Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Wednesday, June 30, 2010

Kuinin...

Semalam balik keje terus ke pasar tani Bandar Baru Salak Tinggi. Asalnya nak cari sayur dan ikan untuk buat masak. Ingatkan malam tadi nak masak sambal sardin dan sayur rebus jerr.. then, tetiba tgh beli kunyit nampak ada kuinin yang berbau harum. Tak tertahan.. aku pun belilaaahhh.. wat sambal sedap nieee..

So, sampai umah aku tukar menu. Masak ikan tenggiri masak kicap, sayur sawi rebus.. Then wat sambal kuinin.. meletop kauu..! sedapnyaaaa.. hehehe.. pastu ada tambahan kerang bakar pulak.. aku tgk kerangnya gemuk2.. belilah sekilo untuk muat ratah.... 

 beli sebiji jer,, itupun amik sebelah jerr.. nnt leh wat lain pulak..

bahan2 sebelum di tumbuk.. cili dan kuinin..

 inilah jadinya selepas di tumbuk... sedapppnyaaa...!! sapa suka sambal kuinin silalah angkat tangan.. hehehe


Tuesday, June 29, 2010

Penjara Pudu

Sabtu lepas aku ada lalu depan penjara pudu. huhuu dah separuh tembok penjara pudu di runtuhkan.. Akhirnya penjara pudu akan di hapuskan. Lama betul bangunan nie kan? Stat tahun 1895. memang lama betul.

Penajara pudu nie betul2 kat tgh bandar. Jalan nak ke Bukit Bintang dan Puduraya dan bersebelahan dgn Berjaya Times Square. Aku bila lalu situ, mesti pikiran aku akan terpikir.. Kalaulah aku di masukkan penjara kat situ... mesti aku akan rasa tekanan. ialah penjara di tgh bandar.. Dengar bunyi kereta, bus, lrt.. dgr suara orang ramai lalu situ.. Waaahh! sonoknya dunia luar.. kenapa aku mesti duduk dlm penjara nie. Betapa tak serononknya duduk dlm penjara.. Nauzubillah.. dapat aku bayangkan penghuni2 penjara nie. Tak boleh nak concentrate dgn ibadah yang sepatut di lakukan.. Di samping tue, dlm minda mereka mesti merasakan tak sabar nak tengok dunia luar.. Betapa indahnya dunia luar itu... 

dah nampak da.. separuh tembok tue mmg dah pun di robohkan. 

ni kat pintu depan penjara pudu. Still belum di robohkan.. dan tak lama lagi akan dirobohkan jugaa..

Sejak aku kecil lagi penjara nie dah ada.. Dulu selalu gak ulang alik lalu sini sebab nak ke puduraya, metrojaya dan bukit bintang..  aku suka tgk mural yang penghuni penjara ni buat. Dulu, aku budak yang tak berapa cerdik. Mural yg dilukis berlandaskan orang2 yang tggl di dalam hutan. Dan aku yang masih kurang cerdik pikirkan yang org2 dlm tembok nie mesti duduk dalam hutan yang sama mcm lukisan tuee... sian dorang kan..

Bila aku dah besar baru ku tahu bangunan apakah itu dan tujuan apa bangunan itu.. kelakar jerrr... Lepas nie takdelah nama PENJARA PUDU..



Monday, June 28, 2010

Hujung Minggu ku...


Weekend lepas aku tak ke mana2. Even sepatutnya aku ke genting Semalam ahad. Namun, atas sebab tertentu aku tak dapat gie.. dan sebab itu jugalah kitorang tak kemana2.. sebab cancel juga last minute.. Sayang bilik aku tak berpenghuni namun dah pun buat bayaran.. xperlaa.. xder rezeki kami....
Hari sabtu, aku just balik Ampang. sebab asben aku ada sekolah. Then, ikut mak ayah aku gi kenduri kawan.. Malam tue balik semula ke sepang sebab esok(ahad) ada orang nak datang umah. So, kena standby la kat umah..

