Kawan-Kawan Saya

Nak Cari sesuatu?

Loading...

Monday, March 28, 2011

Pengalaman bersalin Cahayamata ke-2


Ini adalah kisah trilogi aku bersalinkan anak yang ke-2. Ramai yang bertanyakan pengalaman bersalin kali ini, so aku share kan bersama di sini. Semoga leh jadi kenangan2 dan panduan untuk ibu2 juga.. eceeeceeeh..! hehehe.. Apa yang best, bersalinkan anak kali nie Alhamdulillah mudah dan senang even overdue 1week... :-)

Kisah ni agak panjang. So, kalo nak baca, silalah spendkan masa 15min yea. Sebab takde part 1, part 2. hanya semua dalam 1 part jer niee.. hehe..

Isnin (21/3/11) 
  • Aku ke Opis untuk apply cuti 90 hari awal. Memandangkan dah overdue, so aku tak sanggup amik risiko untuk berulang alik opis dah. Lagipun cuti sekolah dah abis. Tak sanggup nak tunggu asben dtg opis lewat petang. Kang terbersalin kat opis pulak aku. Naya aku nnt.. 
  • Dan yes! cuti diluluskan serta merta.
Selasa (22/3/11)
  • Pagi nie tetiba rasa sakit perut yang memulas2. Aku confuse sama ada sakit nak bersalin or sakit perut sebab makan ayam mcd mlm tadi. Sebab kalo mkn ayam mcd mmg slalu aku akan sakit perut.. hehehe.. sakit hanya pagi tue jer.. lepas tue xder rasa sakit dah...
  • Sah! sakit perut sebab mkn ayam mcd sebab aku asyik keluar masuk bilik air jer lepas tuee.. hehehe.. suspen jer tau! Dan masa tue tetiba terlupa rasa sakit bersalin macamane.. boleh tak? ekekeke..
  • dan kebetulan, ramai pulak yg sms dok tanya dah bersalin ke belum. hehehe.. belum lagi.. baru hint2 jer tuee..
  • Lupa laks.. pagi tue juga ada spot darah setitik.. so, wat dek jer laa.. sebab lum rasa sakit lagi.. dan lepas tue takde dah tanda pape....
Rabu ( 23/3/11)
  • 3pagi : Malam tue aku rasa sakit perut sampai takleh tido.. Rasanya ini kot sakit nak bersalin.. sebab seriusly, dtg 10min sekali.. tapi tak heavy. Mild COntraction.. tapi, mmg xleh tido laaa.. 
  • So, aku turun bawah tgk TV sampai ke subuh. Pas subuh, aku siap2 mandi. Lagi sekali nampak 1 spot. Kejutkan asben bgtau aku dah start sakit2 nieee.. Ajak gi hospital pagi nie.
  • 8.00pagi : Sebelum ke PPUKM (HUKM) aku ke Hospital Ampang untuk hantar barang ke ayah aku dulu...(ayah aku masuk wad masa ni). Lepas tue terus ke PPUKM. Dalam perjalanana ke hospital rasa sakit tapi 15min sekali pulak.  
  • 8.30pagi : Sampai hospital, breakfast dulu kat cafe. Aku siap boleh makan 2bungkus nasi lemak lagi.. hehehe...
  • 9.00pagi : selepas b1st, tiba2 rasa sakit tak dtg pulak.. Aik..? pelik pulak aku.. pagi tadi sakit beriya2.. nie tak sakit pulak.. Takpe la, asben ajak jalan2 dulu kwsn hospital.. Jalan2 sampai aku penat, dan leh tertido sekejap kat kerusi sambil menunggu asben baca paper.
  • 12tgh : tgk jam dah nak 12tgh. Asben nak gi sekolah dah ni. Tapi, rasa sakit still tak datang jugaa.. erm, buat keputusan balik rumah semula. Lagipun aku rasa mengantuk dan pening kepala. Maybe tak cukup tidur malam tadi dan asben aku ke sekolah.
  • 1tgh-6ptg : duduk rumah, rehat2, makan dan tidur.. Masih xder rasa sakit contraction.. erm... lagi skali buat aku confuse.. issskk.. wat suspen jerk! wat aku tertunggu2 jer rasa sakit nie.. sabar jer laaa..
  • 6ptg : Tetiba aku rasa semula sakit contraction. Haa.. dia dtg balik daahh.. nie betul2 sakit ker atau acah2 jerr lagi. But, kali nie mmg sah aku rasa lain mcm dah sakit nieee... sakit menekan2.. aku biarkan dulu untuk betul2 rasa contraction sebenar..
  • 7ptg : ajak asben gi pasar malam sat. Nak jalan2 lah.. Kot2 malam  nie dah leh bersalin ke.. hehe..
  • 8mlm : Pas abis citer Begitukah Cinta, ajak asben terus gie hospital semula.. On d way ke hospital, sakit tue dtg dalam 10min sekali... Asben tak hantar aku dulu ke emergency, aku request nak ikut park juga sebab nak berjalan. haa! siap naik tangga tinggi tue tau (sapa pernah sampai HUKM, mst tau tangga tinggi tue).. Dalam hati, semoga cepat sikit bersalin nanti.
