Kawan-Kawan Saya

Tuesday, May 05, 2009

::: Jalan-Jalan di Tamadun Islam :::


Destinasi seterusnya...
TAMAN TAMADUN ISLAM

Selepas kami di Masjid Kristal, kami nak ke Taman tamadun Islam pula. Dekat2 kat situ juga jer.. Alhamdulillah.. Hujan pun dah reda.. Hanya gerimis sikit sajer.. Jadi, boleh la kami jalan2 di Tamadaun Islam. Boleh nengok monumen2 yang ada kat dalam tue.. dari luar aku dah tertarik dengan monumen2 yang ada kat situ.. terlalu TERUJA nak masuk ke dalam tueee...

Sampai kat pintu gate, asben aku pun pergi membeli tiket. harganya Rm10/per Adult. Kira okla sebab dapat FREE MEAL RM6 seorang.. Selain tue, sorang satu dapat PASPORT.. wah2..!!~~ ada pasport tue.. iyer la style nya ala2 kita pie OVERSEA la nie.. bagus juga dorang wat cam gini kan..?? Paper pun memang sonok biler berada di sini...


Jom la layan picas kami di sana...

amboi...!!~ berposig laks aku kat sini...

di Aleppo Citedel, Syria. Alamak..!! muka Iman tak nampak pulaks...

mula2 masuk ke dalam taman nie.., monumen ini yang terpapar dulu... aku & iman posing dulu... Agak2nya naper iman duduk senget..?? sebab bila stroller nie berjalan, dia suka tengok roda stroller nie.. klakar ajer.. org pandang depan, dia laks pandang roda tue berpusing.. sampai senget2 dia duduk.

nama monumen ini Xian Mosque, China.

yang nie pula, Masjid Kudus minar, Central Java, Indonesia. Iman tutup muka naper tue..?

view dari Masjid Badshahi, Lahore, Pakistan. Awek pakai baju PINK tue.., dia datang ng pakwe dia.. dia nengok jer kami..

di depan Pattani central Mosque, Thailand. Tgk Iman tue.., tak abis2 nak tgk Roda stroller dia..

kami di Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam.

Monumen Tanda kasih sayang Shah Jahan kepada isterinya Mumtaz Mahal. Abang, sanggup tak nak buat bangunan sebegini rupa tanda kasih sayang mu kepada ku..?? Buatkan satu rumah banglo mcm nie ker.. Ok gaks..

View dari depan Taj Mahal, Agra, India. kecik ajer air pancut belakang tue..

berpayung di depan Kubah As-Sakhrah

Kubbah As-Sakhrah, Palestin. dalam nie ada bilik pameran tentang monumen ini..

Sangat menarik monumen ini.. Great Mosque of Samarra, Iraq

Masjid Lutfallah, Iran

View dari bawah. Nabawi Mosque, Madinah. Tak dapat nak naik atas....

Iman dah terlena da.. baru separuh jalan tapi dia dah lena daa.. dah penat sangat kot...

Masjid Mohemmed Ali, Egypt

Mcm zaman dulu2 punya bangunan.. Suleyman Mosque, Turkey

Siapakah gerangan yg sedang menolak stroller itu...??

wah2..!!~~ Great Mosque of Qairawan, Tunisia


Allahuakbar..!!~~ Kul Sharif Mosque, Kazan, Russia

Last Posing sebelum balik... Taman nie pun dah nak tutup da.. Kul 7ptg taman ini tutup untuk orang awam.. Waktu pun dah tepat kul 7ptg.. Kami nak balik daaaa.. Iman tetap maintain tido..


*** Oklah.. bye bye.. Taman Tamadun Islam... Jumpa u all di The Legend Resort, Cherating Again... Nak lik daaaa..

11 comments:

auni firdina said...

beshnyer u all g honeymoon kt sane kn..hehe sonok je tgk

aTan and JuLies @ aYu said...

auni firdina >> aahh.. memang best.. nnt pie la.. bw auni.. best sikit.. anak dah pandai jalan lagi best rasanya.. nie Iman duk dalam stroller jer...

♥ Eda ♥ said...

wah macam2 negara ade eh.... best best..nampak mcm real masjid2 tuh...

aTan and JuLies @ aYu said...

eda >> aah.. mcm2 negara ada.. dalam 2jam tue.., mcm2 negara dapat pieee.. meh lik sini.. pie trg laks.. aku laks pie sana.. hehe

amai said...

wah..! ju dh macam kat obersee plak..

aTan and JuLies @ aYu said...

amai >> mcm oversea ekk.?? jimat sikit duit.. hehehe.. tp, tempatnyer memang cantek2...

fazilzura said...

wahhh best nyeeee...
banyak gambo.. sapa tukang ambik gambo tu ??? jenuh ler layan Jue posing


* paneh dok kat sana nun???

[I][T][A] said...

bestnyer.. nanti balik klate mesti kena pegi terengganu ni....

Tinie said...

bestnya berjalan2..
aku taktau bila masa aku nak pergi bertiga ni..kalau pegi pun mesti ber5.=(

aTan and JuLies @ aYu said...

kak zura >> abg cameraman tukang tangkap gambar.. hehehe..
takla.. ada tripod.. pakai tripod.. senang sikit..

baru pas ujan kak.. tue yang tak panas tue.. jalan pun relax n cool ajer..

ita >> sebelum balaik kelate, singgah trg dulu ita... skali jalan jer kan..?

tinie >> aik..?? naper berlima pulaks..? sipakah yg lagi 2 itu?

M@L@ said...

cantek nyer.. best lah tpt ni...
tak penah pegi...rasa mcm nak pegi jer...biler lah agaknyer..hehehhe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...