Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Wednesday, March 16, 2011

Bunga @ Akar Siti Fatimah


Sesiapa pernah dengar or jumpa bunga siti fatimah nie..? Ada yang panggil akar siti fatimah.. Aku ni, mak aku bagi. dia beli masa gi haji 2thn lepas. Masih elok lagi bunga nie. Orang kata elok untuk ibu mengandung dan nak bersalin. Aku ada pernah dengar tapi lum jumpa lagi. Inilah pertama kali aku tengok bunga niee.. Dia kering jer.. Pas rendam dia akan jadi kembang rupanya eekk..??

Inilah rupanya Bunga Siti Fatimah nie kalo sebelum direndam..

Aku amik satu dan rendamkannya dengan air biasa sahaja.

sejam selepas di rendam. Bunga ini mengembang lah!

Inilah rupanya selepas direndam.. Kembang semangkuk gitu.
Dan air tersebut aku simpan buat minum masa nak bersalin nnt..
Insyallah..

Selepas di gunakan air ini, bunga tersebut dikeringkan semula supaya boleh dipakai semula nnt. Dia boleh di pakai berulang2 kali..


Cara nak minum:
1) Rendam masa dah dekat bersalin...jangan rendam awal sangat....tapi ada juga petua orang tua2 suruh minum masa kandungan masuk 7 bulan ke atas...
2) Ambik air rendam tue masukkan dalam botol untuk senang dibawa ke hospital nanti.
3) Bila rasa nak bersalin minum la air tue ye...
KHASIAT AIR INI:
-Bagi mudah bersalin...dengan izin Allah juga...amin....


4 comments:

r|nA @ ja|j|na said...

ooo, kirenye ni macam selusuh lah eh..mmg tak pernah dgr pasa bunge ni..

Sue* mamaID said...

saya 2 minggu sebelum due dah start minum...dua2...alahamdulilah dengan izin ALLAH...kejap je sakit...cepat bukaan terus salin...

alyyani said...

masa nia, 7 bulan dah minum. masa adel, dah 3 cm, baru minum. nmpk la beza nye kat situ dr segi sakit nye. :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

rina >> lebih kurang selusuh juga la niee.. tp, ini ori dari bunga siti fatimah..

sue >> alhamdulillah senang beranak dgn izin dari-Nya kan.. insyallah..

Alyyani >> ohh.. rasanya better minum time nak dekat dah ekk...??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...