Kawan-Kawan Saya

Friday, April 09, 2010

Iman Mengaji..........


Rutin harian iman... iman ada rutin harian tau.. hari2 samada lepas subuh @ maghrib @ isya'.. iman akan minta ayahnya mengaji bersama dia. erm.. ari2 atuk dia trained dia mengaji kat umah Ampang.. so, sekarang ini pantang nampak buku yang bertulisan jawi.. dia akan mengaji dgn caranya sendiri... bunyi2nya mmg ada.. cuma bacaan dia sendiri laaa.. huhuhu..  Allah... solimin.. toyyib... amin... mcm2 lagi la dia sebut.. kelakar lak aku tgk..

erm.. siap tau mana atuk dia simpan buku tue dan muqaddam (@ ampang).. dan dia tau  mana al-quran kat rumah di simpan (@ sepang). dia akan tunjuk sambil kata "atena.. atena.." (bermaksud "iman nak.. iman nak..")

ataupun.. bila dengar jer ayanhya "Bismillahirahmanirrahim..." zasssssss..!! dgn sepantas kilat dia dah mengadap depan ayah dia nak mengaji..

semalam.. sempat juga la aku tgkp gambar si kecik nieeee.. mmg kusyuk juga la dia ngadap..

dtg terus mengadap. sblm tue dia tgh terabur kan menan diaa.. terus bgn dan berlari ke ayahnya bila ayahnya baca "Bismillahirahmanirrahim..."

siap tunjuk2 lagi..

hahaha.. nampak pula aku snap..

dia minta kopiah ayah dia.. sebab nak ngaji kena pakai kopiah.

aku pggl2 xnak pandang.. panggilan ke berapa baru nak pandang.. dia akn duduk sampai ayh dia abis baca.. last sekali dia nak al-quran dan nak take over pulak...

selain tu, kalo kita bg buku sains or buku lain(yg tulisan roman) dia akn campak.. dan dia akn amik buku yg bertulisan jawi....

psssttt : aku ada baca kisah seorang budak perempuan berumur 3y pandai mengaji siap dgn tajwid sekali serta boleh mengajar budak mengaji.. dan hampi hafal surah yassin.. aku sangat kagum dgn kisah itu... sekarang aku tgh training iman mengaji.. sebab aku nampak dia sgt berminat skrg ini..

Photobucket

6 comments:

LeaKhalid said...

alhamdulillah...sejuk hati ibu dan ayah bile anak menunjukkan minat untuk mendalami ayat2 suci....
sgt kagum dgn cite budak 3y tuh...

Noor said...

baguihh.iman nie....semoga jd ank soleh n ustaz...ameen

nome said...

alhamdulillah...sonok tgk iman berminat nak membaca Al-Quran...tumpang bangga...

semoga niat jue nak traning iman termakbul...manalah tau kan..iman umo 2 thn dah bleh baca ayat2 suci...insyAllah

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..iman sgt bagus..alhamdulillah...sejut perut jue ngandungkan iman dulu

fazilzura said...

wah wah bagus ler geng akil sorg ni .. leh join akil ngaji ..

akil pun suke ngada Quran jue.. kdng2 tu kiteorg risau dia koyak kan jek .. suke silak2 smbil baca... sib baik dia x koyak ..

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

lea >> betul lea.. jue baca masa ngandungkan iman dulu.. dan dok terpikir.. erm, rasa tak mustahil budak 3y pandai ngaji kan.. dia pandai ngaji sebab masa mak dia ngandungkan dia, mak dia ajar org ngaji.. dgn niat yg ikhlas dan murni, Allah turunkan ilmu kat anak dia kann...

kak nor >> aminnnnnnnnn...

kak nome >> ajar sikit jer kak.. biasala budak2.. ikut kehendak dia yg lebih.. letih gak ngajar dia.. ajar sebut lain, dia sebut lain.. hehe.

kak ainey >> hehe ms jue ngandung, mmg selalu letak headset surah2 kat perut..

kaj zura >> kalo ketemukan dorang camne agaknya.. maybe berlawan kot.. betul kata mak jue kot.. budak2 yang duduk ngn orang tua, lain peelnya.. kemahuan lebih kearah org tua.. mcm iman.. mana suka kartun.. akil laks.. lebih suka lagu jamal.... itulah mitos yg boleh dipercayai..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...