Kawan-Kawan Saya

Friday, January 29, 2010

Halaman Rumahku....

Dah lama tak cerita pasal rumah ker..? Mesti semua duk nanti2kan.. hehehe..
bukan apa.. sekarang nie, nak menangkap gambar saja2 tak rajin da..
sejak menjak camera compact ku rosak aritu. Alhamdulillah.. camera ku dah baikdaa.. So, lepas nie projek menangkap gambar boleh lah..

So, kali nie aku nak tunjuk sesuatu yang ada di halaman rumah ku... Firstly, nak tanam rumput rumah dulu..
But, sebelum nak tanam rumput, kita kena bersihkan laman dulukan. Dulu, kat laman rumah nie penuh dengan lalang.. tetapi telah di hapuskan dengan racun pemusnah... sehinggalah ia makin bersih...

semalam aku balik rumah.. aku nengok laman aku berketul2.. hehehe...
rupanya.. asben aku dah start nak menanam rumput dah.. dia sedang meLEVELkan tanah..
Aritu ada beli rumput.. nama rumputnya 'RUMPUT TAIWAN". Ingat nak amik Philipines jer.. But.. selepas dicadangkan oleh penjual tersebut.. aku amik Taiwan punya.Sebab aku cakap, aku nak rumut yang tahan panas, senang di jaga,dan mudah tumbuh serta boleh di pecah2kan... So, nnt tak perlu beli banyak kan..
sekeping RM2.00 sahaja. Kalo yg philipines lagi murah RM1.50 sekeping. Aritu beli rumput taiwan sebagai tester jer.. So, nampaknya OK.. janji kena siram hari2...

Aritu.. takder rumah 2hari, rumput aku kering.. Tapi, selepas siram ari2.. Dia tumbuh balik laaa... waahh..!! memang senang di jaga.. Ingat minggu nie nak ke Sungai Buluh untuk membeli rumput itu lagi..


Sesi meratakan tanah... Mengumpulkan tanah2 yang berbatu.. Asben aku yang wat semua ini.

nampak tak yang aku bulat tue..? itu pokok pinang.. ada ker asben aku tanam kat depan rumah tepi parking kereta.. aku gelakkan.. ada ke tanam situ.. aku dah alihkan daa..

 
 aku tanam kat hujung tepi tuee..

 dan.. inilah rumput jenis Taiwan.. dah naik hijau da...


p/s : semalam terlupa nak tangkap gambar laman belakang rumah.. ada pokok nenas, pokok serai, pokok pandan... entry lain kali la ekk...

3 comments:

Az Rina said...

siyok maa rumah ade laman, buleh berkebun ke bercucuk tanam ke..

kalu dok umah bertingkat tingkat ni nak jejak tanah jarang skali..maklumlah, kalu dah naik memang malas nak turun, huhuhu..

fazilzura said...

wahh besh nye ado rumah yg ado lamannn ..
x per, azam tmbahan akak .. nak beli umh TERESSSSSSSSSSSSS.. x nak 2 tingkat.. 1 tingkt jadik.. janji beso

alyyani said...

luas kawasan laman jue ek. lepas ni bole la bercucuk tanam. heheh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...