Kawan-Kawan Saya

Friday, January 28, 2011

braxton hicks dan leg cramp


I'm 33week right now!
bermakna dah masuk 8bulan.
cepat masa berlalu..
dan sekarang braxton hicks dah pun rasa kerap...
aduhaiii..! semakin tak larat dah nie. berat dah menjangkau 77kg mau nya aku rasa xlarat sangat.

Semalam, terasa braxton hicks seperti mcm nak bersalin pulak...
sekeras2nya seperti contraction.. terkejut dan cuak juga.
Pastu barulah leh bernafas dengan lega... ffuuuhhh..!!

betulla org kata, kalo baby songsang, kita tak rasa sangat braxton hicks nie.
kalo baby dah kedudukan yang betul, braxton hicks kerap terasa.. lagi2 nak dekat sampai waktunya...
berpeluh2 gaks nak nahan braxton hicks nie kan..?? hehehe.. lagi2 kalo duduk bersila di bawah.....

about leg cramp pulak..
skang dah makin kerap kena kekejangan kaki nie. kdg2 try control. iyerlaaaa.. sakit gaks kejang nie sampai terus menjerit memanggil asben.. hehehe.. 
lagi2 time nak mengeliat dan meluruskan kaki,.. mst cramp..

So, sebagai nak mengurangkan cramp, aku suruh asben urutkan kaki tiap2 malam sebelum tido supaya perjalanan darah menjadi ok. kalo rajin, kena bertungku. baru saluran darah berjalan dgn lancar.
dan masa nak tido tinggikan kaki dengan bantal.

Kaki bengkak? belum lagi setakat nie. masa preggykan iman dulu. 8bulan nie, kaki aku dah bengkak mcm kaki gajah daaa.. org kata mcm nak bersalin dah.. . maybe skang aku tak menjadi dirver kot. mmg dr stat ngandung, asben aku tak bagi drive sgt sebagai langkah berjaga2.... hehehe.. dah biasa di manjakan begini, seriusly aku dah malas nak DRIVE.. ekekeke... boleh kannn..??

esok cuti...! so, asben ajak gie shopping.. yeaaahh! pas tue dah leh merelaxkan diri. Insyallah masuk pertengahan bulan 2 aku akan berulang alik dari ampang ke tempat kerja.... :-)


4 comments:

shah-ila-ain said...

alahh haii jue same lah dgn akak...bila bby mengeras ,rase serba tak kene dahh...adoiiii sendat jerr dah perut nie....tak sabar nak beranak walau takut...haha...hope kita sama2 bersalin normal erkkk dan mudah lah hendaknyerr amin...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kak mel >> insyallah.. hopefully ke 2-2nya selamat bersalin nnt.. kan..?? rasa tak sabar pun iya gaks.. hehhe

alfa juliet said...

braxton hicks tu baru sikit signal dia bagi...contraction lagi power nanti....

zailamohamad said...

zaila amik vitamin kalsium dalam bentuk pil tu, memang jarang kena cramp kaki ni..

takutnya nak bersalin..huhuhuhu..moga selamat semuanya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...