memasang lagu nyanyian untuk kanak2.. pasti respon yang di terima lebih cepat..

betul la weeeii...!!

aku dah try daa.. kalo pasang lagu yg bergambar kat laptop, pasti iman akan beri perhatian lebih.. lagi2 time dia tgh menangis atau merengek. Aku pasang jer lagu nie, terus senyap dia.. siap tersenngih2 suka lagi..

lagi satu.. time dalam kereta.. biasanya budak2 tak suka sgt duk dalam carseat kan..? Iman pun kadang2 mcm tue gaks..

Then, aku ada belikan satu CD nasyid kanak2. Aku akan pasangkan dalam kereta setiap kali bila aku letakkan dia dalam car seat.. Pasti dia diam dan duduk senyap ajer.. yang kelakarnya.. bila pasang lagu nasyid tue, dia senyap ajer.. bila aku saja tukar ke radio, terus melenting marah... hehehe.. xleh kacau kau... marah diaaaaaa... sampai ke sudah pasang lagu tue jerrr..

its ok la.. di samping nak displin kan dia supaya duduk dalam car seat.di samping keselamatan itu penting.

meh sambung tgk aksi2 mereka lagi..

tgh pasang lagu anak ayam

pandang sini kejap..

sambung tgk anak itik tok wi pula

bukan main kusyuk lagi budak 2 org ini

semua pandang camera sekejap.. nak masuk blog nie.. hehe


zaqwan dah letih daaa..

Camne nak dapatkan lagu kanak2 itu yea..? kena beli Cd ker..? yang ini aku tak beli..
Aku download kat dalam YOUTUBE ajer..
mudah, senang dan murah.. FOC ajer..

antara lagu2 yg iman suka dengar :
  • enjet2 semut
  • anak ayam
  • anak itik tok wi
  • bangau oh bangau
  • if u are so happy
  • tanya sama pokok
  • etc

PhotobucketPhotobucket

11 comments:

alyyani said...

hehehe.. suka sgt tgk gmbr budak be-3 tu dr belakang, nain smpi tetonggek2 tgk lagu tu ye. tp mmg betul ckp jue, budak kalau bagi dengar lagu, mmg dia bole dok diam. duduk je tenung. usik pun tak kan? kite pun dah kembali ke zaman kanak2 sebab kena join dengar gak lagu2 diorg. :D

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

betul2.. kita pun sonok layan dorg dengan lagu2 tue kan.. sebab dorang sonok.. kita pun jadi sonok..

Ryn said...

budak2 makin advance...sejajar dgn teknologi skrg nih...hehehehe...

berderet 3 org dok dpn laptop...cute sungguh..

fazilzura said...

so sweet .. senang mak nk masak di dapur kalau dok longok2 gini..

sgt2 betui tu jue, now akil sakan tgk Upin ipin nye DVD.. smp sume watak2 dan lirik even nyanyian dia dh hafal ...

now dia dok ralit tgk DVD konsert Jamal Abdillah pulak ... siap pgg mic lg tu

nome said...

sweetnyer bebudak ni layan lappy ramai2...suke nengok...mesti joget2 dpn lappy layan lagu...very kiut miut...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

ryn >> makin lama makin canggih.. nnt masuk tadika semua dah pandai main lappy daaa.. ntah2 pi sek bawa lappy.. hehe

fazilzura >> aqil sama ngn nain.. siap hafal dialog upin ipin lagi.. belum upin ipin cakap, dia dah cakap dulu.. dasat tul budak2 zaman skang nie...

nome >> aah kak.. belum tgk dorg joget lagi.. bukan main lagi.. dasat tul la dorg nieee.. lagi2 ketiga2 nie laki.. huhuh.. haru biru di buat nyer.. riuh rendah..

Tinie a.k.a Ibu Fatin said...

hahahaha
budak2 mmg macam tu

wei ko ada tak jual kasut crocs untu baby?? aku kononnya nak beli untuk fatin la..hehhe

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tinie >> kasut crocs aku tak amik daa.. yang tinggal untuk clearance jer..

miemiey said...

betul ank ite daa pandai main ym ngn bapak dia kat opis ...dia org ni tak perlu diajar sbb asyik tgk mak dia duk ym...tu pandai sendiri...

NurShahFamily said...

tu la untungnya jadi ank sekarang nie ... irfan lak pantang nampak pc or laptop on ... tekan2 mcm tahu je nak taip ape... pastu sengeh2 hikhikhik

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mimiey >> lagi hebat anak awak ekk..? dasat tul laaa.. tapi, kalo terlampau canggih pun boleh memudaratkan juga kan.. takut tersalah gunaa..

nur >> belajar yang elok2 tau irfan...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...