Kawan-Kawan Saya

Monday, January 18, 2010

Welcome Back

Salam Semua..
daku dah pulang semula ke tanah air tercinta.. hehe macam pie ke luar negara laks ekk..
iyer.. aku baru balik dari Over the Sea iaitu kepualaun Borneo.
Alhamdulillah.. dah selamat tiba malam tadi pukul 9mlm.

Seriusly, memang seronok percutian di Sabah. Tak cukup hari jika pergi 3hari 2malam. Sekurang2nya 5hari 4mlm kot. Insyallah ada rezeki lagi, aku nak pergi lagi. Amin....
90% tempat yang aku nak pergi dapat pergi + dengan tempat yang tiada dalam perancangan aku.
Even, percutian aku nie mengalami hari hujan, aku tetap rasa sonok dan puas hati. Cuma takder rezeki nak nampak gunung kinabalu kerana di selaputi kabus yang sangat tebal. (aku rasa macam kat aussie je)

Jika, korang rasa nak pergi bercuti, aku cadangkan supaya ke Sabah. Memang BEST sangat2.. Kalo ada rezeki, boleh nampak gunung kinabalu. Rupanya memang susah nak nampak gunung tue ekk. lagi2 macam time kitorg pergi.. Kabus tebal sangat sebab hujan. Tak sangka masa sampai kat kaki gunung tue, ada expedisi Malaysia book of record rupanya.. Sampai pendakian dorang tertangguh sebab hujan dan kabus tebal. Kat sini tak dapat nak jelajah Kinabalu park.. :-( sangat tau.... papepun journey yg sangat BEST.

Tempat2 wajib yang berjaya dijejaki (list dalam perancangan) :
  • Poring Hot Spring
  • Kinabalu Park (kaki gunung)
  • Kundasang (macam cameron highland)
  • Pasar Filipine
  • 1borneo (sempat lalu)
  • Pasar Ikan Besar-besar
  • Tanjung Aru
  • Pasar Ikan Masin
  • Gaya Market (Sunday Market)
tambahan tempat yang tidak termasuk dalam list :
  • Jambatan Tamparuli
  • Pekan Nabalu (view cantik nak tgkp G. Kinabalu)
  • Frozen Seafood
  • Kilang Chocolate
Tempat yang tak sempat diterjah (yg ada dalam list)
  • Sutera Harbor
  • Memorial Park
  • Masjid Negeri (sempat tgk dalam van je)
  • Atkinson Clock Tower (tak sempat tgk pun)
Jika datang ke Sabah (k. kinabalu) lagi, aku nak ke :
  • Sabah Tea Garden
  • kipandi butterfly park
  • 1borneo rainforest
  • Cultural village
  • State Museum
  • tempat2 yang tak sempat aku pergi
Banyak tempat boleh pergi area Sabah nie. Ini baru area Kota Kinabalu dan yang sama waktu dengannya. Belum masuk Sandakan lagi. Sandakan pun banyak tempat menarik juga. Memang kena pergi lagi.. sebab aku tak puas hati.. Hari hujan.. tak dapat nak melilau kat Kinabalu Park.. huhuhu.. sedihnyerr... rezeki aku pergi time hujan.. dapat rasa kabus yang tebal jer.. (cakap pun berasap2.. macam kat aussie musim salji je).. hehe..


p/s : gambar aku akan upload lambat sikit la yea.. sebab kena pilih memilih.. banyak sangat gambar.. hehe.. nak curi dari kamera lain lagi.. tungguuuuuuuuu...!!~


10 comments:

Ryn said...

wow...banyak gak tempat korang terjah...worth it betol!

Az Rina said...

tak cakap pon nak gi cuti kan..dah kene tinggal dah, huwaaaaa..

Mama_Aqish said...

selmat kembali...wah banyaknyer tempayt yang dilawati....mesti banyak beli ole2 kan

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

ryn >> short vacation tapi jadual memang pack.. kena guna sebaik mungkin even dapat singgah sekejap jer.. rugi tak terjah datang dari jauh..

Az rina >> hehehe.. itulah kan dah kena tinggal...

mama aqish >> banyak gaks dapat gie even hujan turun tak henti2.. memang best.. ole2 adalah juga.. paling banyak tangkap gambar jer.. hehe

fazilzura said...

wlcome home jue..

now mmg ujan di sanun jue.. ramai suh g after bln 6.. insyallah daku g terjah kalau murhhhhh rezeki ku.. jeles ooo tgk org g over the sea ni ..

noormy said...

wahhh...welkam back...mesti terbawak2 kenangan manis masa gi sane kan? sure teringat2 jer..ada rezeki mie nak gi sane bawak family gak la....

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

fazilzura >> tgk berita sana banjir kan..? masa perjalanan banyak tanah runtuh.. dapat tgk banjir gaks.. nasib tak terperangkap.. kalo tak, tak boleh balik..

noormy >> best kak miee.. rasa tak rugilah kalo ke sana.. banyak tempat menarik boleh terjah.. nnt ada free seats or free fuel charge boleh booked cepat2..

mamashasha said...

wow....cayalah jue...dah balik semenanjung....byk tol tempat yg jue pegi....mmg terisi betul cuti2 borneo tu...ha kalau ade rezeki pegi tawau jue....sandakan pun haven seafood murah2...

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

mamashasha >> itulah.. tawau pun best gaks sebab ada ladang coklat kan..?? hehehe.. sandakan nnt leh gi sepilok and so on..

Nur Faziha said...

Hi.. nie baru 1st time datang blog Jue.. interesting.. nak tanya.. gi sabah pakai agent @ sendiri?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...