  • 8.30mlm : daftar, check jantung baby dan buat CTG.. Then, doc datang check bukaan.   Bukaan dah 3cm.. lebih kurang 1jam juga la asben aku menunggu kat luar. so, terus kena admit wad...  Masa nie mild contraction lagi....
  • 10mlm : Masuk wad tunggu doc dtg amik report.  Doc kata dalam pukul 1 or 2 kita check bukaan.. mak aik! lambatnya.. dan lepas tue aku baringlah sambil baca majalah Pa & Ma.. Dalam 1/2jam tiba2 rasa sakit kuat dtg.. haaa..! Nervessss.... bila baring, aku rasa sakit sangat2.. rasa mcm nak buang air besar.. ke bilik air, tapi xder pulak membuang.. 
  • 11mlm : haaa.. xleh jadik nie.. Heavy contraction dah dtg. Aku  pun jalan2 pusing wad tue.. ke hulur hilir aku jalan supaya kurangkan rasa sakit.. Sambil tue, mulut nie terkumat kamit membaca surah nabi yunus, ayat kursi.. kalo xsempat aku selawat jer...
  • 12mlm : Sedang aku jalan2, misi tegur aku, kalo nak membuang bgtau. Aku cakaplah.. ada rasa nak membuang dah niee. so, misi check bukaan.. Bukaan masih 3cm... tapi, kepala baby  awak dah hujung niee.. Nampak dah niee...Kalo 10cm sekali teran jer nie.
  • haa? terkejut aku.. patutlah aku rasa mcm ada benda nak kuar jer.. aku teruskan jalan2 lagi. Minta izin misi nak jumpa asben luar wad. kat PPUKM asben leh tunggu kita tapi kat luar pintu  wad jer.. So, aku kuar jln2 kat luar sambil di temani asben. Dah penat jalan, duduk kejap... Masa nie contraction dtg selang 2min.. Baru jer start nak borak... tetiba ada bunyi "PLOP"..! tak sempat berkata apa2 aku terus masuk wad. Misi terkejut tgk muka aku.. Naper kak? air ketuban pecah ker..? aku sempat angguk jerrr...Kelam kabut dorang.. suruh naik katil cepat.. aku dgr misi kata akak ni kepala baby dah hujung jerr.. bukaan dah 8cm.. cepat2!.. misi suruh aku ngiring dan kepit supaya kepala baby tak kuar.. sambil tue, dorang tahan kepala baby.. sudah! aku rasa nak neran dah niee.. cepat2 dorang tolak ke LR....
Khamis (24/3/11)
  • 1.00pagi : Sampai kat LR, misi check semula bukaan. 6cm pulak bukaannya.. dorang suruh tunggu dulu... Masa nie dah rasa ada gesaan untuk meneran dah.  dorang tak bagi aku meneran lagi. Katanya risiko kalo meneran sebelum bukaan 10cm, kepala baby boleh bengkak dan mungkin tumpah darah.. Nasiblah ada asben di sebelah yang membantu dan memberi semangat!
  • sampai satu masa, aku rasa mmg tak tahan sgt nak neran nie.. aku merayu kat misi.. aku nak neran nieee.. xleh nak tahan daaa... check bukaan dah 8cm.. tapi belum 10cm lagi. dorang suruh tunggu 10cm.. tapi aku ckp xleh.. aku nak teran juga niee.. memang aku xleh nak control sebab gesaan teran tue datang sendiri..
  • Nasib misi yg handle aku nie sangat bagus! memahami.. dia bagi aku teran but kena pandai teran.. Atas pengalaman yang lepas, dengan bukaan 8cm aku berjaya mengeluarkan baby hanya dengan 3kali teran jerr... Syukur Alhamdulillahhh..
  • tepat 1.41pagi : keluarlah seorang baby boy seberat 3.54kg. Lepass kuar baby, aku rasa legaaaaaaaa selega2nyaaaa.. Sempat lagi tanya misi ada epi tak..? ada.. sikit jerr.. Agak2nya kalo aku tunggu 10cm, apa jadi? sebab aku dengar baby dah berak... Fobia aku takut jadi mcm iman dulu. Paperpun, syukur sgt2 semuanya selamat... :-)
  • Selepas baby kuar, sesi untuk mengeluarkan uri baby dan menjahit. Pengalaman kali nie lain sedikit. Sesi mengeluarkan uri dan jahit aku rasa sakit dan agak lama..  Berbanding pengalaman yang dulu. Sebab kali nie, aku kena uri lekat. Sebab tue mengambil masa yang lama. nasib xder perkara buruk berlaku. Cuak aku masa tue. Pengalaman kena uri lekat, akan diceritakan kemudian yeaa.. So, semuanya selesai dalam pukul 3.30pagi. 
  • Selepas selesai,  aku di hidangkan milo panas, air suam dan sandwich sambil ditemani dengan asben. Masa nie lah asben sempat mengazankan baby... :-)
Baby baru lepas di azankan..

