Kawan-Kawan Saya

Thursday, January 28, 2010

Cerita Panasssssss....!!

Cerita Panas bulan ini.....
Kisah Fahrin Ahmad dengan Linda Onn..
Siapa ada tengok video mengenai FA buat sidang media untuk menyaman Linda Onn tue..??
Kalo sesiapa tak tengok lagi, boleh lah tengok kat Facebook Fahrin Ahmad..

Syahdu laa.. time airmata dia dah bergenang tue..
dan terus airmata seorang lelaki berjujuran..
siapa tak sedih bila orang kata kita macam tu kan?
FITNAH...
satu benda yang sangat perit untuk kita hadapi..
Tak kira FITNAH itu perkara BENAR ataupun yang di reka...
sebab itu FITNAH ini lagi teruk dari orang yang membunuh..

semua dia bawah aku petik dari GUA.



 Airmata FA

aku pun tumpang sedih bila dia cakap ini :

Setelah lama bertahan dan mengambil pendirian mendiamkan diri walaupun dituduh panas baran dan kaki pukul oleh bekas kekasih Linda Onn, akhirnya Fahrin Ahmad, pelakon lelaki yang berimejkan jejaka macho, gagal mengawal perasaannya. Di sidang media notis tuntutan terhadap Linda pagi semalam, Fahrin telah mengalirkan air matanya. "Saya tak macam tu. Apa perasaan awak kalau adik-beradik awak terima panggilan telefon, mak awak yang sakit di hospital di datangi orang yang bertanya, 'Makcik, betul ke anak makcik tu kaki pukul?' Apa perasaan awak? Saya dah lama bertahan. Sorry lah," katanya yang gagal menahan sebaknya.

Bila sebut nama MAK.. itulah buat aku sedih weeeiiiii... Sebak aku...

dan apa kata Linda..??



“Semua kenyataan yang keluar daripada mulut saya adalah untuk menjawab persoalan yang diajukan oleh pihak media. Bukan saya sengaja hendak bercerita. Saya bercakap perkara yang benar.



Bagi aku.. Tak kisahlah perkara benar atau tidak.. tak perlulah kita menceritakan hal orang lain kepada umum yang boleh menyebabkan kredebiliti org boleh jatuh dan maruah orang tercemar,,, Teringat aku masa belajar law dulu.. ada suject "LAW OF DEFAMATION". Seseorang itu boleh menyaman orang yang fitnah dia atas sebab menjejaskan maruah, kredebilitinya sehingga menyebabkan orang akan pandang hina kepadanya.. FA adalah siswazah Law.. dan sebab itu dia berani menyaman Linda Onn.. sebab dia tahu di mana Hak dia untuk membersihkan maruahnya. Dan aku rasa, sebagai artis mereka perlu tahu semua ini supaya untuk mempertahankan dirinya dari di fitnah..

Ini aku ada pastekan petikan dari DBP.

 
.

Selain itu, perkara ini juga sebagai peringatan untuk aku sebagai blogger supaya berhati2 ketika ingin menulis.Ya... Fitnah itu bukan setakat perkara yang direka-reka.. tetapi perkara yang benar pun akan jadi Fitnah bila kita menyampaikan dan menyebabkan MARUAH seseorang tercemar...

P/s 1: penulisan ini atas peringatan untuk aku supaya berhati ketika berkata2...
P/s 2 : teringat zaman belajar dulu... Menangis2 aku nak menghafal berpuluh2 kes law nieee.. menyebabkan sehingga kini aku tahu benda alah ini.

16 comments:

mamashasha said...

akak tak baca betul2 just sekilas pandang jeling2 kosmo & metro smlm.....hero pun blh gugur air matanye...tp betul la kan wat ape nk kecoh2...fahrin tu law student semmgnye dia tau selok belok saman menyaman ni.....haaa jue akak benci subject law taw....hangin je kene hapal case by case....

Ryn said...

commercial law memg memeningkan...hehehehe..aku ada gak hapal mende2 tu gak...sangat benci subjek tu..jawab peksa pn nak kena ada contoh kes...

memg betol tu, peringatan utk diri aku jugak...sekarang ni memg mudah org buat fitnah tmbh2 dunia cyber nih...cepat je merebak...

miemiey said...

dah tgok semalam....sedih gak airmata lelaki nampak sgt kebenarannya...tapi tak thu laa sejauh mana...minat fahrin ke....wah panjangnya....

fazilzura said...

LAWAK .. tu je statmet aku..

masalah nye, kalau dia betul2 bkn seperti yg scha or linda ckp tu .. Y harus dia nangis ke , sentap ker... dh dia x wat .. so wat dek udah ... jaga je mak nye yg sakit tu .. yg lebihmemerlukan penjelasan ..

** tp kalau dh dua2 Xgf nye ckp gitu.. rs2 nye korg caya dak ????

alyyani said...

tak tau pun kes ni panas balik. tapi tu lah, bila fahrin da bertindak tu, maknanye dia tau ape yg dia buat kan?

p/s ju tu mmg setuju sgt. kalau nak bercakap tu kena la berfikir dulu adakah kata- kata kita akan memudaratkan org lain..

tiny hayyzad said...

waahh kak...

siap d petikan DBP tuu...hahah...tiny keje DBP laa kak...hikhikhik...baguihh..baguihh...

tp tian jgak kan kat FA tuu...

