Kawan-Kawan Saya

Wednesday, February 16, 2011

Maulidur Rasul yang penuh kesabaran...

Salam Hari Maulidur Rasul buat semua teman... :-)

Semalam hari cuti umum untuk kita semua. So, aktiviti semalam takde apa2 yang menarik sebab duduk umah jer.. Petang sikit baru kuar. Lebih kurang 2minggu kami tak kemana2 atas sebab2 tertentu.. So, hanya duduk umah, kemas umah. tapi, umah still tak abis2 kemas lagi.. hehehe
Bila dah duk umah nie, mmg agak keboringan juga la. sebabnyaaa...??? errrrmm.. gara2 budak kecik kat umah nie laa.. penat juga nak melayan apa yang di kehendakinya. Nak tak nak memang kena layan la. Daripada dengar suara rengekannya itu..

Hari semalam mmg penuh dengan kesabaran buat aku dan suami. Ada 3 situasi yang membuatkan kami harus bersabarrrrrrrrr....

PERTAMA :

Kejadian di rumah .

CD 1

 CD 2

Menemankan dia melayan citer Ultraman NON-STOP dari jam 9pagi -3ptg... Dari satu CD ke satu CD.. Then CD terakhir akan di ulang2... Aduhai...! aku nak tgk berita, nak tgk Tv.. semuanya xleh... Ayahnya nak main game sekejap pun xboleh.. Sehingga kain baju 2 bakul abis aku lipat.. Sungguh boring bila citer di ulang berkali2.. Nak tak nak mmg kena layankan jerrr...

Lagi2 dia nak kita pun sama joint tgk citer ngn dia.. kalo gerak ke dapur sikit, akan panggil "iibuuu... duduk sini.." aduhaiiiii..! susah betul budak kecik nie.. So, kitorang terpaksala bergilir2 menemankan dia nengok ultraman nie.. Kalo dia nak tengok sendiri xper laa.. AKU TAK KISAH... tengok berulang kali pun xper.. memang kena bersabar..

KEDUA :

Kejadian di Pizza Hut, Alamanda

Keadaan sebelum kejadian berlaku.
 .
Cadangnya nak ke Balakong. Tapi agak lewat dah petang tue sebab ada tetamu datang rumah. So, tak jadi ke Balakong kami ke Alamanda jer. Bila tekak nak makan pizza hut, kami pun terus ke arah  pizza hut lah. Selalunya, time nak makan iman ok jerr.. Lagi2 kalo makan sup mmg biasa di suapkan. tetiba semalam dia nak makan sendiri..! alamak! abislaaaaa... Bila tak bg mengamuk la diaaa... Boleh pulak dia campak sudu yg berisi sup sampai jatuh ke bawah! terkejut kami.... sampai org2 meja sebelah pun pandang. pandai pulak budak kecik nie mengamuk!!!... Sabarrrr.. sabarrr.. merah padam la juga muka kami nieee.. Nak tak nak kena lah bagi gaksss... dah makan tue, paham2 jer la budak kecik pegang sudu camnie.. Abis satu baju di tumpahkan dengan sup...! Nak beralas kan dengan tisu tak nak pulak dia. tension aku di buatnyaaaa....

tapi, xtahan tue, pas dapat apa yang dia nak, pandai pulak bermanis mulut sambil berkata "sedap kan..? kan..? errm.. seddaaapp..!!" dari muka ku yang mcm incredible hulk terus menjadi sweet pinky girl! (sebab pakai baju pink masa tu).. hehehehe....


KETIGA :
Kejadian di dalam kereta

After makan, ke kedai jam dulu sebab asben nak ganti bateri jam. Then pas tu mmg tak leh kemana2 sebab kedai semua tutp daa.. Maybe sebab kitorg lama sgt dlm pizza hut kott... So, masuk jer kereta, mmg kuatlah bau durian sebab kitorg beli durian dulu kat pasar tani sebelum ke alamanda.. So, si iman nie apa lagi.. terus minta "buaaah.. nak buah...". Nak buah pulak...?? ini bukan kes nak makan nie.. sebab baru jer pas makn. mustahil nak makan lagi.. mesti nak buat main. Memang aku xnak bagi sebab aku pening kang nak handle dia makan.. Kang abis satu kereta di calit2nya dengan buah durian nie. 1minggu tak hilang baunya nnt....

memang nekad aku X NAK bagi..! so, mengamuk sakan la dia... nangiiisssssss tak henti..! lagi la buat aku geramm...suaranya yang kuat dan bingit. aku tak marah pun. Tapi, bila tengok muka aku dah mcm incredible hulk, mmg dia akan terus nangiss.... takuttt..!!  Nasiblah dalam kereta..... aku leh tahan lagi dgr tangisannya...

peel dia kalo nangis benti dan kejap2 pandang muka kita, maknanya...??? Nak di pujuk la tueee.. tau dah! terus aku kata "dah..  jangan nanges, meh peluk ibu.." terusss peluk dan diam terus then minta susu...

Minum susu dan terus tiduurrrr...!! memang time dia tidurrr dah tue..!

Inilah duriannya yang nak di makan oleh iman tadi tapi tak kesampaian.

Aku beli 2biji jerr.. Itulah kekdahnya bila beli durian bukan musim. belian ikut timbang. 1kilo RM8.. beli 2 biji kena RM21.00. di sebabkan teringin nak makan, nak tak nak beli la jugak. so, suruh org tue siap2 kupas.. dapatlah 3bungkus polisterine.. semua elok2 belaka... Nasib ok dan sedap!!

Itulah kisah di sebalik Hari Maulidur Rasul kami yang penuh dengan kesabaran.
So, this weekend pun tak leh kemana2 lagi.. kena duduk rumah lagi.. Apalah yang akan terjadi dan berlaku... kena tunggu dan lihat jerrr...

5 comments:

Yu'xan Lee said...

hehehe teletah2 budak2 kan, bila takder dorang rindu la plak kita, sabar2x...

ermmm cedapnyer tgk durian tue, dah bertaun2 rasanyer tak mkn, hehehe....

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

yu'xan lee >> aahhh.. betul2.. mmg pun.. kalo dia xder, mst rindu sgt kan.. biarlah dia buat perangai mcm2.. janji dia sentiasa ada di depan mata....

alyyani said...

aduh, urut dada baca jue. lebey kurang je. nak2 tgh sarat. mmg menduga. banyak sabar banyak istighfar eh. ewah, ckp org. tp sendiri pun sabar paras idung je. huhu...

suhida said...

jue,kak su da tukar nma blog..ni link kak su.
http://missuhida.blogspot.com/

BabyAndKids said...

alyyani >> itulaa.. baru sorg anak nie.. nnt dah masuk 2 camne la gamaknya kann..?? mmg urut dada jer la manjang.. hehehe

k.sue >> aikk..? udah bertukar..?? naper ekk..? ok nnt jue add..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...