So, ahad tue lepak kat umah sampai petang. Petang baru kuar gi amik barang dan beli brg dapur sikit dan susu iman. Kali nie kami tak ke Tesco or Care4. Just ke Pasaraya sahaja. Pasaraya Family store kat kuarters KLIA. Orang kata barang2 kat sini murah.. itu yang aku ke sana jer.. Malas nak ke alamanda dan tesco. Sure ramai giler org.. lagi2 tgh gaji nie.

get ready.. lets go! tunggu ayah kunci pintu.

tempat wajib iman bile ke pasaraya.. senang jer. duk dlm trolley.

sedang sibuk makan biskut coklat. Pantang dia nampak benda berasakan coklat.. nak punya.. lum bayar lagi tu tp dah makan..

tengoklah tuee.. selamber dia jer duduk kat atas tin susu diaa...

dah nak maghrib masa nie.. harus balik umah cepat2. sebelum tue, sempat terjah beli burger Otai yang sedap tueee...

Karaoke Maaaauuuttt..!!

Tak ku sangka tak ku duga.. Iman Zafran dan pandai nak jadi penyanyi eekk..?
hehehe.. ikut sapo la tue..? aku nie tak reti nak menyanyi. litik tak reti nak ikut langsung.. Bab tempo lak mesti aku terawal punyaaa.. hahaha..! takleh jadi penyanyi langsung...

Semalam, masa tgh sibuk beronline.., aku dengar suara budak sedang menyanyi lagu dengan caranya sendiri.. Dan.. sebaik aku tgk siapakah gerangannya..

dan inilah gerangan suara itu...

sedang kusyuk menyanyi.. 
tak sangka tul.. pandai pulak dia amik mic kat mana..?? hahaha..
ini mesti kes tgk ibu dan ayah dia berkaroake niee..

 bila aku pandang, malu2 kucing pulak diiaa.. hehe
terus stop nyanyi...
selalu aku bukakan karoake Raihan untuk diaaa..
suka benor diaaaa..


Award From Alyyani

Aku suka award ini.. sebab itu dengan sepantas kilat aku amik.. hehehe.. tau sebab aper..?? sebab aku terima award ini :

 yeaaaahhh!! aku suka PINK colour
memang betul itu.. aku suka sgt pada pink.. hehe

1. link kepada orang yang bagi award ni : 

2. nyatakan sebab musabab anda minat kaler pink : 
~ ntahlaaa... memang suka sebab kalernya lawo.. dan membuat kan aku sweet ajerk! hahaha.. perasan lebih jer nieee..

3. sejak bila suka kaler pink : 
~ sejak dari sekolah lagi.. pinky_gal25@yahoo.com adalah aku.. memang guna email nie sejak dari azali lagi.. hehe..
dulu chat pun guna Pinky_gaL.


4. nyatakan 5 barang yang anda paling sayang yang kaler nya pink : 
  • Handbag
  • purse
  • kasut (dulu banyak kaler pink)
  • tudung yang cantek2 kaler pink
  • baju yg cantek mesti kaler pink.
5. snap gambar anda dengan salah satu barang kaler pink : 
 with baju tunang yang berkaler PINK

with kasut yang kaler PINK

with baju pregnant yang kaler PINK

withh BFF yang sama suka pada kaler PINK
 hat gambar nie nak tambah sikit. nak tau tak, baju yang aku pakai nie adalah untuk baju budak2.. dress budak.. disebabkan dinner bertemakan budak2.. aku try lah gie cari kat pasar mlm.. sekali jumpa main beli jerrr.. nasib lah muaaattt!! hehehe.. tang kat ketiak jer rasa ketat sikit and kat t***k. nasibla i punya kecik jer masa tueee.... hehe tang lain ok..

6. tag 5 kawan anda yang minat kaler pink :
(xtau la dorang suka ke tak.. aku tag ajer.. hehe) 
  • kak nor
  • kak wawa
  • kak fida
  • na
  • zura (mummy Yu'xan Lee)




Sunday, June 27, 2010

Tukar ke Mamy Poko


Dah sebulan lebih iman tukar diapers.. dari tesco brand dan drypers brand ke mamy poko. Sebab musababnyaaa.. iman kuat kencing dan kuat eyak.. Dgn mamy poko.. bertahan lama juga la.. esp waktu malam... w/pun drypers tetap pakai gak..

