Kawan-Kawan Saya

Monday, November 01, 2010

Nebulizer Again...


Hari ini masuk hari ke-3 Iman demam di samping kami suami isteri pun tak baper sihat kerana cuaca yang panas sekarang ini. Antara kami bertiga, iman lah yang paling teruk sekali demamnya sebab demam bersama batuk, selsema dan juga dada pernafasannya yang tak stabil....

Yang membuatkan aku runsing adalah, dia asyik nak tidur sahaja. Mata sentiasa mengantuk. Kalo di sorongkan bantal sure dia terlena punya.. Nak makan ubat mmg susah sgt.. tak nak ubat katanya..

Pagi nie, terpaksa bawa juga iman ambil nubelizer sebab pernafasan dia terlalu kencang even ventolin yang ada tak dapat nak merawatnya... Nasib dia ok jer masa bagi nub.. relax dan boleh tertido lagi... So, arini kami bertiga duduk di rumah saja untuk rehatkan diri yang tak berapa sihat nieh..

serba sedikit info mengenai penggunaan Nebulizer :

1. Pengertian Nebulizer

Nebulizer adalah alat yang dapat mengubah obat yang berbentuk larutan menjadi aerosol secara terus- menerus dengan tenaga yang berasal dari udara yang dipadatkan atau gelombang ultrasonik.

2. Tujuan pemberian Nebulizer
Untuk mengurangi sesak pada penderita asma, untuk mengencerkan dahak, bronkospasme berkurang/ menghilang.

 budak demam asyik terbatuk2 jer...

Ini shj ubat untuk Iman.. Medical untuk kitorg shj arini mencecah RM1++ juga laa.... 

jadual ubat untuk Iman.. Mesti cover untuk 2days. mc untuk kami dapat sehari jer.. esok? sapa nak monitor ubat iman..? 
Akulah kena sambung amik EL pulak...

Semoga Iman cepat sembuh.....

5 comments:

alyyani said...

banyak nye ubat iman jue! senang makan ubat tak dia? cepat sembuh ye. sakit demam selsema batuk ni macam passing batton lak. sorg sihat, sorang sakit. jue dgn husband pun sama. cepat sembuh :)

Fieza said...

banyak betul ubat iman..kalau syakil fiza dah runsing macam mana nak bg makan..susah sanagt makan ubat..moga jue n family cepat sembuh k

shah-ila-ain said...

musim demam sana sini....ainpun baru jerr baik demam batuk,budak2 demam memang risau sgt2....seb baik ain skang nie senang bg makan ubt...

akak pun tgh batuk sakit tekak nie,tahan jerr lerr tak de ubt yg dokter bg..huhu...

buat jue sabar erkk awk pun kene banyakkan rehat...iman nak tdo pasal malam dia tak lene tdo kottt...ubt batukk kan mcm ubt tdo gakkk...hope iman cepat sembuhh...amin...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

alyyani >> aah.. mmg banyak betul ubat dia.. kalo senang makan ubt takpe.. susah juga nak bg.. siap kena berpegang bagai.. tak kisah.. janji dia cepat sihat.. runsing laa..

fieza >> mmg runsing.. sebab dada dia berat.. kalo dada tak berat, pernafasan ok, jue leh tahan lagi.. kalo tak, hati tak keruan di buatnyaa..

kak mel >> mungkin musim juga la.. dgr sana sini org demam.. kita demam takpe, leh control.. anak demam susah nak agak mana yang selesa, mana yang tak selesa... itu yang wat runsing...

nome said...

semoga iman dan jue sekeluarga cepat sembuh...sedih plak tgk keadaan iman camtu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...