Kawan-Kawan Saya

Monday, April 05, 2010

3D2N @ Hospital Ampang

Salam..
Rasa macam lama aku tak update blog kan? agak sepi seketika blog aku nie. Iyerla empunya blog xder. So, blog ini sepi la seketika. Dimanakah empunya blog pergi? Ya kawan2.. aku pergi bercuti.. TAPI.... bukan bercuti ker pulau redang or pulau perhentian pulau impianku tau. Aku sebenarnya bercuti di Hospital Ampang..!!!

huhuhu..!!! seperti yg sedia maklum mengenai kes aku yang lepas.. inilah kesan yg aku dapat. aku dikehendaki menjalani operation untuk memasukkan wayar ke dalam tulang supaya tulang aku dapat disambung dengan sempurna.. sungguh malang nasib ku..

1ST DAY

aku admit pada 1/4/2010 (khamis). sebelum dtg, agak kerugian bagiku kerana aku tak mkn nasi lemak + rendang ayam feveret ku. sebab sampai ajer di wad 5C, dr. terus suruh aku puasa dan operation akn dilakukan hari tu juga. terpaksalah aku abaikan nasi lemakku.... sepatutnya dr. suggest operate ari jumaat laaaa.. kalo aku tau, pasti aku mkn puas2 dulu..

pukul 4.30ptg, aku dah ditolak ker bilik OT. mulalah kecut perut aku di buatnya.. dgn bilik OT yg sgt sejuk.. manakan aku thn.. terus menggigil dibuatnya. Mcm biasalah.. kalo nak masuk bilik OT nie, mst kena byk tanya. nak tak nak kena lajawap soalan yg sama jer.. sungguh buhsan yeaaa.. selepas sesi semua tue, terus ditolak ke bilik 9. bilik operation ku.. sampai kat situ, doktor2 pakar dah bersedia.. apalah dorg nak buat.. sama ada nak masukkan wayar @ plat....

1stly, dorang nak buka simen aku. alangkah kecut perutnya aku bilik tgk pemotong simen tue..huhuhu..!!! sgt tajam dan menggerunkannya.. bila dr. letakkan di tgn, terus aku meraung.. hahaha..!! kecut wehh...!! sajer je nak nakutkan aku... dan, pada masa tue, dorang bagi aku bius. aku terus rasa aku bernafas melalui oksigen, mata berpinar dan dduuummm!! aku tak sedarkan diri langsung.....ntah apa yg dorang buat aku pun xtau...

then...............

tak lama selepas itu aku rasa aku menangis dan meraung. seriusly aku rasa aku tak sedar masa tue, but aku rasa sakit yg teraaamaaatttt sangat..!! sebab tue aku leh nangis tanpa sedar. sakitnya Allah saja yg tau. bagai dihiris isi aku nie. nak agkt tgn pun xboleh. pain killer pun dah bg.. but aku ttp rasa sakit.. Ya Allah... sakit itu pengampun dosa.. aku rasa insaf ketika itu. aku terima seadanya.. sampai di tolak ke wad aku still rasa sakit even dah diberi pain killer lagi... lastly, aku refuse pain killer.. aku rela thn sakit sebab aku rasa kesannya tetap sama...

 2ND DAY
masuk hari ke-2... aku still rasa sakit lagi haritu... tapi, aku rasa aku dah boleh bgn untuk ke tandas better dr mlm tadi. mcm biasa doktor akn dtg check patient setiap waktu pagi dan petang. pagi jumaat tue, doktor dtg melawatgk aku. dia check tgn aku. aku bgtau, aku rasa sakit dan rasa tak selesa dgn simen yg di pasang tue sebab aku rasa ketat. doktor check.. dan ckp tgn aku bengkak... so, tghari tue aku di bawa untuk tukar simen yg lain pulak... huhuhu..!!! sekali lagi aku berjumpa dgn mesin pembuka simen ituuuuuu..!! aku gerun weeehh..!! tapi, kali nie, aku cuba kuatkan semangat sebab aku akn pandang real....!! huhuhu.. aku tak pandang tapi menjeling jerrr... MA-MA gelakkan aku... sabau jer la...

pas pasang baru, baru aku rasa selesa sikit... dan jari jemari ku boleh bergerak.. so, aku kena tido dgn tgn bergantung mlm tue. dan selepas itu.. kesakitan dah mula kurang.. aku dapat membiasakan diri dgn rasa sakit tersebut... dan masa tue lah aku dpt lihat sendiri perubahan pada tgn aku selepas operation. rupanya dorang masukkan wayar.. sgt mengerunkan.. sebab wayar itu tebuk ke dalam isi dan tulang tgn aku dan tembus ke side lg satu.. huhu.. patutlah SAKIT..!!!

