Kawan-Kawan Saya

Wednesday, April 01, 2009

::: Beri Perhatian Jika Anak Anda Batuk :::

Semasa aku duk dalam wad HUKM tempohari, aku ada baca satu magazine pasal BATUK.. Bagus la HUKM nie.. setiap katil diletakkan satu majalah untuk dijadikan bahan bacaan kita semasa duk di dalam wad tue.. Nama majalah tue ialah POSITIVE PARENTING... Majalah nie dwi bahasa. B.melayu ada.., b.Inggeris pun ada dalam majalah yg sama.... Kita boleh pilih nak baca yang mana...

Sambil2 aku duk keseorangan di situ..., aku pun duk la belek2 majalah tue.. tiba2 samapi satu pasrt nie.. aku amat tertarik.... Kisah BATUK ANAK ANDA... Aku teringat semula time iman slalu batuk2 dulu... Setiap Batuk bayi nie ada punca nya.. baru aku tau.. bukan takat batuk biasa ajer.. Jadi, kita kena la alert setiap batuk yang anak kita alami...

Nie aku kongsi kan kepada semua pengunjung blog aku...


Inilah majalahnyaaa..

Jika Anak Anda BATUK KERING..

Jika Batuk BUNYI SEPERTI SALAKAN ANJING..

Jika Batuk MENGOKOL..

Jika Batuk BASAH DAN BERKAHAK...

Jika Batuk DISERTAI PERNAFASAN YANG BERBUNYI serta LANGAKAH2 yang perlu di ambil...



*** Jadi, selepas ini... kita sentiasa la be alert jika anak kita kena BATUK.. mencegah lebih baik dari merawati.. sebelum terjadi perkara yang tidak elok. baik kita merawatnya secepat yang mungkin..

p/s : untuk kelihatan lebih jelas.... boleh la klik pada gambar yea...:-)

6 comments:

ppb_ppkp said...

jue...rajin la jue ni...
cuti lama ke???

alyyani said...

thx jue for the info. nia da dekat sebulan batuk. setiap kali cek doktor ckp nothing serious. sampai alya bawak kat paed, doktor pun cakap takde ape2 jugak. cuma jangkitan virus. yela, dia suka masuk benda dalam mulut. tapi mmg risau la. kesian dgr bila dia batuk2. benci batuk!

KasiH said...

Bagus tol info ni jue..Thanks a lot...Rasanya kalo knk2 ni better jumpe paed laa kan...kalo doc biasa ni...cek pn gitu2 je..pastu kata tkde pe2 batuk biasa je...pdhl btk tak baik2 nih...

Mama_Aqish said...

Jue...Positive Parenting ni leh tengok kat website dia www.mypositiveparenting.com...i slalu gak baca info2 pasal baby ni kat website tu....anyway TQ for the info yang sangat berguna untuk kaum Mama...

aTan and JuLies @ aYu said...

Kak Imah >> hehe... untuk sharing.. 2week cuti kak.. ada lagi 1week untuk berpoya2 ngn Iman... hehe

alyyani >> iyer ke..? Iman dulu bila dah mula batuk2 xhenti dan berkahak, terus rfer Paed... dorg pun dah pesan awal2.. tak boleh biarkan baby batuk lama2...

Kasih >> itu la.. sumtimes kita tak perasan tentang batuk baby nie kan.. amik remeh je.. rupanya kena be alert selalu..

mama Aqish >> iyer ke mama aqish.. Jue nengok buku nie mmg banyak info la.. abis smua buku tue kat HUKM jue study.. hehehe.. thank u bgtau...

suhida said...

jue,risau gak sebab batuk si izzat ni tak hilang-hilang lagi..cian dia.da lebih 2 minggu la gak.tap macam on off on off.dmam pun sama.ntah la.ajak ayahnya ke klinik,katanya tak payah.huu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...