Now, siang pakai drypers, malam pakai mamy poko. Sebelum nie pakai drypers and tesco brand.. mesti esok pagi akan basah.. Iman sia bangun kata "bacaaahhlaaahh" hahahaha.. dia dah ngompol dia kata basahh.. hehehe.. lawak jer...

one more, skang nie drypers punya kualiti dah lain laa.. makin nipis. dan belakang bontot iman mesti gatal2.. alahaaii.. sian nengok.. nasib bila letak benpanthen cepat baik... 

iman punyaaaa..

Saturday, June 26, 2010

Beralih arah.............

tak de pape sebenarnyaaa.. semalam tetina rajin main godek2 blog... 
sekali dah tukar ke layout baru daahhh...
hehehehe...

terus jadi macam nie..


layout baru nie membuatkan blog aku senang nak view.. iyerr taakkk..??
hehehehe... laju ker aku tgk bile blog nie di view..
i likeee..
kaler pink tetap di kekalkan yea kawan2.. hehe

selain tue.. tajuk Our memories di tukar kepada My memories..
sajer je kasi tukar..

Friday, June 25, 2010

kisah watermark..

pertanyaan dari kawan-kawan..
S : camne nak buat watermark sendiri tue?

lately, ramai tul yang dah berwatermark.. dah jadi mcm trend jer watermark.. sana sinun blogger ada watermark sendiri. iyer tak..? iyerlaa.. sebab byk sgt publish gambar.. nnt org curi laks gambar kita.. better ada watermark sendiri gak kan..? dulu aku hanya taip jer water mark tue.. sonang keje.. 

tapi, mcm busan dan boring la pulak kan..?? jemu mata memandang.. dari hari ke hari aku cuba buat wat watermark sendiri.. nak pakai Adobe photoshop, ya ampun..! aku mmg tak reti.. hehehe.. opismate aku blogwalking. dan dia kata ada satu blog tue bgtau camne nak buat logo sendiri.. hehehe.. dari nak try buat logo sendiri tetiba leh jadi watermark pulak.. boleh jerrr kan..? 

now, aku dah reka untuk logo babyandkids dan watermark aku sendiri... suka nyaa i tau... 

ini antara hasilnyaaa..

* ni pakai untuk gambar yang berlatar belakangkan gelap.

sekali pandang mcm brand tupperware la pulak.. hehe

yang ini untuk baby and kids pulak..

logo

untuk watermark..

hasil semuanyaaa...


dah tau caranya, pasnie leh lah buat banyak lagi.. heheh.. mudah dan senang jer buatnya.. sebab software nie user friendly.. percayalah.. tak sampai 5minit siap satu daaa.. hehehe... nak try? 

aku pakai software AAA Logo.

korang download kat

dan download, install dan jgn lupa masukkan serial number dia kat attachment yang di berikan..

dah msukkan serial number, baru leh guna tau..

cuba dan trylah.. dah cuba nnt tunjukkan hasilnyaaa.. hehehe... 
aku tengok ramai yang beli watermark nie kan? so, cuba kali nie try wat sendiri.. pasnie semangat berblogging mesti berkobar2 semula2.. hehehe

SELAMAT MENCUBA...!~

P/S : jika ada sebarang pertanyaan, leh la tanya sy.. hehe cara nak save or cara nak letak watermark dlm gambar.. nnt sy leh tunjukkan pada sesiapa yang kurang fasih.. :-)

Thursday, June 24, 2010

Sofa Impian ku....


Raya nak dekat dah..Puasa tggl 2bulan jer lagi.. Rasa excited pun ada.. sebab tahun nie aku dah boleh beraya di rumah sendiri. Rasa teruja pun iyer.. (note untuk lin & k.nor - tahun nie jue nak cuti sebelum dan selepas raya ekk..??) Dalam rasa excited nak raya nie, ada sumthing aku nak request jika boleh dapat sebelum raya nie. Almaklumlah.. raya kan.. orang nak datang rumah.. benda nie penting sgt aku rasa.. Orang datang rumah pun sonok.. iyer tak..??