3RD DAY

Hari ke-3 ni, aku harap dah boleh discharge la.. sebab aku sgt buhsan duduk wad... kerana aku tinggal keseorangan pada haritu. nasibla mlm td mak aku temankan.. bygkan bilik 4org, aku duduk sorang... tak giler buhsannya? lagi2 hari hujung minggu.. staff nurse tak ramai, budak praktikal xder..mmg busan.. kalo ada budak praktikal, leh la aku borak2.... ini kosong..... busan yeeaaa..

pagi tue, doktor yg check aku ckp dah boleh discharge arini.. yahhhuuuu..!! tapi, selepas buat open window (tebuk permukaan yg di masukkan wayar) supaya senang untuk di cuci nanti. doktor suruh dtg hari2 ke mana2 klinik kerajaan yg berdekatan untuk cuci. sebab, nnt mudah di jangkiti kuman... fuhh..!! takutnyaaa..

selepas selesai proses open window, aku boleh balik.. sangat seronok..!! rasa rindunya ngn imannnnn... iyerla.. spital ampang budak2 xleh naik sebab kes H1N1. Itu yg aku xdpt jumpa iman.... xsabar nak balik. aku kena tunggu asben aku dtg amik baru leh balik. terpaksa la tunggu sebab pagi tue asben aku ada kelas OUM nyaaaa..!! tercanguk la aku seketika dlm bilik keseorangan....

fuhhh..!! pjg giler aku menaip dgn sebelah tgn.. krammmm sekejap... hehehe..!! xlarat la nak sambung menaip.. aku letak gambar jer laaa...
inilah tgn aku masa mula2 jatuh tue. dibalut oleh JPA.

Wad 5C katil 19. di refer dgn Miss Lynn doktor pakar ortopedik.

inilah tgn aku selepas operation. sgt tak selesa dan sakit..

aku dan tgn yg bergantung.. hehe mcm pas bersalin la pulok tgk muka pucat.. pucat thn sakit tueee.. kena gantung sebab nak kurangkan bengkak..

time nie aku sgt busan duduk sorang2. dua katil depan kosong, sebelah katil pun kosong. mlm td aku tido kesejukan. aircond hak aku sorang.. hahaha..!!

lagi satu aku nak citer pasal makanan di hospital ampang nie.. aku sgt suka.. sedap dan sungguh sesuai untuk org nak diet.. aku rasa kalo aku duduk hospital nie sebulan, mau kurus aku di buatnya... 

nie antara menu yg aku dpt :

mee ladna. simple but nice

lauk tghari.. tiap2 hari lauk tghari dn mlm, korang akn dpt 3jenis sayur dan 1 lauk.. yg nie ada bayam, sawi dan kcg pjg. serta aym masak sosa halia...


dan gambar yang last sekali... aku nak mengerunkan korang seketika.. nak tgk mcmane tgn aku ditebuk tupai ? ini dia....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

itu dia.. aku tunjukkan sebelah jer.. sebab aku sendiri pun xberani nak tgk sebenarnya.. wayar ni di masukkan dan di kuarkan ke other side.. mcm ikat tgn aku nie.. inilah yg di buat open window. supaya nak cuci senang nnt. mst korang dpt bygkan sakitnya kan..? itulah yg aku alami skrg nie..



psstt : moral of story >>> malang itu mmg tak berbau. berhati2 lah dimana anda berada... huhuhu...!!!



9 comments:

Ryn said...

Jue, cepat2 semboh ye...tak sangka plak sampai kena operate bagai...tp demi kebaikan jugak kan...

take care!

AieZa said...

moga cepat sembuh ye jue.. lama lg mc kn.. emmmmmmm sebulan gak eh jue coti.. sib baik la doc detect awal kena operate..

fazilzura said...

MAK AIIII ngeri nye akak baca jue ... kalah org banak c-zer ..
tp x per ler.. kalau di bior lama2 kng lain jd nye ... so beter ler merawat terus...

semoga cepat2 sembuh key

mamashasha said...

huhu...jue sebut OT akak dah kecut apatah lagi bayangkan mesin nk potong simen tu....ya allah gambo last sekali paling thriller.....semoga cepat sembuh....kalau patah ni berbulan2 baru baik,,,pak cik akak mc dkt 3 bulan tau....jue mc smpi bila ni?

alyyani said...

sebab sikit je, mcm ni kesan nye kan? sampai kena tebuk wayar gitu. rasa ngilu tak jue? tgk pun rasa mcm ngilu je. sakit tu tak yah cakap la kan. lagi2 bila melibatkan patah anggota badan ni. kita tgk pun seram. apa pun, get well soon ye! muka pucat tp maintain ceria gitu. hehehe..

nome said...

get well soon my dear! ngeri la pulak aku tgk tgn kena tebuk tuh...pitam jap...apa2pun nak wish semoga jue cepat2 sembuh...

LeaKhalid said...

jue..smoga cpt sembuh...
tak semena-mena, msk wad lagi kamu...
mesti rindu yg amat kan pade iman mase kt wad?

-:- Zafran BabyAndKidsCollections Enterprise -:- said...

all >> tq semuaaaa.. huhuhu..

Ibu Mifzal Arsyad said...

jue..cepat sempuh..siannya..takut nengok yang tercucuk kat tangan jue tuh..

jue sabar ya..n cepat sembuh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...