Kawan-Kawan Saya

Friday, February 25, 2011

Bila anak gemar melukis....


Hobi Iman adalah melukis. Pantang nampak pen or pensil pasti dia nak. Lagi2 kalau dapat marker pen.. Memang akan di ambilnya dan akan menconteng di merata2 dia suka.. But, alhamdulillah setelah di ajar dia dah pandai minta buku atau kertas untuk melukis. Dulu, merata2 dia conteng.. Tempat2 yang tak di sangka pun dia boleh conteng... Antaranya, seat kereta, katil nenek dia, alas katil, sampul surat pun jadi juga.... Jenuh jugak cakap berapa kali....
Then, kemana2 kalo nampak pen pasti dia nak.. 
Sekarang nie banyak juga la yang dia dah pandai lukis walaupun x secantik mana tapi rupa benda yang dia nak lukis tetap ada.. Antara yang dia tau lukis Masjid, muka orang, baby, ayam, bulan, bintang.. Ini juga antara lukisan feveret diaa..

Inilah dia hasilnya kalo dah pegang marker pen.. Muka orang dan masjid.. Nampaklah kubah masjid tue siap dgn bulan dan bintang.. hehe

Sumber Inspirasinya..???

Dari mana dia belajar menulis, melukis...??? Ramai juga yang bertanyakan soalan ini. Yang pasti sumber inspirasinya lah yang banyak melayan dan mengajar dia melukis. Kadang2 mmg sampai tak larat nak melayan dia.. Tapi, ats keterujaan dia, layankan lahhh..


Iman dan atuknya

Atuknya lah yang menjadi sumber Inspirasinya... Atuknya yang banyak mengajar dia melukis. Hasil lukisannya banyak menyerupai seperti hasil lukisan atuknya.. Kalo dapat jumpa atuknya, pasti akan terus minta pen nak melukisss.... Sehingga nenek dia pun siapkan buku khas dan alat2 melukis setiap kali kami balik ke Ampang.. Imannn.. imaann.. suka tgk kalo dia lukis baby.. cute jer muka baby yang sedang di bedung... hehe


4 comments:

Fieza said...

Lembut tangan iman melukis sebab dah ade bentuk yerr..fiza tak tahu nak ajar Syakil macam ne. Dia lum sepandai iman lagi

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

fieza >> asalnya, iman nengok orang lukis.. atuk dia lukis.. then, dia suruh kita lukis.. dia tengok jer kan dulu.. then, baru pas tue dia buat sendiri...

alfa juliet said...

baguslah....kalau dia minat lagi, leh antar kelas

nome said...

iman sgt berbakat utk menjadi peluis terkenal...manalah tau dah besar sok leh jd arkitek...bertuah jue...sejuk perot peknenkan iman...kan jue kan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...