Memandangkan rumah aku belum ada kusi sofa, jadi aku berhajat untuk dapatkannya untuk raya nie. But... belum sure leh dapat or tak.. Sebab kewangan tahun nie agak merundum. Lagi2 nak raya nie.. macam2 benda aku (and asben) nak settlekan esp roadtax keta yg mati bln september, then.. jika ada rezeki aku nak buat kenduri doa selamat, open house dan besday iman (3 in 1) sekali...Insyallah.. doa2kan aku and family ada rezeki untuk buat benda nie.. Kalo ada yg nak sponsor kan best.. Bersyukur alhamdulillah... hehe

oklaa.. sofa yg dalam wishlist aku ialah L-shape Leather sofa.. Aritu aku ada gie homedec.. aku dah ushar daa pattern yg camne nak.. ala2 macam nie laa..

warna putih aku suka.. tapi tue laaa.. kalo kotor, mmg nampak terang benderang.. amik coklat ok gak kan..???

peh tu aku ada gak google yang mcm nie..

hitam nampak class gitu.

yang putih bebenor.. aku suka yang kat kaki dia leh tarik tuee.. bestnya kalo dapat tgk TV sambil berlanding kan...

kalo ada sofa nnt, tak de chance la iman nak main macam nie daa.. hehehe...



p/s : waaahh..! sejak dah pandai buat watermark sendiri ni.. makin rajin nak update blog pulak.. hehehe.. jgn mare yeaaa...



Bersantai di luar rumah..

Gambar-gambar ini di tangkap oleh ayah iman. Inilah aktiviti iman dan ayahnya di waktu pagi di kala orang lain sedang bekerja.. Almaklumlah ayah iman kan sekolah petang. So, waktu paginya adalah masa untuk bersama dgn anak terchenta. Bersiar-siar di depan rumah di waktu pagi..Aku yang sangat jeless yeaa.. kan sonok leh joint sekali..

berjalan sama dgn mainannya.

posing sat..

berjoging dan bersenam

berjalan sambil menyanyi

suka mengutip flora alam..

tak dapat bunga, rumput kering pun jadilah..

sonoknya diaaaa...

Wednesday, June 23, 2010

Selingan jerk!

Actually takde pe pun aku nak update.. hehehe.. 
sebagai selingan jer niee..
siapakah gerangan budak ini?



Anak aku laa.. iman masa 1year 2month rasanya niee..

arini aku masuk opis lambat gara-gara tersalah tengok tarikh appointment doktor orthopedik. Aku ingatkan arini 23/6.. tetapi rupanya 21/6.. hahaha..!! mengelamun agaknya aku nieee.. kan dah termiss.. kalo terawal takpe laa.. nie dah lepasss.. amik ko.. kena tunggu next appmnt bulan 7 nnt.. aduuuhaaaii..! sabo jer laa..

Nasibla sempat perasan tgk pagi tadi sebelum bertolak dr sepang - Ampang. Kalo tak kes naya jer.. dah la jauh.. tak pasal2 membazir masa, minyak dan tenaga..

dan aku rasa termiss nak makan ini :


Breakfast MCD memang aku suka.. lagi2 burgernyaa.. sedap laaa..
terlepas la pulakk.. huhuhu..!!~

Monday, June 21, 2010

Saat Bermandi-manda di Lost World Of Tambun

Ini antara gambar2 yang sempat di snap masa ke Lost world of tambun. Mandi kat area budak jer.. Area org dewasa tak berani nak bawa 2org budak nie. After mandi kat area budak nie, kitorang sewa pelampung untuk menyusur sungai pulak. Masa menyusue sungai takde gambar sebab malas nak bawa camera. Takut nnt basah pulak...

so, layankan gambar yang ada nie yeaa..

nain nak ape yea?
layankan ajer budak2 nie.
nak mengelongsor pulak

sonoknya dorang nie..
memang sakan lah main air 2 org nie
di kawal rapi oleh my hubby
sonok tul iman dapat main air
kemana la pulak tue
suka tengok dorang yang menanti air nie tumpah.. hehe
nain yg macam2 gaya..
aku pun nak joint gak.. hehe

last sekali.. tepek la juga gambar aku nie haa.. asyik aku jer tukang tgkp gambo.. ehehe...


p/s : besst la world of tambun.. pasnie leh gie lagi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...