Kawan-Kawan Saya

Friday, February 27, 2009

::: Kisah Sutun :::


Semalam masa aku tengah balik keje.. aku tgh duk pikir nak masak dan makan apa arinie yea..? sedang aku tengah pikir, tiba-tiba aku rasa macam nak makan sotong ajer la.. uikssss... sedapnya makan sambal sotong kan..? apa yang aku terbayang ialah makan sotong yang ada banyak telur tue.. sedapnya.. lagi2 dapat yang besar gabak... so.. Yummy...!!! So, on the way balik tue, aku singgah ke Pasar Tani kat Kg. Pandan. Aku pun terus ke bahagian orang jual ikan... aku nampak dah sotong besar... aku harap dalam sotong tue ada telur la... erm... sampai ajer kat situ aku dok belek2.. alamak!!! takder telur la... erm.. tgk kat tempat lain, takder laks nampak sotong fresh mcm nie... Disebabkan sotong nie nampak fresh dan besar gabak, aku belikan ajer la.. da memang nak makan sotong.. takper la walaupun tak der telur... aku nie dah mcm cerita "Batu Belah Batu Bertangkup" pulak.. yang citer tue kempunan nak makan telur tembakul.. aku pulak kempunan nak makan "TELUR SOTONG" hehehehe... lawak laks rasanya... Harga sotong nie RM14.00 sekilo ... Xperla.. akan ku usahaka lain kali yea untuk dapatkan sotong yang bertelur... :-)

aku beli sotong tue sekilo lebih... So, aku memang nak masak semua sekali.. hehehe..!!!~~ mcm tamak ajer kan..? banyak sangat sampai mak aku tegur nak buat apa masak banyak2 nnt tak abis membazir ajer... aku cakap ngn mak aku... nak masak semua juga sebab rasa nak makan sotong ajer arini... mak aku pun tak cakap ap.. suka ati ngko la yang nak masak... hehehehe...!! aku pun memulakan operasi memasak sotong nie.. aku nak makan SAMBAL SOTONG...!!! Actually, aku masak lebih sebab aku nak bawa bekal ke opis besok.. sumtimes busan gaks makan kat opis.... Iyerla.. ari2 makan yang sama ajer... Nak nengok hasilnyer..? disebabkan semalam pas masak time nak abis maghrib, aku lupa nak snap.. pas solat keluar sat balik rumah baru makan.. itu yang lupa tue.. Takper, arini aku bawa bekal.. aku bawa sambal sotong...

Inilah sambal sotong aku.... :-)

Makan dengan nasai lemak.. YummYY..!!!!


**** Cerita pasal sotong nie.., aku teringat laks citer SUTUN... hehehe... kelakar gaks citer nie.. anaknya laki tapi semua nak warna PINK....


4 comments:

anne^ALEXDANIELL said...

wah nmpk menarik sotong tuh... hehehe... bsr plak tuh... sotong mmg sdp mkn ngn nasi lemak pns... walla... superb...

aTan and JuLies @ aYu said...

memang sedap pun anne... sehingga rasa nak ajer.. tak boleh benti sebab ralit... hehehe... :-)

AieZa said...

huwaaaaa... nih sambal soton lakk.. aritu nasi goreng USA.. smpai skang klu Aieza p mkn memanaa asyik order nasi goreng USA je.. tp xserupa mcm dlm gamba jue postin sblm nihh.. huhuhu..

alyyani said...

ku ingatkan tejumpa mamat yg belakon cite sutun tu. rupenye sotong! hahaha... ala, lapo lak tetibe. nak masak sotong gak la. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...