Kawan-Kawan Saya

Tuesday, January 04, 2011

Perkara Paling Tak Suka Bila Pregnant...


Dalam banyak2 perkara, hanya q benda jer masa mengandung aku paling tak suka.. Iaitu kena buat MGTT iaitu minum air gula untuk test kencing manis kita.. Arrrggghh.! aku sangat tensen bab nie... tak suka tak suka,,,!!! Arini aku kena buat MGTT kali ke-2. Tapi di HUKM pulak.. Malasnyaaaaa....!!! Terpaksa la ku telan jua nnt...

Start pukul 6ptg aku dah stop makan apa2.. just minum air kosong jer sebelum kul 10mlm tadi. Pastu aku tido sebab nnt aku pikir2 jerr.. ekekekeke...!!

apa itu MGTT..??

A glucose tolerance test is a medical test in which glucose is given and blood samples taken afterward to determine how quickly it is cleared from the blood.[1] The test is usually used to test for diabetes, insulin resistance, and sometimes reactive hypoglycemia or rarer disorders of carbohydrate metabolism. In the most commonly performed version of the test, an oral glucose tolerance test (OGTT), a standard dose of glucose is ingested by mouth and blood levels are checked two hours later. Many variations of the GTT have been devised over the years for various purposes, with different standard doses of glucose, different routes of administration, different intervals and durations of sampling, and various substances measured in addition to blood glucose.
- from Wikipedia

 Prosedur untuk MGTT.. Kena ikut yea.. kalo tak, sah2 sangkut nnt kena buat BSP pulak.. Hopefully result ok nnt...

Ginilah kena minum air gula secawan.. Sampai nak termuntah dan pening2 nnt ps minum. Tak Suka!!

1999 WHO Diabetes criteria - Interpretation of Oral Glucose Tolerance Test
Glucose levels NORMAL impaired fasting glycaemia (IFG) impaired glucose tolerance (IGT) Diabetes Mellitus (DM)
Venous Plasma Fasting 2hrs Fasting 2hrs Fasting 2hrs Fasting 2hrs
(mmol/l) <6.1 <7.8 > 6.1 & <7.0 <7.8 <7.0 >7.8 >7.0 >11.1
(mg/dl) <110 <140 >110 & <126 <140 <126 >140 >126 >200
Result untuk MGTT..

Pastikan result yang terima mestilah sekurang2nya bawah 7.0 mmol. Kalo tak, sah2 sangkut kena repeat or kena buat BSP.... huhuhu.. dan di sahkan ada diabetes....

Gud Luck for me...!!

8 comments:

LeaKhalid said...

sian nye jue kena hadapi proses nih..mase iman dulu pun pernah buat jugak eyh?

LeaKhalid said...

sian nye jue kena hadapi proses nih..mase iman dulu pun pernah buat jugak eyh?

Fieza said...

fiza pun tak suka gak jue..masa syakil kena buat 2 kali hu..hu..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

lea >> aah.. iman dulu pun 2x gaks.. kali ke 2 sangkut kena buat BSP.. tak suka nyaaaa.....!! ini pun kali ke2 buat.. huhuhu terpaksa rela jer niee..

fieza >> fieza kena buat sebab keturunan ek..?? jue pun sama mst kena buat 2x.... aduhai... hadapi dgn rela...

shah-ila-ain said...

jue> haha...kiterr seruperrr....akak minggu depan 12hb...adoiii...harap berjaya lah menelannyerr dgn elok erkk jue..hehe

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

kak mel >> hehehe.. hopefully result ok nnt.. jue 12hb pun ada check up kat klinik KK....

alfa juliet said...

sabarlah....itu semua dugaan kecil je untuk meraih anugerah yg besar

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

alfa >. insyallah... amiinn.. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...