Az Rina said...

tak tau nak percaya mane 1? si A kah atau si B kah?

dah macam peguam lak jue, hehehe..peguam kah?

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mamashasha >> jue pun mula2 memang tak amik prot.. tetapi bila tertengok video tue, rasa sebak la pulaks...

p/s : memang betul pun.. nak meghafal sebijik2 cth kes.. tak leh silap.. markah ZERO.. nyampah.. hehe

ryn >> betul.. jawab peksa mesti kena ada cth kes.. VERSUS pun xleh silap.. haha.. nasib dah lepas daa..

p/s : aku amik benda nie sebagai iktibarr...

mimiey >> bukan kisah minat atu tidak.. tapi kisah pasal maruah sendiri dan keluarga.. kalo kita di fitnah, pasti kita akan rasa tertekan.. right?

fazilzura >> betul tuee.. tak kisah la dia nie panas baran atupun tidak.. janji janganlah menjejaskan kredebiliti, kerjaya dan maruah org. FA mungkin tertekan sebab di pandang hina oleh masyarakat bila org kata begitu..

p/s : bg jue mungkin betul.. BUT tak perlu lah nak di sebarkan2 menyebabkan kerjaya mereka terjejas..

alyyani >> memang tengah panas sekarang nieee.. hehe

p/s : betul.. yang penting tak perlulah menceritakan hal org lain. nak cerita biar yg baik2.. yang buruk2.. kita pendam ajer...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tiny >> hehehe.. aah la.. orang DBP tueee..

p/s : bukan aper.. sebab benda fitnah nie bukan leh dibuat main2 kan.. boleh meruntuhkan seseorang.

azrina >> hehehe... lawyer.. but.. lawyer buruk.. kahkahkah..!!!~
tak perlu caya sesiapa rina.. yang penting menjadi iktibar dalam diri kita supaya berhati2 ketika berkata2... :-)

nome said...

mengaibkan org lain mmg berdosa....apatah lg menjatuhkan maruah org...bile org tuduh aku burma pun aku dah marah...inikan plak membabitkan keluarga...sapa x marah? tol x? cuba la korang bygkan..kalau tetiba org ckp..."NOMI TU ORG BURMA EK?" APA PERASAAN KORANG? X SEDIH KER..ELOK JE DILAHIRKAN DI MESIA...TP ORG TUDUH KITA ORG BURMA? AKU MMG SUSAH NAK MAAPKAN ORG YG TUDUH2 DAN MENGATA2 BELAKANG NIH...aku x kuar tajuk kan? kalaulah aku bleh saman org tu? alangkah nikmatnyer idop...

shah-ila-ain said...

haha..meh sini peminat FA lak mengulasss....aku tak rase FA mcm tuhh orgnyerrr...mungkin x dorang tuhh perangai tak bape nak elok kottt tu yg FA sebagai pakwe dorang nak neshat ke ape2..pastu x dia tak leh terime...hikhik...pasal ape tau aku nengok care dia bercakap n wat ayat kat Fb tuhhh ikhlas dr hati dia...ape pun dia lelaki baik lah,,,kahhhhhhh...x dia jer dulu tak leh terima care dia...

AieZa said...

ermm hot story gak rupanya cerita FA nih.. aku sebenonya xmik port kisah perchentaan diorg.. tp btui la mcm jue kata.. kalau mamat FA ni kaki pukul sekali pun.. kenapa sampai LO nk cerita-ceriti kat public.. ape yg dia cuba nak proof kn sebenarnya? bole cerita kalau mendatangkan luka/kecederaan kekal.. tp aku tgk elok je rupa bentuk diorg.. xde cacat cela pungg.. klu dah putus tu wat cara putus je la.. ni kecoh kt public wat pe.. tp aku rasa saje nak tarik perhatian.. gitu la kekdahnya "org xbrp nk glamer" xmo tenggelam terus.. maka harusla cari satu topik kasi meletup seantero dunia.. hahaha..

baguslah FA mik tindakan gitu.. at least xdela org hentam dia..

p/s: aku pun teringat kes burma.. sgt sadis orang2 yang mengkategorikan kita sebegitu.. itu yg kita dapat tau.. yg lain2 taktau la ape dikata agaknya..

Ibu Mifzal Arsyad said...

x mengikuti sgt kesah derang..tp biasa la artis..kdg2 untuk publisiti..tp kalau betul2 menfitnah..itu mmg la x elok..

oYa said...

apa2 kebenaran akan terbukti nanti..sape btl sape salah..masing2 nak cr publisiti..padahal masa mula2 putus dulu pesal tak saman awal2 ni lepas putus dgn scha br ada kes camni..adoiiiiiiiii

wawa_addien said...

huh..sedih tul tgk FA nangis. bukan senang org lelaki nk jatuh air mata smpai mcm tu. pape pun, moga sume ni dpt di selesaikan..

sya said...

hmm rasanya FA hanya berlakon menuntut simpati. Menurut Scha pun mcm setuju dengan kata2 LO. Jgn percaya sgt ngan airmata lelaki..uhuhu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...