hari ke-2 di rumah.. :-)


Lena selenanya selepas disusukan...

Itulah kisah pengalaman bersalinkan baby ke-2 nie.. Tq sebab sudi  luangkan masa untuk membaca kisah yang panjang lebar nie.. hehehe.. paper pun dah lega... Kepada kawan2 yang akan bersalin nnt, aku doakan segalanya di permudahkan nnt.. Amiin.. :-)


p/s : xleh nak share gambar masa sakit dan after deliver.. so, letak pic asben and baby jer..

11 comments:

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

tahniah jue
comel sungguh anak mu :)
selamat berpantang

Nurshahfamily said...

tahniah jue.... akhirnya kuar gak bb yg comel nie hehehe....
selamat berpantang ye/

nome said...

alhamdulillah semuanya selamat....senang gak jue banak...yang penting jue dan baby sehat dan selamat..

bb jue sgt comel...geram dgn pipi dia...

Fieza said...

Panjang lebar citer Jue. Tapi sungguh mudah Jue bersalin. Mudah2 pun sakit jugak kan he..he..Tue yang fiza takut kalau overdue baby msti senang nak berak dalam perut..fiza risau gak jadi macam syakil dulu..Alhamdulillah semua dah selamat..

MaMa aDaMaQiL said...

bace cerite jue teringat pengalaman besalink' aqil...dh xleh kontrol nk meneran tp misi soh tggu..nat teran gak sbb dh rase pale bb tesengkang..smpi kuar buasir..tu lg skt dr skt jahit tau..huhuhu

alhamdulillah jue dh slamat sumer..seram sejuk gak nk tggu turn nat plak ni..lg 11w je lg ni..huhuhu

[I][T][A] said...

TAHNIAH... Cute bb

Ibu Mifzal Arsyad said...

tahniah jue...seronok plak dapat baby ni...

Mama Kyra said...

tahniah jue...comelnya bb..

ieda said...

tahniah jue...alhamdulillah senang jugak bersalin yang ni..selamat berpantang :)

Jue a.k.a Ibu Iman Zafran said...

tq all.. alhamdulillah semuanya di permudahkan.. :-)

A.I said...

Baca criter kau ni kan Jue, aku lak yg rasa nk meneran! haha...

Tahniah ye ^__^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...